Reklama

Reklama

Úspěšný kardiochirurg Zaid má důvod k oslavě: spolu se svou půvabnou ženou očekávají přírůstek do rodiny. Společnou oslavu v kruhu přátel však nečekaně přeruší návštěva Zaidova bratra Yasina, který se dostal do problémů kvůli organizovanému zločinu. Poté, co mu Zaid odmítne poskytnout pomoc, Yasin je drasticky potrestán vůdcem gangu. A protože policie má pro nedostatek důkazů ruce svázané, rozhodne se Zaid zjednat spravedlnost sám. Darkland je stylovou variací na revenge thriller. (Film Europe)

(více)

Recenze (52)

POMO 

všechny recenze uživatele

Primitívna premisa pomsty mŕtveho brata, ako ju poznáme z Kickboxera s Van Dammem, akurát zasadená do súčasnej Kodane. A pomstiteľ je slušný doktor s vizážou irackého Vina Diesela, ktorý sa vyzbrojí a osedlá motorku. Mimo prostoduchosť tomu remeselne niet čo vytknúť. Ale je iróniou, že postavy z opačnej strany zákona majú v dánskom prostredí o toľko kreatívnejší a osobitejší filmový troj-portrét (ten od Refna). [Sitges FF] ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Herecky mi to nic moc neříkalo a ten výběr arabsky vypadajících a reálně znějících herců mi tady taky moc nesedl. Navíc námět je poměrně nuda a to i přesto, že to není nic nového pod Sluncem. Na skandinávské poměry zatracený průměr. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tohle mi sedlo a Dánové natočili svého vlastního Punishera s hercem vypadající jako Vin Diesel a to mi ke spokojenosti stačí. Hlavní hrdina je úspěšný kardiochirurg, který příjde o bratra, jelikož se zapletl do organizovaného zločinu a rozhodne se vzít zákon do svých rukou, sice nic originálního, ale bavilo mě to. Akce je spíše v druhé půlce a je celkem drsná byť někomu může vadit rychlejší střih, záporák je hodně slizský až nepříjemný Dulfimu Al- Jabourovi jsem přál smrt od začátku do konce a došlo i na pár napínavých momentů, takže za mne solidní Akční Thriller z Dánska.80% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Fenar Ahmad sice není úplný břídil a evidentně ví, odkud čerpat inspiraci, jenže úkol, který si předsevzal, se ukázal nad jeho síly. Příběh o pomstě za ztrátu blízkého člověka patří k základním motivům žánrové kinematografie a režisér ho chtěl ozvláštnit tím, že propojí akční žánr, který je doma obvykle v béčkových vodách, s artovým přístupem. Výsledkem je kočkopes, který uspokojí jen málokoho. Vyloženým kladem je snad jedině přítomnost charismatického Dara Salima v hlavní roli, který se pro podobný typ rolí snad narodil. V první půli je sice snímek realističtější a psychologicky propracovanější, než jak bývá zvykem, je ale zároveň pomalejší. Proměna špičkového chirurga v bojovníka, který likviduje jednoho trénovaného zabijáka za druhým, je nevěrohodná, momenty, kdy má film gradovat, jsou obehrané a rutinně natočené. S přibývajícími minutami se ukazuje, že film moc inteligence nepobral, a Darkland nakonec dopadá jako zaměnitelný produkt, který mohl vzniknout kdekoli a který jste nejspíš už víckrát viděli. Pro fanouška akce je nudný a pro vybíravějšího diváka bude příliš tupý. Celkový dojem: 45 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Irácká kombinace Vina Diesela a Toma Hardyho má skoro všechno, co si jen člověk může přát – dobře ohodnocenou práci, hezký domov, potomka na cestě. S násilím se setkává pouze na operačním sále, pokud mu na něj položí nějaký výsledek zločinu. Je totiž kardiochirurgem, u kterého ovšem cítíme, že začátky v cizí zemi zřejmě nebyly snadné. Přesto se vydrápal coby přistěhovalec nahoru. Jenže právě přišel o bratra, který se zapletl s nesprávnými lidmi. První půlhodinka je výborná. Vnímáme chladnou atmosféru Kodaně, migranty (rodiče hlavního hrdiny), kteří se ani po několika dekádách nedokázali v nové společnosti začlenit, i pocity viny za bratrovu smrt. A pak to přijde. Policie je „nečinná“, a tak se chlapík v bílém lékařském plášti vydává zjistit, co se vlastně stalo. Osedlá motorku, pomaluje si ksicht a nutí diváka vypnout mozek. Protože se začne chovat jako idiot a ohrožovat i vlastní roky budované rodinné hodnoty. Pochybností o tom, zda je správné, že se vydal na cestu, na kterou se vydal, se nedočkáme. Zvlášť od chirurga, tedy člověka, který život zachraňuje, než bere. Přerod v chladnokrevného mstitele je tak dost zjednodušující a těžko uvěřitelný. Ve výsledku prázdný revenge thriller, ač řemeslně velmi dobře natočený. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(60%) Darkland je určitě zajímavý thriller. Vzhledem k Dánské produkci jsem byl zvědav, jakým pojetím to bude točeno. Ve výsledku nejsem ani trochu zklamaný. Určitě by se toho dalo dost vylepšovat, ale upřímně? Tento revenge motiv k filmům je už děsně využitý. Samozřejmě záleží, jak bude tato tématika zpracovaná apod. Co se týče příběhu v tomto snímku, jedná se o klasickou přímočarost, nic nenáročného. Tempo to má pozvolné, ale že bych se nudil, to se říci nedá. Hlavní hrdina mi připomínal Vina Diesela. Sehrál solidní herecký výkon. Líbilo se mi, že to nebylo přehnané, že se záhy z doktora stane profesionální zabiják. Vcelku to bylo i realistické pokud nepočítám nějaké ty drobné nelogičnosti. Našlu se tu pár tvrdých bitek, byli sice takové neohrabané, ale chvíli se nějaká to slušnější a tvrdší našla. Finální fight byl takový moc naoko dramatický, za moc nestál, ale o to ani tak nešlo. Samotné finále bylo takové chladné, studené jak psí čumák, ale mě se celkem líbilo. Celý film byl takový ponurý, ale proč ne? Jsem relativně spokojen. Určitě se nejedná o nic světoborného, lehce se na to zapomene, ale jako jednohubka to bylo slušné. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Na sále si srdce hladí, v podsvětí jak Rambo řádí!“ Vražda bratra, hodného a milého chlapce, t.č. se živnosťákem na zlodějny, dealování hašiše a bankovní loupeže? To si žádá pomstu! O tom žádná. Jen nechápu, proč se za to scenárista mstí nám, nevinným divákům? A proč mrtvý zlý brácha vítězí nad hodnou těhulkou na celé čáře? Kvůli tomu jsem i já utrpěl úraz, psychický, vezou mě do kodaňské Rigshospitalet, na CT hlavy. A už zajíždím do tunelu. Ze všech těch steroidů, co do mě a do chirurga Zaida rejža Ahmad napíchal, kvůli osvalení a nabušené pomstě, je mi děsné horko. Hodná sestřička na mě otvírá KVÍZOVÉ OKÉNKO: [][] Jaký byl původní název filmu? ثور Rambo lékařem. ثور Kardiochirurg Rambem. ثور Debil mstitelem (© mm13). ثور Skalpel a pistoli, prosím! [][] Nepovedený pokus o propojení sociálního dramatu s akčňákem. Mix trefných dialogů na sociální téma a reality všedního (lékařského i policejního) dne s vyčpělými akčními klišé a závěrečnou bitkou dvou neumlátitelných, nad kterou by i Van Damme zaplesal, ovšem atestovaný traumatolog by se z ní zbláznil. Dvě hvězdy za skvěle integrovaného Iráčana, který ve dne operuje a při nočních přesčasech v dealerských doupatech zajišťuje nemocnici přísun dalších pacientů. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Hoci tisíckrát omielaná téma o pomste, ale i tak sa na to bude vždy dobre pozerať. Avšak tu je finále tak debilné, že je až na smiech. 50% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nemám s tímhle filmem vůbec žádný problém. A odpouštím, co bych jindy tvrdě trestal. Téma, staré, jak lidstvo samo, natočeno přesto svěže, jak jarní vánek. Uvěřitelně a pro mě ne nějak extra přehnaně. A ta čtvrtá je samozřejmě za Salima. Myslím, že o něm ještě hodně uslyšíme. Pokud to bude v podobném duchu, tak já osobně se nebudu vůbec zlobit. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Film působí chladně. Posuny v ději jsou ze začátku svižné, žádné dlouhé úvodní představování. Co scéna to zásadní informace. Pak se to nějak rozvolní. Náladou to zrovna není vánoční film. Hlavní postava si nemá během své únavné cesty za spravedlností kde oddychnout. Vidíme buď jeho byt s tesknou náladou a náznaky jeho intimního života, nebo noční velkoměsto. Časem potkává stejně drsné postavy, jako je on sám. V kině bych řekl, že jsme z žánru viděli, pro co jsme přišli, ale žádnou přidanou hodnotu, z které by se točila venku hlava kromě originální skvostné bitky v autě a závěrečné konfrontace s hlavním padouchem. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Chvályhodný pokus o sociální žánrovku s několika nápady a záběry, za které by se nemusela stydět žádná produkce (poprava, počáteční by-the-way bouračka před bankou, pár bojových chvatů či oddělání hlavního záporáka). Zároveň však, ačkoli pracuje s těmi správnými akčními klišé, které upomenou hlavně hrdinou-maskovaným mstitelem či uvedením mocného bojového kopu protagonisty, kterým nakonec vyřídí největšího parchanta, tak nechce spadnout do úplné karikatury a snaží se být společensky relevantní. A to se mu spíš nedaří (film má problém najít ten správný okamžik, kdy hrdina má začít konat a první půlka je hrozný plácání se) než daří (krátký monolog záporáka o tom, že on alespoň své peníze a aktivity směřuje do komunity a svého okolí na rozdíl od bohatého hrdiny, trávícího svůj život v izolaci své slonovinové věže). Pomyslný jazíček na vahách jsou pak špatně sestříhané bitky ve tmě a nesympatický protagonista, připomínající kombinaci mladého Vina Diesela a Martina Veselovského, kterému se nedaří dopolknout nudli. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Prostinká báchorka na téma "Zabili jste mi bráchu, tak tady máte přes držku.". To, co dělá film zajímavějším oproti jeho zámořským bratrancům jsou snad jen kodaňské reálie. Ale koukat se na to dalo. Člověk samozřejmě musí přistoupit na fakt, že se z respektovaného chirurga takřka přes noc stane pouliční bojovník, ale to i díky Daru Salimovi nebyl zase takový problém. Největší potíž je tu se stopáží. Film má takřka dvě hodiny a tenhle prostor se nepodařilo Ahmadovi vyplnit ani náhodou. Na akční žánr se tu až neskutečně žvanilo. Pokud by přidal alespoň na akci, bylo by to celé stravitelnější, ale takhle je to jen pouhý průměr. 50% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Táto cesta pomsty má ten charakter, že pre všetkých okolo pomstiteľa by bolo lepšie, keby schytal guľku do hlavy ledva mu prvýkrát napadlo, že sa pomstiť chce. Asi tak. Strašne ma sral, debil. A to je vlastne aj problém celého filmu, ktorý je v pohode, ale netvári sa, že jeho témou je "debil pomstiteľom". Niekomu sa tu niečo vyšmyklo a ušlo do nenávratna. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Civilne a co najrealistickejsie pojaty jeden z najoboratejsich beckovych pribehov o pomste. Bohuzial mne to vôbec nesadlo. Vdaka snahe o civilnost to je strasne roztahane. Hlavny hrdina - seriozny chirurg najprv zdlhavo patra a patra a patra po vrahoch svojho brata behom coho ho zmlatia a on pochopi, ze by mal oprasit svoje davno zabudnute kung-fu. Nasleduje treningova pasaz v ktorej sa dostane do formy. Namaluje si xicht na cierno sadzou a vyda sa na cestu pomsty behom ktorej sa film stale nerozbehne pretoze len obcas niekoho zmlati v Bourneovsky neprehladnych bitkach s bleskovym strihom a rozheganou kamerou. Ale aj ked som si skusil finalnu bitku pustit spomalene, tak nic extra som nedostal. Jednoducha akoze realisticka choreografia bez akychkolvek uveritelnych kontaktov, ktore väcsinou padaju mimo pohladu kamery. Niektori tu vychvaluju temnu atmosferu. Mne ten mix realisticky pojateho beckoveho nametu pripadal skôr trapny. Prvykrat som sa rozosmial po 20 minutach, ked sme nahodou videli fotku toho vazeneho chirurga v munduru ake nosia karatisti, aby sme pochopili, ze sa v nom skryva bojova masina. Takychto nenapadne vysvetlujuciych scen je vo filme kopa. Mna film nudil prakticky od zaciatku do konca bez ohladu na to, ci hlavny hrdina patral alebo niekoho neprehladne mlatil. Uz som chcel film odpisat jednou hviezdickou, ale potesil ma realisticky zaver v ktorom hlavny hrdina po naplneni svojej pomsty nezil stastne az do smrti v naruci svojej zeny, ale v naruci mnohych spoluväznov v base. 3/10. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Dánskej Vin Diesel v roli Punishera.Je to hlavně v druhý půlce slušný ,vlastně pro mě docela překvápko.60%. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Docela fajn 2 filmy s iráckým řízkem Dar Salimem, který byl skvělý v Covenantu od Ritchieho a nejnověji v seriálových Gentlemanech. Máme tu zaděláno na další povedenou severskou gangsterskou trilogii. Není to taková genialita jako Pusher nebo Snabba Cash. Ale jako méně náročná variace na Přání Smrti s Bronsonem. Problém je, že neví jestli to má být zábavný revanše thriller nebo drsná gangsterka a často se to hledá. Bez Dar Salima by to bylo špatný 6,5/10 ()

campix 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní cesta za pomstou z prostředí přistěhovaleckých rodin v Dánsku. Místy poměrně brutální, ale celkově to všechno hodně visí na hlavním představitelovi. A tam mi Dar Salim nepřišel tolik přesvědčivý. Na to jak naturálně akční scény působí, tak zbytek se nenese v podobném duchu a rozhodně nepřidává na uvěřitelnosti. Spíše průměrné evropské drama. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že mě film zlákal především kvůli představiteli hlavní role. Dar Salim mě zaujal už v seriálu Dicte, vypadá totiž jako Vin Diesel, je však původem z Iráku. Reálné základy příběhu během pomalejšího rozjezdu vtáhnou diváka do děje a pak už to frčí jedna báseň. Tempo se stupňuje, atmosféra v přistěhovaleckém podsvětí je taky slušná a hlavní hrdina si na cestě za spravedlností zrovna dvakrát nevydechne. Po scéně v záměrně nabouraném autě, kdy najednou není jisté, že na to fyzicky má, aby dokončil, co si nadrobil, děj graduje až do úplného opět celkem reálného konce. Prostě tohle akční drama na dánský způsob o pomstě za zabití mladšího bratra opravdu stojí za zhlédnutí. ()

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Reklama

Reklama