Reklama

Reklama

David Bowie: Posledních 5 let

  • Velká Británie David Bowie: The Last Five Years (více)

Obsahy(1)

Portrét rockového rebela a herce. Během své více než padesátileté hudební cesty prošel David Bowie (1947–2016) několika stylistickými proměnami. V posledních pěti letech svého života dosáhnul pozoruhodných hudebních počinů. V této unikátní hudební výpovědi zaznějí slova Davida Bowieho a jeho nejbližších spolupracovníků. Vydal dvě alba a připravil divadelní muzikál. Jejich prostřednictvím zrevidoval svou uměleckou minulost i budoucnost. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Laxik 

všechny recenze uživatele

Pokud jste jeden z největších performerů moderního věku a bojujete s rakovinou, nabízí se vám jedinečná příležitost napsat si vlastní requiem. A Blackstar je evidentně spojením všech tří dokumentů smrti - requiem, epitafem i testamentem. Tenhle dokument je dost prapodivně poslepovaný a sestříhaný, ale jeho vypovídající hodnota je obrovská - dozvíte se, jaký Bowie byl od svého velkého turné z roku 2003 až do své smrti. Vypráví sice jen jeho spolupracovníci, takže o Bowieho soukromém životě se nedozvíte téměř nic - kromě toho, že si ho chránil. A to mi docela stačí. Víc mě zajímá, co pro něj znamenalo umění, experiment, underground a umělci, se kterými spolupracoval. A to jsem se dozvěděl. A u závěrečné předělávky Heroes z muzikálu Lazarus se mi dokonce i orosila očíčka. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Nielen posledných 5 rokov života, ale aj exkurzy do minulosti, ktoré vhodne dotvárajú kontext kariéry. Pre mňa navždy ostane hajlajtom vystúpenie na Freddie Mercury Tribude Concert, kde s Annie Lenox predviedli Under Pressure v neuveriteľnej kombinácii anglickej aristokracie a extravagancie. ()

Reklama

Pete 

všechny recenze uživatele

Je těžké, vytvořit zajímavý dokument o velkém, geniálním Umělci - vyrovnat se svou troškou do mlýna jeho úrovni, přizpůsobit stylu tvorby, se zdá prostě nemožné. Platí to obzvlášť o někom s tak širokým záběrem, jako byl návštěvník z jiného světa David Bowie. Co mě překvapilo, The Last Five Years se z velké části věnuje také průřezu tvorby od Bowieho začátků, přes Berlínská léta, Reality tour, atd., a neustále až přespříliš skáče do minulosti. Teprve později zde zazní vzpomínky muzikantů z nahrávání posledních dvou alb Next Day a Black Star. Rád jsem to všechno viděl a slyšel, ale čekám s nadějí, až nějaký schopnější dokumentarista zvedne hozenou rukavici s větší elegancí a odvahou. ()

Tamdydam

všechny recenze uživatele

David Bowie mě vždycky míjel. Nedostalo se ke mě nic, co by mě zaujalo natolik, že bych se jeho tvorbou nebo životem začal více zabývat. Impulsem byla pro mě až jeho neočekávaná smrt, která následovala jeho neočekávaně vydaným posledním dvěma albumům. A dokument David Bowie byl tou pravou příležitostí doplnit si všeobecné vzdělání a zjistit, zda mi skutečně něco zásadního neuteklo.  Vzdělání jsem si tedy doplnil a pokud se neodhodlám k nějakému dalšímu dokumentu, nebo prodírání jeho diskografií, musím konstatovat, že neuteklo. Vždycky jsem si myslel, že dobrá hudba se obejde bez teatrálních berliček. Myslím si to i nadále. Ostatně, nebýt Davidova alter ega Ziggiho Stardusta (nebo jiného), jeho hvězdná kariéra by se pravděpodobně nikdy nerozjela. Což podle mě mluví za vše. Tento dokument, jak název napovídá, se zabývá posledními roky Davidova života, která byla hlavně ve znamení postupující nemoci a natáčení jeho posledních dvou alb. A je to tedy, musím říct, čiročirá depka. Já depresivní hudbu dokážu ocenit. Velmi. Pokud je dobrá a nejde o kalkul. Věřící člověk v depresi může jít do zpovědnice, ateista k psychologovi, dobrý muzikant si vystačí s kytarou, tužkou a papírem a svěří se lidem. Což, myslím si, může pomoct ještě mnohem víc. Pokud se taková osvobozující zpověď povede, to je pak síla, která mě neomrzí. Ale minimálně v případě Black Star jde o koncentrát ošklivosti, nelibozvučnosti, patosu, beznaděje, děsu, podivnosti,... prostě snad všeho negativního, co si v hudbě dokážu představit. Navíc celé zabalené do typického Davidova odosobňujícího teatrálního divadla. A to je na mě prostě moc. Nehledě na to, jestli se jedná, nebo nejedná o umění.  Z dokumentu se nedovíte, jaký David Bowie byl. Což ví asi málokdo. Já však z dokumentu pochopil, že to nebyl výjimečný zpěvák, textař, ani skladatel. Ale byl to (minimálně mezi zpěváky), výjimečný herec. Bohužel právě herectví v hudbě nemám rád. Hledám upřímnost. A pokud už tam to herectví je, tak chci výjimečný hudební talent, který to vynahradí. Jsem rád, že jsem dokument viděl. Myslím, že je udělaný vcelku dobře (vzhledem k bariéře okolo Davidova soukromí). Rozšířil jsem si obzory, ujasnil názor na Davidovu hudbu,... Ale příjemný zážitek to nebyl ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nenarodil sa, poslali ho k nám. Tento dokument ale nie je o tom, to mi len pri jeho sledovaní napadlo. Síce sústredený na posledných päť rokov Bowieho života, ale prestrihmi do minulosti dáva týmto rokom a jeho výkonom, ku ktorým sa na sklonku svojej cesty vybičoval, kontext. A vďaka tomuto kontextu vyznieva jeho odchod ešte hrdinskejšie, je od neho ešte väčšou frajerinou, než sme si to pred tými pomaly dvoma rokmi mysleli. Veci naplno odovzdaný umelec a veľký človek (to pri tých najväčších akosi kráča ruka v ruke) do poslednej chvíle. P.S.: Okrem autorom tohto dokumentu, ktorí mali jasno v tom, čo a ako nám chcú vyrozprávať, skladám poklonu aj slovenskému realizačnému týmu, ktorý sa do toho pustil s plnou zodpovednosťou, v tej najlepšej tradícii Slovenskej televízie. Vďaka. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama