Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zachránil více lidí než sir Nicholas Winton či Oskar Schindler, ale skoro nikdo ho nezná. Až teprve in memoriam získal státní vyznamenání a cenu Spravedlivý mezi národy. Stanislav Motl odkrývá neuvěřitelný příběh věčného bouřliváka, třebíčského rodáka, který v pekle buchenwaldského koncentračního tábora dokázal uchránit více než tisícovku židovských dětí... Mlčet o Antonínu Kalinovi by bylo trestuhodné. Už jenom skutečnost, že v roce 2012 získal v Izraeli hrdý titul „Spravedlivý mezi národy" a dekoroval jej také prezident ČR státním vyznamenáním „Za zásluhy", činí z Antonína Kaliny pozoruhodnou osobnost. To podstatné se v životě třebíčského rodáka odehrálo za války. Strávil ji převážně v koncentračním táboře Buchenwald. Jako vězeň, jehož nejpravděpodobnější perspektivou byla smrt, dokázal čelit zrůdné vyhlazovací mašinerii lágru. V podmínkách podzemního odbojového hnutí dokázal různými rafinovanými způsoby uchránit před likvidací přes tisícovku vězněných židovských dětí.

Nabízí se srovnání s jinými slavnými zachránci z dějin druhé světové války: S Oskarem Schindlerem, který zachránil 1200 vězňů, převážně Židů (šlo o lidi, kteří pracovali v jeho továrně a pro ten účel je evakuoval před postupující frontou do bezpečnějších továren), anebo s Nicholasem Wintonem (o němž historikové uvádějí, že zachránil 689 dětí, převážně židovských uprchlíků z Československa). O těchto dvou mužích vycházejí knihy, natáčejí se o nich filmy. O Antonínu Kalinovi se – na rozdíl od dvou předchozích mužů – v českém prostředí zatím příliš neví. Jeho počínání v koncentračním táboře představuje napínavý a fascinující příběh laskavého, odvážného a organizačně schopného člověka, který každou minutu dával v sázku svůj život v nerovném boji se svými vězniteli. Za svého života se Antonínu Kalinovi nedostalo žádného uznání. Zemřel v Praze ve věku 88 let. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

Xpojntman 

všechny recenze uživatele

Zachránil více lidí než sir Nicolas Winton nebo Oskar Schindler???? Nemyslím si. Naví určitě měl Antonín Kalina jako komunista nejednoho kostlivce. Stejně jako Stanislav Motl. Cituji uživatele Netrasse: Stanislav Motl by si měl objasnit vlastní temnou kapitolu ze své historie. Udávat za komunistů a hájit mlátičky ze 17. Listopadu se nemá. ()

Margherita.C 

všechny recenze uživatele

Další z dokumentů, který nese nezaměnitelný rukopis scenáristy a spisovatele Stanislava Motla: Poctivá rešerše, důsledné pátrání mezi pamětníky či potomky pamětníků, také v zahraničních archivech. Dále jeho už tradiční vnímavost, empatie. Výsledkem je dojemný a hlavně unikátní dokument o Antonínu Kalinovi. U nás velmi málo připomínanému muži (což příliš nechápu...), politickému vězni koncentračního tábora Buchenwald, který za záchranu téměř tisíce převážně židovských dětí, kdy mnohokrát riskoval svůj vlastní život, získal v roce 2012 v Izraeli in memoriam titul Spravedlivý mezi národy. Oceňuji nejenom mimořádně silné téma, neuvěřitelnou odvahu Antonína Kaliny, ale oceňují také způsob, jakým autor příběh filmově vypráví. Využívá tří dějových rovin: Příběh zachráněného chlapce Dura Fursta. Příběh spoluvězně Antonína Kaliny, který se na záchraně dětí výrazně podílel MUDr. Jindřicha Flussera. A konečně i příběh samotného Antonína Kaliny. Skvělé připomenutí záchranné akce, která, jak Motl píše i ve stejnojmenné knize, neměla v období druhé světové války obdoby. P.S. Ve filmu vidíme také Emilii Krásnou, která pomáhala ukrývat rodinu Dura Fursta. Podle izraelských zdrojů byla na základě tohoto dokumentu oceněna v Izraeli titulem Spravedlivý mezi národy. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Hrdinu ktorého ocenili v Izraeli a v USA, konečne ocenili aj doma v Čechách. Ide o človeka, ktorý svojou šikovnosťou zachránil v koncentračnom tábore Buchenwald, životy 904 deťom. O jeho činoch sa nerozprávalo a tak o nich takmer nikto nevedel. Vykonával činnosť v nadľudský ťažkých podmienkach, ukrýval židovské deti, menil im dokumenty a tým zachraňoval im životy. Antonín Kalina bol v roku 1939 vďaka českým žandárom, ktorí mali evidenciu aktívnych komunistov, nacistami zatknutý a následne až do konca vojny väznený v koncentračných táboroch Dachau a neskôr Buchenwald. Tu mal už vybudované slušné postavenie aj vďaka silnému odboju v tomto tábore. Keďže robil staršieho bloku číslo 66 (ktorí už zo zmieneného dôvodu volali Kinderblock), tieto deti si zaraďoval do vlastného bloku, zohnal pre nich kvalitnejšie deky, viac jedla, kvalitnejšie prikrývky a chránil ich pred tým najhorším besnením nacistov. Keď hrozila smrť zbytku židovských deti urobil z nich papierovo kresťanov. Najskôr o ňom v roku 2012 natočili dokument Američania, ktorý sa vo svete premieta pod názvom "Kinderblock 66: Návrat do Buchenwaldu", potom získal v Izraeli hrdý titul Spravodlivý medzi národmi a vtedy sa zobudili aj Česi a vyznamenal ho český prezident vyznamenaním „Za zásluhy“, potom vyšla kniha od Stanislava Motla „Deti Antonína Kaliny“ a teraz v roku 2016 sa objavil tento dokument. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama