Reklama

Reklama

Ivan Najdenov (Viktor Choriňak), celkom obyčajný mládenec, sa náhodou prenesie zo súčasnej Moskvy do fantastickej zeme Belohorie. V tomto paralelnom svete žijú hrdinovia ruských rozprávok, kúzla sú prirodzenou súčasťou ich života a problémy sa riešia súbojmi s bohatierskymi mečmi. Na svoje veľké prekvapenie sa Ivan ocitne priamo v centre súbojov svetlých a temných síl. Zatiaľ mu ale nie je jasné, prečo má v týchto dramatických udalostiach zohrať hlavnú úlohu práve on. Všetci totiž veria, že on jediný dokáže ukončiť zničujúcu vojnu dvoch znepriatelených svetov. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (132)

Upiri kralik 

všechny recenze uživatele

Asi nejlépe vystihl můj celkový dojem z tohoto filmu můj bulharský kamarád: "Dík za pozvání, dlouho jsme se takhle nepobavili! Je super, že točí něco i podle našich slovanských pohádek, protože ti Rytíři od stolu a král Artuš už mě s..ou!" Naprosto skvělá fantasy komedie s bohatou smrští parodií na všechno možné - od Pána prstenů (mág nápadně připomínající Gandalfa a hornatá krajinka) po Kill Bill (epické bitky tmavovlásek). Trochu o příběhu. V jiném světě, Bělohoří, kde žijí vodníci, domeček na kuří nožce, Kostěj Nesmrtelný, Baba Jaga, dravé piraně a kytky na loukách jsou nejen živé, ale také velmi aktivní a láskychtivé, dobro a zlo spolu existují v dynamické rovnováze. Pořádek na straně dobra hlídají bohatýři, hrdinové z epických ruských bylin. Jednou však v Bělohoří zvítězí pravda a láska, Baba Jaga a Kostěj skončí ve sklepeních bohatýrského zámku, největší bohatýr se ujme vlády. Dobro, kterého je příliš, se mění ve svůj opak...Hrdý vládce se začne zbavovat svých potenciálních soupeřů, nastoluje tuhou totalitu a celé Bělohoří začíná chřadnout. Zachránit svět před záplavou dobra má podle proroctví Ivan, syn jednoho z posledních bohatýrů. Potíž je v tom, že jej velký mág z Bělohoří chytře schoval v našem světě, v dnešní Moskvě, a Ivan o svém osudu, a ani o existenci Bělohoří, nemá ani potuchu. Osud za ním však přichází sám a Ivan, vyzbrojen jen Iphonem, je vržen do víru dění. Až na delší rozjezd na začátku jsem se ani chvíli nenudil. Skvěle ztvárněné postavy hýří vtipem. Ačkoliv zápletka začíná vcelku klasicky až fádně hollywoodsky, nakonec děj překypuje překvapivými zvraty, zajímavými úvahami a docela hlubokými a neotřelými myšlenkami. Bělohoří vypadá krásně a je plné života, hned bych se tam vydal :) Potkáte tu domeček na kuří nožce, vládce moří, vědmy i kouzelníky.... Nejvíc se mi líbil nápad, typický pro ruskou kulturu, o relativitě dobra a zla. Z kdysi silných, odvážných bohatýrů se bez zla stanou tlustí líní lemplové, co pomalu neuzvednou meč, hrdost se změní v pýchu, síla v tvrdost a bezuzdné touhy. Naopak Baba Jaga, Kostěj a Vodník, jindy záporáci, jsou plní života, veselí a nechtějí zničit svět - jen žít v klidu svůj život. Nejsou "zlí", ale spíše "jiní", tak trochu z jiné strany řeky. Pět hvězd. Jestli se vám líbil třeba Shrek a znáte aspoň trochu ruské pohádky, Posledního bohatýra si určitě nenechte ujít. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Poslední bohatýr je zajímavý ruský nápad, který moderního kluka hodí do starobylého světa kouzel. A zatímco on sem tam oslní tamější obyvatele moderními hračkami, ti zase umí šermovat s mečem a rozumí přírodě. Z toho všeho plyne řada vtipných situací, protože si lze snadno představit, že řada dnešních teenagerů by dopadla v podobné situaci stejně. Kombinace fantasy a komedie funguje dobře. Hlavně proto, že se zapojí i další postavy a dlouho není jasné, kdo na kterou stranu vlastně patří. Rusové se navíc nebojí zapojit hrdiny z klasické ruské pohádkové školy o nichž i já četl ve starých knihách jež jsme měli doma. A zatímco američtí producenti vkládají své hrdiny buď do rolí super padouchů nebo super hrdinů či aktuálně populárního spojení virtuálního světa a toho reálného, tohle docela funguje. Na druhé straně je hlavní dějová linka trochu slabá a konec průměrný, možná trochu klišovitý. ()

Reklama

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Rusko opat dokazuje svoje kvality na filmovom platne a Posledny bohatier je toho dokazom,skvela fantasy-jazda zmixovana s dalsimi zanrami,pripomenulo mi to slavnu rozpravku Mrazik,v ktorej sa objavili tiez rozne postavicky akou je napriklad Baba-Yaga ci Chalupka na stracej nozke a to su krasne spomienky,druhy diel bol taktiez super,takze spokojnost nadovsetko,uz teraz sa tesim na trojku...:-) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ruské byliny ve zcela novém hávu pod patronací Walt Disney Pictures - no nekup to. 1)  Jsou tu Kostěj Nesmrtelný rozčtvrcený a přesto živý, baba Jaga a pádící chaloupka na kuřích nohách, netradiční vodník, Vasilica zakletá do žáby či vskutku hrůzostrašný drak Gorynyč. Kdo by odolal? Syn Ilji Muromce putuje Bělohořím spolu s uvedenými postavami a k tomu hrají anglické písničky._____ 2)  Škoda, že spousta vtipných nápadů se v kapku nesmyslném ději trochu rozplývá._____ 3)  Ruská verze filmového postmodernismu, kdy tradiční dobro a zlo je pomícháno a postavy žijí svébytným na legendě a tradici nezávislým filmovým životem, nabízí styl amerických fantasy s nezaměnitelným ruským šmrncem._____ 4)  Filmem prolínají popové anglické songy 70. a 80. let. Ruská písnička se objeví až pod závěrečnými titulky._____ 5)  Zaujala mě pěkná pointa v posledních deseti sekundách._____ 6)  Zatímco anglické pověsti o králi Artušovi a rytířích kulatého stolu zná u nás díky četným filmovým zpracováním skoro každý, se znalostí ruských pohádkových reálií to bude horší. Přikládám tedy malou pomůcku._____ 7)  Okénko do ruských bylin. Bohatýr - богаты́рь zhruba odpovídá anglickému rytíři. Měli svůj kodex cti. Muromec byl proslulý svou duchovní i fyzickou silou a čestností. Ilja Muromec byl šéfem bohatýrů zakladatele Kijevské Rusi knížete Vladimíra a ochraňoval jeho knížectví před nájezdy Tatarů. Jako jediný z bohatýrů byl kanonizován pravoslavnou církví._____ Kostěj - Коще́й Nesmrtelný je Muromcův protiklad._____ Čarodějnice Baba Jaga žila v mobilní chaloupce na kuřecích pařátech a k lidem měla ambivalentní vztah - některé žrala, jiným pomáhala._____ Drak Gorynyč je antipodem šéfa slovanských bohů Peruna._____    8)  Mé oči upoutal 27letý milý i když kapku přesvalený Viktor Choryňak (Ivan). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Být sirotek a naprosto netušit, odkud jste se vyloupli, je mizérie. Dozvědět se, odkud jste se vyloupli a z toho titulu zklamávat očekávání svého okolí, protože, na rozdíl od otce bohatýra jste spíše chudatýr, je mizérie snad ještě větší. Možná jsem v ruském měřítku benevolentní, ale Ivan mi připadal v prostředí a vztazích pohádkového světa zmatený přiměřeně tomu, že vyrostl ve světě našem, v boji s mečem neschopný, jak logicky musí být někdo, kdo meč považuje výhradně za imperativ v druhé osobě jednotného čísla ke slovesu mečet. Navzdory tomu získá postupně sympatie krásné Vasilisy i diváků (pořadí závisí na blahovůlii, pohlaví, věku, empatii a toleranci každého jednoho diváka) a nakonec ukáže, že není ani hloupý, ani neschopný a dokonce ani zcela bezcharakterní. Zaváhání v krizi k hrdinům, kteří procházejí proměnou, klasicky klišovitě patří. Co závěr, ten byl tak nějak úsměvně prvoplánový, prvoplánově úsměvný, ale co nevyřečená, a to i Ivanem samotným, otázka: Co se sakra stalo s Vasilisou? Manželkou Ilji Muromce a tím pádem logicky matkou jeho jediného syna - Sokolíka/Ivana? ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Za necelé dva týždne od uvedenia film prekročil hranicu zárobku jednej miliardy rubľov (17,2 milióna dolárov) a stal sa najlepšie zarábajúcim ruským filmom roku 2017. Nakoniec zarobil v kinách 30 700 192 dolárov. Rozpočet projektu, ktorý oznámili výrobcovia, bol 345 miliónov rubľov (cca 6 miliónov dolárov). (Arsenal83)

Reklama

Reklama