Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

helraiser 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To si někdo z nás asi dělá srandu ne. Vše co dělalo Vinnetoua tak je pryč. Ústřední dvojice je marná, Olda Šetrný je doslova na pěst, to si snad z nás dělají srandu, romantika je fuč a ani záporák nemá ani zlomek charismatu co měli padouši z originálu, o hudebním doprovodu se nemá vůbec cenu ani bavit. Tady je prostě vše o několik tříd níž a žádnou nostalgii z toho divák necítí. Zklamání jak hrom. ()

Cuzan 

všechny recenze uživatele

Původní mayovky miluju, vyrostla jsem na nich, a když na ně narazím, ráda se na ty souboje dobra a zla podívám. Ale nijak mi to nebránilo v tom užít si i tento film. Především se mi líbilo, že to nebylo tak černobílé a že postavy byly víc lidské než v původních mayovkách, kde je Shaterhand prostě neochvějný klaďák - sebejistý v sám sobě i své věci v každém okamžiku, pevně vládne slovem i ranou, a ví vždy, kam udeřit. Ten novýj ukazuje širší plejádu pocitů, například je v rozpacích a červená se, když vidí nahé Apačky, zoufá si, když ho bílý muž uváže a nechá poslouchat masakr v podobě kulometu nastraženého na indiány, váhá a je nejistý svou cestou na západ, když vidí, jak to tam chodí. Taky Vinnetou není žádný Kája Mařík, ale normálně neví, co má dělat, když se nečekaně stane náčelníkem. Bojovník v něm ví, že by s měl pomstít, ale beztak noc prosedí u otcova hrobu hledající pomoc. A Sam Hawkins připouští, že vybil hodně bizonů, a tak docela chápal jejich potřebu ho sklapovat. Stejně tak mě potěšilo poněkud plastičtější zpodobnění žen, oproti původním asi čtyřem typům žen (naivní kráska/ zpustlá kráska/ bodrá majitelka farmy/ bodrá indiánka), kdy jsem v novém zpracování viděla mocnou šamanku N´Šoči, která nespojuje jen kmen s bohy, ale i Shaterhanda s kmenem, vedle ní unavenou, ale sebevědomou kurtizánu, která se nebojí sedět s koleny od sebe, kouřit a šetřit si peníze na vlastní podnik, a v neposlední bezpáteřní paničku Bancroftovou, která se klepe po zařazení do vyšší společnosti a vedle toho se potýká se závislostí na alkoholu. S tou se potýká taky padlý Apač, žijící s bělochy, což pro mě byla další invence blížící se k realitě divokého západu. Obdobně jako vypodobněný smysl Apačů pro humor, když skoro nechali Shaterhanda sníst červa, nebo když Vinnetou naznačuje Shaterhandovi, že v jeho kultuře jediní lidé mající knírek, jsou staré báby. ()

Reklama

Kritik. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divák ktorý nie je tak hlúpy aby nový film porovnával so starými Winnetoukami, bude určite veľmi spokojný! ;) Nádherné scenérie, hudba, kostýmy, dokonca aj charaktery postáv (kto sa do nich nevcítil, jednoducho asi nemal svoj deň a nevedel sa na film sústrediť...alebo to pozeral s prerušujúcimi reklamami - to ja nikdy nerobím!) Krásne, milé, nostalgické, a pritom veľmi realistické i romantické zároveň. ()

feryk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po té záplavě kritiky a prvních ohlasů jsem čekal propadák, ale zas tak špatné to nebylo. Pokud se člověk odprostí od starých verzí a srovnávání a vezme tento film jako něco samostatného, tak se jedná o dobrý western, kterých se už moc netočí. Také český dabing mě příjemně překvapil, vše sedělo jak má. Jediné co mi vadilo bylo až příliš nočních scén, ve kterých bylo pramálo vidět a slabší charisma vinnetoua. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nechápu scénáristy, kteří připravují scénář k filmu, který má být podle knižní předlohy! Neznamená snad už samo natáčení filmu podle knihy to, že daná kniha byla prostě skvělá a jedinečná?! Proč proboha mají potřebu to celé překurvit tak, že ten báječnej příběh v tom nikdo nepozná?! Ne, tohle asi nikdy nepochopím... Jasně, nemůže se jet přesně podle předlohy, ale držet se aspoň z 80% obsahu, tak je na světě film s velkym F, protože knižní Vinnetou je tak svěle napsaný, že žádnej scénarista neumětel to jednoduše nikdy líp nenapíše! A až tohle někdy někdo pochopí tak možná vznikne i (další) legendární Vinnetou filmový. Ovšem když si tohle všechno odmyslím, tak 3* jsou adekvátní tomuto německému zpracování, ale s Karlem Mayem to má společné opravdu jen to jméno. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama