Reklama

Reklama

Když se Brad Sloan (Ben Stiller) v této hořkosladké komedii rozhodne vzít svého syna na výlet po vysokých školách na východním pobřeží, aby mu ulehčil rozhodování při výběru univerzity, utrpí velké šrámy na svém sebevědomí. Přestože si Brad vybudoval uspokojivou kariéru i pohodlný život na předměstí Sacramenta, kde žije se svou laskavou ženou Melanií a jejich hudebně nadaným synem Troyem, na univerzitě si v dobách své největší slávy představoval budoucnost poněkud jinak. Zatímco Troye provází po okolí Bostonu, kde sám studoval, je přinucen porovnat svůj dosavadní život s úspěchy čtyř nejlepších kamarádů z mládí – hollywoodské hvězdy, zakladatele hedgeového fondu, podnikatele v oblasti moderních technologií a bestselerového spisovatele. Jak si tak představuje jejich bohaté a okouzlující životy, přemítá nad tím, zda už se sám ocitl za zenitem. Poté, co jej však okolnosti donutí znovu přijít se svými někdejšími přáteli do kontaktu, klade si otázku, zda v životě skutečně selhal, nebo je - alespoň v určitém ohledu - tím nejúspěšnějším z nich. (HBO Europe)

(více)

Recenze (65)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film na první pohled může působit hrozně unyle až nudně. Ben Stiller tu hraje takovýho týpka, kterej je otrávenej ze života. Otrávenej hlavně z toho, že kolem něj jsou všichni úspěšný a on sám nedokáže ve svých takřka padesáti letech říct, co se mu v životě vlastně povedlo. Tahle otrava životem může potkat kdekoho, ale ve scénáři tohoto filmu je nádherně podkreslena myšlenkami, které mi osobně byly hrozně blízké a nádherně na jeho osobu navazovaly. Závěr pak byl dost ustřižen, ale v podstatě jsem já, ale i Brad dostal to, co jsem chtěl. Dlouho na mě film ze života nezapůsobil tak upřímně a přirozeně jako v případě tohoto kousku. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Brad Sloan v až fyzicky civilním Stillerově podání si to namířil do mého milovaného subžánru lidských dramat, ve kterých se zdánlivě neděje nic zásadního ani tragického, ale diváka nejpozději do pár desítek minut bolí u srdce a neumí vysvětlit proč. Tohle je totiž krize středního věku v přesném obraze, který do sebe nepotřebuje stokrát omletá (a de facto nepravdivá) klišé o dvacetiletých asistentkách a motorkách. Tahle cesta je jen o předávání vlastních zkušeností těm, kteří ještě nezakopli, protože zakopnout nemuseli. O tom, jak silný se člověk ve dvaceti cítí po stránce hodnot a postojů - a jak jich spoustu po té cestě z kapsy poztrácí. A jak je pohled na ony ztráty, roky a změny někdy tesknivý a krušný a jindy zase nostalgicky přesný a usměvavý, až by jeden brečel. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Bena si většinou cíleně nevybírám a tak i tady jsem měla obavy, co mě čeká. Naprosto zbytečně! Byla to jedna z rolí, která měla naprosto jinou kvalitu než všechny jeho ostatní snímky. Ne, není to pro každého a asi na to musí být asi i to správné rozpoložení. Rekapitulace nad svým dosavadním životem.......málo uspokojující, málo representativní, silně průměrný....a podobně. Jeho cesta se synem a telefonáty, či osobní rozhovory s jeho "kamarády" z minulosti mu odpoví. Jak? Podívejte se. Na konci to bylo vážně klišé a přesto se mně draly do očí slzy, ale to jsem já, rozená cíťa, nic nového sluncem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film úmorný přesně tak, jak má být. Doslovný přesně tehdy, kdy potřebuje, zkratky využívá tehdy, kdy se je potřeba soustředit na důležitější věci. Nejsem si 100% jistý, že Stiller byl nejlepší herecká volba, ale ani proti němu nejsem schopný cokoliv říct. V důsledků poctivé zpodobnění krize středního věku. Možná míň voiceoveru by to chtělo. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Hodně bych zvážil, kdy si naložit tolik depresivních myšlenek, které snímek nabízí. Napsal je sám život, takže mají sílu, ale chybí opora v hlavní postavě. Brad má skvělou ženu a zdravé dítě, což ke štěstí bohatě stačí. Ve finále si to uvědomí, ale celou dobu musíme sledovat člověka, který se lituje úplně zbytečně. Jistým způsobem je to i poselství jeho příběhu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Film, po kterým se půjde jeden z deseti lidí na férovku oběsit (to je asi zhruba poměr diváků ve středním věku), a těch zbylých devět si s unaveným úsměvem povzdychne. A zapomene na veškeré komediální skeče Bena Stillera. Sumarizace životních krizí se vším sladkým i hořkým, které k němu neodmyslitelně patří. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jestli má někdo z komediálních herců kromě Jima Carreyho herecký talent tak to je rozhodně Ben Stiller. Ten člověk umí spolehlivě prodat své mírně tragické postavy. Brad je otec, který chce pro svého syna jen to nejlepší a tak se s ním vydá prozkoumat vysoké školy a samozřejmě bude velmi stát o to, aby se kluk dostal na Harvard. Při tom se bude muset vypořádat s démony minulosti. Film je pochopitelně člověčinka, která zastihne postavy v určitém období života a po chvilce stejně tak tyto postavy opustí. Jak jsem uvedl na úvod. Ben Stiller je v mých očích dostečně kvalitní herec, abych s ním těchto 100 minut prožil. 60% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Také rozjímanie nad tým, čo je v živote naozaj dôležité v príjemnom filmovom spracovaní. Snímok sa nikam neponáhľa, no zato sa tu kladie dôraz na slová, ktoré sa dotknú snáď každého diváka v strednom veku. Tiež sa mi páčilo to spojenie otca so synom pri výbere vhodnej vysokej školy. Pretože nad životom sa obyčajne začneme zamýšľať najmä vtedy, keď naše deti dostanú krídla a uletia do sveta. Ben Stiller vie príjemne prekvapiť aj vo vážnejšej úlohe. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tak na tento film som nečakal, na tento veru som sa dlho netešil. Ešte do dnešného rána som o ňom totiž absolútne nevedel! Mno a poviem vám, že bolo veľkou radosťou sledovať, ako mení tempo, akými smermi sa uberá a čo všetko za témy rozoberá. Ben Stiller vo vážnejšej role fotra, ktorý neustále premýšľa, porovnáva, rekapituluje a hodnotí, a na strane druhej Austin Abrams ako jeho pohodový hipsterský talentovaný syn. Výsledkom je výborná, inteligentná a vtipná konverzačná jednohubka, ktorá nielenže zabaví, ale núti i k zamysleniu. 80% P.S. S tým "Hudební" v záhlaví filmu to značne prehnali. Ben Stiller nabehne ku koncu filmu na koncert klasickej muziky pozrieť a to je všetko. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Poznáte tie filmy, o ktorých dokopy neviete nič? Ani to, že reálne existujú? A potom sa zrazu objavia, pozriete si ich a ostanete príjemne prekvapení, že ste videli niečo, čo k vám skutočne prehovorilo? Ak áno, tak verím, že pochopíte môj názor na "Brad's Status". Veľmi príjemný film, ktorý skutočne človeku niečo dá. Ak už nič iné, tak minimálne to, že by sa skutočne nemal sťažovať na to, aký život vedie, a ako sa jeho bývalí spolužiaci majú skvele, lebo zarobili obrovské prachy a majú možnosť robiť čo len chcú. Občas stačí byť spokojný s tým, čo máme. Lebo život sa skladá z maličkostí a často si to uvedomíme, až keď tie malé momenty zmiznú a ostaneme sami. To je presne to, čo tento film vynikajúco adresuje. V dnešnej dobe všetci riešime hovadiny. Sú podstatné veci, ktoré nemajú žiadny zmysel, no reálne v nich vidíme super podstatné veci, lebo v danom momente sú to najdôležitejšie veci. A vôbec sa nevieme radovať z toho čo máme. Pričom si vôbec neuvedomujeme, že kopec iných ľudí sa môže mať oveľa horší život a pritom vôbec tak nefňukajú, ako my. To som si z filmu minimálne odniesol ja. Jeho myšlienka je skvelá a je tu kopec skvelých momentiek. Plus treba priznať, že Ben Stiller je v tomto filme vynikajúci. Asi najlepší výkon, čo som od neho videl. Plus hudba. Čo k tomu dodať. Vypočujte si soundtrack a pochopíte sami. Možno taká drobnosť, čo by som vedel vytknúť je fakt, že veľa ostatných postáv je trošku neúplných a mám pocit, že sa o nich moc nedozvieme. A popravde by som chcel ich poznať trošku viac. A možno mať trošku iný záver, kde by sme dostali aspoň nejaké odpovede. Netvrdím, že ich potrebujeme, ale aspoň malá časť zo mňa by ich mať chcela. Čo sa týka ostatného, tento film je skvelý. Má srdce na správnom mieste, veľmi dobrú hlavnú myšlienku a spracovanie, ktoré stálo za to vidieť. Film, ktorý si rozhodne zasluhuje pozornosť. Hodnotenie: A- ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vystrašený otec o budoucnost svého syna v podání vynikajícího půvabně neurotického Stillera. Mainstreamový film o složitosti života. Citlivá režie. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nevadí mi malé nezávislé americké film a Bena Stillera mám docela rád i v jeho pokusech o vážnější herecké polohy, ale Bradův život mě ani nezaujal a už vůbec nepobavil. Naopak mě hlavní hrdina a jeho neustálá stížnost na život dost štvali. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Príjemný film. Stiller spomína a hľadá zmysel vo svojom živote. Reflektuje ho cez spomienky a cez svojho syna, ktorému pomáha so životným rozhodnutím. White natočil film, ktorý nedáva odpovede ktoré by potešili ale ukazuje otázky, ktoré si pokladáme a s ktorými sa snažíme zmieriť. Je to jednoduché ale kvôli chémií otca a syna je to veľmi príjemná reminisencia nad tým čo je život a čo znamenajú naše rozhodnutia. Stiller je veľmi smutným hrdinom. Mám pocit, že takéto úlohy mu sedia o dosť viacej. A Austin milo prekvapil. Veľmi pekné. A úprimné. Čo sa cení. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby tenhle snímek nikam nevedl. V podstatě jen pojednání o krizi středního věku, kdy Stillerova postava prostě neví, jestli něco dělá špatně, neví, jestli ve své, životě neudělal nějakou pořádnou chybu. Dobře je zde zachyceno to, že každý má na jednu věc jiný pohled. Herecky dobré, dějově mi to stále přijde jako nikam nevedoucí. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Komédia ani náhodou, no zato vcelku zaujímavá filozofická "konverzačka" (hoci viacmenej prostredníctvom vnútorného monológu), ktorá sa miestami menila na hotovú melodrámu. A musím uznať, že Benovi pre zmenu takéto niečo po všetkých tých komédiách naozaj pristalo. Po epickej stránke síce žiadna sláva (na tom veru mohli aj viac zapracovať), ale filozofický rozmer to v podstate dokázal vynahradiť. Bradoveho komplexy mnohým prídu zrejme absurdné, ALE myslím, že každý sa chtiac-nechtiac porovnáva so svojim okolím a rovesníkmi a svojim spôsobom pociťujú podobné dilemy a závany depresií ako práve Brad. Bolo tu kopu silných monológov a dialógov, no najlepší zrejme ten s Ananyou, ktorá to zhodnotila úplne výstižné. Je to na zamyslenie... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Mike Biely /Skola Rocku/ natocil tymto asi svoj najlepsi film o chlapovi po 50 -ke, ktory sa rozhodol vziat syna na turu po VS v USA, aby obaja videli jaxa svet zmenil. V roli chlapa po 50 -ke sa predstavil ben Stiller /Fotr je Lotr, Noc v Muzeu,/. A svoj zivot porovnava so zivotom kamaratov, pricom mu samotnemu sa zda ze je na tom najhorsie. Jenna Fisher /Tyden bez zavazku, Gosford Park/ je pre mna zahadnou hereckou - vie vobec hrat ? Z tohto filmu nemam ten pocit, co ja viem .....Ono sa to dobre rozbehlo, dialogy su na urovni, rezisersky sa pan Biely tiez predviedol. No len potom skoda toho konca, akokeby tvorcom dosli napady a koniec filmu proste ustrihli. Jo a na reci tuna ze Stiller nevladal, nehodil sa a podobne bla bla bla - tak an to serem, beriem jednoznacne radsej Stillera nez podpriemerneho a hodne uboheho A. Sandlera napriklad - so Stillerom je to slusny a nadpriemrny film . 80 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Spisovateľ a režisér Mike White vytvoril bolestne vtipné a prekvapujúco dojímavé charakterové dielo, ale najpozoruhodnejšie je, ako sa on a jeho hviezda vcítia do Bradových pocitov menejcennosti a zároveň určia aroganciu, výsadu a bezcitnosť, ktoré často vyvolávajú také hľadanie duše. 7/10 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tak v první řadě...zapomeňte na to, že je to komedie. Není. Ani v náznaku. Leda by vás rozesmálo vyprávění muže v krizi středního věku, který bilancuje veskrze nesympatickým způsobem svůj dosavadní život. Přitom se potácí mezi sebelítostí a závistí. Je to ale v takové míře, že to na mě nepůsobilo jako krize, ale spíš jako charakterová vada. A tvůrci jdou tomuto dojmu vstříc tím, že se Brad zklidní až po zjištění, že se jeho bývalí spolužáci nemají zase tak moc dobře, jak si myslel. Ano, je tam i jisté prozření díky synovi, jehož lásku v žádné pomyslné soutěži získávat nemusí, ale to je dost žalostné klišé. Vcelku mě překvapuje, že takový film vznikl a zajímalo by mě, jak na něj američtí diváci reagovali. Tady je totiž důležitý kontext. Američané jsou odmala vedeni k tomu, aby byli úspěšní. Mají spoustu nástrojů, které slouží jako měřítko úspěchu. Systém kreditních karet, úspěšnost partnera, dům, auto, školu, práci...cokoliv. Ne nadarmo, se film v originále jmenuje Bradův status. Idea, že by někdo mohl být šťastný, aniž by to bylo spojeno s kariérou, je přinejmenším anarchistická. Mají soutěž...poměřování pindíků v genetické výbavě. Byť je mi to cizí, neodsuzuji to. Protože vím, že ke štěstí je stejně daleko vlakem a s prázdnou kapsou, jako vlastním tryskáčem a s miliardou na účtu. Proto mi bylo Bradovo bolestínství protivné, jeho myšlenky mi nic nedaly a pointa mi připadá tuctová. A neocenil jsem ani věčně zachmuřený výraz Stillera...který vypadal jako brácha Janka Ledeckého. Takový film, by mohl leckomu zkazit náladu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Komedie tedy rozhodně ne. Ten počáteční defétismus jsem nedal. Otráven tou beznadějí jsem nevydržel sledovat do konce. ()

Reklama

Reklama