Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

June Osborneová a Luke Bankole prchají se svou dcerou Hannah z Bostonu vstříc svobodě do Kanady. Při pronásledování je muž zastřelen, dcera odchycena a manželka deportována do nápravného zařízení. Zde, v Rudém centru vedeným železnou rukou tety Lýdie, je June poučena, že byla jako plodná žena vybrána do kasty služebnic – sexuálních nevolnic, které mají tu „čest“ vykonávat výsadu Boží: rodit děti Velitelům a jejich neplodným Manželkám. June prodělává nelítostnou změnu identity a pod jménem Offred nastupuje do služby velitele a paní Waterfordových. V panském domě Offred čeká podobný osud jako Bilhu z První knihy Mojžíšovy. Přesto nesměle navazuje první přátelský kontakt, navzdory riskování vlastního života. Offred je rozhodnuta za každou cenu přežít, uniknout a najít svou milovanou dceru. To ale ještě netuší, že ji sleduje špionské Oko… (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na seriál "Příběh služebnice" jsem se po všeobecných kritikách relativně těšila.. Bohužel jsem byla po první epizodě relativně zklamaná.. Seriál bude velmi sebejistě natočen.. Skvělá kamera, do detailu promyšlené (až umělecky zpodobněné) záběry, zajímavé obsazení.. Příběh je sám o sobě hodně originální.. Odkazuje na jakous takous budoucí společnost, ve které se téměř nerodí děti a tak z plodných žen dělají své otrokyně.. "Příběh služebnice" je kritika společnosti postavená na sci-fi utopickou totalitě, kde neplatí rovnocenná základní lidská práva.. Celá situace je velmi silně vyhrocená.. Příběh se snaží vyprávět o potlačovaném ženství v maskulinním světě.. To celé je lákavé a zajímavé.. Mě osobně bohužel odrazuje hlemýždí tempo vyprávění.. Zážitek po prvním díle mám asi jako bych koukala 57 minut na statický obraz a snažila se v něm hledat nějaké souvislosti, připodobnění a hlubší myšlenku.. Zatím příběh staví hodně na mých domněnkách.. Dějovou linii autoři "okořeňují" zdlouhavé detailní záběry na části obličejů a jiných částí.. Pravděpodobně se snaží o moderní pojetí živočišnosti.. Hodně kontaktní, fyzické.. Hromady kojení, hlazení, rození.. Snaží se divákovi přiblížit "vůni" tělesnosti (semeno, dítě, porod).. Bohužel mě celkově tahle dysfunkční společnost zobrazována téměř slow motion kamerou hlouběji neoslovila.. Začátek byl perfektní, akční a dravý.. Poté můj zájem opadá :-( ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Ale notak, Margaret, vždyť zas tak zlí nejsme. Teplou večeři na stůl a jednou za týden vyprat a ty z toho hned děláš dystopickou tragédii. Nevim, asi jsem neměl náladu na sci-fi, nebo mě nebaví vnitřní logika věci, při které si chlap radši vybere k sexu Elisabeth Moss spíš než Yvonne Strahovski. Děti neděti, přes takovej základní filosofickej pilíř prostě vlak nejede. To už radši Hunger Games. 6/10 ()

Reklama

arinečka 

všechny recenze uživatele

první díl skvělý, zaslouží si pět hvězdiček, ten další je snad ještě lepší. nejspíš nám tady ani šest hvězdiček na některé kousky nestačí. fantastický seriál, pokud se to udrží v dalších dílech. aktualizace po čtyřech dílech: Zmíněné Sedmilhářky jsem neviděla celé, jenom snad díl a kousek, ale rozhodně mě zase tolik nezaujaly, jako tento seriál, ze kterého jsem už viděla čtyři díly. je to ostatně zdařilá adaptace, aspoň zatím, hodně zdařilé knihy( doporučuji, čtu). ()

Torpid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sebejistě natočeno, mám z toho pocit, že přesně jak to chtěli udělat, tak to i provedli. Pomale odvyprávěné, obličeje v detailech s nic moc pletí, fyzické, tělesné, hodně se tady rodí a kojí a hladí a připomíná se pach porodu, pach semena, pach kojence. Vlastně se tady v dlouhých záběrech ženám připomíná to nejintenzivnější prožité a stejně času se věnuje scénám, v kterých se přirozená ženskost destruuje, znásilňuje a mění v cosi zrůdného. Jedná se o frontální útok na první ženskou signální. Atwoodová napsala manifest potlačovaného ženství, potlačovaného maskulinní totalitou. Ztotožnit se a cítit tuhle feminní vlnu po celou dobu seriálu /knihy/ - toť vše a je zaděláno na kult. To ,že dystopický svět sám v sobě nefunguje budou asi řešit pouze racionální mozky s penisem a pro ty tenhle seriál asi nebude. /psáno po 3, dílech/ ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"A chair. A table, a lamp. There's a window with white curtains, and the glass is shatterproof. But it isn't running away they're afraid of. A Handmaid wouldn't get far. It's those other escapes. The ones you can open in yourself given a cutting edge. Or a twisted sheet and a chandelier. I try not to think about those escapes. It's harder on ceremony days, but thinking can hurt your chances. My name is Offred. I had another name, but it's forbidden now. So many things are forbidden now." ()

Galerie (68)

Zajímavosti (1)

  • V epizodě si zahrála i autorka knižní předlohy, podle které je seriál natočen, Margaret Atwood. (morgos)

Reklama

Reklama