Reklama

Reklama

The Ghazi Attack

  • Indie द गाजी अटैक
Trailer

Obsahy(1)

Pákistánská ponorka vyplula s cílem zničit část indického pobřeží. Indie proto vysílá na obranu svoji ponorku, která se musí vypořádat nejen s nepřítelem, ale i s různými názory na velení uvnitř ponorky. Podmořské dobrodružství začíná... (vozralec)

Recenze (16)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V prosinci 1974 ještě nebyli všichni Pákistánci v Londýně a tak bylo možné vést s Indií další válku. Obsah je trochu mimo, asi jej tradičně psal někdo kdo film neviděl. Ale to už je tu smutným zvykem. Pákistánská ponorka měla jako hlavní cíl zničit indickou letadlovou loď a nikoliv část indického pobřeží. Docela bych chtěl vidět jak torpédy to pobřeží ničí :-)!. Ponorkových filmů už pár bylo natočených a většinou šlo o podařené kousky. Pro nás válečníky mají tyto filmy svojí vlastní atmošku a je jedno zda se ponorka honí s torpédoborcem nebo druhou ponorkou... Stísněný prostor, neustálá možnost utopení, udušení či otravy po zalití baterií i fakt, že přes všechny přístroje někdy posádka koná prakticky po slepu dělá z těchto filmů často velmi napínavé a akční podívané. A pak ty honičky! Podobají se šachové partii mezi znepřátelenými kapitány kdy jeden se snaží tušit co dělá ten druhý buď také někde tam dole nebo tam nahoře na hladině... Chyba většinou znamá smrt celé posádky a tak je každý rozkaz opravdu dobře rozvažován... Už delší čas jsem z filmů od ponorek nic neviděl a tak jsem se celkem těšil na tenhle indický počin. Ponorka I-30 je celá dělaná na počítači a místy to bylo dost znát. Interiéry už byly krapet reálnější. Oba indičtí důstojníci byli charismatičtí a to samé musím přiznat i pákistánskému kapitánu ponorky. Naháněčky byly celkem napínavé, samozřejmě ten závěr byl maso... Každá ponorka a platí to už od druhé světové veze pro nouzové případy i kyslíkové přístroje, takže hodně pochybuji, že je tahle v roce 1974 nevezla. Takže závěrečná hero scénka byla dost zbytečná. Samozřejmě a už to zde častokrát padlo v jiných komentech je to značně nacionalistické. Na stranu druhou musím uznat, že film byl skoro oproštěn od indického afektovaného přehrávání a tentokráte tym nebyly ani tance a zpěvy jak správný bollywood vyžaduje. Vlastně zpěv tam byl, ale to mělo svůj účel. Pokud to mám nějak shrnout, kdyby se méně přitlačilo na nacionalistickou strunu, patos a přitlačilo se u grafiků při animacích mohlo to být docela milé překvapení. I tak dávám za odvahu za tři torpéda! * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

První indický film s tématikou ponorka. Nacionalistický film plný patriotismu. Bez Bollywoodských písní. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Klišé všech ponorkových filmů v indickém podání, naštěstí bez muzikálového čísla. Ale pořád to je slabota. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak aj India si natocila svoj ponorkovy film. Uz podla standardnej stopaze je snad kazdemu jasne, ze to je normalny film bez hudobnych vystupov a romantickych motivov. Dej sleduje hon medzi dobrou indickou ponorkou a zlou pakistanskou ku ktoremu poriadne dôjde az v poslednej tretine. Dovtedy musime sledovat dianie na indickej ponorke, kde panuje totalny chaos. Kapitana tu skoro nikto nerespektuje. Po kazdom jeho rozkaze nasleduje diskuzny kruzok podriadenych o spravnosti jeho rozkazu. Proste jeden velky bordel jak na indickom trhovisku. Vdaka tomu som minimalne od polovice nadobro fandil uz na prvy pohlad diabolskym pakistancom, kde aspon poriadne funguje hierarchia velenia a kazdy rozkaz sa okamzite splni. Fakt nie som priaznivec armady a klasicky vycvik, pri ktorom sa ludom vygumuju mozgy, aby posluchali, mi je odporny. Ale tento film nazorne ukazuje, ze ma svoje opodstatnie. Inak dostanete nesurodu bandu diskuterov a nie armadu. Technicka stranka je solidna. Interiery ponoriek su skvele. Uzijeme si hlavne tu indicku. Exteriéry su riesene CGI trikmi, ktore by potrebovali este vyladit, ale da sa to akceptovat. Dockame sa aj poriadnej taktickej bitky, ktora postupne zacne pôsobit az komicky, co najlepsie dokazuje hlaska pakistanskeho kapitana na adresu indickej taktiky: Je to velitel ponorky, nebo obsluha výtahu? V tej chvili som nad neschopnostou Pakistancov krutil hlavou a nakoniec definitivne znova fandil zmätenym Indom. Takze aj ked film ponuka viacero nezmyselnych a hlupych scen, tak pre fanusikov ponorkovych filmov stoji za jedno pozretie. 6/10. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pravda, dalo by se namítnout, že je snímek docela vlastenecký, na druhou stranu se musí uznat, že se opět podařilo natočit hodně dobrý film, který se většinu doby odehrává na palubě ponorky. Ať už byl záměr vojáků jakýkoli, podařilo se de vykreslit docela silné charaktery, a top bez jakýchkoli hudebních čísel. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Na to, že táto téma mi nie je veľmi blízka, to bolo nadštandartne dobré. Krátka stopáž bez hudby, až na indickú hymnu. Snímok zachytáva historické udalosti v roku 1974 tesne predchádazjúce indicko pakistanskej vojne. V tomto bode sa snímok prekrýva s novo natočeným filmom Raazi, kde sú osvetlené udalosti predchádzajúce vyslaniu indickej ponorky na prieskum na základe informácii ktoré získala indická špiiónka v Pakistane. Zaujímavý film, silne nacionalistický, ale Indovia to už majú ten nacionalizmus nejako vžitý a treba priznať, že je to milé :-) ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si vzali za úkol, že zpracují jednu z částí Indicko-Pákistánské války z roku 1971. Vzhledem k tomu, že si vzali část týkající se ponorek, tak provedli podrobnou přípravu - podívali se na několik filmů o ponorkách (minimálně viděli The Hunt for Red October, pravděpodobně Das Boot a možná velmi možná ještě viděli Wing Commandera). Od každého si vzali něco a následně natočili tento film. Výsledkem je zvláštně zastaralý film - ne technologicky, ale způsobem vyprávění - ať už jde o extenzivní používání textových vysvětlivek (extrémní úvodní monolog s varováním byl fantastický), dialogů (pokud tedy titulky nelhaly), digitálních efektů (ty byly snad ještě horší než u toho Wing Commandera a ten je přece jenom z roku 1999), apod. Herecké obsazení bylo solidní (i když ani jednoho z herců jsem předtím neznal), Kay Kay Menom jako Sikhský kapitán je vynikající, Rana Daggubati jako jeho zástupci je o trochu horší, ale pořád velmi zábavný a Rahul Singh jako pákistánský kapitán byl správně sveřepý (i když mne chvílemi zneklidňovalo, že mi připomínal Ilju Racka). Stopáž je na indické poměry milosrdná a dobře využitá. Kdo překousne notnou dávku nacionalistického patosu, dostane solidní firm o ponorkách, který se sice zdaleka nemůže rovnat svým předchůdcům, ale stále se jedná o zábavné dílo. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Což o to, natočeno je to velmi zdařile, ale proč mám pocit, jako bych se díval na indickou verzi německého velkofilmu z roku 1981 ´Ponorka´? Protože je to dějově, kromě prostředí, naprosto stejné? Nehledě na to, že tu jsou použity i scény z různých Hollywoodských ponorkových snímků. Takže o co se tu jedná? O indický remake nebo o plagiát? To je fakt, který toto filmové dílo dosti sráží na kolena. Ale musí se uznat, že to Indové umí daleko věrohodněji, než hollywoodští tvůrci. Jejich remaky povětšinou nestojí za nic. ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

The Ghazi Attack - tak pro mne je tento film jeden z nejlepších indických filmů, jaké jsem měl možnost shlédnout. Ve filmu je použita skvělá podmořská technika, která při sledování udivuje hlavně proto, že tento typ filmu se točil v Indii asi poprvé. Solidní scénář, dobré filmové záběry a výkony herců. Oceňuji produkci, celý filmový a technický personál, kteří vydali velké úsilí pro spokojenost filmového diváka... ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že treba si uctiť hrdinov indického národa. Ale tento, že vraj pravdivý príbeh je podaný aj iným, ako sú Indovia to vidia inak. Aby lietali torpéda okolo poškodenej ponorky, ako kotúľajúce gule jedna za druhou pri bowlingu pomedzí panákov, ktorú naslepo presúval začiatočník je prisilná rozprávková káva. Fraškou sa dá nazvať odpálenie podvodnej míny buchotom a spevom osádky ponorky. A keby len to. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Chce to změnu. Ať žije Pakistán! To byl pěkný odpočinek od všech K-19, U-571 i Rudých říjnů. Dokonce jsme byli ušetřeni i oblíbenému mixu Bollywoodských písní a tanců. ()

TOPmoovie 

všechny recenze uživatele

dobra postpprodukcia, skvele farby, exteriery, svetlo. hned po prvych minutach vidite , ze ziadne b-ecko. 3D efekty su uz slabsie, ale myslim, ze ked to uplne nevyrusilo mna, tak uz nikoho. taktiez hudba skvela. aj ked ste videli uz filmy s touto temou tak aj tak urcite pozrite! ()

goauld 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o Indický snímek, tak to nebyl zas tak špatný počin... Visuálně se na to dalo koukat, hlubinné prostředí s ponorkami bylo nadstandartně dobře natočené, dokonce absence tanečnic a choreografie s tím spjatá, takže by se dalo říct... jen samé superlativy a 5*... Jenže... -1* za podezřelou "výdrž" hlavního hrdiny (na závěr filmu) a -1* za neodpustitelné kopance jež bylo taky dost... (jeden za všechny - malý spoiler): ponorka se vesele potápí. Vedoucí poradce kapitána hlásí, že maximální hranice je 300m. Ponorka se ponořuje hlouběji, při 270m lítaj šlouby matičky, něco se i zatopí, baterie vesele se škvaří při mohutném kratování ale nic se v podstatě neděje... Pak buch - mina a ponorka se zrcyhleně potápí až se ručička hloubkoměru dere z budíku ven, bo stupnice juž nestačí... Bác a ponorka je na dně.... Kupodivu imploze nenastává, dokonce nic nepraská a lidi nepanikaří.... Zřejmě chyba v Matriksu, nebo soudruzi konstruktéři špatně počítali..... néééébo to bude tzv "magická hranice 300" nebo-li "bod zlomu", kdy se pod tuto hranici zase vše anuluje a tlak klasá a všechno se dává do normálu??? No já nevím, kam ti Indové na to chodí :-) Kadopádně dokonce se tam najde i náznak humoru !!! (viz.konstatování nepřítele s obsluhou výtahu :-D), takže v podstatě film má vše podstatné. Bohužel na konec nemohu neodpustit "nešvar", který v poslední době provází snad KAŽDÝ indický film a to je indicko-anglický mišmaš.. Fakt nevim, co tím Indiové sledují, když mají neustálou potřebu vsázet alespon jedno, dvě slova do jedné indické věty, případně pulka konverzace je v eng a pulka v hindi. To chtějí jako mermomocí dávat najevo, že "taky jako umí anglicky"??? :-O ...(nebot se jedná o nešvar více indických snímků, tak nemohu dát -1*) ()

Reklama

Reklama