Reklama

Reklama

Vynikající kriminální komedie rozehrává mistrovskou šachovou hru mezi šarmantním milionářem Thomasem Crownem (Steve McQueen) a mazanou vyšetřovatelkou pojišťovny Vicki Andersonovou (Faye Dunawayová). Znuděný Thomas se z životního rozmaru rozhodne, že uskuteční velkou bankovní loupež. Najme pět lupičů, kteří se vzájemně nikdy nepotkají, a zosnuje puntičkářský plán, jenž vyjde bez sebemenšího zádrhelu. Thomas zlodějíčky vyplatí, zbytek nehorázné sumy uloží na švýcarské konto, aby začal nový život, daleko od Bostonu a zdejší korporace. Zádrhel se však objeví v neméně půvabné a inteligentní Vicky, která je pojišťovnou vyloupené národní banky pověřena, aby celý případ prozkoumala. Teprve tím začne pro všechny zúčastněné to pravé dobrodružství, v němž nebude nouze o napětí, lásku …a falešnou hru. Kdo ale nakonec zakončí partii šach matem? Ačkoli slavná kriminální romance dosáhla na Cenu Akademie i Zlaté glóby za hudbu (Michel Legrand, Alan a Marilyn Bergmanovi), snímek proslul strhujícím způsobem vyprávění, na němž se výrazně podepsala jak rozvážná režie zkušeného Normana Jewisona (V žáru noci, Šumař na střeše, …a spravedlnost pro všechny, Jesus Christ Superstar), tak promyšlená prvotina právníka a scenáristy Alana Trustmana, jenž dále proslul scénářem k akčnímu thrilleru Bullittův případ (kde si taktéž zahrál Steve McQueen). Dynamiku příběhu posiluje na hollywoodský styl dobově netradiční práce se zmnoženým rozděleným obrazem, souběžně uvádějícím hned několik akcí současně (split screen). Tvůrci se inspirovali avantgardní montážní technikou Christophera Chapmana, která byla uvedena v Montrealu na mezinárodní výstavě Expo 67. A byl to právě Chapman, jenž ve spolupráci s pronikavou kamerou velikána Haskella Wexlera (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Rozhovor, Přelet nad kukaččím hnízdem) a hned trojicí pohotových střihačů (Hal Ashby, „Buzz“ Brandt a Ralph E. Winters) umocnil takřka jazzovou obrazovou jízdu, dodnes oslňující svou nápaditostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Steva McQueena mám celkem rád a Faye Dunawayová v nejlepších letech by nedosáhla obdivu snad jen mezi slepými...a příběh je skvěle vymyšlený, na svoji dobu byla ta bankovní loupež opravdu geniální; románek hlavních hrdinů je psychologická hra jako víno (a já mám tyhle hry hodně rád:)), k tomu všemu hraje nádherná hudba...a ten konec je tak romanticky umělecký... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Svůdně prázdný film, v němž se moc nestane, ale moc dobře se na něj dívá. Šachovou (přede)hru řadím navzdory minimálnímu tělesnému kontaktu mezi partnery k nejžhavějším erotickým scénám. Podobně hravý a sexy je i zbytek. 75% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4,3miliónaTržby USA $14,000,000Tržby Celosvetovo $-║ Dobrý herci nezachránia ten strašne chatrný dej, kde je úvod a záver dobrý a stred nehorázne vatový. /60%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavá věc. McQueen skoro nemluví, dějově nabitý to taky zrovna není, ale nenudil jsem se ani na chvilku. Další Jewisonův parádní film, co upadl v zapomnění. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Klasický a nesmrtelný snímek, jehož hlavní předností je ústřední dvojice z říše snů. Frajerský, ovšem již s lehkostí života dost nespokojený a silně cynický Steve McQueen, toužící po něčem, co by uspokojilo, a neuvěřitelně svůdná Faye Dunaway, která se mohla něčím takovým stát. Jewison vydařeně experimentuje s technikami split-screenu, které byly světu předvedeny na světové výstavě v roce 1966, a dost sází na silnou hudbu, jež dělá např. ze Stevova letu větroněm nezapomenutelné místo. Tím nejkrásnějším a nejpůsobivějším je ale bez diskuzí ta nejerotičtější partie šachů všech dob. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že se budu nudit u filmu s McQueenem a Dunawayovou z konce 60.let. Dramatické scény? Ne. Romantické jiskření? Ne (!!) Děj? Ne. Tohle si McQueen natočil snad je proto, aby se mohl prohánět na čtyřkolce na pláži. Jewison je hodně nevyrovnaný režisér, natočil klenoty jako V žáru noci, nebo ...A spravedlnost pro všechny a paky taky nevýrazné záležitosti jak Cincinnatti Kid, nebo Rollerball... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Originální námět (není to typická kriminálka kde se jen střílí, jako spíš chytrá romantická komedie) slušné herecké výkony v hl. roli znuděný milionář playboy a lupič gentleman Thomas (Steve McQueen) a chytrá a atraktivní policejní vyšetřovatelka Vicky (Faye Dunaway). Co je oba pojí? Samozřejmě v první řadě erotické jiskření jak jinak:-) Krásná šedesátá léta ze vším všudy i s krásnou hudbou jak jinak...Fantastická mnohokrát kopírovaná Harrisonova píseň Windmills Of Your Mind to jen potvrdila.Ten experiment s rozděleným obrazu, tak že divák může vidět více scén najednou se mi celkem zamlouval. Ve své době, tedy v době plné experimentů jak ve filmu tak v hudbě to mohla být docela bomba a nebo to spíš diváky mátlo a rušilo..Nevím jestli byl první svého druhu (Bostonský škrtič byl až rok 68'). Film se dočkal i remaku a sice v roce 99' s Pierce Brosnanem.... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen byl pro mě velkou motivací, abych se pustila do Případu Thomase Crowna a trochu jsem chtěla porovnat filmovou školu let dávno minulých s Aférou Thomase Crowna z roku 1999, ale obojí je vlastně už z minulého století. Opět klasická americká kriminálka, kde ani v tomhle případě tak nešlo o vyřešení toho, do vykradl banku a věcí s tím souvisejících, jako o vztahovou záležitost dvou hlavních postav Vicky s Thomasem. Po pravdě řečeno, čekala jsem, že to bude mít trochu větší spád, toho jiskření tam taky bylo minimálně a i když Steve silně vyčníval, tak jsem ho určitě viděla i v lepších rolích, takže já budu v hodnocení tentokrát trochu zdrženlivá. A nemůžu se zbavit dojmu, že oba Thomase daboval i stejný český herec. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Poctivá kriminálka ze staré školy, na které nejvíce zaujme sledovat vztah mezi McQueenem a Dunawayovou, která byla ve svých nejlepších letech přenádherná. Bohužel jsem ve filmu postrádal více akce a nějakou vtipnou hlášku, která by mi utkvěla v paměti. Určitě jeden z těch snímků, který neurazí a za zkouknutí rozhodně stojí, ale nemůžu se zbavit pocitu, že jsem čekal více......Tři a půl hvězdičky. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Co bude dělat chlap, kterej má čtyři miliony dolarů, s dalšími dvěma miliony?" Tak já bych věděl. Třeba bych si mohl pohrát s krásnou vyšetřovatelkou Vicky od pojišťovny. Přitom bych si zahrál pólo, erotický šachy, zalítal si ve větroni a zařádil bych si buginou po pláži. To by mě určitě bavilo a evidentně to bavilo i nedůvěřivýho pana Crowna. Na můj vkus to tedy mohlo mít poněkud svižnější tempo a pan Crown mohl být větší kleptoman, ale pošlete mi domů Vicky na večeři spojenou s osobní prohlídkou a já velkoryse zapomenu na drobný nedostatky tohoto snímku. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Do paměti se vryje Případ Thomase Crowna tím, že má styl a hvězdné obsazení ústřední dvojice. Ve světě kinematografie nejde o nic zásadního, ale natočené je to s nadhledem a příjemně. Scéna šachového duelu se dá považovat za nejkrásnější a nesmyslnější flirt, jaký se kdy na filmovém plátně objevil. Geniální dedukce půvabné vyšetřovatelky, které by trumfly snad i samotného Sherlocka Holmese, sice mohou vyvolávat shovívavý úsměv, ale jsou jen potvrzením toho, že snímek funguje mnohem lépe jako romantický milostný příběh než jako kriminálka. Celkový dojem: 75 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavý heist o hře kočky s myší, který byl ve své době asi hrozně sexy, ale mě nebavil. I když Dunaway byla kočka. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem viděl remake s Brosnanem, a svým způsobem jsem si teď zlepšil názor na remake. Ano, co se týče hereckého obsazení, není co řešit a McQueen s Dunaway jsou třída. Nicméně určitě bych nepopisoval rozdíl originálu a remaku jako tvrďáckou verzi a verzi pro slečinky... Je zkrátka jiný, a to je fajn (protože proč jinak rimejkovat). Ale dosti o filmu jiném a více o verzi z roku 1968. Je amorální a na amorální si jen nehraje. Vyloupit banku za použití střelných zbraní, což se může lehce zvrhnout v masakr, to není běžná klukovská hra znuděného bohatce. Thomas Crown zde musí mít vše pod kontrolou a Vicky mu není úplně rovnocenný soupeř. Naopak je jen v roli vítaného rozptýlení a broušení si kombinačních schopností. Ale jako páru by jim to docela slušelo. Kamera a rozdělený obraz... docela mě pojetí bavilo. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Přestože jako celek tahle romantická kriminálka vydává poněkud matný lesk, má vynikající jednotlivosti - svěží režii experimentující s dělením obrazu, krásnou hudbu a vynikající scénu erotického napětí nad partií šachů mezi McQueenem a Dunawayovou. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se tváří jako kdovíjak šmrncovní, ale ve svém celku postrádá tah, drama, napětí a i ta spousta invenčních nápadů tak v konečném důsledku působí trochu samoúčelně či osamoceně. Ani ta hudba mu tentokrát k vyššímu hodnocení nepomohla. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Záver excelentný, zvyšok prevažne vata, až na jednotlivosti spomínané betelgeusom. Pritom som bol zvedavý na originál, pretože prv videný remake pozostával z oprskov (odpadu). Ale: občas som si počas "iskrenia medzi Stevom a Faye" odbehol do kuchyne čosi zamaškrtiť - a nič. Jednoducho som nemal pocit, že by som o čosi prišiel. To nie je žiadne štigro pre film, sledovaný divákom, ktorý v 99% prípadoch kuká filmy neprerušovane od úvodných po záverečné titulky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Začíná to dobře, ale postupně se z toho stane pohříchu nudný film. Jiskření mezi Stevem McQueenem a Faye Dunaway je sice místy přímo hmatatelné (hlavně při šachové partii), jenže co je to platné, když mě to celé příliš nezajímá, natož aby mě to něčím nadchlo. O rok mladší britská odpověď Italian Job s Michaelem Cainem je úplně jiná liga. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Aféru jsem viděla dřív, co si budeme namlouvat - má větší náboj a spád. Ale ani tohle nebylo špatné, začátek sice trochu rozvláčný, šachová partie, ježdění v dunách, pocení v sauně - to nemělo chybu! 77 % ()

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

Reklama

Reklama