Reklama

Reklama

Tři tenoři - zrození legendy

(TV film)
  • Německo Die 3 Tenöre - Ihre verschollenen Konzerte (více)
Dokumentární / Hudební
Německo, 2015, 60 min (Alternativní 75 min)

Režie:

Brian Large

Hrají:

José Carreras (a.z.), Plácido Domingo (a.z.), Luciano Pavarotti (a.z.), Zubin Mehta (a.z.)

Obsahy(1)

Neutuchající nadšení po oslnivém operním koncertu pod širým nebem při Fotbalovém mistrovství v roce 1990 – tak by se dal nazvat večer v památných římských Caracallových lázních, kde vystoupili na jednom pódiu tři nejslavnější tenoristé druhé poloviny 20. století: José Carreras, Plácido Domingo a nekorunovaný král vysokých cé – Luciano Pavarotti. Sešli se tak poprvé při mimořádné hudební události, kterou od dirigentského pultu řídil Zubin Mehta, zkušený matador koncertních síní a operních domů. Šest tisíc přímých návštěvníků v Caracallových lázních a miliarda diváků u televizních přijímačů sledovala se zatajením dechu tento pěvecký koncert, který se stal novou érou klasické hudby. V následujících letech přilákali tři tenoristé svým neopakovatelným kouzlem nadšené obecenstvo po celém světě na více než třiceti vystoupeních. Napomohli tak neobyčejnému rozkvětu vážné hudby. Koncert v římských Caracallových lázních byl zrodem legendy. Nabízený program prolíná živé vystoupení a zákulisní informace, vtipné glosy interpretů, včetně nikdy nezveřejněného obrazového materiálu, který byl dohledán až v roce 2015. Zaposloucháte se do nejkrásnějšího operního repertoáru, sladkých neapolských melodií a temperamentních španělských písní. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Tři tenoři. Zrod legendy; režie (pouze) Brian Large. -------- Výborně, informace ohledně režie opravena, nepřesný český název bohužel zůstává; částečná pochvala udělena 6. 11. 2022. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Jedinečný koncert z roku 1990 je ukázkou toho, že když spojí síly geniální osobnosti ve svém oboru a předvedou to nejlepší, vznikne ojedinělý zážitek. A tento koncert je skutečným fenomenálním začátkem vzájemné spolupráce tenorových velikánů, která přinesla následně přes 30 velkolepých koncertů. Vrcholem je závěrečných 20 minut, kdy tenoři zpívají dohromady. Škoda jen komentářů, které jsou sice poučené, ale významně rušivé a díky nim koncert ztrácí tempo. Ano, to však nemůže pokazit výtečný dojem z tohoto koncertu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

K spevu pochopiteľne nie je čo dodať, kvalita obrazu nie je podstatná a je primeraná staršiemu záznamu, tak len to, že Pavarottimu to išlo očividne s najväčšou ľahkosťou. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama