Reklama

Reklama

Ivan Najdenov (Viktor Choriňak), celkom obyčajný mládenec, sa náhodou prenesie zo súčasnej Moskvy do fantastickej zeme Belohorie. V tomto paralelnom svete žijú hrdinovia ruských rozprávok, kúzla sú prirodzenou súčasťou ich života a problémy sa riešia súbojmi s bohatierskymi mečmi. Na svoje veľké prekvapenie sa Ivan ocitne priamo v centre súbojov svetlých a temných síl. Zatiaľ mu ale nie je jasné, prečo má v týchto dramatických udalostiach zohrať hlavnú úlohu práve on. Všetci totiž veria, že on jediný dokáže ukončiť zničujúcu vojnu dvoch znepriatelených svetov. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (132)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Poslední bohatýr je zajímavý ruský nápad, který moderního kluka hodí do starobylého světa kouzel. A zatímco on sem tam oslní tamější obyvatele moderními hračkami, ti zase umí šermovat s mečem a rozumí přírodě. Z toho všeho plyne řada vtipných situací, protože si lze snadno představit, že řada dnešních teenagerů by dopadla v podobné situaci stejně. Kombinace fantasy a komedie funguje dobře. Hlavně proto, že se zapojí i další postavy a dlouho není jasné, kdo na kterou stranu vlastně patří. Rusové se navíc nebojí zapojit hrdiny z klasické ruské pohádkové školy o nichž i já četl ve starých knihách jež jsme měli doma. A zatímco američtí producenti vkládají své hrdiny buď do rolí super padouchů nebo super hrdinů či aktuálně populárního spojení virtuálního světa a toho reálného, tohle docela funguje. Na druhé straně je hlavní dějová linka trochu slabá a konec průměrný, možná trochu klišovitý. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ruské byliny ve zcela novém hávu pod patronací Walt Disney Pictures - no nekup to. 1)  Jsou tu Kostěj Nesmrtelný rozčtvrcený a přesto živý, baba Jaga a pádící chaloupka na kuřích nohách, netradiční vodník, Vasilica zakletá do žáby či vskutku hrůzostrašný drak Gorynyč. Kdo by odolal? Syn Ilji Muromce putuje Bělohořím spolu s uvedenými postavami a k tomu hrají anglické písničky._____ 2)  Škoda, že spousta vtipných nápadů se v kapku nesmyslném ději trochu rozplývá._____ 3)  Ruská verze filmového postmodernismu, kdy tradiční dobro a zlo je pomícháno a postavy žijí svébytným na legendě a tradici nezávislým filmovým životem, nabízí styl amerických fantasy s nezaměnitelným ruským šmrncem._____ 4)  Filmem prolínají popové anglické songy 70. a 80. let. Ruská písnička se objeví až pod závěrečnými titulky._____ 5)  Zaujala mě pěkná pointa v posledních deseti sekundách._____ 6)  Zatímco anglické pověsti o králi Artušovi a rytířích kulatého stolu zná u nás díky četným filmovým zpracováním skoro každý, se znalostí ruských pohádkových reálií to bude horší. Přikládám tedy malou pomůcku._____ 7)  Okénko do ruských bylin. Bohatýr - богаты́рь zhruba odpovídá anglickému rytíři. Měli svůj kodex cti. Muromec byl proslulý svou duchovní i fyzickou silou a čestností. Ilja Muromec byl šéfem bohatýrů zakladatele Kijevské Rusi knížete Vladimíra a ochraňoval jeho knížectví před nájezdy Tatarů. Jako jediný z bohatýrů byl kanonizován pravoslavnou církví._____ Kostěj - Коще́й Nesmrtelný je Muromcův protiklad._____ Čarodějnice Baba Jaga žila v mobilní chaloupce na kuřecích pařátech a k lidem měla ambivalentní vztah - některé žrala, jiným pomáhala._____ Drak Gorynyč je antipodem šéfa slovanských bohů Peruna._____    8)  Mé oči upoutal 27letý milý i když kapku přesvalený Viktor Choryňak (Ivan). ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Kéž bysme i v Česku měli takhle vymakaný pohádky. Popsala bych to jako takový prdlý pokus o parodii na ruské legendy a mytologie a koneckonců i na pohádky obecně. Je to šmrcnuté o nenásilný humor, který ve většině případů funguje, má to originální koncept a mixuje to dva odlišné světy úspěšnou metodou zapojování moderních aspektů. Plusové body to má samozřejmě za efekty a kulisy. Rezervu si ale ještě nechávám pro další díly. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Rusko opat dokazuje svoje kvality na filmovom platne a Posledny bohatier je toho dokazom,skvela fantasy-jazda zmixovana s dalsimi zanrami,pripomenulo mi to slavnu rozpravku Mrazik,v ktorej sa objavili tiez rozne postavicky akou je napriklad Baba-Yaga ci Chalupka na stracej nozke a to su krasne spomienky,druhy diel bol taktiez super,takze spokojnost nadovsetko,uz teraz sa tesim na trojku...:-) ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to jako když se zmodernizuje a upraví sovětská pohádka Po neznámých stezkách. A jsem příjemně překvapen prolnutím moderního světa a světa ruských pohádek a bylin Bělohoří. Pěkně vymyšlený příběh se svižným dějem, podbarvený humorem. Za velmi dobré herecké obsazení bych zmínil Konstantina Lavroněnka v roli Kostěje nesmrtelného.  Zkrátka  vězeňské role mu jdou. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Za necelé dva týždne od uvedenia film prekročil hranicu zárobku jednej miliardy rubľov (17,2 milióna dolárov) a stal sa najlepšie zarábajúcim ruským filmom roku 2017. Nakoniec zarobil v kinách 30 700 192 dolárov. Rozpočet projektu, ktorý oznámili výrobcovia, bol 345 miliónov rubľov (cca 6 miliónov dolárov). (Arsenal83)

Reklama

Reklama