Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sen Rubina "Hurikána" Cartera vyhrát šampionát v boxu ve střední váze se hroutí poté, co je zatčen společně s dalším mužem za vraždu tří lidí v baru v New Jersey. Nespravedlivě obvinění Carter a John Artis byli usvědčeni a odsouzeni na doživotí ve věznici, kde se Carter rozhodl dát průchod své frustraci a svému zoufalství tím, že sepsal svůj příběh. O několik let později mladý Američan žijící v Kanadě poprvé v životě pochopil směr, kterým se má ubírat, když si přečetl Carterovu knihu. Začal si s ním psát. Ani ne dvacetiletý mladík byl natolik přesvědčený o Carterově nevině, že přesvědčil sociální kurátory, aby rozjeli kampaň za jeho propuštění. Ačkoli byl Carter nejprve vůči těmto aktivitám opatrný, brzy si ho získali svým výjimečným nadšením a nesobeckým nasazením v jeho případu, což okomentoval slovy: "Nenávist mě přivedla do vězení, láska mě dostane ven." Carter v sobě našel víru a rozhodnost pustit se znovu do boje za spravedlnost, nakonec opustil stěny věznice jako svobodný člověk. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (24)

  • Denzel Washington byl do role vybrán samotným Carterem, který absolvoval sezení také s Wesley Snipesem, Samuelem L. Jacksonem či Isaacem Hayesem. Washington jej zaujal při obědě v restauraci svým slovníkem, smíchem, pohyby těla a tím, když ho Carter při návratu z toalety zastihl, jak si před zrcadlem nacvičuje gesta. „Tehdy jsem se zamiloval,“ vzpomínal. City byly opětovány. Carter je zosobněním lásky, prohlásil při přebírání Zlatého glóbu za roli boxera Washington. (MardukuS)
  • V titulkoch filmu sa uvádza, že Lesra Martin (Vicellous Shannon) vykonáva právnickú prax vo Vancouveri. V skutočnosti vykonáva právnickú prax v Kamloops v Britskej Kolumbii. (Arsenal83)
  • Námietku voči filmu vzniesol H. Lee Sarokin, federálny sudca, ktorý Cartera oslobodil, ktorý povedal, že na rozdiel od jeho stvárnenia Rodom Steigerom „som uvoľnenejší a nenápadnejší človek“. (Arsenal83)
  • Artis, Carterov priateľ, ktorý bol spolu s ním odsúdený, o filme povedal, že "bol v úžase, keď videl, čo sa stalo, a nemusel cítiť tlak, ktorý pociťoval vtedy". (Arsenal83)
  • Natáčalo sa od novembra 1998 v štáte New Jersey na miestach ako štátna väznica East Jersey v Rahway a v mestách Avenel a Paterson, neskôr sa štáb presunul do kanadského Toronta. (Arsenal83)
  • Denzel Washington úzko spolupracoval so skutočným Carterom aj na tréningoch boxu, pričom o ňom povedal: "Prešiel kastrólmi a kastrólmi kávy a balíčkami cigariet. Ja pijem kávu len málo. Je zaujímavé, ale aj náročné, keď trénujete box a sleduje vás ten človek, ktorého stvárňujete."  (Arsenal83)
  • Norman Jewison sa začal zaujímať o životopisný film o Carterovi už v roku 1992. Spočiatku sa mu príbeh zdal taký rozsiahly, že by sa viac hodil ako televízna miniséria. (Arsenal83)
  • O obvinenom boxerovi Rubinovi Carterovi naspieval Bob Dylan pesničku s názvom "Hurricane", ktorá zaznela vo filme celkovo trikrát. (MontyBrogan)
  • Rubin Carter bol väznený 22 rokov a skutoční vrahovia z baru neboli nikdy vypátraní. (Smok)
  • V roku 1993 udelila WBA (World Boxing Association) Rubinovi Carterovi Šampiónsky pás majstra sveta v strednej váhe. Takáto pocta ešte nebola preukázaná žiadnemu boxerovi, ktorý už ukončil svoje aktívne pôsobenie. (Smok)
  • Joey Giardello žaloval producentov filmu pre urážku na cti za zobrazenie jeho súboja s Carterom. Prípad bol vyriešený mimosúdnou cestou a režisér Jewison pristúpil na uverejnenie vyhlásenia na DVD verzii, že "Giardello bol nepochybne veľký bojovník." (Smok)
  • Obraz Malcolma X v Hurikánovej cele je obraz Denzela Washingtona ako Malcolma X z filmu Malcolm X (1992). (Smok)
  • Skutočný Rubin "Hurricane" Carter meria 1,79 metra a váži 79 kg, pričom je asi o 4 centimetre nižší a takmer o 18 kg ľahší ako Denzel Washington (aj keď herec kvôli roli Hurikána schudol). Aj napriek tejto skutočnosti Washington a herci, ktorí hrajú jeho protivníkov v ringu, sú klasifikovaní ako ťažké váhy. (Smok)
  • Rubin "Hurricane" Carter bol vlastne prepustený z armády po štyroch poľných súdoch (iba po 21 mesiacoch služby), avšak film zobrazuje jeho hrdinský návrat z armády. (Smok)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama