Reklama

Reklama

C.B. Strike

(seriál)
  • Velká Británie Strike (více)
TV spot
Velká Británie / USA, (2017–2022), 14 h 48 min (Minutáž: 58–60 min)

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Tom Edge, Ben Richards

Hrají:

Holliday Grainger, Tom Burke, Kerr Logan, Killian Scott, Siân Phillips, Ben Crompton, Martin Shaw, Leo Bill, David Avery, Tara Fitzgerald, Fern Deacon (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(15)

Obsahy(1)

Strhující dramatický seriál C.B. Strike je inspirovaný úspěšnými kriminálními romány od autorky Harryho Pottera J.K. Rowlingové, vydané pod pseudonymem Robert Galbraith. Příběh se soustředí na Cormorana Strikea (Tom Burke), který na vojenské misi v Afghánistánu přišel o kus pravé nohy a vrátil se z války domů, aby si založil soukromou detektivní firmu provozovanou v maličké kanceláři v londýnské Denmark Street. Přestože si z Afghánistánu odnesl těžké zranění i jizvy na duši, jeho mimořádné schopnosti i zkušenosti vyšetřovatele vojenské policie se ukáží jako klíčové pro vyřešení tří složitých případů, na něž je policie krátká. V pátrání po stopách mu pomáhá Robin Ellacottová (Holliday Graingerová), která pro Strikea začne pracovat jako dočasná asistentka a záhy je pohlcena jeho vyšetřováním, stejně jako detaily z detektivovy zářné, ale ponuré minulosti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (46)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Harry Potter je zlo a Rowlingová husa pletoucí se do věcí, o kterých nemá absolutně žádnou páru. Na Strike jsem se díval jen proto, abych to mohl strašně zkritizovat a utvrdit se ve svém světonázoru. A vůbec mi to nevyšlo. Nejvic mi tahle série připomínala skvělou knížku, kterou si šetříte a děsíte se toho, že by jste jí mohli dočíst. A přitom je to divné, protože jednotlivé příběhy nejsou kdovíjaké a rozhodně nehýří originalitou, ačkoliv to neznamená, že by byly špatné. Nicméně síla tkví v postavách, které jsou dokonalé. Jasně, umolousaného detektiva s minulostí a s nadšenou asistentkou/asistentem už jsme tu měli xkrát, ale Strike není tím typickým bručounem, který musí projít nějakou katarzí, aby přijal pomoc a Robin není jen tak obyčejným side-kickem. Navíc ta chemi mezi nimi je úžasná a dlouho jsem neviděl, aby to hercům takhle krásně ladilo. Holliday Grainger a Tom Burke byli úžasní. Takže Rowlingová, nenávidim tě a koukej napsat další Strikeovy příběhy, ať nad nima můžu u bedny slintat. 90% ()

KoRniky 

všechny recenze uživatele

Miluji vsechny tri (prozatim) vydane knihy z teto detektivni serie, a BBC toto serialove zpracovani zvladla na jednicku!! Zatim jsem videla jen Cuckoo's Calling, ale jestli bude Silkworm a Career of Evil pokracovat ve stejne kvalite, mam se na co tesit!! Tom Burke je pro roli Strika jako stvoreny, a na Holliday Grainger jako Robin jsem si zvykla velice rychle. Chemie mezi obema hlavnimi herci funguje skvele. Serial zustal velmi verny knizni predloze, a tak to ma byt! ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu paní Rowlingové jsem nečetl, Strike mi přišel náhodou pod ruku a stojí za to. To nejlepší ze seriálu předvádí Tom Burke aka Cormoran Strike, jeho výkon je okouzlující a lehkonohý, a to berme v úvahu, že nohu má jen jednu. Jeho charisma srší přes obrazovku, a i když seriál nepřináší do žánru nic nového, je opravdu velmi příjemný, zábavný a plný tajemství. ()

Móó 

všechny recenze uživatele

Všechny vydané knižní předlohy zbožňuji, proto jsem se dost bála, jak BBC seriál zpracuje. Holliday Grainger se mi pro Robin hodila od první chvíle, Tom Burke mi sice nejprve pro roli ideální nepřišel, stejně jako herci zvolení pro Charlotte a Matta. Ale to je tak asi vždy, když člověk čte dříve knihu. Cormorana jsem si zkrátka představovala trochu jinak. Nicméně jsem si na něj zvykla rychle. Je to sympaťák. Vztah mezi Robin a Cormoranem podle mě odpovídá tomu, jak je popsán v knize. Herecké výkony kvalitní. Celkové zpracování Volání kukačky se mi líbilo moc, jednotlivé epizody udržely úroveň knihy, napínavé až do konce. Uvidíme, jak se vydaří Hedvábník a Ve službách zla. ---- Hodnocení po Hedvábníkovi: Moc jsem nepochopila, proč zrovna tento díl byl zpracován pouze do dvou epizod. Podle mě to seriálu uškodilo. Chybělo moc informací a pasáží z knihy. Klidně se dalo o jeden díl natáhnout jako Volání kukačky. ()

Moly 

všechny recenze uživatele

Seriálová podoba příběhů C. B. Strikea se potýká se stejnými obtížemi jako ta knižní - ačkoliv se romány tváří jako detektivky, jejichž pozadí doplňují osudy dvou hlavních (zatím jen náznakově romanticky propojených) hrdinů, je to přesně naopak. Rowlingová se především vyžívá ve vykreslování vztahu Cormorana a Robin, jemuž vraždy poskytují pouhou záminku pro další vývoj. Nechápejte mě špatně, docela dobře se to čte a stejně obstojně se na to kouká, vztahovky Rowlingové jdou a i scénáristé pochopili, že klasické "will they/won't they" je právě to, čeho si fanoušci série nejvíc žádají. Problém nastává ve chvíli, kdy se vyšetřování musí hnout z místa a děj přesune svou pozornost na případ. Kniha totiž snese víc než televizní prostředí. A zatímco autorka si dopřává množství ve výsledku naprosto nepodstatných detailů, vedlejších postav a slepých odboček (aby se nakonec obloukem vrátila k tomu, co umí, tedy vztahům a detektivkovým klišé - vrahy jsou totiž nejčastěji právě "zahradníci"), tvůrci seriálu si podobný luxus nedopřávají. Uchylují se ke zkratkám, které příběhu i postavám ubližují, pro laciné udržení pozornosti namísto konverzace řeší stejnou situaci násilím, řevem a honičkami. A nic proti tomu, plně rozumím tomu, že dobrá adaptace se nerovná doslovnému přepisu. Nicméně posun v psychologii ať už hlavních (či citelněji vedlejších) postav je tak značný, že nebýt jména, čtenář by je podle jejich (často nelogického) jednáni ani nepoznal. Odhlédnu-li od příběhu (jak by se seriál líbil někomu předlohou nepolíbenému?), musím už ale jen chválit. Casting je ve většině případů opravdu vyvedený, Tom Burke i Holliday Granger jsou vybráni naprosto přesně. Kamera je velmi citlivá, na každý jeden záběr se dívá opravdu dobře, podobně hudební podkres (především originální stopa) se povedla. Vyzdvihnout musím i lokace - šmahem mě přenášejí přímo do Londýna a v každém záběru si připadám, jako bych tam i s hrdiny byla. A i s ohledem na to si dovolím lehce nadhodnotit. ()

Galerie (208)

Zajímavosti (3)

  • Autorkou předlohy je J. K. Rowling, která ji ale napsala pod pseudonymem Robert Galbraith. (hansel97)
  • Zatímco v seriálu má Cormoran Strike (Tom Burke) amputovanou levou nohou, v knižní předloze se jedná o pravou. (hansel97)

Reklama

Reklama