Reklama

Reklama

Příběh služebnice

(seriál)
  • USA The Handmaid's Tale (více)
Trailer 1
USA, (2017–2025), 57 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Bruce Miller

Předloha:

Margaret Atwood (kniha)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Elisabeth Moss, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle, Joseph Fiennes, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood Příběh služebnice vypráví o životě v dystopickém Gileádu, totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika Gileád, která se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem, který militantně volá po "návratu k tradičním hodnotám". Jako jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred služebnicí v rodině Velitele. Ženy z této kasty jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rámci posledního zoufalého pokusu znovu zalidnit svět. V této děsivé společnosti musí Offred obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – z nichž všech kdokoli může být špiónem Gileádu – a to s jediným cílem: přežít a najít dceru, která jí byla odebrána. (HBO Europe)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (288)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zdá sa mi, že v každej ďalšej sezóne sa hromadia logické diery, a z hlavnej hrdinky sa stáva superhrdinka, ktorá neustále zázračne uniká trestu. Inak povedané, keby sa seriál držal stanovenej reality, už dávno by ju obesili. No baví ma to, hoci na tvár Elizabeth Moss som si ani po tých troch sezónach nezvykla, a striedavo sa mi zdá, že prehráva alebo je drevená. Ale človek stále čaká, čo bude ďalej. Hlavne vzhľadom na záver tretej sezóny som fakt nesmierne zvedavá, ako by z tohto mohli zúčastnení vyviaznuť. ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Totalitní klerofašismus v praxi. Jeho absurdní zvrácenost, nelidská a nesmyslná krutost a v neposlední řadě také jeho neudržitelnost. Příběh služebnice je velice dobrá feministická dystopie, sice poněkud rozvláčná a občas trochu zbytečně popisná a doslovná, ale ve výsledku stále hodně silná a emotivní (pro ženy možná dvojnásob). S01: 80 %; S02: 80 %; S03: 70 %; S04: 70 % ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se na tento seriál hodně těšil. Někdy v půlce seriálu jsem si ale začal pročítat okolní komentáře a přemýšlel, jestli se to bude ubírat taky trošku jinak. Nakonec mě u knihy překvapil jeden názor čtenáře, který knihu, na které si tento seriál zakládá, přirovnal k feministické verzi příběhu 1984. Spisovatelka totiž Příběh služebnice napsala v roce 1985. A ono to asi opravdu bude sedět. Hned od počátku je jasný, že v celém příběhu budou především hrdinky, nežli hrdinové, což mi ale vůbec nevadí. Spíš to naopak umocňuje fakt, že v současné době v Americe preferují hrdinky před hrdiny, což je hodně dobře a příjemná změna. Také se mi moc líbilo, jak je tento seriál natočen. Je vidět, že tvůrci s s ním dali obrovskou práci. Třeba kameraman má nadživotní formu. Některé záběry nemají chybu a jakmile se na scéně objeví nějaká vražda, tak počítejte s tím, že to pro Vás bude brutální šok. Horší už je to s tím, jak šíleně tvůrci seriál natahují. První série je akorát tak na čtyři hvězdičky. Bůh ví ale, kam bude směřovat série druhá. Mohla by být daleko akčnější, ale pokud se ponese v podobném duchu, tak nevím, jestli budu i nadále zvládat naprosto apatický zjev hlavní postavy, kterou hraje Elisabeth Moss. A nenechte se mýlit. Hraje ji skvěle. Ale apatie jí ztvárněná je v tom světě tak těžko uvěřitelná, že bych si, být jí, dřív v příběhu prohnal hlavou kulku, než abych se snažil udržet při životě. Tak drsný přístup k ženám, jako je v republice Gileád, totiž jen tak nezažijete. Až absurdně drsný... ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Margaret Atwoodová bezesporu stvořila zajímavý postapokalyptický svět, ve kterém jsou ženy (a to jak Služebnice, tak jim nadřazené Manželky) trestány za to, že se "tak hodně zaměřily na akademickou práci a profesionální ambice, že zapomněly na své skutečné poslání". Po zhlédnutí filmové adaptace z 90. let jsem se těšila na lepší propracování děsivé republiky Gileád a na lépe zahrané postavy. Obojího jsem se vlastně dočkala (i když mi pořád chybí skutečná ukázka proměny Spojených států v Gileád), hereckým výkonům skutečně nelze nic vytknout, ale mám se seriálem jeden zásadní problém, a to hlavní hrdinku. Pokud se mnohem více těším na osudy vedlejších charakterů - Janine, Emily, Moiry, dokonce i "záporačky" Sereny - než na další útrpné pohledy June/Offred, je to špatně. Neměla jsem potřebu okamžitě zapínat další epizodu, emocionálně mě žádná scéna nezasáhla (možná proto, že nejsem matka).. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se nechal strhnout tím všeobecným boomem a prostě to nevyšlo. Ne, že by to bylo špatné, ale prostě to nějak nemám chuť sledovat dál. Trochu mi to připomnělo Potomky lidí skrz tu neplodnost. Otázka je, na jak velkém území se to odehrává a jakou mají reálně moc. Každopádně je to dost děsivá verte budoucnosti, kde bych žít nechtěl. Někdo si v tom asi najde svoje, ale já ne. Možná je to spíš pro ženy... "Pochváleno buď ovoce." ()

Galerie (2 125)

Zajímavosti (21)

  • Kontrast k služobníčkam predstavuje moderný supermarket. Keďže je v Gileáde čítanie zakázané, písmená nahradili obrázky. Umelecké oddelenie vytvorilo viac ako 500 rôznych symbolov a štítkov. [Zdroj: Filmkult] (krasomama)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

13.02.2019

Nemusíte být zrovna fanoušky, aby se k vám dostala zpráva, že tři z pěti Marvel/Netflix seriálů jsou mrtvé. Situace okolo Daredevila a zbytku Defenders se vehementně řeší už dlouhé měsíce, a přestože… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Reklama

Reklama