Reklama

Reklama

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (50)

POMO 

všechny recenze uživatele

Postavami jednorozměrné a filmařsky lampasácké revenge brutality mi v rámci žánrových guilty pleasure nevadí, ale The Nightingale chce se svým velmi omezeným vypravěčským talentem, schopným maximálně spomenutého, být tematicky významnou výpovědí o kruté době osídlování Austrálie Angličanama s jejich povýšenectvím a krutým zacházením jak s aboridžincema, tak trestancema. Zavraždění batolata, znásilňování, zabíjení sedláckých rodin jen pro zábavu. Po velmi silném úvodu, naznačujícím brutální revenge flick, film postupně přelaďuje na duchaplnější cíl, přičemž celý čas působí jako drahé cvičení průměrného žáka filmařiny. [Helsinki IFF] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Syrový australský demýtizační (revizionistický) antiwestern s mimikry irsko-aboridžinského revenge filmu - o pomstu tu totiž vlastně ani nejde...jako spíše o pojmenování bolavých míst kolektivní paměti a národní minulosti...navíc tu (jako bonus) silně probleskují oživené vzpomínky na Jane Campion... ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru tu ani tak o odplatu a pomstu nešlo. V prvom rade je tu pekne poukázané na to, ako to mali kedysi Briti s tou toleranciou, ako zaberali nové teritória, ako sa správali v kolóniách a čo to všetko znamenalo pre domorodé obyvateľstvo. Na to posledné je ľahká odpoveď - poväčšine jedine smrť. Takže z tohto pohľadu nemám čo by som filmu vytkol, páčila sa mi aj výprava a herci boli tiež dobre vybratí. Jediné čo vadilo bol uťahaný nízkoenergetický dej, ktorý mal často tendenciu skĺzavať do nudy. Chcelo to viac života a možno aj nápadov. Ale aj tak, u mňa nadpriemer. Hlavne vďaka myšlienkovému presahu filmu. 75/100 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Není to Debra Granik ani Jane Campion, ale přesto se mi srdce párkrát zastavilo. Nejméně zvládnutý mi přišel střih, například v prologu a přechodu k názvu filmu mi přišlo všechno tak nějak špatně načasované, a tento pocit jsem pak měla ještě v několika sekvencích, a i film jako celek měl s dávkováním a stopáží problémy. Strašně moc bych chtěla dát čtyři hvězdičky, tak budu ještě přemýšlet, jestli bych se přes to nepřenesla, ale u tohohle druhu filmu je práce s časem a dávkováním a tím i pointováním motivů velmi důležitá, a tak se přes to asi nepřenesu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Krásná příroda, ty kapraďorosty byly úžasné, divoká řeka, měsíc na nebi pohlcovaný mraky a východ slunce u moře. Obstojný R and R, kdy Irka Clare po té, co ji britští vojáci připraví o rodinu, nastoupí cestu pomsty. Mordů je dost a vcelku brutální, takže kromě zastřelení, ubodání či propíchnutí je asi nejlepší dobití pažbou. Cesta za pomstou je trnitá, plná překážek, výmolů a nebezpečenství, ovšem Clare má jasno. Ví, co chce, což je nakonec největší problém. Něco jiného je totiž vědět, a něco jiného to pak udělat. Clare se chová jako blbá kráva a podělá vše, co se dá. Má výborného průvodce, domorodého, ale nevím, co ji nedovolí, aby ho poslouchala. Tudíž dělá vše obráceně a oběma snaživě dláždí cestu do pekel. Herecky nejlépe mi vychází Sam Claflin, který je vskutku démonický a připomněl mi Jasona Isaacse z Patriota. Škoda, že Clare nebyla sympatická a alespoň trochu chytrá. No, nebyla... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (2)

  • Jazyk kterým mluví Tasmánský domorodci ve filmu, je Palawa Kani. Jazyk je téměř zaniklý a je to vůbec poprvé, co se tímto jazykem mluví ve filmu. (MarLin)
  • Kliničtí psychologové museli být přivedeni na natáčení, aby pomohli hercům vypořádat se s brutálnějšími, traumatickými scénami. (MarLin)

Reklama

Reklama