Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sen Rubina "Hurikána" Cartera vyhrát šampionát v boxu ve střední váze se hroutí poté, co je zatčen společně s dalším mužem za vraždu tří lidí v baru v New Jersey. Nespravedlivě obvinění Carter a John Artis byli usvědčeni a odsouzeni na doživotí ve věznici, kde se Carter rozhodl dát průchod své frustraci a svému zoufalství tím, že sepsal svůj příběh. O několik let později mladý Američan žijící v Kanadě poprvé v životě pochopil směr, kterým se má ubírat, když si přečetl Carterovu knihu. Začal si s ním psát. Ani ne dvacetiletý mladík byl natolik přesvědčený o Carterově nevině, že přesvědčil sociální kurátory, aby rozjeli kampaň za jeho propuštění. Ačkoli byl Carter nejprve vůči těmto aktivitám opatrný, brzy si ho získali svým výjimečným nadšením a nesobeckým nasazením v jeho případu, což okomentoval slovy: "Nenávist mě přivedla do vězení, láska mě dostane ven." Carter v sobě našel víru a rozhodnost pustit se znovu do boje za spravedlnost, nakonec opustil stěny věznice jako svobodný člověk. (TV Nova)

(více)

Recenze (166)

Matty 

všechny recenze uživatele

Řeším dilema, zda-li Hurikán(a) hodnotit čistě jako film. Jako fiktivní, kompletně vymyšlený příběh vytvořený za účelem menšího citového vydírání, či jako zfilmování skutečných událostí a přihlížet tím pádem také k nakládání tvůrců s fakty. Skutečnost byla jiná, ne tak černobílá. Zmínil bych pouze dvě divákům zatajené skutečnosti: v autě Cartera a Artise byly nalezeny zbraně, ze kterých se střílelo; dle vyšetřovatele McGuireho potvrdil vinu rovněž detektor lži. Mohlo jít (a nejspíš šlo) o rozsáhlejší spiknutí „bílých“, stále zde však zůstává pověstné „co když…“. S lehkou nadsázkou (a snad i bez ní) by šlo říct, že Carterův případ byl nahlížen dle aktuální nálady ve společnosti. A požadavkům společnosti přesně odpovídá Jewisonův snímek. Pro přehnané množství časových rovin a formálních přístupů k nim (proč byly všechny scény z ringu černobílé?) poněkud roztříštěné vyprávění se s přesunutím děje do vězení mění v akademicky uhlazenou podívanou s morálním poselstvím a maximálním hereckým nasazením (Oscara dostal Denzel dodatečně až za Training Day). Filmy z vězení vždycky táhly, tenhle dává v lepších chvilkách vzpomenout na Shawshank, jeho komplexnosti ovšem nedosahuje. Hurikán pojímá oblíbené téma o slepé spravedlnosti příliš schématicky, aby mohl být vystavován coby důrazné memento. Nevyhýbá se ani takovým klišé, jako pronášení patetických proslovů před vynesením rozsudku a vzhlížení k nebi, symbolu svobody. Abyste mne špatně neponímali – není to špatný film, jenom tuze předvídatelný a to já nerad. 70% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Bláhově jsem si myslel, že mě začne film bavit, jakmile začne "soudní drama." Rád jsem se mýlil. Považuju ho za generační snímek. Díky tomuto tématu jsem mu odpusti určité mdlé pasáže. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nechci bejt zaujatej na černý tváře, ale přijde mi, že většina příběhů o černoších jsou o tom, že se jim děje nějaký strašný, až nepředstavitelný, úskalí. Tady je to třeba jasný. Hurikán v ringu tím pádem není vůbec nic novýho ani originálního. Denzel tady ale toho černocha se smutným osudem v báni hraje tak věrohodně, že tu dvou a půl hodinu slupnete jako malinu. Jasný, není to nijak nápaditý, ale je to poctivě natočený, takže není důvod být nespokojen. Někdo by mohl říct, že je tenhle film jasná rutina, což by nelhal. Rutina je to ale koukatelná. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $50,699,241Tržby Celosvetovo $73,956,241║ Tu sa výborne našiel režisér Norman Jewison a skvelý Denzel Washington. Ďalší "väzenský" klenot o nespravodlivo odsúdenom. Veľmi silný film o segregácie a rasovej nenávisti. /100%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale jakmile je nějakej film o boxerovi, tak vždy stojí za to. "Hurricane" je sice trochu o něčem jiném než jen o boxu, což ale není vůbec na škodu. Denzel Washingotn v plné parádě předvádí jak velkým je hercem. Rubin Hurricane Carter je postava dost složitá, ale Washington zvládá všechny herecké polohy s neuvěřitelnou bravurou. Dost dlouhá stopáž vůbec nevadí, takže všechna čest režisérovi. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Dle mého pohledu stál celý snímek hlavně na Denzelovi, který to celé táhl. Trojka pěstounů s mladým klučinou v čele hráli prachmizerně. Kdyby pouze stáli a nic neříkali, tak to vyjde nastejno. Nevím jak se to skutečně odehrálo v reálu, ale myslím, že trochu života by neuškodilo. Vzhledem k napsanému obsahu nahoře jsem Hurikána sledovala v naprostém klidu, protože konec byl jasně daný. Škoda těch let za mřížemi, Hurikán musel mít v sobě spoustu vnitřní síly, aby tohle všechno zvládnul a já ho za to obdivuji. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Řekl jsem si, že svoje tělo změním na zbraň. Budu bojovník a vzdělanec." Bílí jsou rasisti, černí jsou diskriminovaní a mě tento černobílý pohled na svět dost nebaví. A Hurikán byl černý, tak to na něj ti bílí zmetci ušili - to je tutovka. Možná to tak i bylo a já se za toto nedopatření, ke kterému dochází maximálně třikrát za deset let, jménem své rasy omlouvám. Nicméně naše společnost se dostala do situace, kdy mladí, zdraví a osmahlí muži běhají na úřady pro sociální dávky, s noži v ruce vyřvávají něco o rasismu, v noci potěší spící pracující svým řevem a bílí rasisti jim platí pohodlný život bez práce. To jsme to dopracovali, takže, Hurikáne, promiň, ale já na intelektuály z ghetta nevěřím a tobě fandit nebudu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Denzel ako herec je jeden z mojich naj a tu sa mi to len potvrdilo. Podáva obdivuhodný výkon, podložený skvelým scenárom a réžiou. Výborný emotívny príbeh, ktorý vás či chcete, či nie, chytí za srdce a na konci vtlačí slzy do očí. Takmer dve a pol hodiny tejto skvelej živitopisnej drámy ubehne ako voda a je len ťažko uveriteľné, že takéto niečo sa naozaj stalo. 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Boxerský šampion Denzel Washington své nejdůležitější kolo nakonec (dle očekávání) vyhrál, než se ale z těch provazů dostane, sledujeme klasický zápas dobrých a zlých hošanů.. Tentokrát mi ale tahle spravedlivá a bohužel i trochu roztříštěná báchorka nevadila, ba naopak. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hodně slabý odvar legendárního Zuřícího býka, který byl autobiografií boxera Jakea LaMotty. Tento film se snaží vypadat zajímavě, ale nemá na to páru ani gule. Není zde Scorsese, není De Niro či Pesci a všechno působí už od prvního záběru strašně účelně a plagiatorsky. Rozhodně snímek na tři hvězdy, ale za tu neoriginálnost a pokus o kopii, jednu ubírám. A ty ufňukaný černý huby už si taky strčte někam... ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Tento film bol pre mňa veľmi sillným emocionálnym zážitkom..Denzel Washington tu podal excelentný herecký výkon,dovolím si tvrdiť,že najlepší vo svojej kariére.Krásny,silný a veľmi dôležitý film,pri ktorom mi tiekli slzy dojatia,smútku i bezmezného rozhorčenia nad strašnou krivdou,ktorá bola spáchaná na človeku vinnom len tým,že sa narodil v nespravnom čase,na nesprávnom mieste a s čiernou pleťou.Je v podstate jedno či Hurikán je,alebo nie je natočený podľa fiktívneho príbehu a Rubin Carter poslúžil iba ako námet,dôležité je memento.Existujú totiž milióny ľudských príbehov,ktoré fiktívne neboli a za ne hovoria práve takéto filmy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice silný a poutavý příběh, na jehož hloubce se podepisuje skutečná událost, jež byla předlohou pro vznik tohoto snímku, v němž se Denzel Washington předvádí ve výborném světle a vychází k divákům vstříc se svým hereckým uměním. Je nutné podotknout, že tohle není pouze film o boxu, jde zejména o extrémně působivý příběh o nespravedlnosti a náročné cestě za svobodou, která jest lemována trním, ale i sílou přátelství a vírou ve svůj cíl. Rubin Carter vlétl do ringu jako hurikán a s podobnou vehemencí se pak systém postaral o jeho uvěznění. Nejtěžší zápas tohoto boxera tímto započal a trval mnoho "kol", v nichž se prověřovala psychická připravenost a zejména nezlomnost ducha. K závěrečným slovům Hurikána v soudní síni není co dodat, jelikož vše vyjádří mrazení v zádech a dojetí. Opravdový filmový zážitek! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Drama, které nabízí procítěný zážitek, zprostředkovaný zajímavým hereckým výkonem Denzela Washingtona. Jenže ony ty cukrkandlové scény někdy maličko lezly na nervy a někdy byly zase moc dobré a chutnaly, jako ta nejlepší bonboniéra. Tyhle momenty se ve filmu poctivě střídaly až do konce. A mně celkem chutnaly, ale že bych na ně dostal chuť znovu, to si nemyslím. Příjemný film s množstvím silných okamžiků působí jako celek příliš obyčejně a fádně. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Toto je moje srdeční záležitost. Skutečný příběh Rubina " Hurikána " Cartera ( boxera střední váhy ), který je neprávem odsouzen k trojnásobnému doživotnímu trestu a i přes protesty mnoha slavných lidí, se spravedlnosti dočkává po dlouhých 20. letech, díky mladému černošskému chlapci a jeho kanadských chráněnců, kteří po přečtení jeho autobiografické knihy a následné návštěvě ve vězení, začínají bojovat za jeho očištění a propuštění. Nesmírně silný příběh, zpracovaný opravdu pozoruhodným způsobem a opírající se o FANTASTICKÉHO Denzela Washingtona coby Rubina " Hurikána " Cartera. Brilantní Deakinsova kamera, vše za citlivé režie Normana Jewisona, umocněno nádhernou hudbou Christophera Younga. Tento snímek rozhodně není bez chybiček, ale za to , jakým způsobem na mě zapůsobyl a jaké emoce ve mně vyvolal, si zaslouží mé plné hodnocení. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci športový a dojemný životopisný film o Rubinovi Carterovi, ktorý aktívne boxoval v šesťdesiatych rokoch a vďaka nepriazni osudu, páru neprajníkov a svojej nepoddajnosti si vo svojom živote musel prejsť doslova peklom. Aj napriek vyše dvojhodinovej stopáži nenudiaci film, ktorý ma držal v napätí až do záverečných titulkov. Zase sa mi potvrdilo, že tie najlepšie (ale aj najsmutnejšie) príbehy píše život sám. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"'Mr. Carter, now that you're free, are you still going to be 'The Hurricane'?' 'Oh, I'll always be 'The Hurricane', and a hurricane is beautiful.'" Denzel Washington je herec, který má prostě svůj určitý herecký postoj, ale dokáže ho vždy využít na sto procent. I v tomto snímku, kde ztvárnil boxera neprávem obviněného z vraždy, to není výjimkou. Norman Jewison natočil téměř 2,5 hodinový biografii, která má spád a nenudí..i když by se jí dalo ledacos vytknout. ()

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama