Reklama

Reklama

Když se Brad Sloan (Ben Stiller) v této hořkosladké komedii rozhodne vzít svého syna na výlet po vysokých školách na východním pobřeží, aby mu ulehčil rozhodování při výběru univerzity, utrpí velké šrámy na svém sebevědomí. Přestože si Brad vybudoval uspokojivou kariéru i pohodlný život na předměstí Sacramenta, kde žije se svou laskavou ženou Melanií a jejich hudebně nadaným synem Troyem, na univerzitě si v dobách své největší slávy představoval budoucnost poněkud jinak. Zatímco Troye provází po okolí Bostonu, kde sám studoval, je přinucen porovnat svůj dosavadní život s úspěchy čtyř nejlepších kamarádů z mládí – hollywoodské hvězdy, zakladatele hedgeového fondu, podnikatele v oblasti moderních technologií a bestselerového spisovatele. Jak si tak představuje jejich bohaté a okouzlující životy, přemítá nad tím, zda už se sám ocitl za zenitem. Poté, co jej však okolnosti donutí znovu přijít se svými někdejšími přáteli do kontaktu, klade si otázku, zda v životě skutečně selhal, nebo je - alespoň v určitém ohledu - tím nejúspěšnějším z nich. (HBO Europe)

(více)

Recenze (65)

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Co musím ocenit, je hlavní myšlenka. Ne každý z nás má život, resp. bude mít život, jaký si představoval a všemožná „co kdyby“ se tak některým z nás v té hlavě přece jen někdy vyrojí. Pokud se tedy neřadíme k těm, kteří jsou spokojeni s tím, jak věci jsou a ne jak by mohly být - což není případ hlavního hrdiny tohoto snímku. Bohužel synapse je defakto kompletní shrnutí děje, který postrádá možná trapná klišé, nebo nemístný humor, ale je... Prostě nemastný, neslaný. Melancholicky to začne a melancholicky taky skončí. Žádné vytlačené myšlenky navíc - je to tak, jak to zkrátka je. Fajn na jedno pokoukání, neupřu originálnější námět a zpracování (které mně osobně zrovna úplně nesedne). ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Opäť sa mi potvrdilo, že treba byť nastavený na daný film, lebo za bežných okolností by toto bol odpad bez nároku na koment. Ale keď som sa zapozeral a trochu sa vcítim do Bena, jeho myšlienky a pocity mi prišli tak realistické, hlavne preto, že sa nimi človek stretáva bežne, nie len ked má padesát a krízu. Stále niekto s niekym súperí, predháňa sa, chce vlastniť svet. Mne sa tu pačilo hlavne to, že podprahovo bolo krásne ukázané, akú vysokú cenu majú informácie. Nie je to film ktorý si pôjdete, rozhodne si ho nedáte dva krát, ale treba si uvedomiť, že vlastný život je to najhlavnejšie a skutočne sa môžte vyjebať na všetkých ostatných, na ich lietadlá a fondy. Alebo len ma trafil v správnej chvíli. 3 z 5 ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Malá sonda do duše pětačtyřicátníka ze střední třídy, co evidentně prochází krizí středního věku. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

47letý Brad rekapituluje svůj dosavadní život a při srovnání se svými bohatými, slavnými, úspěšnými vysokoškolskými spolužáky (už ne přáteli, čí vinou?) dochází k závěru, že ničeho kloudného nedosáhl. Přestože je dostatečně zajištěný, má talentovaného syna, se kterým si rozumí, milující manželku i smysluplnou práci. Už dlouho na mě něčí pochyby a osobnostní krize nepůsobily tak negativisticky a ublíženecky, jako jeho neopodstatněné stěžování, shazování mladistvého idealizmu či liché představy, jak se ostatní mají skvěle. Samozřejmě se to časem zvedlo, když nevyhnutelně zjišťoval, že se mu vůbec špatně nedaří, jenže to jsme my všichni viděli dávno před ním. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Myšlenky hlavního hrdiny jsou napsány dost ze života a ačkoliv je vývoj předem očekávaný a milionkrát viděný přesto mne vhled do vnitřních monologů Stillerovo postavy bavil. Ostatní postavy moc prostoru nedostali, ale to ani tak nevadilo. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Děsná depka, kterou se autor snaží všemožné přenést na diváka. Stiller hraje obstojně, ačkoliv jeho role není kdovíjak vrstevnatá. Má to světlé momenty i ty slabší. Výsledek je tak nějak na půl cesty. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Tímto chci veřejně oznámit, že bych rád zažaloval Mika Whita za to, že mi ukradl můj život a především mé myšlenky, a bez mého povolení si je dovolil přenést a zfilmovat do tohoto velice silného snímku. Teď ale vážně, já jsem jako fakt vyděšený. Snad nikdy mi totiž myšlenkově nebyla žádná filmová postava tak moc blízká, jako ta zde, navíc v perfektním ztvárnění Bena Stillera, no ty vole, to jsem byl prostě normálně celý já 8D. Každopádně, tento film je ale vážně hodně ze života a o životě, a tvůrce naprosto přesně věděl, co dělal. Bradův život je tak opravdu hodně upřímná, otevřená a emočně silná podívaná, se kterou jsem se až nevídaně ztotožnil, nicméně se jedná určitě ale o snímek určený právě především pro vrstevníky ústředního hrdiny, rozjímajícího nad svým dosavadním životem a osudem, jelikož právě jen toto cílové publikum dokáže podle mě ten film následně vnímat tak, jak vnímaný být má, bez nějaké ironie, či nepochopení. Bradův život každopádně nedisponuje úplně nějakou nejsilnější zápletkou, ovšem zde je nutné vzít v potaz, že celá ta podívaná je postavena v podstatě primárně na úvahách muže ve středním věku nad svým životem, a ne obsahově kalkulujícím dílem, o což větší důraz byl pak ovšem kladen na herce, kteří museli publikum přesvědčit o svých nejniternějších pocitech, a myslím, že vesměs se jim to povedlo na výbornou, což jen přispělo k celkovému skutečně reálnému vyznění. Bradův život je tak zkrátka velmi přesvědčivá, podmanivá a přirozená deprese, ve které se myslím najde mnoho z nás, tudíž pro mě se jednalo o nesmírně emočně silný zážitek, ze kterého se budu ještě dlouho vzpamatovávat. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Můj komentář asi nebude moc originální,ale od začátku mě Brad štval. Má skvělou manželku, syna, který je na pohodu a má v hlavě víc rozumu, než Brad sám. Má kde bydlet, co jíst i čas věnovat se sám sobě,ale jemu je to málo. On je na pár facek minimálně 3/4 filmu. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Walter Mitty má syna. Stiller mi v těhle melancholických polohách fakt sedí, tohle je zase film, který ve mně bude asi hodně dlouho zrát. V rámci žánru "je mi 50 a bilancuju nad životem" je tohle asi to nejlepší za poslední roky. ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Fajn film. Nic víc, nic míň. Stiller rekapituluje svůj život, přemýšlí na svými neúspěchy, zklamáními a závidí svým bývalým spolužákům z vysoké, že to dotáhli mnohem dále než on. Spousta vyřčených myšlenek je nosných, zajímavých. Srovnávání svého společenského statusu s ostatními (zvláště dnes v době sociálních sítí, Instagramu) zatěžuje mou hlavu každý den. A jak hlavní myšlenka filmu sděluje - takové srovnání je naprosto zbytečné, ale člověk se od toho zkrátka nedokáže odpoutat. Co ale snímku chybí je filmovost - dramatické situace, gradace a silnější finále. Bez toho film působí jako filozofická rozprava nabalená na výlet Stillera do Bostonu bez zapamatovatelnějších scén a momentů. Jak jsem řekl - je to fajn, má to příjemnou nostalgickou atmosféru, ale vracet se k tomu v dohledné době již nepotřebuji. Ale třeba krize středního věku mě k filmu znovu dovede. ()

SatyR.film 

všechny recenze uživatele

Aké nespravodlivé je, keď spolužiaci z vysokej školy sa majú lepšie ako ja? A ešte na mňa aj zabudnú, že existujem? Pričom mám prácu, úžasnú ženu a zdravého syna. Film o hľadaní životných hodnôt, ktorý ma nezaujal. 40% ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Věrné přiblížení komlexuplného člověka , který se neumí radovat ze svého života. Iritující, přesný Stiller. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o žiadnu komédiu. Film spíš sa snaží zachytiť pocity jednoduchého človeka, ale konkrétne otca, ktorý sa snaží sumarizovať veci, ktoré dosiahol vo svojom živote. Porovnanie jeho jednoduchého „ťažkého“ života s „jednoduchými “životmi“ jeho „priateľov“ je len povrchný a nepôjde do detailov. Keby k jednotlivým častiam venovali trošku väčšiu pozornosť, tak potom by z toho mohol byť oveľa zaujímavejší a náučnejší snímok. Pomerne solídny výkon od B. Stillera – bez väčšieho zaváhania. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Určitě mám rád, když se někdo jako Sandler, Vaughn, Wilson nebo právě Stiller čas od času ponoří do vážnějších hlubin. Každopádně tyhle hlubiny byly spíše dramatické brouzdaliště. Taková atmosférou klubová záležitost, výrazem nuda na východním pobřeží. Oficiální text HBO Europe píše o hořkosladké komedii, já bych spíše preferoval přídavné jméno nyvá. Plácá se v tom hlavní hrdina, pláce se v tom scénář, plácá se v tom Ben Stiller….plácá se v tom máma, plácá se v tom táta, plácají se v tom všechny děti, sojka neuletí. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

No vida, další počin Bena Stillera, za který se nemusí stydět. V tomhle se pozná hodně nerozhodných, pochybujících a komplexem méněcennosti trpících chlapů. Všichni ti, kdo o sobě pochybují a myslí si, že ve svém životě selhali. Tak jako Brad, který má několik kamarádů, kteří to dotáhli dál a jsou úspěšnější. Postupně si však uvědomuje, že štěstí spočívá v něčem jiném, než ve výši bankovního konta. Při tom neustálém porovnávání životů najednou zjistí, že na tom není až tak špatně a ti jeho úspěšnější přátelé nejsou šťastnější, než je on. Hodně lidí tento film zatratí, protože jsou to vlastně jen "kecy", ale já Bradovi velmi rozuměl a Ben to zahrál velmi dobře. P.S. A Dvořákova Humoreska jako bonus! ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Tento film ma väčšiu časť svojho trvania len štval tým, aká je hlavná postava ufňukaný zamindrákovaný tragéd čo sa stále len musí porovnávať s ostatnými a sťažovať sa na život, pričom si vôbec nežije zle. Plus tie Stillerove predstavy šťastia mi riadne liezli na city. Ku koncu som pochopil, že toto všetko je zámer a film nastavuje zrkadlo našej vnútornej túžbe po šťastí a po tom, aby sa naše deti mali lepšie a neopakovali rovnaké chyby. To chápem, ale aj v kombinácii s extrémne civilným spracovaním ma to všetko predovšetkým otravovalo. 5-/10 ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Film o živote. Dostanete zhruba to, čo očakávate. Premietanie nad životom, nad svojimi úspechmi a pádmi, porovnávanie sa s ostatnými „viac“ úspešnými známymi, snahu o čo najlepší život pre svojich potomkov a ešte niečo naviac. Ben Stiller sa do tejto úlohy veľmi hodí a potešilo ma obsadenie aj iných známych tvárí ako Benových bývalých spolužiakov. 7,3/10. ()

Reklama

Reklama