Reklama

Reklama

Vynikající kriminální komedie rozehrává mistrovskou šachovou hru mezi šarmantním milionářem Thomasem Crownem (Steve McQueen) a mazanou vyšetřovatelkou pojišťovny Vicki Andersonovou (Faye Dunawayová). Znuděný Thomas se z životního rozmaru rozhodne, že uskuteční velkou bankovní loupež. Najme pět lupičů, kteří se vzájemně nikdy nepotkají, a zosnuje puntičkářský plán, jenž vyjde bez sebemenšího zádrhelu. Thomas zlodějíčky vyplatí, zbytek nehorázné sumy uloží na švýcarské konto, aby začal nový život, daleko od Bostonu a zdejší korporace. Zádrhel se však objeví v neméně půvabné a inteligentní Vicky, která je pojišťovnou vyloupené národní banky pověřena, aby celý případ prozkoumala. Teprve tím začne pro všechny zúčastněné to pravé dobrodružství, v němž nebude nouze o napětí, lásku …a falešnou hru. Kdo ale nakonec zakončí partii šach matem? Ačkoli slavná kriminální romance dosáhla na Cenu Akademie i Zlaté glóby za hudbu (Michel Legrand, Alan a Marilyn Bergmanovi), snímek proslul strhujícím způsobem vyprávění, na němž se výrazně podepsala jak rozvážná režie zkušeného Normana Jewisona (V žáru noci, Šumař na střeše, …a spravedlnost pro všechny, Jesus Christ Superstar), tak promyšlená prvotina právníka a scenáristy Alana Trustmana, jenž dále proslul scénářem k akčnímu thrilleru Bullittův případ (kde si taktéž zahrál Steve McQueen). Dynamiku příběhu posiluje na hollywoodský styl dobově netradiční práce se zmnoženým rozděleným obrazem, souběžně uvádějícím hned několik akcí současně (split screen). Tvůrci se inspirovali avantgardní montážní technikou Christophera Chapmana, která byla uvedena v Montrealu na mezinárodní výstavě Expo 67. A byl to právě Chapman, jenž ve spolupráci s pronikavou kamerou velikána Haskella Wexlera (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Rozhovor, Přelet nad kukaččím hnízdem) a hned trojicí pohotových střihačů (Hal Ashby, „Buzz“ Brandt a Ralph E. Winters) umocnil takřka jazzovou obrazovou jízdu, dodnes oslňující svou nápaditostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Starý, ale dobrý. Když se podíváte na jeho profil Steve McQueen ze všech filmů jen 8 filmů není červených, To znamená že nehrál v každé sračce, kterou mu nabídli .no coment deda :-)ženu pod krkem a dusit , konec je lepší než v aféře :-)20.8.2019 ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Moc mě ten film nenadchl, ale "čuměla" jsem na něj, stále doufaje, že tam Steve McQEEN konečně začne hrát o něčem. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyřka, protože tato akční klasika už začíná znatelně stárnout. Přesto nemůžu dát míň - kvůli omamné Fay, celkové stylovosti a tuně split screenů. ()

Spike17 

všechny recenze uživatele

Jako šachista mohu potvrdit, že zde nejvíce propíraná scéna, je opravdu tou nejžhavější šachovou partií, a to nejen ve filmu, ale i v reálu. Film ozvláštňuje nadměrné užívání split - screenu (jeden z prvních filmů, kde byla tato technika použita, režisér se opravdu vyřádil), což je důvod, proč je úvodní sekvence filmu tou nejlepší. Zbytek je nastavovaná vata a romance mezi Stevem a Faye. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pomalá a nudná krimikomedie. 1) Takhle nějak se představuji staromódní film. Od kamery přes klopýtavý děj, herecké výkony, režii a "experimentální" střih. 2) Ovšem, aby si toto dílko zasloužilo označení thriller, muselo by být spíchnuté alespoň o padesát let dříve, než skutečně bylo. 3) Třicetiosmiletý McQueen pro mě rovněž nepředstavuje žádnou sexuální výzvu (promiň, Steve). Na to, abych řádně docenil nespornou erotickou přitažlivost Faye Dunawayové, mám zase moc málo procent heterosexuality v krvi. 3) Možná jsem měl smůlu, že jsem nejdřív viděl podstatně dynamičtější remake s Brosnanem z roku 1999. 4) Pomalu a líně se vleče čas před obrazovkou a ani gentlemanská pointa žádný impuls do toho pomalého umírání nevnese. Ale uznejte, přátelé. Není krásné, když žena dostane od milence vzkaz: Left early. Please come with the money... or, you keep the car. All my love, Tommy. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Presne kvuli takovym kocenkam se ve filmech Peckinpaha baby hrube fackuji. Pratele hambatych videi si jiste vzpomenou na Slap Happy. Udelat neco podbneho me, tak asi nezustane u fackovani - nastesti mne Faye nechavala vzdy v klidu, takze raketa zustavala v hangaru. Perfektne zrezirovana loupez od nekoho, kdo penize nepotrebuje, ale rad si dokaze, ze na to ma. Jo tak takhle nejak si predstavuju svuj poproduktivni vek. Bohuzel diky stavajicimu stavu zustane nejspis jen u predstav. ()

CrownThomas 

všechny recenze uživatele

Když už je můj nicj na čsfd ve znění " CrownThomas", tak pochopitelně musel tenhle film dostat 5 *****... Stejně dobré jako remake v r. 1999 s Piercem.....Jsou to jasné 4 ****, ale nenudil jsem se do poslední minuty, takže přidávám..:)) ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....remake s P.Brosnanom sa mi páčil viac...možno tento film v tej dobe...ale ....niektoré filmy nestarnú,ale to nie je tento prípad. moje zaujímavosti:Thomas Crown (Steve McQueen) nosí hodinky značky Cartier Tank Americane. (dyfur) Natáčanie filmu prebiehalo v meste Boston. (dyfur) ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Prvních cca deset minut se skoro nemluví , pak se to celý rozkecá a kecá a kecá se celý film. Během kecání pan Crown podruhý vykrade banku (použije stejný postup jako poprvé, protože je frajer) by jeho diva dostala tu odměnu ... . A mělo by to vlastně letět celý do kýble, jenže já se už zase nechal okouzlit takovým tím nepopsatelným co filmy zrobené nyní prostě již nemají. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Norman Jewisson /In the Heat of the Night/ natocil len priemerny krimi film, dokonca aj jeho rymejk s Pierce Brosnanom z roku 1999 je v mojich ociach podstatne vyssie. Zaciatok je na urovni, potom nastupi strasna vata, dlhe a nudne dialogy a kopa prazdneho miesta, ktora len umelo natahuje minutaz. Zaver - jakz, takz, ale na mna tento film nefunguje. Ovela radsej mam rymejk z 1999 roku.60 % ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Erotická, psychologická, detektivní no-win šachová partie mezi znuděným podnikatelem milionářem a nezávislou pojišťovací vyšetřovatelkou ‒ opravdový filmový požitek, ke kterému mimo jiné přispěla i tzv. multidynamická technika zobrazení (multi-dynamic image technique ‒ viz http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-dynamic_image_technique , které se nejvíce přibližuje československý polyekran použitý na Expo 67). ()

danecek24

všechny recenze uživatele

26. Zlatý Glóbus za rok 1968 - cena (1) - *Nejlepší filmová píseň - "The Windmills Of Your Mind" - Hudba Michel Legrand, text Alan Bergman, Marilyn Bergman + nominace (1) - Nejlepší hudba - Michel Legrand ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ten film je postaveny na charismatickem McQueenovi a ve sve dobe jedne z nejkrasnejsich herecek Dunaway. Coz je skoda, nebot film ma daleko vetsi potencial i v samotnem nametu. Bohuzel zpracovani me nicim neobohatilo, tempo pomale a atmosfera takova nijaka... Ale oscarova pisnicka nadherna, to rikam porad, 60. leta patrila zenam a hudbe:-)! ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem byl dost zklamán. Starší filmy s tímto osazenstvem mám většinou rád a rozhodně to bylo hlavně i na tu dobu velmi dobře natočeno, některé záběry... klobouk dolů před kameramanem, divím se, že nebyl nominován na nějaké ocenění. Herci taky super, Faye byla fakt nádherná ženská a ta šachová partie, perfektní. Ale děj je dle mého katastrofa - než se začne něco dít, tak uteče půlka filmu a pak se to ke konci snaží rychle dohnat a do konce to nestihnou. Hlavně paní vyšetřovatelka přijde na některé složitější úseky provedení loupeže seksakramentsky rychle až je to absurdní a závěr jakoby nevěděli jak to ukončit, přišlo mi to celé bez rozmyslu, slepené střípky, které samy o sobě nejsou nic. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Rozhodně stojí za povšimnutí, jelikož dvojce McQueen a Dunaway a jejich smyslná šachová partie - určitě jsem ještě lepší neviděl, jsou naprosto výborní. Bankovní loupež také na svou dobu výtečná. Ale asi nejvíc jsem si užil píseň The Windmills of Your Mind spojenou s letem větroněm. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zajímavé do realizace loupeže...pak se to zvrhává v manýristkou konverzačku s afektovanou až prostituovanou Faye.. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, ale rozhodně Aféra Thomase Crowna s Brosnanem je lepší. Brosnan byl showman a elegán, který rozhodně nepůsobil hloupě. Tady je Thomas Crown vylíčen jako zbohatlík, který se nudí životem, a tak si vymyslí dokonalou loupež. Dunaway je tady šik, lážoplážo si randí s Crownem a pak by ho nechala zatknout. Takže ve výsledku fajn film, ale předělávka z roku 1999 je rozhodně lepší. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Uhlazená kriminální love story, i když objektivně vzato, žádná extra pecka. Ale dívá se na ni moc příjemně, takže who cares? Steve McQueen tu není jen charismatický, ale úplný princ z Fešákova, a Faye Dunaway vypadá jako mrkací panenka z nejluxusnějšího hračkářství. Člověk má při sledování těch dvou skoro chuť oprášit šachovnici. ;) Za jednoznačné mínus ovšem považuji rozdělení obrazu na pole s více scénami zároveň. Originální možná, otravné dost. ()

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

Reklama

Reklama