Reklama

Reklama

Vynikající kriminální komedie rozehrává mistrovskou šachovou hru mezi šarmantním milionářem Thomasem Crownem (Steve McQueen) a mazanou vyšetřovatelkou pojišťovny Vicki Andersonovou (Faye Dunawayová). Znuděný Thomas se z životního rozmaru rozhodne, že uskuteční velkou bankovní loupež. Najme pět lupičů, kteří se vzájemně nikdy nepotkají, a zosnuje puntičkářský plán, jenž vyjde bez sebemenšího zádrhelu. Thomas zlodějíčky vyplatí, zbytek nehorázné sumy uloží na švýcarské konto, aby začal nový život, daleko od Bostonu a zdejší korporace. Zádrhel se však objeví v neméně půvabné a inteligentní Vicky, která je pojišťovnou vyloupené národní banky pověřena, aby celý případ prozkoumala. Teprve tím začne pro všechny zúčastněné to pravé dobrodružství, v němž nebude nouze o napětí, lásku …a falešnou hru. Kdo ale nakonec zakončí partii šach matem? Ačkoli slavná kriminální romance dosáhla na Cenu Akademie i Zlaté glóby za hudbu (Michel Legrand, Alan a Marilyn Bergmanovi), snímek proslul strhujícím způsobem vyprávění, na němž se výrazně podepsala jak rozvážná režie zkušeného Normana Jewisona (V žáru noci, Šumař na střeše, …a spravedlnost pro všechny, Jesus Christ Superstar), tak promyšlená prvotina právníka a scenáristy Alana Trustmana, jenž dále proslul scénářem k akčnímu thrilleru Bullittův případ (kde si taktéž zahrál Steve McQueen). Dynamiku příběhu posiluje na hollywoodský styl dobově netradiční práce se zmnoženým rozděleným obrazem, souběžně uvádějícím hned několik akcí současně (split screen). Tvůrci se inspirovali avantgardní montážní technikou Christophera Chapmana, která byla uvedena v Montrealu na mezinárodní výstavě Expo 67. A byl to právě Chapman, jenž ve spolupráci s pronikavou kamerou velikána Haskella Wexlera (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Rozhovor, Přelet nad kukaččím hnízdem) a hned trojicí pohotových střihačů (Hal Ashby, „Buzz“ Brandt a Ralph E. Winters) umocnil takřka jazzovou obrazovou jízdu, dodnes oslňující svou nápaditostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

ddf76 

všechny recenze uživatele

Skvela klasika, hodne svezi dilko i po tolika letech. McQueen a Dunaway (objevi se az po 34 minutach) vyborni a pekne to mezi nimi jiskri (viz. scena s partii sachu). Film je rozdelen na dve casti, prvni je bankovni loupez a druha vysetrovani Dunaway. Opravdu je tento film majstrstich. Urcite se nekdy k tomuto filmu vratim :). ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Starší snímek se Stevem McQueenem, který ve své době dokázal dějově a střihem povznést zábavnost příběhu, ale už poněkud zestárnul a to hlavně vlivem druhé poloviny dějství, který bohužel dosti nudí. A aby ne. Z počátku se jedná o vkusný thriller o vyloupení banky na popud znuděného milionáře, ale pak se to náhle změní v táhnoucí romantiku, když se na scéně objeví žena pracující pro pojišťovnu. Scénář je výborný a ani výkon Stevena McQueena nelze ohodnotit špatně, ale atmosféra děje je dnes již dosti vláčná a nezajímavá. To je však úděl mnoha snímků byť sebelepších, ale jako filmová klasika stále stojí za pozornost. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Co napsat k tomuto filmu? Steva McQueena mám velmi rád a Faye Dunawayová mě okouzlila jako Bonnie, a jejich účinkování v tomto filmu, jsem nejspíš očekával něco více okouzlujícího, proto tomu nemohu dát víc jak 3 hvězdy. ()

NightPorter 

všechny recenze uživatele

:-/ Kdyby vystřihali pryč ty kýble nudy a nechali jen scény s Faye, dávám jednoznačně 5 hvězd, protože takovou krásu člověk jentak nevidí. Ale takhle dlouhou (a to to má jen hodinku a půl) nudu jsem už pár let neviděl. To i Jackie Brown byla zábavnější. Škoda, potenciál McQueen+Faye byl velkej. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Nadmerné užívanie split screenu má ozvláštniť, no pre mňa skôr zakryť slabiny snímky. Akoby režisér nevedel kudy kam a tak radšej rozfragmentuje plátno, aby sme videli viaceré tváre naraz, no bez nejakej akcie. A hudobne to tiež nevystihol, hudba tak pasuje dobre len k úvodným titulkom. McQueen sa z toho celého radšej hurónsky smeje už hneď v úvode. Životom znudeného milionára vystihol presne, no ináč sa v hraní nepretrhol. Problémom diela je, že tak pekní a sympatickí herci musia hrať v tak mizernom príbehu, ktorému chýbajú "prekážky" či problémy. On z rozmaru koordinuje bankové lúpeže a všetko ide podľa plánu bez najmenších zádrhelov. Ona svojim šikovným umom príde na to, že to je on kto je zločincom. Nič jej nebráni ho nájsť a aj sa tomu tak stane, atď. Je úplne jasné kam to celé smeruje a z krimi zápletky sa nám stáva romantická. Prešľapuje sa dokola na mieste, x-krát preháňanie sa štvorkolkou na piesku, večera, vínko a raz sa to tvorca pokúsi ozvláštniť pri šachu... Ešteže záver je lišiacky. ()

arkie 

všechny recenze uživatele

No ja neviem, Faye Dunaway nebola vo svojej roli moc presvedciva, Steve hral celkom dobre. Problemom boli skor tie experimentalne pasaze, ktore mozno boli revolucne vo svojej dobe, ale dnes to uz tak neberie. Inak najzaujimavejsia cast filmu je na zaciatku, prva lupez, a potom zaverecna pointa, ktora je genialna. Medzi tym ocicmavanie a akoze hra medzi Faye a Steve. Boze, ako som mu zavidel tu buginu !!! :) Uz sa tesim na remake ... ()

vetsinezobri 

všechny recenze uživatele

Chci se prohánět nadupanou károu po pláži, chci umět jezdit na koni, chci vyvádět psí kusy s větroněm ve vzduchu a samozřejmě se začínám okamžitě učit hrát šachy. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jak by na měl film působil, kdyby hlavní role neobsadili dva mí idolové v nejlepších letech Steve McQueen a Faye Dunaway, kdyby nebyl natočen v šedesátých letech a styl šedesátých let z něj přímo nesálal, kdyby se část příběhu neodehrávala ve Francii,... Pak by možná zbyl jen průměrný film. Ale to netřeba řešit, protože tu nic z toho nechybí. ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Zostal som v soku. Mena ako Steve McQueen a Faye Dunaway slubuju neskutocny zazitok a bankova lupez to iba podtrhava, no niektore nelogicke kroky v scenari a zaver filmu ma donutili dat IBA 3 hviezdicky z 5. :/ ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Úžasně hravá Jewisonova režie je hlavně v první polovině spolu s charismatickým Stevem McQueenem hlavní ozdobou filmu, jenž je svou jednoduchostí a polopatičností dokonce až mile naivní. McQueenovi jeho bohatý a lehce arogantní elegán sedí až překvapivě skvěle, Faye Dunaway to docela sluší a úvodní bankovní loupež byla mistrovské dílo. Jak provedením, tak natočením. O fous 4* ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Nebezpečná nuda. Pozitiva: móda a líčení 60. let Fae moc slušelo. Zcela mimořádně mi nevadil dabing paní Hudečkovou. Víc nic. ()

subic 

všechny recenze uživatele

To by snad ani nebyl Steve McQueen, kdyby se někde neproháněl v nějaké káře, tentokrát docela divoce v nějaké plážové buggyně nebo co to bylo. A to je asi tak vše k tomuto docela nudnému filmu. I hudba je tentokrát strašně divoká a je jí tam až moc a to co rozhodně neudělá, je udělat film napínavější, aby aspoň trochu vtáhl do děje. Problém je v tom, že mě je vlastně úplně jedno, jestli Faye Dunawayová odhalí Steva McQueena nebo ne. 51% ()

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

Reklama

Reklama