Reklama

Reklama

C.B. Strike

(seriál)
  • Velká Británie Strike (více)
TV spot
Velká Británie / USA, (2017–2022), 14 h 48 min (Minutáž: 58–60 min)

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Tom Edge, Ben Richards

Hrají:

Holliday Grainger, Tom Burke, Kerr Logan, Killian Scott, Siân Phillips, Ben Crompton, Martin Shaw, Leo Bill, David Avery, Tara Fitzgerald, Fern Deacon (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(15)

Obsahy(1)

Strhující dramatický seriál C.B. Strike je inspirovaný úspěšnými kriminálními romány od autorky Harryho Pottera J.K. Rowlingové, vydané pod pseudonymem Robert Galbraith. Příběh se soustředí na Cormorana Strikea (Tom Burke), který na vojenské misi v Afghánistánu přišel o kus pravé nohy a vrátil se z války domů, aby si založil soukromou detektivní firmu provozovanou v maličké kanceláři v londýnské Denmark Street. Přestože si z Afghánistánu odnesl těžké zranění i jizvy na duši, jeho mimořádné schopnosti i zkušenosti vyšetřovatele vojenské policie se ukáží jako klíčové pro vyřešení tří složitých případů, na něž je policie krátká. V pátrání po stopách mu pomáhá Robin Ellacottová (Holliday Graingerová), která pro Strikea začne pracovat jako dočasná asistentka a záhy je pohlcena jeho vyšetřováním, stejně jako detaily z detektivovy zářné, ale ponuré minulosti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (45)

Móó 

všechny recenze uživatele

Všechny vydané knižní předlohy zbožňuji, proto jsem se dost bála, jak BBC seriál zpracuje. Holliday Grainger se mi pro Robin hodila od první chvíle, Tom Burke mi sice nejprve pro roli ideální nepřišel, stejně jako herci zvolení pro Charlotte a Matta. Ale to je tak asi vždy, když člověk čte dříve knihu. Cormorana jsem si zkrátka představovala trochu jinak. Nicméně jsem si na něj zvykla rychle. Je to sympaťák. Vztah mezi Robin a Cormoranem podle mě odpovídá tomu, jak je popsán v knize. Herecké výkony kvalitní. Celkové zpracování Volání kukačky se mi líbilo moc, jednotlivé epizody udržely úroveň knihy, napínavé až do konce. Uvidíme, jak se vydaří Hedvábník a Ve službách zla. ---- Hodnocení po Hedvábníkovi: Moc jsem nepochopila, proč zrovna tento díl byl zpracován pouze do dvou epizod. Podle mě to seriálu uškodilo. Chybělo moc informací a pasáží z knihy. Klidně se dalo o jeden díl natáhnout jako Volání kukačky. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jak řídkou kašičku nám to uvařila myšička Rowlingová! Koření použila vyčpělé a do série nasázela jedno klišé za druhým. Líně a bez invence předhazuje nenápadité a stokrát omleté motivy, včetně hlavní postavy – drsného detektiva s rozjitřenou duší a chlastem v krvi. Coby protiklad dohodila něžnou dívčinku ze slušné rodiny obdařenou kromě líbeznosti i inteligencí. ______ Zhruba polovinu času se neřeší vraždy, ale vztahy a to především hlavní dvojice detektivů – vlítnou na to spolu, nevlítnou…? Případy, které tato dvojice vyšetřuje, jsou plné logických děr, haldy postav a jmen, ve kterých se dá jen obtížně orientovat, a stereotypů (včetně maskování – ach, jo, to už je zoufalství, ostatně šestákových atributů je v sérii povícero). _____ Jedině díl z prostředí nakladatelství měl trochu nápadu, ale spíš jedovatého, protože si v něm autorka evidentně vyrovnávala účty s vydavatelským světem. A taky mohla použít svou zkušenost, což bylo přece jen lepší, než když se pokoušela zobrazit, jak to asi vypadá v Afghánistánu. Ve skutečnosti jsem to dokoukala především kvůli rabiátskému charismatu Toma Burkeho, jehož jednonohá postava někdy filmem prochází svižně jako baleťák a jindy zase kulhá, jak artritidou stižený děda. SHRNUTÍ: Rowlingová vymyslela funkční a zajímavý svět v Harry Potterovi, ale výborná spisovatelka se stylistickými dovednostmi nebyla nikdy. Když opustí Bradavice, tak se to ukáže v plném světle. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilá a věrná adaptace (až na pár maličkostí) mé oblíbené knižní série. Z prvních zveřejněných fotografií jsem hlavním hereckým představitelům příliš nevěřila, ale Toma jsem si zamilovala od jeho úvodní scény a Holliday je mu rovnocennou partnerkou. Volání kukačky se mi v prostřední části zdálo trochu rozvláčnější, dvě epizody mohly možná stačit. Tempo nastolené v Hedvábníkovi mi sedlo mnohem víc, takže nezbývá než se těšit na další pokračování. Snad brzy. Edit: Ani zpracování třetí knihy mě nezklamalo, Holliday s Tomem už jsou skvěle sehraní, seriál je řemeslně i scenáristicky na vysoké úrovni. Rowlingová by měla spěchat s dalším literárním materiálem ;). Edit 2021: Čtvrtou knihu jsem dočetla relativně nedávno, takže její adaptace přišla jako na zavolanou a splnila moje očekávání. Ústřední dvojice má mezi sebou výbornou chemii a i přes mírnou rozvláčnost (4 epizody byly opravdu zbytečně moc) se budu těšit na další případy. Edit 2023: Neklidná krev na mě emocionálně zapůsobila ještě více než samotná kniha, chemie mezi hlavní dvojicí je prostě neskutečná. Navíc tady máme nejvíc chladnokrevného vraha ze všech sérií. Za tuhle sadu plná palba. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Shlédnul jsem všechny tři zfilmované knihy a řekl si, že tak nějak by to vlastně mohlo i být. Knihy mě bavily, ale vysloveně neohromily. Stejně tak i tento mini-seriál. Má lepší, ale i horší momenty. Převládají ale zajetá pravidla kriminálek, kterým je parťáctví, pěkné noir prvky, ale i případy, které mají originální nápad. Jen škoda, že v knize je vztah Robin s Cormoranem trošku vyšperkovanější. To bych ale po takovém seriálu chtěl opravdu moc. ()

KoRniky 

všechny recenze uživatele

Miluji vsechny tri (prozatim) vydane knihy z teto detektivni serie, a BBC toto serialove zpracovani zvladla na jednicku!! Zatim jsem videla jen Cuckoo's Calling, ale jestli bude Silkworm a Career of Evil pokracovat ve stejne kvalite, mam se na co tesit!! Tom Burke je pro roli Strika jako stvoreny, a na Holliday Grainger jako Robin jsem si zvykla velice rychle. Chemie mezi obema hlavnimi herci funguje skvele. Serial zustal velmi verny knizni predloze, a tak to ma byt! ()

Galerie (208)

Zajímavosti (3)

  • Autorkou předlohy je J. K. Rowling, která ji ale napsala pod pseudonymem Robert Galbraith. (hansel97)
  • Zatímco v seriálu má Cormoran Strike (Tom Burke) amputovanou levou nohou, v knižní předloze se jedná o pravou. (hansel97)

Reklama

Reklama