Reklama

Reklama

David Attenborough a živé světlo

(TV film)
  • Rakousko Leuchtfeuer des Lebens (více)
Rakousko / Velká Británie, 2016, 52 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Bioluminiscence je opředena spoustou otazníků a setkáváme se s ní v nejrůznějších podobách. S jistotou však víme, že světlušky ji používají k přilákání opačného pohlaví... Když večerní šero ustoupí černé noci, prozáří všudypřítomnou temnotu živé světlo. Tato světýlka tančící kolem mě jsou světlušky – drobný hmyz, který má zvláštní schopnost produkovat světlo – schopnost bioluminiscence. A nejsou jediné. Vědci nacházejí pozoruhodné a nádherné svítící formy života po celém světě. Toto živé světlo Attenborougha vždy fascinovalo. A objevy dalších a dalších světélkujících tvorů vyvolávají další otázky: Proč? K čemu toto světlo slouží? A jak vzniká? Teprve v posledních letech začínají vědci nacházet na tyto otázky odpovědi. Zvou nás při tom do světa, který je od toho našeho naprosto odlišný. Díky moderním kamerám – z nichž jedna byla vyvinuta speciálně pro tento pořad – se nyní na tento mimořádný jev můžeme podívat jako nikdy dříve. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Kde se objeví jméno Davida Attenborougha, tam je přítomná kvalita. V tomto případě zvlášť fascinující, nesnadno získatelná a nanejvýš objevná. Jak málo toho stále známe! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

David Attenborough je úplný majster živých dokumentov a on proste urobí veľké divadlo aj s tak malým stvorením ako svetluška. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Před nástupem moderních snímacích technologií jsme si o těchto dokumentech mohli nechat jen zdát. Do vypršení vysílacích práv ke shlédnutí na České televizi https://www.ceskatelevize.cz/porady/13167914832-david-attenborough-a-zive-svetlo/ ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument seznamující diváky s fascinujícími organismy a živočichy, kteří rozsvěcují svět. Fenomén bioluminiscence není snadné zachytit na kameru, tím pádem se tu najde spousta unikátních záběrů. Zajímavý je i doprovodný komentář k nádherným a mnohdy záhadným obrazům z přírody, jenž pro českou verzi pořadu skvěle namluvil Martin Stránský. (100%) ()

Reklama

Reklama