Reklama

Reklama

Příběh služebnice

(seriál)
  • USA The Handmaid's Tale (více)
Trailer 1
USA, (2017–2025), 57 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Bruce Miller

Předloha:

Margaret Atwood (kniha)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Elisabeth Moss, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle, Joseph Fiennes, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood Příběh služebnice vypráví o životě v dystopickém Gileádu, totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika Gileád, která se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem, který militantně volá po "návratu k tradičním hodnotám". Jako jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred služebnicí v rodině Velitele. Ženy z této kasty jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rámci posledního zoufalého pokusu znovu zalidnit svět. V této děsivé společnosti musí Offred obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – z nichž všech kdokoli může být špiónem Gileádu – a to s jediným cílem: přežít a najít dceru, která jí byla odebrána. (HBO Europe)

(více)

Recenze (288)

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Wow, tohle mě dostalo. Perfektní zpracování, vše krásně šlape. Příběh vtáhne a nepustí až z toho člověku mrazí. Herecky hodně dobré, Elisabeth Moss je perfektní a k tomu ji sekunduje ledová mrcha Yvonne Strahovski (Chuck, Dexter), pár dalších známých tváří se tu ještě najde: Bledel (Gilmore Girls), Wiley (OItNB, You're the Worst), Brewer (OItNB, Hemlock Grove) a Fiennes (Flashforward, Camelot, AHS). Moc se mi líbilo tempo, které dává divákovi možnost plně vnímat vše od obrazu krutého světa až po monology hlavní hrdinky. Perfektní dílo a už se těším na další řadu. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Je naprosto pochopitelné, proč tento seriál zažívá takový hype, zvláště u ženských divaček. Doba, kdy se všem svlečnám vezmou práva a začnou se zavírat, to musí zajímat každého. Je to opravdu naprosto výborně natočené. Drama každým coulem. Seriál se s ničím nepáře, což je vážně skvělé. Už v první sérii se objeví fandění porodu až po ušitou díru. Hodně super taky je to, že nám seriál ukazuje i vzpomínkové scény, jak svoboda žen postupně upadávala. A rozhodně je tu i skvělá hudba, jak složená, tak i licencovaná. Akorát mi tu chybí velké varování, že je to točené spíš opravdu pro dámské publikum. Může za to především hlavní herečka, která mi už od pohledu přijde nesympatická ošklivka (jako že nic proti ženám :D). Taková ta, u které si řeknete, že si bude chtít jít tvrdě za svým. A tohle jí budou žrát jenom ženy. Právě proto mi stačí pouze první série, ale tajně doufám, že to někdy dokoukám. 80/100 ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Nechápu to všeobecné nadšení. Ale je to zřejmě od těch, co nečetli knihu. I film Volkera Schlendorfa má horší hodnocení a to si troufám říci, že je výstižnější a více chápe předlohu. Filmařsky je seriál uchopený dobře, i když je to přesně v mantinelech současné vlny zpracování. Bohužel je to až moc Hollywood - zpomalovačky, hudba a upravený scénář. Také se jede podle politické korektnosti a tak je manžel černoch, stejně jako nejlepší přítelkyně. Atd., atd... ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

"Historie", zákony a vlastně dění v Gileádu se odkrývá velmi pomalu, z příběhu služebnic se dozvíme ledasco, ale především to jejich, tedy denně stejné procházky, denně stejné rozhovory na povolené téma a služba. Ovšem tohle všechno je opravdu silné, podporující beznadějnou depresivní atmosféru. Občas tuhle dokonalou tvář série naruší nějaká vzpomínka... ano, bylo jich až příliš, ale zase se díky nim dozvídáme, jak k tomu vlastně došlo. Silných scén má série mnoho, všechny řekněme vážné, ale potěší i ty svým způsobem "odlehčující", ty u kterých nevím, co si vlastně myslet, alespoň z počátku. Jde o Scrabble s velitelem, výborné, napětí a nejistota by se dala krájet. Vůbec postava velitele je v sérii pro mě tou zásadnější a takový "Příběh velitele" by nebyl vůbec špatný. Nebo ještě lépe, jeho ženy, postava která projde mnoha změnami, i když která ne. Yvonne Strahovski jí zahrála dokonale, za to obsazení Offred už mi příliš nesedlo, i když musím uznat, že i Elisabeth Moss hrála velice dobře. Z technické stránky seriálu zaujme především kamera, ta používá vhodné filtry, ale také například časté detailní záběry tváří herců, především Elisabeth Moss, což je k vyjádření emocí jistě dobrý tah. Ale zpět k ději, závěrečná epizoda byla dle očekávání také tou nejlepší, otevřený konec vítám, alespoň je na co se těšit. Tedy doufám, že těšit. 80% ()

Dallas 

všechny recenze uživatele

Seriál je pre mňa silný hlavne tématikou dystopickej spoločnosti (inak len tak medzi rečou pôvodne Moorom opísaná Utópia nie je o mnoho lepšia ...aspoň pre mňa), ktorá je aj napriek našej odpornej minulosti stále aktuálna. Problém mám však s opísaním tejto spoločnosti, ktoré sa deje len prostredníctvom "služby" hlavnej hrdinky alebo pomocou kratučkých útržkov z jej minulosti. Problém mám tiež s tým uveriť, že takéto niečo ako je nám načrtnuté tu je ozaj možné. To však môže byť lepším vysvetlením v ďalších sériách napravené. Handmaid's tail má však minimálne od druhej tretiny dobré tempo, ktoré ťahá k ďalšiemu dieľu. Príbeh je dobrý a hlavne veľmi ťažko predvídateľný. Atmosféra je správne mrazivá s prvkami autokratickej paranoje. Všetci herci hrajúci ústredné postavy sú výborní (ale to už je v dnešnej áčkovej seriálovej tvorbe skôr pravidlom ako výnimkou). Najväčší priestor samozrejme dostáva hlavná hrdinka, ale tiež komandant, na ktorom je vidieť ako sa dá prvými dojmami v človeku kruto zmýliť. 70% ()

geimz 

všechny recenze uživatele

1. séria - 80% The Handmaid's Tale je temným pohľadom na dystopickú budúcnosť Ameriky, v ktorej je zavedený opresívny režim a ženy sú zotročované a pravidelne znásilňované. Silná premisa, ktorá sa pretavila do seriálovej podoby viac než dobre. Jednotlivé diely sú hlavne zručne natočené, s depresívnou atmosférou, v ktorej sa hlavná hrdinka takmer neustále váľa. Problém je ten, že deju nie je dostatočne veľa na 10 dielov, niektoré sú tak naťahované a za celú sériu sa toho priveľa nestane - okrem expozičných flashbackov, ktoré sú často zaujímavejšie než prítomný dej, pretože odhaľujú pozadie prevratu a život tesne pred a potom. 2. séria - 70% V druhej sérii je Handmaid's Tale stále pomerne kvalitnou drámou, ktorú ťahajú nahor hlavne fantastické herecké výkony. Ale po dopozeraní finále sa potvrdzujú moje obavy, a to že sa zo seriálu stane naťahovačka, ktorej dej mimochodom opäť nevydá na tentokrát 13 dielov. Počas druhej série pôsobí znova kopa scén a celých dielov ako filler (všetky úvodné diely s útekom z Gileadu parádne naštartovali celú sériu, len aby sa všetko za nejaký čas vrátilo do starých koľají bez akýchkoľvek následkov) a čaká sa len na pôrod. A potom príde pôrod a ďalšie pokusy o útek ale June je vždy všetko odpustené, pretože následky pre hlavné postavy v tomto seriále neexistujú. Preto je celé finále a obzvlášť jeho záverečná scéna hrozná fraška a facka divákom, ktorí by si už zaslúžili po 23 dieloch nejakú zmenu. Tretiu sériu vynechávam, pretože sa zo Služobníčky stáva nečakane rýchlym tempom sofistikovanejšia verzia Walking Dead. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Z počátku jsem byl velmi nadšen z mého nového seriálového objevu. Na seriál jsem přišel až letos na HBO. A tehdy jsem litoval, že jsem si jej nepustil dříve. A jak díly plynuly, tak mé nadšení opadávalo. Ten diktátorský svět už nebyl tak zajímavý. Nápady jistě působivé, ale asi nelze předlohu takto natahovat. Vůbec nechápu, že má ještě přijít jedna sezóna. Seriál měl mít dvě řady, nikoliv čtyři. Když pominu hlavní postavu, kterou hraje Moss, tak lze nahlížet na herecké obsazení poměrně vřele. Moss mi ale sympatická příliš nepřijde, a někdy mě chvílemi vyloženě sere a spíše fandím Gileádu, aby jí zabil. Což je vcelku smutné, když se jedná o hlavní postavu. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele

Příběh služebnice mě fascinoval, vtahoval do děje, citově angažoval a napínal po celých deset epizod. OK, ok, já uznávám, že to není počin pro každého. Některé díly plynou docela zvolna a když zrovna nedáváte pozor, může se to jevit, že se zas tak moc neděje. Ale ano, děje. Hlavní hrdinka pořád jde ke svému cíli, někdy kráčí rychleji, jindy zpomalí a občas se zdá, jako by se úplně zastavila, ale všechno tu má svůj záměr. Nebylo mi tedy úplně do skoku, při sledování tohoto seriálu, to zas ne, ono to není úplně nic moc pozitivního. Ale i tak se mi to líbilo. Jak z hlediska scénáře, hereckých výkonů, charakterů postav, jejich motivů. Co je ale za mě na velkou velkou jedničku, kamera. Spousta záběrů je tak nádherná svou barvou, světlem, motivem, kompozicí. Tyhle chvíle (vyšetření u lékaře, nákup pomerančů, záběry na skříň služebnic s jedním hábitem jako druhým, ....) jsem si vizuálně opravdu vychutnala. ()

Strike 

všechny recenze uživatele

Táááákle děsivě zdlouhavých je prvních pět dílů, ve kterých se upřímě řečeno nic moc nestane. Myslel jsem, že to dokoukám kvůli Yvonne Strahovski, ale ani ta, a pár scén s atmosférou, mě k tomu nedonutilo. Bohužel je taková rádobyšokující lowcostová dystopie pro zralé ženy - konec politicky nekorektní chvilky. ()

toi-toi 

všechny recenze uživatele

Neskutočne ťaživý seriál, náročný na pozeranie. Výjavy sú tvrdo úprimne a herci dávajú naplno von emócie. Chladné, kruté a výborne natočené. Škoda pomalého plynutia, pokojne by sa seriálu hodilo 8 dielov bez zbytočne naťahujúcich serepetičiek. ()

Klara 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Četla jsem knihu, kterou jsem v polovině musela odložit, protože mě neskutečně nebavila. Proto jsem tak dlouho otálela se seriálem, ač jsem slyšela chválu a doporučení ze všech stran. Jednou jsem se ale rozhodla odsunout stranou mé předsudky, pustila si první díl seriálu...a nemohla jsem přestat! Vynikající série, každý jeden díl je bezchybný, nervy drásající, napínavý a depresivní. Navíc výborná hudba a pět chválu na herecké výkony snad už ani nemusím (also, Ralph Fiennes má bratra?! Já si říkala, že jsou mi ty oči něčím povědomé!). Jedny z nejvíc evil postav, co jsem kdy viděla, horší snad i než Voldemort (a to už je co říct! :D) ()

petikacka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pane jo...Tomuhle já říkám majstrštyk...To vyobrazení totalitního režimu je úchvatné...Až mě mrazilo, jak silně mi to připomínalo dobu ve které jsem vyrůstala...Herecké výkony jsou strhující, především Elizabeth Moss...Celkově mě seriál dostal...Za mě 100% ()

poet 

všechny recenze uživatele

Zrak jeho na nás... Spoločenská apokalypsa ako by som parafrázoval Isherwoodov komentár vo svojej intímnej až komornej rovine. Po troch sériách môžem snáď niečo k tejto sérii napísať a nebolo vždy príjemné ani záživne pozeranie. Napriek všetkému som si k tomuto seriálu vybudoval určitý osobitý vzťah. Uznávam že nie každému bude po vôľi spôsob rozprávania príbehu ktorý sa naozaj nikam neženie. Budovanie atmosféry a vzťahu k jednotlivým postavám je tu naozaj velmi slušne detailne rozpracované. Postupne sledujeme príbeh June ktorá sa z vystrašenej ženy ktorej zoberú všetko stáva postupne symbol odporu voči totalitnej republike Gileád. Kate Moss sa pre túto úlohu doslova narodila. Osobne ma najviac bavili tie návraty do minulosti do sveta kedy ešte všetko bolo normálne a mnohí ani netušili čo sa okolo nich deje. Som celkom vdačný RTVS že niečo podobné zaradila do vysielania najmä čase pandemie a diskusie okolo umelého prerušenia tehotenstva sa serial ktorý ktorý hovorí o právach žien ale aj o nastavení totalitnej spoločnosti celkom hodí.....Pochválen. ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se zdráhal pronikat do světa, který mě už z náhodného procházení stopáže odrazoval obskurním oblékáním a ještě obskurnější mluvou. Ale vykročil jsem přes práh... Nápaditostí dystopických vizí tento sociální horor připomíná Black Mirror a jak atmosféra II. řady, když už mě ta I. seznámila se specificky zpátečnickou estetikou společenských vztahů, oblékání a architektury, zapojuje více politicko-diplomatickou rovinu, – tíseň z celé té odolnosti neofeudálních poměrů a propagandy mi oživila pocity z her (BioShock Infinite, Wolfenstein: The New Order, Wolfenstein II: The New Colossus). Vyniká kombinacemi pohnutek, jemností zápletkového přediva a vztahovými rekonfiguracemi bez mezer. Především Waterfordovi podle zpětných pohledů do minulosti procházejí koherentní proměnou. Seriál naznačí pohádkový základ jejich spojenectví, aniž by chorobnost ze zoufalství odvozeného sociálního inženýrství šťastným milostným začátkům nějak odporovala. Z velkých vyznání lásky a vzájemného obdivu k mravnímu profilu protějška krok za krokem vzlíná skutečný obraz šílenství jich obou jako jednotlivců. Pokrytectví poměrů i čistě vnějších postojů, jimiž se aktér kolikrát skrývá i sám před sebou, nemá co do promyšlenosti a hloubky hereckého podání seriálovou obdobu, kterou bych znal. Už teď je mi sice jasné, že se seriál těmi intrikánskými premisami a zákonitostmi plánu vyčerpá dřív než House of Cards, ale překonává vyšší laťky, pokud jde o detail psychických pochodů i realističnost postav (jmenovitě není postižen supermanským komplexem; Underwood byl neuvěřitelně úspěšný, takřka bez náhody, jako by život byla šachovnice). Funkcionáři jsou zranitelní tím, že jsou ješitní. Nebo tím, že jimi udržovaný systém zásadně neodpovídá lidským potřebám a je nespravedlivý, což nakonec musí vidět sami. June to vypozoruje a rozehraje partii, jakou by nedohlédl ani Underwood a kterou je nutné rozehrávat bez ohledu na šance. / SCÉNA S RITUÁLNÍM UBITÍM SEXUÁLNÍHO NÁSILNÍKA: Systém občanům z něj frustrovaným poskytne katalyzátor hněvu a tím je kompromituje. Umí-li si z oběti udělat spolupachatele, má vystaráno. / Film nevaruje pouze před šílenými nápady, zde nepravděpodobně sehranými, ale i před tím stavem světa, který do šílenství vyústí lehkovážným nastavením pravidel a spoléháním na technologie. Kritika není jednostranná, hrdinčina matka je povýšenecká fanatická feministka. / Když odhlédnu od překonspirované totalitní zápletky, selhává také v několika premisách, například že by společnost zareagovala na vymírání tak panicky, jako by to bylo nepřípustné, a to aniž by jí docházelo, jednak jak je nakonec indiferentní, vymíráme-li, jednak že pro přemnožený druh je to spíš požehnání. / Rodiče mladé Eden si udají vlastní dceru a když otec s pokorou přijímá rozsudek smrti, nedíváme se na lidi zlé, ale už naprosto šílené. Dávno tu nejsou šílení jen funkcionáři. / POKRYTECTVÍ: Průpověď „under His eye“ rychle zevšední a stane se stejně nutkavým plkem, jakým je zlozvyk nadávání. / Jsou tu takřka co díl zdařilé průpovědi (ASI SI NĚKDY ZAEVIDUJI CITACE K TOMUTO SERIÁLU, UŽ JSEM PŘÍLIŠ DALEKO A NEDĚLAL JSEM TO). / Z Gilmoreovic děvčete je fantastická herečka. () (méně) (více)

krauset 

všechny recenze uživatele

Příběh služebnice vyniká precizní vizuální světotvorbou a má okamžitě rozpoznatelný look. Jí zobrazovaná dystopie má svou neúprosnou zvrhlou logiku a je aktuální. Skvělá první řada se ještě zlepší s tím, jak se ve druhé fikční svět rozšiřuje. A třetí je pak emocionálně úderná jako máloco. Margaret Atwood předložila dystopii, která ve vnitřní logice své konstrukce v mnohém převyšuje Orwella, a naprosto ospravedlňuje druhé zastoupení Elizabeth Moss, jejíž výkon patří mezi velikány herectví. ()

MIMI.kry 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc se mi líbila 1.série, zvláště první díly, to bylo velmi povedené. Postupem času seriál kvalitativně propadá, i když několik silnějších pasáží zůstává. Nelogické rozhodnutí a vývoj, nelogické chování postav a čím dál povrchnější, odbytější příběh tomu taky po pár dílech příliš nepomáhají. Jak je tam nějaká zajímavá část, která by se mohla lépe dramaticky lépe využít, je to nedorozvinuté a jde se zase jinam, potenciál motivů a možností kam příběh vést dál nevyužitý. Jako většina seriálů jde to furt dolů a nelíbí se mi ani ta móda, která z nepřítelkyň za pár dílu klidně udělá spřízněné duše, jen aby byla hrdinka osvobozena z nějaké situace nebo nastal v ději "nečekaný" zvrat. Začínala jsem na 100% a seriál mi časem tak odradil, že jsem ho přestala sledovat a dosud nemám všechny série dokoukány. Nevím, zda se k tomu ještě někdy vrátím, možná časem tomu dám ještě šanci. Dystopie 1.série měla nejvíce dramatického i emočního potenciálu a bylo to opravdu zajímavé i napínavé, škoda, že se slibně vyhlížející drama nakonec o tolik zhoršilo. ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale Gilead jakožto totalitní stát mě nepřesvědčil, nepřesvědčil mě o své životaschopnosti. Po první sérii jsme se nedozvěděl, jak může fungovat a zůstat alespoň uvnitř silným zřízením. Je sice poučené sledovat totalitu uvnitř Gileadu, ale rád bych se dozvěděl, co jej drží ekonomicky pohromadě a vlastně i ideologicky. Dle mého názoru by takový stát nemohl dlouho vydržet, protože to, co se v něm děje, vyhovuje jen velice úzké skupince vládní vrstvy. Ačkoliv , můžeme se podívat na Severní Koreu, kde je asi také jen málo vyvolených a spokojených a stále se nedaří se zbavit diktatury. Přesto všechno je velice poučné nahlídnou principy fungování totalitního režimu a pokrytectví jeho vůdců, kteří nedodržují ani zákony, které sami tvořili. ()

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

13.02.2019

Nemusíte být zrovna fanoušky, aby se k vám dostala zpráva, že tři z pěti Marvel/Netflix seriálů jsou mrtvé. Situace okolo Daredevila a zbytku Defenders se vehementně řeší už dlouhé měsíce, a přestože… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Reklama

Reklama