Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píší se třicátá léta minulého století. Johnny Kovak hledá práci, a tak se přihlásí jako řidič do přepravní společnosti. Jeho ambice jsou ale mnohem vyšší. Zatímco šplhá v hierarchickém žebříčku organizace, jeho metody jsou stále neúprosnější a bezohlednější. Nakonec senátor Madison odstartuje kampaň, v níž chce prokázat Kovakovo napojení na organizovaný zločin. Hlavní roli v politickém dramatu, inspirovaném neprůhlednými životními osudy známého odborového předáka Jima Hoffy, sehrála tehdy čerstvě objevená hvězda Sylvester Stallone. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Rocky Balboa si odskočil z ringu a dal se k odborářům. Začátky jeho kariéry odboráře ve 30. letech byly poměrně zajímavý. Sice nějaký stávkující odboráři nejsou zrovna téma, který by mě přikovalo k obrazovce, ale docela mě to i bavilo. Potom ovšem děj přeskočí někam do roku cca 1960 a hlavně se tam kecá a kecá a kecá. Jinak film je hodně podobnej Hoffovi s Nicholsonem. 50% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Jedinou účinnou odpovědí na organizovanou chamtivost jsou organizované odbory.“ (Thomas Donahue). „Odbory jsou organizace, která bojuje za to, aby stále více lidí za stále více peněz stále méně pracovalo.“ (Michael Schiff). No a teď si vyberte.. Jewisonův snímek inspirovaný činností druhého nejznámějšího odborového předáka na světě Jimmyho Hoffy (první je samozřejmě Richard Falbr), u kterého ani seškrtání původního Eszterhasova čtyřsetstránkového scénáře nezabránilo občasné utahanosti a sterilitě. Stallone v emočně vypjatých momentech slabý a nevěrohodný, až se chvílemi nabízí, že jeho obsazení a konec konců i ten proletářsko-boxerský název nepokrytě těží z čerstvého úspěchu Rockyho.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ten príbeh bol dopredu predurčený k záhube. Vôbec nemal čím zaujať. Zaujímavá z dnešného pohľadu bola len hlavná Stalloneova rola, ktorý bral účinkovanie vo filmoch ešte stále z hereckej stránky a často to celé zachraňoval, nech už bola jeho motivácia akákoľvek. 65%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Po Rockym to měla být všechno pohádka a potvrzení velkého triumfu, ale publikum se s dalšími Stallonovými filmy neztotožňovalo. S diváckým ohlasem se nesetkal ani jeho režijní retro debut Cesta k ráji, ani sportovní drama z koncentračního tábora Vítězství, ani právě odborářské drama F.I.S.T. Žádný z nich nebyl vyložený průšvih, ale třeba právě osvědčený Norman Jewison utopil poměrně slušný příběh v šílené stopáži, navíc jeho sestřih zřejmě nebyl tím konečným, který se nakonec dostal do kin. Tak či onak dokázal, že víc než akce ho zajímají lidé a jejich jednání. Dramatická zápletka tady ovšem chybí, samozřejmě se toho děje hodně, ale nic z toho příliš nechytí. Maďarský scénárista Joe Eszterhas později zjistil, že diváci chtějí něco svižnějšího a údernějšího (Základní instinkt), tahle Stallonova odvážná prořízlá pusa nakonec zdaleka neuspokojí. Po všech stránkách obyčejné.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Sylvester Stallone umí hrát (zahoďte předsudky a podívejte se třeba na skvělého Oskara), a proto se už v roce 1978 rozhodl dokázat, že úspěch Rockyho nebyla žádná náhoda a že na něm měl jeho talent velký podíl. Světe div se, P.Ě.S.T. dopadla dobře i navzdory tomu, jak dlouho trvá než hlavní hrdina někoho praští, a že kromě těch obličejových neukáže ani kousek svalu. První hodinu se na Stalloneho dobře dívá, jde si tvrdě za svým, je sympaticky prostý a nejde mu nedržet palce. Navíc režisér Jewison uměl navodit dobovou atmosféru a obě bitky mezi odboráři a fabrikanty natočil velmi sugestivně. Velký problém však přišel se skokem o téměř třicet let vpřed. Amerika se změnila, změnily se domy, automobily, hudba... Ale Stalloneho postava téměř ne. Nechápu, proč mu maskéři nepomohli více, protože třicátník dost dobře nemůže zahrát padesátníka jen nabarvenými šedinami, huhňáním a jiným držením těla, ač se snaží sebevíc. Masky, třeba jen umělé vrásky, přece nejsou podfuk, hercům mají pomáhat (například De Nirova fascinující proměna v Tenkrát v Americe nebo vlastně jakákoliv role Petera Sellerse) k lepším výkonům a divákům k nezapomenutelným zážitkům, kterým mohla P.Ě.S.T. klidně být. Tři a půl. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Stallone neučinil zrovna dvakrát šťastné rozhodnutí, kdy plný sebevědomí, které získal po svém průlomovém Rockym se vydal směrek charakterní role a ztvárnil šéfa odborů. Občas zajímavější, ale po většinu času nudné drama. Jeden ze zbytečnějších kousknů ve filmografii Slye. 40% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film jen pro zanícené voliče levice a odboráře, čistě proti-kapitalistická propaganda. Ačkoliv bych se svým směšným příjmem měla inklinovat mezi utlačované masy, vůbec se mi nelíbí rudé dělení světa na ty zlé boháče a hodné chudáky. I pokud odhlédnu od ideologie, film nemá co nabídnou: dvě a půl hodiny hřímání hesel a mávání pěstmi, nuda, nuda, nuda. Naprosto nechápu veledlouhou stopáž při scénáři o ničem a věřím, že zdejší hodnocení by nebyla zdaleka tak shovívavá, kdyby v hlavní roli nebyl Stallone, ale někdo neznámý. Za slušné herecké obsazení, obstojnou výpravu (kulisy) a řekněme kostýmy - 35%. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento film sa odohráva síce v zaujímavom prostredí tridsiatych rokov minulého storočia a so Sylvestrom Stallonem v hlavnej úlohe, ale filmové spracovanie vám dodá dojem nudy, ktorá sa nijako neprekoná. Snímka postráda hudobný doprovod, zaujímavé scény a vlastne by potreboval o štipku zaujímavejšie postavy, okrem Sylvestra, ktorý sa mi v úlohe Johnyho Kovaka páčil. Je to však dosť depresívny film, respektíve v depresívnom duchu, kedy bola Amerika chudobná a človek si ledva zarobil na živobytie. Navyše ľudia sa k sebe priateľsky nesprávali. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Johnny Kovak (Sylvester Stallone) ztratil práci na překladišti, protože vyvolal stávku a požadoval slušné zacházení se zaměstnanci od zaměstnavatele. Prezident F.I.S.T. (Federation of Inter State Truckers, Local 302) Mike Monahan (Richard Herd) si Kovaka vystupování jako vůdce zaměstnanců všimne a nabídne mu pozici organizátora, který sbírá členy a společně bojují za práva řidičů kamionů... Jde o zde nedoceněný snímek, protože Sly nehraje vůbec špatně a nepotřebuje k tomu pěsti. Sylvester Stallone a Brian Dennehy (Frank Vasko) mají společnou scénu a jde tak o jejich první herecké setkání před dnes kultovním snímkem Rambo: První krev (1982). HODNOCENÍ 70% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Sylvster Stallone jako průměrný (tzn. chudý) občan Ameriky ve 30. letech minulého století, který se díky své kuráží, odvaze a prořízlé puse stane bojovníkem za práva jemu rovných občanů. Ze začátku slušné a zajímavé s postupem času neskutečně nudné a patetické. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Copak ty nikdy nepláčeš, Johnny ??" - "Ale jó, pláču, když krájím cibuli !! Ale ty vypadáš, že je to kvůli něčemu jinýmu.." Jewisonova v důsledku marná snaha o odborářského Kmotra působí nejinspirativněji paradoxně právě ve svých nejslabších pasážích.. Nicméně F.I.S.T. rozhodně platí za nesmírně zajímavý biják, jak v rámci Stallonovy filmografie, tak i v souvislosti s tématem, který Hollywood už dlouhá léta úspěšně a důsledně ignoruje.. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Hlavní roli v politickém dramatu, inspirovaném neprůhlednými životními osudy známého odborového předáka Jima Hoffy, sehrála čerstvě objevená hvězda Sylvester Stallone. Nechtěl být jen obyčejným řidičem. Ale jeho přílišné ambice ho dovedly až do tenat organizovaného zločinu. Scénář : Sylvester Stallone a Joe Eszterhas. Kamera : Laszlo Kovacs. Hudba : Bill Conti ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Viem si predstaviť XY iných hercov, ktorý mohli stvárniť túto postavu. Stallone sa snaží, ale až veľmi preháňa. Škoda, celkom obstojný film. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, ale chytlavý příběh, ve kterém Sly nejede svojí běžnou roli, ale i tak je dost přesvědčivý. Za mě 69% :) ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Mladý Stallone v hodně netradiční roli, kdy se ještě pokoušel o charakterní herectví. A řekl bych, že mu to nešlo tak úplně špatně. Přeměna jeho postavy ze zapáleného odborového aktivisty na bezmocnou loutku v rukách mafie mi přišla uvěřitelná. Na druhou stranu, snímek jako celek je až příliš plochý. Kromě úvodní a závěrečné scény se nedočkáme jediné pasáže, která by dokázala výrazně pohnout divákovými emocemi. A při více než dvouhodinové stopáži jsem se místy neubránil nudě. Z daného námětu se dalo vytěžit daleko víc. 50%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Stalloneho pokus o charakterove herectvo dopadol viac nez spatne. Priam tragicky. Takze pan Stallone, sup, sup k dalsiemu Rockymu. Charakterove herectvo treba prenechat dalsim. 40 % ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Docela dobré, jen kdyby to občas nenudilo a to sem viděl nějakou prostříhanou 125 minutovou verzi - nedokážu si představit, že to bylo ještě o dvacet minut delší. Ale tak Stallone to pro mě častokrát zachraňoval. Začátek a konec je výborný, škoda, že uprostěd mě to zaujalo jen někdy. 55% ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si pustil jen kvůli Sylvesterovi. Film sám o sobě není zase tak úplně v háji co se týče příběhu. Film o cílech, prosazení, korupci, mafii a manipulaci lidí. Když si to ale tak v součtu celé podtrhnete, zjistíte najednou, že je daleko více lepších filmů s podobnými tématy. Tohle je prostě taková klasika z 80tých let. Znovu se na to asi nepodívám, ale třeba si najdu závěrečnou scénu u soudu někde na netu, tu počítám mezi dobré, kdy pěkně deptali Stalloneho, který nakonec stejně zemřel. ____ Zatím nejslabší film se Sylvesterem(viděno 21 filmů) ____ ()

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama