Reklama

Reklama

Příběh služebnice

(seriál)
  • USA The Handmaid's Tale (více)
Trailer 1
USA, (2017–2025), 57 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Bruce Miller

Předloha:

Margaret Atwood (kniha)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Elisabeth Moss, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle, Joseph Fiennes, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood Příběh služebnice vypráví o životě v dystopickém Gileádu, totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika Gileád, která se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem, který militantně volá po "návratu k tradičním hodnotám". Jako jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred služebnicí v rodině Velitele. Ženy z této kasty jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rámci posledního zoufalého pokusu znovu zalidnit svět. V této děsivé společnosti musí Offred obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – z nichž všech kdokoli může být špiónem Gileádu – a to s jediným cílem: přežít a najít dceru, která jí byla odebrána. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Dan9K k tomuto seriálu (5)

Série 1 (2017) (S01) 

Miluju dystopie a nejsem zklamaný, to v prvé řadě. Jenže mi tu prostě pár věcí nehraje. Proč miluju ty dystopie? Protože fungují jako varování, jako zrcadlo současné společnosti. Jenže tahle dystopie je spíše tendenční propagandou "kulturní fronty" a vůbec to zrcadlo nenastavuje. Námět je prostě příliš neuvěřitelný a neodpovídající tomu, co se nyní děje, abych ho byl schopen brát smrtelně vážně. Určitě v době vzniku knihy to bylo daleko aktuálnější, než dnes. Ne, není to provokace, provokace by to bylo naopak. Tohle je naprosto v souladu. Možná kdyby to točili v Alabamě, tak by to byla provokace. Takové 1984 je aktuální od svého vzniku až do dneška a vlastně čím dál víc. Ovšem nepochybuji o tom, že se v USA najde dost misogynních pitomců a zmetků a pokud to ona "nová levice", která má zejména mediálně navrch, přežene, může nastat nečekaný odpor, ale aktuálně ty totalitní snahy vidím spíše naopak, než jak to zobrazuje seriál. A navíc uskutečnitelnost podobného převratu zvláště v USA se mi taky nezdá. (EDIT 2022: přiznávám svůj omyl, vzhledem k současné potratové politice USA to skoro vypadá na nástup Gileádu a nedošlo mi, že je USA tak strašně vázána na rozhodnutí Nejvyššího soudu, :-) ). Na druhou stranu časté komentáře, ať už k celému seriálu či jednotlivým epizodám, odkazující na fakt, že hlavní představitelka není úplně miss universe 90 60 90 a že se na ní tudíž blbě dívá z detailu, dávají za pravdu zase tvůrcům seriálu a tihle diváci by se měli chytnout za nos, neboť přesně pro ně je seriál určen. Pokud je hlavní hrdinka žena, musím mít neustálou chuť s ní zřejmě provozovat koitus, jinak tam nemá co dělat. K dalším věcem, dějové posuny jsou pomalé, ale že by to byla taková uzoufaná nuda, jak se tu často píše, to jsem opět nepochopil. Je ale pravda, že se děj poněkud v kruhu točí. První díl je dechberoucí, všechno je nové, ale pak už jaksi není. Možná není dobrý nápad dělat několikařadý seriál podle ne moc dlouhé knihy. Na druhou stranu je potřeba vykreslit repetetivnost, která k životu v Gileádu patří a navíc tohle není o akci jako o vnitřním psychologickém boji a ten potřebuje čas a vývoj. Ovšem možná bych i ten psychologický vývoj čekal trochu rychlejší. K totalitním dystopiím patří i povedený vizuál, a to tady funguje na jedničku. Zejména kostýmy jsou vymyšleny skvěle. Herecké výkony jsou úžasné a charaktery postav správně nejednoznačné. A prostě, když uděláte svinskou dystopickou společnost, tak ono to na mě vždycky funguje. Za první sérii ještě dám čtyři po zralé úvaze, bojím se, že příště už ale půjdu trochu níž. ()

Série 2 (2018) (S02) 

Po konci první série jsem se bál, že půjdu s hodnocením té druhé povážlivě níž a nenaplnilo se. Po konci druhé mám stejnou obavu ze série třetí. Druhá série je akčnější, víc tlačí na pilu, jak po stránce emoční, tak po stránce různých zvratů dějových i charakterových. Bavila mě od začátku do konce. Bohužel velkou kaňkou je samotný závěr série, který je (asi zvlášť pro mě, jakožto představitele té odpornější půlky lidstva) trochu těžce akceptovatelný a pochopitelný a tolik mě ani neláká výlet do série třetí (kterou ale samozřejmě absolvuji). Navíc bych si dokázal velmi snadno představit pokračování děje a nebylo potřeba takhle trapné tečky. Svět Gileádu je i nadále fascinující a skvěle vytvořený. Samozřejmě i nadále (respektive ještě víc) je tu přítomna otevřená feministická propaganda, tak silná, že jsem to v takové míře asi v žádném jiném audiovizuálním díle neviděl, ale s tím už se ve druhé řadě počítá, tak to asi ani nemá smysl kritizovat. Přestože se mi tedy série líbila, považuji za velmi inspirativní komentář uživatele 3497299, který skvělým způsobem a konkrétně poukazuje na sporné momenty druhé řady, doporučuji přečíst. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Kvalita seriálu vůbec neklesá, jak by se dalo čekat, ale skoro naopak. I když mám proti němu tunu výhrad, zejména co se týče politické agitace (je to v tomto ohledu na úrovni Ženy za pultem), je to úžasně natočeno. Vizuál je snad nejikoničtější věcí, co jsem kdy viděl. Charaktery a herci jsou tak dokonalí, že každý rozhovor prožívám natolik, že bych to nejradši pořád stopoval a rozdýchával. Zejména Joseph Fiennes jako Fred a Yvonne Strahovski jako Serena. Ale i všichni ostatní. A jsem moc rád, že se to na konci serie konečně někam pohlo, protože pokud by se mělo zase začínat odznova, tak už bych to asi nerozdýchal. Konečně ale přichází i zadostiučinění, které v podstatě během celého seriálu doteď chybělo. Doufám, že už to čtvrtá série uzavře, protože by to bylo tak akorát. Devátý díl byl vtipný úlet a hudba a hudbozvuky jsou skvělé. ()

Série 4 (2021) (S04) 

4. série už je přecijen o maličko slabší než předchozí tři. Narozdíl od nich ale nabízí divákovi mnohem častější pocity zadostiučinění. Postavy poněkud mění charakter, jak ty jakože kladné, tak ty jakože záporné. Z hlavní postavy se stává malinko psychopat, což je ale vzhledem k PTSD pochopitelné. První polovina je ještě nabitá událostmi, zatímco druhá půlka série už je daleko klidnější, dokonce bych se možná nebál napsat i relativně nudná. Je samozřejmě super, že se příběh a prostředí vyvinuly jinam, zároveň tím ale seriál ztratil to, čím je zajímavý a výjimečný - vizuál, tísnivá atmosféra Gileádu a zejména ono enormní napětí z vrtkavé přízně či nepřízně gileádských vůdců a vychovatelů. Samotný závěr je pak dost problematický. Jednak je trochu hloupý, tak také znamenal konec mé nejoblíbenější postavy. Moc si bez ní nedovedu představit 5. sérii a klidně bych to už ukončil. ()

Série 5 (2022) (S05) 

Běhěm těch let, co seriál běží, se můj světonázor proměnil od: "tohle se reálně nikdy nemůže stát, vždyť to směřuje k úplnému opaku" do "sakra, vždyť ta Amerika začíná mít k tomu Gileádu docela blízko". Což zároveň o to víc prohloubilo to, jak tento seriál prožívám. Žádný jiný seriál to pro mě takhle intenzivně neumí. Práce s postavami a jejich vývoj, to je neskutečné. Vždy, když se některá s veskrze záporných postav chová chvíli lidsky, což se tady docela stává, protože žádná z postav není černobílá, musím zavírat oči, protože je jasné, že do několika okamžiků postava, ke které byla ona lidskost směřována, tuto benevolenci zneužije a všechno se zkazí. A takhle je to skoro každý díl. Těžko to rozdýchávám, na seriál se obvykle netěším, během sledováním trpím a zároveň si to užívám. Ano už je to natahovaný seriál, ale souhlas s tím, že se jedná o lepší sérii, než ta předchozí, přestože má nejoblíbenější postava v předchozí sérii skončila. Našel jsem si ale novou nejoblíbenější postavu (Lawrence) a vše je zase v pořádku. June už relativně překonala svůj posttraumatický syndrom a začla se chovat rozumně.  Děj se docela posunul. Celá série utekla jako nic a závěr je s předchozí sérií (kde byl konec dost pitomý) nesrovnatelný. Autorům se v závěru dokonale povedlo diváka zahltit dějem, aby vlastně zapomněl na jednu z hlavních postav seriálu a tu pak použili ve skvělém twistu. Tleskám. ()

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

13.02.2019

Nemusíte být zrovna fanoušky, aby se k vám dostala zpráva, že tři z pěti Marvel/Netflix seriálů jsou mrtvé. Situace okolo Daredevila a zbytku Defenders se vehementně řeší už dlouhé měsíce, a přestože… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Reklama

Reklama