Reklama

Reklama

78/52

(festivalový název)
  • USA 78/52 (více)
Trailer
USA, 2017, 91 min

Kamera:

Robert Muratore

Hudba:

Jon Hegel

Hrají:

Jamie Lee Curtis, Elijah Wood, Guillermo del Toro, Danny Elfman, Peter Bogdanovich, Richard Stanley, Leigh Whannell, Oz Perkins, Neil Marshall, Karyn Kusama (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Dokument, v ktorom osobnosti z filmového priemyslu hovoria o Hitchcockovej najznámejšej scéne z filmu Psycho, a jej následnom vplyve na kinematografiu. (Marceloo)

Recenze (14)

POMO 

všechny recenze uživatele

Geekovsky detailný rozbor jednej z nejslávnějších filmových scén ever. Scény trvajúcej 78 sekúnd a zloženej z 52 záberov. Jej rozbor z hladiska filmársky technického, historicky spoločenského aj kinematograficky revolučného. S komentármi desiatok filmových osobností a úryvkami z desiatok iných filmov. Že dlhá stopáž? Naopak, tempo filmu takmer vyžaduje opakované zhliadnutie, aby ste všetky tie informácie v niekoľkých tematických okruhoch pobrali. Dokument, na ktorý odkážem každého, kto sa ma spýta, prečo je Psycho mojím najobľúbenejším filmom (pýta sa ma na to každý). Alexandre O. Philippe vraj pripravuje ďalšie dokumenty, napr. o Ridleyho Votrelcovi (výlez z brucha?). Taká séria sa preňho môže stať životným dielom, a pre kinematografiu obdobou najdôležitejšej cinefilnej literatúry (napr. "Hitchcock/Truffaut"). ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Dokument, v ktorom osobnosti z filmového priemyslu hovoria o Hitchcockovej najznámejšej scéne z filmu Psycho a jej následnom vplyve na kinematografiu. - Zaujímavý dokument, ale je škoda, že sa zameriava len na jedinú scénu, pretože tak komplexný a významný horor, akým je Psycho, by si zaslúžil hlbší rozbor a vôbec by mi nevadilo pozerať sa na to aj niekolko hodín, pretože tento pán je vo svojom pohlade na filmový ale aj reálny svet nesmierne výnimočný. Tiež sa tu ukazuje, že tvorcovia, ktorí tvoria šialené horory, sú v skutočnosti velmi inteligentní ludia s velkým prehladom, čo som ale ja osobne vedel už dávno. Tiež by mi nevadilo, keby tu bolo ludí od hororu ešte viac, ale keďže nebol tento dokument určený len fanúšikom tohto žánru, budem sa musieť poobzerať niekde inde. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Verili by ste, že o jednom trojminútovom zábere sa dá nakrútiť hodinu a pol trvajúci dokument? No popravde o sprchovej scéne zo Psycha by sa dal nakrútiť aj seriál. Tá je totiž vysvetľovaná zo všetkých možných uhlov pohľadu, od čisto technických záležitostí až po rôzne symptomatické a referenčné rámce. Možno sa občas zájde až do nadinterpretácií, ale aj tie aspoň znejú zaujímavo. Veľmi ma potešil "packal" Eli Roth svojimi výstižnými komentármi, vidno, že je znalcom žánru, ale asi by mal byť skôr filmovým teoretikom, než režisérom. Naopak Elijah Wood nepovedal dokopy nič, bol otravný a jeho účasť pred kamerou je pre mňa záhadou. Dokument navyše obsahje aj vtipné, odľahčujúce momenty, čo mu rozhodne prospieva a osobne ma potešili aj komentáre tvorcov remakeu, len škoda, že sa k nemu nevyjadril aj samotný Van Sant. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že by bylo možné natočit celovečerní dokument točící se kolem jedné jediné scény z jiného filmu, byť by to byla jedna z nejzásadnějších scén světové kinematografie. A ejhle - ono to jde, a dokonce i velmi svižně, zábavně a věcně. Vynikající podrobný rozbor, diváky prakticky zahlcující informacemi, a pro cinefily navíc plnící roli obsahem naditého materiálu vhodného pro studování Hitchcockovy geniality a sofistikovanosti, nad níž nelze nežasnout. Pokud by režisér Philippe vážně chtěl natočit více dokumentů podobného typu, tak bych byl jedině rád, sem s nimi! ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem obsesivní rozbor jedné psycho scény. Takže se dozvíte zajímavé detaily, ale zas mi část těch souvislostí přijde až moc "za roh"... ( 52. KVIFF ). Jo a nejvíc tam stejně udělala hudba, tu rozebrali málo. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Občas trochu príiš emočný a neobjektívny rozbor (prečo bol potrebný názor niekoho ako Elijah Wood, narodeného 21 rokov po premiére psycha? Iba pre meno?) ale tak komplexný, že nejde nepriasť nadšením. ()

tnp101 

všechny recenze uživatele

Nekonečné rozbory a pohledy do zákulisí filmů ve mně vzbouzejí zájem, obzvlášť u těch, které nastolily novou vlnu tvorby, což Hitchcock se Psychem bezesporu dokázal. Pěkně lze tento fakt podpořit myšlenkou, která zazněla v tomto dokumentu: "Každý člověk od útlého věku zná scénu ve sprše, přitom vůbec nemusí vědět, odkud pochází." Právě možná i díky tomu někoho napadlo natočit celovečerní dokument stavějící na této scéně. Výsledek je zhruba takový, jaký jsem očekával. Že jsem plno faktů již před zhlédnutím znal, samozřejmě dokumentu za vinnu nedávám, zajímavých informací je zde na 90 minutový film o minutové scéně i tak přehršel, ale nejednou jsem měl pocit, že se film zbytečně táhl, a to především vinnou některých hostujících tvůrců/herců, kteří (a teď jim opravdu nechci křivdit) toho vlastně nemají moc co říct. On je vůbec problém, že jde téměř o 60 let starý film a fakta z natáčení jsou zde často tlumočená lidmi, co nebyli v době premiéry ani na světě. Chápu, že se s tím už z principu nedá nic dělat, ale zkrátka je pro mě jako diváka atraktivnější, když o filmovém procesu mluví lidé, kteří u toho byli. 70% ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Zadna jina scena si nezaslouzi obscesivni rozebirani v celoveceraku jako tato. Pro vsechny filmove geeky je toto povinnost, kdyz to mysli se svym geekovstvim vazne. ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Za mě nejlepší film 52. KVIFF, divácká cena nedivácká cena. Možná je to tím, že jsem ani nepočítal s tím, že by to mohlo být doopravdy zábavné, což bylo a moc. A jako 91 minutový dokumentární film o 3 minutové scéně, který není nuda, ba naopak, celou dobu se něco děje a člověk se neustále dozvídá něco nového? A to jsem ještě ke všemu Psycho ani neviděl! Bomba super, jdu si dát sprchu, jak jsem z toho ještě pořád nadšenej. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Vyčerpávající (v dobrém) geek out především, ale ne výhradně kolem ikonické koupelnové scény z Psycha. Lehké, vtipné, velmi informativní a vizuálně naprosto podmanivé. Alexandre Philippe je momentálně můj nejoblíbenější dokumentarista a do budoucna chytá další netradiční věci. Nemůžu se dočkat! ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Detailní a objevný rozbor slavné scény. Jediná výtka je, že se tam ta scéna celá v reálném čase včetně hudby nikdy neobjeví. Čekal jsem slavné zvuky aspoň v závěrečných titulcích, ale bohužel. ()

wick 

všechny recenze uživatele

Skvěle sestříhaný dokument o jedné slavné kultovní scéně...která ovlivnila generace filmařů imitující vraždu ve sprše včetně například Zuřícího býka. Jak režisér prozradil na besedě, chystá rozpitvat další slavné scény například Vetřelce. ()

Reklama

Reklama