Reklama

Reklama

Příběh služebnice - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 45 min (Minutáž: 47–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Recenze (51)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Buď mi u toho bylo fakt nepříjemně, nebo jsem se nudil. Námět mi přišel hodně zajímavej a určitě by z toho mohl být skvělý celovečerák. Na seriál mi to ale přijde málo, protože se v těch dílech fakt nic neděje. Pokaždý jde nakoupit, pak prcá, tajně hraje scrabble a dostane do držky. Navíc mi ten svět nepřijde úplně důvěryhodnej, ale budiž, beru to. Nejvíc mi vadí, že takto nadějnou látku natahujou a zbytečně rozmělňují. Třeba ta story toho řidiče / donašeče je úplně k hovnu a vyšumí totálně do ztracena. Nebo to s tim odbojem. Člověk furt čeká, že se konečně něco stane a nestane se nikdy nic. Ani ty postavy mi moc nepřirostly k srdci. Ta hlavní je mi nesympatická. Alespoň že je tam famózní teta Lydie. Ta si krade každou scénu pro sebe a asi jediná mě opravdu baví. Druhou sérku asi ani nedám. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepříjemné hrozby současné společnosti a americké hodnoty dostávají zase pořádně na frak. Ocitáme se v době, která má za sebou převrat „ochraňující“ tradiční hodnoty. Dětský pláč vymizel. S porodností to šlo strmě dolů a něžné pohlaví (pouze to plodné) je tak nucené projít převýchovou – stávají se z nich pokorné služebnice, které svým novým pánům roztáhnou nohy. Na plodné dny tak čekají i v případě Offred (původním jménem June). Právě ta nás prostřednictvím četných (a jízlivých) voiceoverů s detailními záběry tváře provází svými pocity a vzpomínkami na manžela a dceru. Solidně to bublalo pod povrchem, jenomže.. Námět moc fajn, zpracování už pokulhávalo. Potenciál byl pořádný. Po celou sérii jsem si přál méně mechaničnosti a rozvláčnosti a více živočišnosti. A právě emoce – ty mi nejvíc chyběly. Pozvánku na druhou sérii jsem tak bohužel zahodil. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ako námet pre celovečerný film, by to bola výborná voľba. Lenže štvor sériová adaptácia niečoho, čo sa tématicky neustále točí dookola, mi príde akosi od veci, pričom mojim najväčším problémom bol neustály súboj s nudou, ktorá mi odstupom času uštedrila drvivú porážku. Druhú sériu už načínať nemienim .. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluju dystopie a nejsem zklamaný, to v prvé řadě. Jenže mi tu prostě pár věcí nehraje. Proč miluju ty dystopie? Protože fungují jako varování, jako zrcadlo současné společnosti. Jenže tahle dystopie je spíše tendenční propagandou "kulturní fronty" a vůbec to zrcadlo nenastavuje. Námět je prostě příliš neuvěřitelný a neodpovídající tomu, co se nyní děje, abych ho byl schopen brát smrtelně vážně. Určitě v době vzniku knihy to bylo daleko aktuálnější, než dnes. Ne, není to provokace, provokace by to bylo naopak. Tohle je naprosto v souladu. Možná kdyby to točili v Alabamě, tak by to byla provokace. Takové 1984 je aktuální od svého vzniku až do dneška a vlastně čím dál víc. Ovšem nepochybuji o tom, že se v USA najde dost misogynních pitomců a zmetků a pokud to ona "nová levice", která má zejména mediálně navrch, přežene, může nastat nečekaný odpor, ale aktuálně ty totalitní snahy vidím spíše naopak, než jak to zobrazuje seriál. A navíc uskutečnitelnost podobného převratu zvláště v USA se mi taky nezdá. (EDIT 2022: přiznávám svůj omyl, vzhledem k současné potratové politice USA to skoro vypadá na nástup Gileádu a nedošlo mi, že je USA tak strašně vázána na rozhodnutí Nejvyššího soudu, :-) ). Na druhou stranu časté komentáře, ať už k celému seriálu či jednotlivým epizodám, odkazující na fakt, že hlavní představitelka není úplně miss universe 90 60 90 a že se na ní tudíž blbě dívá z detailu, dávají za pravdu zase tvůrcům seriálu a tihle diváci by se měli chytnout za nos, neboť přesně pro ně je seriál určen. Pokud je hlavní hrdinka žena, musím mít neustálou chuť s ní zřejmě provozovat koitus, jinak tam nemá co dělat. K dalším věcem, dějové posuny jsou pomalé, ale že by to byla taková uzoufaná nuda, jak se tu často píše, to jsem opět nepochopil. Je ale pravda, že se děj poněkud v kruhu točí. První díl je dechberoucí, všechno je nové, ale pak už jaksi není. Možná není dobrý nápad dělat několikařadý seriál podle ne moc dlouhé knihy. Na druhou stranu je potřeba vykreslit repetetivnost, která k životu v Gileádu patří a navíc tohle není o akci jako o vnitřním psychologickém boji a ten potřebuje čas a vývoj. Ovšem možná bych i ten psychologický vývoj čekal trochu rychlejší. K totalitním dystopiím patří i povedený vizuál, a to tady funguje na jedničku. Zejména kostýmy jsou vymyšleny skvěle. Herecké výkony jsou úžasné a charaktery postav správně nejednoznačné. A prostě, když uděláte svinskou dystopickou společnost, tak ono to na mě vždycky funguje. Za první sérii ještě dám čtyři po zralé úvaze, bojím se, že příště už ale půjdu trochu níž. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria mi zatiaľ neposkytla tie najpádnejšie argumenty pre to, že by nemohol byť dvaapolhodinový film lepším riešením, ale máme tu seriál a berme to ako fakt. Občas sa skutočne až neprirodzene naťahuje a dej sa extra vpred neposúva, častokrát je ale rozvláčnosť k dobru veci. Postavy sú ambivalentné, každý má svoj uhol pohľadu a v takejto spoločnosti tak dochádza k drsným konfrontáciám. Samozrejme paralely so súčasnou Amerikou sa ponúkajú samé bez ohľadu na to, či boli takto aj zamýšľané. Trumpov prístup k ženám ako k sexuálnym objektom, Kanada ako potenciálny cieľ migrácie ak im v Bielom dome prepne, ale ono PS by sadla ako riť na šerbel v akejkoľvek krajine a dobe. Škoda rýchleho opustenia deja Alexis Bledel, vyzerá to ale, že jej čas ešte nastane. ()

silentname 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Emócie to teda vytiahnuť vie. Musím uznať. Rozmýšľam čo som počas tohoto všetko cítil... hnev, opovrhovanie, ľútosť, bolesť a chuť niekomu vraziť päsťou do tváre. Zdá sa vám, že tam moc pozitívnych emócií nie je? Máte pravdu. Svet seriálu "The Handmaid’s Tale" skutočne nevie ukázať niečo pozitívne. Niečo čoho by sa človek mohol chytiť a vnímať aspoň ako nejaké malé svetlo. Pretože všetko je to tak neskutočne opovrhovania hodné, že je človeku z toho zle. No najhoršie na tom je, že reálne si aj viem predstaviť, že by sme sa do takéhoto sveta raz mohli dostať. Ale určite sa to stane len v Amerike. Podľa filmov a seriálov a kníh sa totiž takéto veci vždy udejú len tam. Neviem čím to je. Ale to riešiť nebudem. Je to skvele napísané, je to silné, je to efektívne, je to herecky a režijne zvládnuté na maximum, no nedáva to zo mňa ani kúsok pozitívneho. Absolútna nula. Možno by som mohol povedať, že pozitívne stránky na sebe poznávam asi len v tom, že fandím našim hrdinkám a dúfam, že sa im podarí niečo ukázať. V záverečnej epizóde sa môže niečo konečne ukázať. Že milosť má svoje miesto a môže ukázať, že Boh vie odpúšťať. Tak ako sa odjakživa v Biblii hovorí. No tento seriál ukazuje, že to tak nie je. Ak sa spriečime božiemu rozkazu ukameňovať, tak to bude mať ťažké následky. Aké? Asi sa dozviem v ďalšej sérii. Neviem ako sa k tomu postaviť. Na jednej strane ma to fascinuje a chcem vedieť čo sa stane. Na druhú stranu mám pocit, že sa cítim špinavý a nečistý po tom, čo to sledujem. Neviem ako to lepšie povedať. Rozhodne je to seriál, ktorý má čo povedať a dúfam, že sa do niečoho takého nedostaneme. A ak áno, tak pri tom nechcem byť. Hodnotenie: B+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře napsané, obsazené i zahrané hlavní postavy. Jako u většiny poslední dobou populárních dystopií mám pocit, že takovýto řád by nejen nemohl dlouhodobě fungovat, ale ani vůbec vzniknout. Takže celkově nic víc než slušně natočená fantastika pro dospělé. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Seriál předurčen k vítězství Emmy je zejména v první polovině strhujícím portrétem pokřivené totalitní společnosti a příběhem ženy, degradované na pouhý objekt. Škoda, že silné momenty později nabudou na repetitivnosti a tvůrci se rozhodnou rozběhnout několik „slepých“ podzápletek, které vyzní do ztracena. I tak ale slibný a důležitý počin letošního roku. Nejlepší epizoda: Late (3) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Zprvu dokonale vygradovaný schválně bezbarvý portrét ženy ve společnosti, kde neznamená vůbec nic. Škoda, že brzy epizody spadají do určité unylosti a v některých se scénář jen tak plácá do kola. Zajímavé backstories postav prozkoumávané skrze flashbacky, ale všemu kompletně vévodí herecké výkony od Elisabeth Moss přes Aleixs Bledel po Ann Dowd a mnohé další. (nejlepší epizoda - Late) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada seriálu ve mně zanechala smíšené pocity. Bez mučení jsem například ochotný uznat, že je Elizabeth Moss dobrá herečka, ale na druhou stranu je tu fakt, že mi pohled na ni není příliš příjemný. A jako mně naschvál se v sérii vyskytovalo velké množství detailních mnohavteřinových záběrů na její tvář, což bych klidně oželel. Přestože se poměrně rychle ukázalo, že jde o feministickou záležitost, nevadí mi to a ani mě to nikterak neuráží, protože jsem si nikdy nemyslel, že by měly ženy mít v bytě vyšlapanou cestičku jen mezi kuchyní a ložnicí. Naopak, celkem náladu seriálu chápu, protože někteří američtí konzervativní politici by jistě rádi vrátili práva žen někam do doby kamenné. Vadilo mi, že se v závěrečných dvou epizodách, od kterých jsem toho očekával nejvíc, projevily některé nedostatky, takže jsem byl trochu zklamán. Mou nejoblíbenější postavou se každopádně stala Serena Joy Waterford v podání Yvonne Strahovski, na kterou se mi jednak dobře dívalo a navíc zahrála svoji chladnokrevnou "mrchu" naprosto přesvědčivě. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Elizabeth Moss je celkem zvláštní žena. Je zajímavé, že ji většinu doby vidíme v té čepce. Tím pádem máme velkou šanci důkladně prozkoumat její obličej. Mimochodem, před Služebnicí jsem ji neznala.. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Dobrý materiál, ale bohužel naředěný do příliš mnoha dílů, kdy ty zdařilé převládají spíše v první polovině, kdy se jim daří děsit skrze zobraení života v moderní totalitě skrz existenci individuála. V druhé polovině už je z toho spíš osobní příběh, romance a moc vás už scénáristi nepřekvapí. Všechny negativní klišé dnešních seriálů jsou zde zastoupeny: zbytečně moc epizod způsobených ne tolik zajímavou vatou, otravné flashbacky, nic neřešící závěr série udělaný tak, aby se série dala v případě neúspěchu považovat za jakoby uzavřenou, ale zároveň otevřená lákavá témata do příští série pro případ úspěchů. The Handmaid's Tale nabízí spousta provokativních myšlenek ne tak úplně nepředstavitelných v dnešním světě a poukazuje na moc náboženství jako prostého nástroje na ovládnutí a vygumování stádních mozků, které si ani nevšímají, jak moc se mění kázání a mytologie, hlavně že jsou vždycky na tom správném místě. Ve spíše ateistické ČR si to možná moc neuvědomíme, ale na seriál z USA je to slušná rebelie a provokace. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím proč jsem se seriálem tak dlouho čekala, nakonec jsem se na něj podívala na doporučení kolegyně z práce, která ho vychvalovala. Až na dva díly se mi seriál moc líbil a nijak mě nenudil, v těch dvou dílech, které se věnují spíše vedlejším postavám (například Nick nebo Luke), ty mě moc nebavili, u těch jsem se nudila, zajímala mě spíše hlavní postava June nebo-li Offred, zajímal mě její psychický stav, její myšlenky, sny, představy a nápady, prostě opravdu všechno. Celkově se jedná o velmi originální nápad, který se klidně může stát i skutečností, nijak si naší budoucnost růžově nepamatuji, jsem navíc hodně zvědavá, co se bude dít v další sérii. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série The Handmaid's Tale není seriál, co byste lehce sfoukli za tři dny. Každý jednotlivý díl je totiž zatěžkávací zkouška pro vaší emocionální hemisféru. Já osobně v jeho sledování dávala pauzy, protože každá minuta, každý záběr výrazu hlavní hrdinky se pokaždé vpil do toho mého a cítila jsem tu ohromnou depresivní tíhu celého scénáře. Námět je totiž víc než znepokojující a atmosféra tohoto dystopického pokřivénoho světa, ve kterém vládne bezmoc a nejistota je každým dalším dílem více skličující. Závěr příjemně vygradoval a z jednotlivé epizody ve mně stále zůstávají intenzivní pocity. Elisabeth Moss předvedla skvělý výkon. Vizuálně a obecně seriálově působí tento kousek přesvědčivě a draze. Taky chválím hudbu, jenž byla často hodně stylová a vždy dokonale sladěná s určitým okamžikem a vyvolala přesně takové pocity, jaké režisér zamýšlel. Dávám zatím rezervu kvůli druhé sérii, na kterou se moc těším, ale je to určitě hodně nadprůměrná záležitost. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

První polovina výtečná, skvěle zachycuje tísnivou hrůzu a nepochopitelnost při nástupu nesmyslné totality. Ale pak se seriál zlomí a je z něj příbeh manžela, příběh manželky velitele a dokonce příběh řidiče. Chyběl jenom příběh uklízečky. Ztracenou soustředěnost už seriál a ne a ne najít. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodná séria strieda lepšie epizódy s priemernými, silné momenty s klišoidnými a niekedy aj feministickými, rezonujúce línie postáv s tými menej zaujímavými. Spracovaniu niet čo vyčítať, podobá sa filmovým snímkom - rovnako tak vykreslená ponurá doba antiutópie. Preto si silné 3 hviezdy zaslúži. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál pro ty, kdož nemají koule podívat se na hard core verzi totality z padesátých let od nás nebo vedle od Stalina. Anebo jí třeba nevěří. I když kvalitně a řemeslně dobře natočeno, i herecké výkony dobré, pořád je to jen snůška nelogičností ze světa scifi. ()

Reklama

Reklama