Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píší se třicátá léta minulého století. Johnny Kovak hledá práci, a tak se přihlásí jako řidič do přepravní společnosti. Jeho ambice jsou ale mnohem vyšší. Zatímco šplhá v hierarchickém žebříčku organizace, jeho metody jsou stále neúprosnější a bezohlednější. Nakonec senátor Madison odstartuje kampaň, v níž chce prokázat Kovakovo napojení na organizovaný zločin. Hlavní roli v politickém dramatu, inspirovaném neprůhlednými životními osudy známého odborového předáka Jima Hoffy, sehrála tehdy čerstvě objevená hvězda Sylvester Stallone. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Odborářské drama z období 30.let. Už to, že Stallone má hlavní roli mě trochu děsilo. Sice ho mám rád,ale tohle není jeho parketa. Opět je spoluautorem scénáře a opět se jeho postava chová jako naprostej křupan, obdobně jako v prvních dvou filmech o Rockym. Ani Jewison nebyl zřejmě ve své kůži, jeho režie je naprosto mdlá a nezajímavá. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si pustil jen kvůli Sylvesterovi. Film sám o sobě není zase tak úplně v háji co se týče příběhu. Film o cílech, prosazení, korupci, mafii a manipulaci lidí. Když si to ale tak v součtu celé podtrhnete, zjistíte najednou, že je daleko více lepších filmů s podobnými tématy. Tohle je prostě taková klasika z 80tých let. Znovu se na to asi nepodívám, ale třeba si najdu závěrečnou scénu u soudu někde na netu, tu počítám mezi dobré, kdy pěkně deptali Stalloneho, který nakonec stejně zemřel. ____ Zatím nejslabší film se Sylvesterem(viděno 21 filmů) ____ ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Copak ty nikdy nepláčeš, Johnny ??" - "Ale jó, pláču, když krájím cibuli !! Ale ty vypadáš, že je to kvůli něčemu jinýmu.." Jewisonova v důsledku marná snaha o odborářského Kmotra působí nejinspirativněji paradoxně právě ve svých nejslabších pasážích.. Nicméně F.I.S.T. rozhodně platí za nesmírně zajímavý biják, jak v rámci Stallonovy filmografie, tak i v souvislosti s tématem, který Hollywood už dlouhá léta úspěšně a důsledně ignoruje.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Po Rockym to měla být všechno pohádka a potvrzení velkého triumfu, ale publikum se s dalšími Stallonovými filmy neztotožňovalo. S diváckým ohlasem se nesetkal ani jeho režijní retro debut Cesta k ráji, ani sportovní drama z koncentračního tábora Vítězství, ani právě odborářské drama F.I.S.T. Žádný z nich nebyl vyložený průšvih, ale třeba právě osvědčený Norman Jewison utopil poměrně slušný příběh v šílené stopáži, navíc jeho sestřih zřejmě nebyl tím konečným, který se nakonec dostal do kin. Tak či onak dokázal, že víc než akce ho zajímají lidé a jejich jednání. Dramatická zápletka tady ovšem chybí, samozřejmě se toho děje hodně, ale nic z toho příliš nechytí. Maďarský scénárista Joe Eszterhas později zjistil, že diváci chtějí něco svižnějšího a údernějšího (Základní instinkt), tahle Stallonova odvážná prořízlá pusa nakonec zdaleka neuspokojí. Po všech stránkách obyčejné.. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Stallonovy filmy jsem jako jeho fanda kdysi cíleně sháněl a cca mezi 1980-2000 jsem viděl všechny, některé klasiky mnohokrát. Jeho štěky, minirole i amatérské pokusy před Rockym už jsem viděl také. Ale dvojice dramat z roku 1978 P.Ě.S.T. a Cesta k ráji byly v éře videopůjčoven nesehnatelné, takže jsem se opravdu těšil. P.Ě.S.T. začíná výborně. 30. léta, chudinská čtvrť, rockyovsky omlácený loser co kouzelně balí svoji vysněnou dívku. A taky všudypřítomné vykořisťování dělníků, továrníci kteří nechápou proč by měli platit nemocenskou či přesčasy a místy aby ustoupili si najmou radši bandu mlátiček. Hrdina s kamarádem zakládá odbory doslova na koleně a vše vrcholí fantastickou řežbou v ulicích. Tady bych dal 4* ani bych nemrknul. Ale pak už to jde jen dolů. Nepochopitelný přesun o dekády dopředu, k tomu úplatky, zpronevěry, kšefty s mafií, zastrašování vlastních členů, senátní komise. Zkrátka typicky české odbory; sympatie k filmu i hrdinovi šly dolů. 3*, nicméně slušně natočené a Stallone dramatickou roli zvládl bez problémů. K tomu nepoznatelný Steiger, slizký Boyle a v menší roli Dennehy. PS SPOILER: A skončí to blbě, což je holt takový trademark filmů ze 70. let, ale tak nějak jsem to od filmu se Stallonem nečekal. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (4)

  • Snímka má dve verzie. 145 minút dlhá je určená pre americký trh a verzia pre zvyšok sveta má dĺžku 125 minút. (Paldiny)
  • Zkratka "F.I.S.T." znaméná "Federation of Inter State Truckers". (JORDY)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama