Reklama

Reklama

Všichni dobří rodáci

  • angličtina All My Compatriots (více)

Obsahy(1)

Životní osudy sedmi přátel z jihomoravské vesnice v poválečném období. Mimořádný film scenáristy a režiséra Vojtěcha Jasného, oceněný mj. na MFF v Cannes. Dnes už legendární film režiséra Vojtěcha Jasného začíná v jedné malebné moravské vesnici v květnu 1945. Sedlák František, varhaník Očenáš, „kradák" Pyřk a další kumpáni tady prožívají nejkrásnější dny svého života. Večer se scházejí v hospodě U Vola při vínku a muzice, kde má prim bezstarostný muzikant a piják Zášinek. Přichází však únor 1948. Vesnice se rozděluje na dva nesmiřitelné tábory a poklidné časy kamarádských rodáků končí... Režisér Vojtěch Jasný sbíral materiál pro Rodáky od roku 1946. Spolu s Kachyňovou a Procházkovou Nocí nevěsty přinesl pravdivé svědectví o poválečných osudech vesnice, především o dramatickém přelomu padesátých let. Je to jeden z nejkrásnějších a nejhlubších filmů v celé historii naší kinematografie. Mnoho let byl pečlivě ukryt v trezoru, ale přesto mezi lidmi koloval na stovkách videokazet. Není to pouhé popisné vyprávění, ale básnické převyprávění dramatických lidských osudů, které se dostaly do konfliktu s mocí, násilím a krutostí. Vojtěch Jasný ve filmu, který mu mimo jiné přinesl cenu za režii z MFF v Cannes 1968, poskytl mimořádnou příležitost plejádě našich hereckých osobností a nabídl životní roli především Radoslavu Brzobohatému. (Česká televize)

(více)

Recenze (581)

Kalim 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ filmu kde nic moc nevyčuhuje a nic nekulhá – prostě souhra všech filmových složek plus dokonalé herecké výkony hlavních představitelů a já jen koukám a nechám se unášet dějem V. Jasný nastavil zrcadlo kolektivizaci 50tých let a k tomu přidal kus nádherné poezie. ()

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Film nastavuje zrcadlo ranné diktatůře socialistické strany komunistické a jejich nekalé praktiky při znárodňování majetku. Těžko říci, které zlo bylo horší, jestli to fašistické či komunistické. Je až neuvěřitelné, že tato komunistická strana je v dnešní době š nejsilnější politickou stranou. Inu národ se z historie asi málo ponaučil a potřeboval by více takovýchto filmu aby lidé tak rychle nezapomínali. ()

unrocker 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek, skvost české kinematografie. Dneska jsem tento film viděl poprvé a dokonce s komentářem řešiséra co přijel do našeho města z New Yorku kde žije. Jeho životní příběh a pohled na komouše prostě bomba! ()

me_george 

všechny recenze uživatele

občas moc utahané na úkor kompaktnosti děje. Navíc pár zbytečných úmrtí film paradoxně ředí a realita by se dala jistě popsat více působivě. Viz komentář uživatele Flipper ()

Malcek 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilá sonda do vesnického prostředí v období kolektivizace zemědělství a socializace vesnice. Mimořádný snímek vystihující likvidaci soukromých hospodářství, ztrátu svobody, lidské důstojnosti a rozpad sousedských vztahů. ()

lolaloka 

všechny recenze uživatele

Filmová lahůdka, silný příběh, výborný scénář, velmi vyrovnané herecké výkony, tento film plyne jako sám život.. mísí se zde jemný poetismus s tvrdou realitou.... ráda se k němu vracím. Opět film, který nemohu hodnotit jako filmový produkt a kus pásky, ty hvězdy jsou za emoce a pocity, které ve mně tento film subjektivně vyvolal. ()

AnnaMae 

všechny recenze uživatele

O tom, jak krutej a hloupej byl komunismus, že lidi umí být svině a sem tam nějaká silná osobnost to nezachrání. Film začíná pozvolna a ze začátku nevypadá moc slibně, ale s historií, kterou sleduje, se postupně dostává hloub a hloub..... Celá idea a slabiny komunismu a chabý charakter lidí jsou skvěle vykreslené jen pomocí několika osudů lidí jedné vesnice. Přesně to ve svém komentáři vystihl Lima: zanechává v divákovi pocit lítosti nad zmařenými životy a zničeným dílem několika generací sedláků. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Vysoká koncentrace skvělých herců, opravdu pamětihodný filmový počin. Povinnost každého filmového fandy. ()

vitak69 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů. Geniální režie a výborné herecké výkony všech herců bez rozdílu, nad kterými vyčnívá Radek Brzobohatý. Film o době, kdy závist a zloba udělala z kamarádů udavače a spoluviníky politických vražd. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Jen málo našich filmů má tak skvělé herecké obsazení. Co role to perla! Vylíčení dějin obyvatel jedné vesnice v průběhu bouřlivých a dramatických let našich poválečných dějin. Charakter jednotlivých postav snad nemohl být lépe vystižen. Změny chování lidí během změn režimů jsou popsány skvěle. Pokud bych si měl vybrat 10 nejlepších českých filmů, tak tento by rozhodně byl na seznamu. Obdivuji na filmu především souhru dramatických a komediálních scén. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Příšerný začátek, ale jak vidím z hodnocení, cení se. No, každému co jeho jest. Díky panu Högerovi víme jak a na co se dívat, už několikrát jsem jej u sledování proklel a poslal „dovítekam“. Nářečí hercům moc nešlo, ale oni se ani nějak zvlášť nesnažili. Mi ten scénář přišel hodně špatný. Prostě, abych to tu nepitval do aleluja, snímek mi nesednul a nelíbil se mi svým podáním. Takže nakonec dostanou plus jen herci a trošku to vykreslení postav a jejich „charakteru“. ()

Boudyy 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný pohled na těžká poválečná léta a první dvě pětiletky komunistického režimu. Viděno postavami lidovými, k nimž nedoléhají hrůzy války ani následných rudých represí přímo, ideologicky, spíše jsou problémy ve vesnici generovány skrze obyčejné lidské vlastnosti a komunistická praxe (zatčení faráře, neposlušného zemědělce, boj o funkce) je jen zneužita "obyčejnými" lidmi. Střídající se roční období a ukázky lidových zvyků sugerují klidný ráz osudů vesnických obyvatel na pozadí zlé doby. Mě nejvíce zaujala pasáž s Radkem Brzobohatým, téměř lidovým hrdinou. Scéna, kdy si pro něj na pole přijedou tajní, je brilantní. Dále hodně dobré role Ilji Prachaře a také Vlastimila Brodského. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za existenci relikvie našeho tak nechvalně proslulého historického zlomu. Osobně mi ale nesedí ten pomalý, poetický styl natočení, kdy je věnována hromada času tvoření jakože atmosféry a pak je potřeba zbytečná výpomoc vypravěče. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Poprve jsem videla "Rodaky" nekdy v puberte a prislo mi to strasne nudne. Kdyz na ne koukam ted, tak se jich zase nemuzu nabazit. Ten film je dokonaly = tak lidsky, poeticky, smutny, vesely a v neposledni rade i mrazive pravdivy. Asi do toho clovek musi trochu "dorust", ale pak zu je to naprosta pecka. Je opravdu fascinujici ze za vlady komunistu se povedlo natocit film jako je tento (i kdyz to pravda bylo v dobe "tani"). Pro me spolu s "Hori, ma panenko" jsou "Vsichni dobri rodaci" nejzadadnejsim a snad i nejlepsim ceskym filmem. ()

Související novinky

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

Zemřel režisér a scenárista Vojtěch Jasný

16.11.2019

Ve věku 93 zemřel český režisér a scenárista Vojtěch Jasný. Mezi jeho nejznámější díla patří snímky Všichni dobří rodáci s Radoslavem Brzobohatým nebo Až přijde kocour s Janem Werichem. Jasný… (více)

49. MFF Karlovy Vary coming soon

49. MFF Karlovy Vary coming soon

10.04.2014

Už za tři měsíce začne 49. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Podobně jako každý rok budou i letos v programu představeny retrospektivy několika osobností světového filmu. Diváci… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama