Reklama

Reklama

Příběh vojáka

  • USA A Soldier's Story
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Na tři Oscary nominované, emocionálně silné drama režisérské legendy Normana Jewisona, jež bylo natočeno dle Pulitzerovou cenou ověnčené hry Charlese Fullera, odkrývá dlouho tajená zákoutí rasové segregace v americké armádě během druhé světové války. Jeho hlavní hrdina, černošský vojenský vyšetřovatel kapitán Davenport, přijíždí do základny Fort Neal v Louisianě, určené pouze pro afroamerické rekruty, aby zde vyšetřil případ podivné a brutální vraždy seržanta Waterse. A hned na první pohled je mu jasné, že pátrání po pravdě zde bude mnohem složitější než kdekoli jinde. Na základně totiž panuje oficiálně nevyhlášená, přesto zuřivá válka mezi černými vojáky a jejich bílými důstojníky. A zabitý seržant byl tmavé pleti. Davenport se ale odmítá smířit s jednoduchými odpověďmi, a rozhodne se proto situaci na základně prozkoumat do hloubky, čímž se stane nevyhnutelným jeho setkání s největší, dobře zamaskovanou špínou, s níž měl během své kariéry doposud tu čest. Toto vojenské zařízení je skrz naskrz prolezlé nenávistí a záští, jakých může být schopen pouze člověk. V hlavní úloze kapitána Davenporta exceluje v Česku téměř neznámý, přesto vysoce talentovaný Howard E. Rollins, v jedné z vedlejších rolí pak v tomto snímku začínal svou kariéru i mladičký Denzel Washington. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

RHK 

všechny recenze uživatele

Byl vrah černého seržanta s manýry bělocha černý nebo bílý? To je to, oč na Jihu tu běží. A černý kapitán to odhalit může jenom stěží... Konec srandy. Příběh vojáka je brilantní detektivka z vojenského prostředí, která mi tématem i zpracováním připomněla pětioscarový taktéž Jewisonův film "V žáru noci" s podobným tématem černocha ze severu vyšetřujícího na Jihu vraždu. V žáru noci byl o poznání lepší film, ve filmu Příběh vojáka však byla nádherná bluesová muzika. Odkaz na trailer k filmu (klikni): http://www.spout.com/films/A_Soldier_s_Story/31949/1185/trailers.aspx ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Co říci o tomto americkém dramatu odehrávajícím se za 2. světové války ve vojenské základně určené pro afroamerické rekruty? Ptám se sám sebe, jak co možná nejlépe tento film okomentovat. Téma je zajisté velice zajímavé, jeden seržant je zastřelen a z Washingtonu přijíždí afroamerický důstojník vyšetřit jeho smrt. A divák se tak má možnost v retropektivních vzpomínkách jednotlivých vojáků podívat, co vraždě předcházelo a co se na této základně dělo. Abych byl upřímný, tak nemám příliš v lásce vojenské filmy a nemám ani příliš v lásce filmy s větším množstvím černošských herců, protože já je prostě od sebe neodliším a pak se v postavách ztrácím. A nemám ani příliš v lásce filmy, kde se vyšetřuje násilí či vraždy. Ale u tohoto filmu musím konstatovat, že nic z výše zmíněného mi zde absolutně nevadilo a byl jsem až do závěrečných titulků v napětí, jek celý film skončí. Toto drama je naprosto dobře snesitelné, téměř vůbec nenudí a to, že divák na začátku nevidí vraha a musí tak čekat na to, co se dozví od vojáků v retrospektivách, je vynikající nápad, který mou pozornost po celou dobu dokázal udržet. A pochválit musím i herecké výkony, kterým k dokonalosti nic nescházelo. Ale co mě velmi překvapilo je fakt, že film byl nominovaný na tři hlavní Oscary. Tak kvalitní mi totiž zase nepřijde, ale tak dnes už těžko posuzovat, čím v době vzniku tenhle film Akademii zaujal. Za sebe každopádně uděluji čyři hvězdičky. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film posbíral hodně cen. Prý proto, že že černí nejsou tak špatní jak se v U.S.A. s nimi zacházelo, nejsou horší než běloši, takže se jednalo o snahu ukázat Afroameričany jako osoby stejně hodnotné než jsou běloši. Nějaká ta vražda, a kdo je za ní, to k U.S.A. filmům patří skoro vždy, ale proč by ji měli provádět jen černí? ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Takový klasický film o o podceňování černochu a ještě k tomu v armádě a ze všeho toho vznikne vražda seržanta Waterse.Film plyne vcelku dobře a herecké výkony jsou uspokojivé i ta atmosféra je dobrá.A jednu z prvních větších rolí zde má i Denzel Washington.Takže za mě celkově 65 % a tři hvězdy. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Neprávem zapomenuté kriminální drama s příjemnými hereckými výkony. V menší roli se tu blýskne tehdy ještě poměrně neznámý Denzel Washington. Závěrečné rozuzlení sice není nijak překvapivé, na Oscara bych to asi také nenominoval, leč pro fanoušky žánru určitě stojí za vidění. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Film mě bohužel příliš neoslovil, i když se odehrává v pro mě ve velmi atraktivním prostředí. Ale zase jsem mohla vidět mladého Denzela Washingtona. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Bylo to lepší než průměr ale ne tak dost dobré na 4*. Herce Howarda Rollinse jsem ve filmu zatím ještě nikde neviděla a v téhle roli se mi líbil. A na to, že to byla jedna z prvních rolí Denzela Wachingtona, tak byl vážně skvělý. Příběh je zajímavý, je to trochu detektivní ale dobře natočené. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

42. Zlatý Glóbus za rok 1984 - nominace (3) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec ve vedlejší roli - Adolph Caesar, Nejlepší scénář - Charles Fuller ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Tento příběh by byl velmi dobře zvládnut a natočen, nebýt toho, proč byl právě natočen. Byl natočen jako protirasistická agitka v čele s černým právníkem, kapitánem armády USA. Všechno se to to točí kolem rasismu a sám příběh, či kriminální drama jde do hoven. Zabitý seržant-negr měl pravdu v tom, že je potřeba utřít každého negra, který dělá negrům ostudu. Kéž by takového seržanta měli i čeští cikáni! Jo a nejhezčí záběry jsou z barů, kde se hraje bluesová muzika-Rober Plant, kdyby žil, by to ocenil. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Drama/detektivka z armádního prostředí s rasovým podtextem. Téma není Jewinsonovi zcela cizí a tuto divadelní hru rozpohyboval opravdu šikovně. Kromě mladého Denzela tu mnoho známých tváří nepoznáte, ale všichni hrají co jim alabamský pot a prach dovolí. Příběh není příliš nápaditý spíš archetypální, neobjevuje se poprvé ani naposled ( např. Generálova dcera). Hudba i atmosféra jihu všemu příjemně pomáhají, až agitační duch filmu naopak přivodí nejedno škobrtnutí. Ale ve výsledku jde o povedené dílko, které zajisté někdy v nočních hodinách oblaží pár nespavců u televizí:-) Seržant Waters je mrtvý a (nečekaně) černý důstojník přijíždí jeho smrt vyřešit, co se všechno nedozví... 75% ()

Cracker 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušná vojenská dráma, ale zas tam musia byť tie rasistické reči ktoré z duše nenávidím. Chápem že pre zachovanie autentickosti to tam byť musí, ja len že sa mi to vždy prieči. Od začiatku mi bolo jasné že Denzel si opäť zahrá toho bad guy-a, no v tomto prípade to ani taký záporák nebol pretože tam boli väčšie svine :) 75%. ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Kriminálna dráma vypovedajúca predovšetkým o pomeroch v americkej armáde z hľadiska farby pleti počas WWII. Osobne si myslím, že film zachytáva veľmi presvedčivo, to čo chceli tvorcovia dosiahnuť. A teda, aby divák aspoň nepriamo pocítil život tých ľuďí, v tom čase. Herecké výkon boli tiež mimoriadne...predovšetkým ma zaujal Adolph Caesar. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Výborný historický antirasistický film, který má výbornou atmosféru i herecké výkony. na pět hvězdiček mu tedy něco málo chybí, ale jinak se mi to po všech stránkách líbilo. ()

vilusinska 

všechny recenze uživatele

Velice hezký film s dějem kde ještě existoval rasismus proti každému černochovi, z vojenského prostředí kde jejich velící také afroamreričan vlastně ani sám nevěděl kam patří a tak se mstil černým vojákům ale každý člověk si ve svém životě alespoň jednou řekne dost. Velmi poutavý děj a film určitě stojí za skouknutí. ()

Kosta 

všechny recenze uživatele

Rádoby kriminální drama, s rasistickým podtextem, vykreslené přesně podle šablony, nenabízí nic překvapivého, či neokoukaného. Navíc jednotlivé vzpomínkové flasbacky, které místo aby ucelili dějovou linii, vypadají jako bezduché záplaty. ()

Reklama

Reklama