Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(3) / Epizody(15)

Tahle stylová kombinace dokumentárního filmu a velkolepé historické epopeje mapuje bouřlivé časy plné násilí za vlády císařů Commoda, Julia Caesara a Caliguly. (Netflix)

Recenze (22)

KoRner 

všechny recenze uživatele

Slušný hollywoodsky seriál, ktorý vykresľuje približné situácie, ako to vtedy asi bolo, ale mieša do toho príliš vela postáv s myslením človeka 21 storočia a upravuje sa to tak, aby to bolo pre súčasného diváka čo najstrávitelnejšie. Najmä vyťahovanie všelijakých, z historického pohľadu vedľajších ženských postáv, ktorým je v rámci deja venovaneho zbytočne veľa času. Casting je tiez divný, mame tu bradatého Caesara, ale holobriadkoveho Commoda, či 60 a viacrocneho Aurélia, ale s 30 ročnou ženou a pritom skutočný vekový ozdiel medzi nimi bol tak tretinový. Celkovo však ma seriál bavil, takže by som si kľudne dal aj ďalšieho Emperora. P.S.: Ak tunajším recenzentom vadí trocha nahoty v pribehu o Caligulovi (!!!), tak si myslím, že už by radšej nemali pozerat, ani čítať nič z tohto historickeho obdobia. Hlavne nepozerat film s O'Toolom zo 79 - to by vás asi trafil šľak. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Insta historický seriál, v zásade založený na "príbehoch" miesto dát, čo nie je až také zlé až teda na to, že sa to čiastočne degraduje na kozy a krv. Len tej klasickej oslave Ríma ako najväčšej, najmocnejšej a najinovatiívnejšej ríše vtedajšieho sveta sa musím smiať lebo je to klasická choroba europocentrickej historiografie. Rím mal vlastne šťastie že Čína mala všetko čo potrebovala, v druhom storočí by ich hanské armády sfúkli ako sviečku.4/10 ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Bez nahoty a násilí už se pochopitelně neobejdou ani dokumentární seriály, a tak přichází Netflix se svou šestidílnou minisérií Roman Empire: Reign of Blood, která mapuje období vlády císaře Commoda. Obstojně zvládnutá dramatizace Commodova života, v které není nouze ani o překvapivé zvraty, je následována výkladem znalců, který pomáhá pochopit danou problematiku v širších souvislostech. O Římské říši jsem přečetl mraky odborných knih, takže bohužel musím konstatovat, že se seriál nevyvaruje jistých historických nepřesností. Svým poutavavým zpracováním však může k obrazovce přilákat i méně vzdělané diváky a třeba v nich i podnítit zájem o studium historie. Za to mu uděluji čtyři hvězdy a doporučuji ke zhlédnutí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Všetky tri série tohto hraného dokumentu pomerne podrobne mapujú život troch náhodných rímskych cisárov - Caesara, Caligulu a Commoda, pričom sa tu nezabudlo ani na zaujímavé komentáre. Aj tie hrané príbehy sú zaujímavé, nuž nečudo, najlepšie príbehy píše život sám. I keď to herectvo bolo trochu kostrbaté. Fascinujúci bol najmä životný príbeh Caesara, u ktorého človek nevie, či ho milovať alebo neznášať. No v každom prípade ho treba obdivovať. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Namiesto reálneho dokumentu je to znetfflixované. To znamená, pretlačíme tam reálnu erotiku, čo najviac úchylnosti a budeme sa tváriť, že pozrite sa, aký vedecký dokument sme to priniesli. A aký pokrokový. Súhlas s užívateľom David S. Tá informačná hodnota je tu minimálna, taká popisná, akcent prichádza na situácie, ktoré naozaj patria skôr do preseualizovaných seriálov typu Spartakus. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Historická informační hodnota téměř nulová, ale zato se tvůrci již během deseti minut vytasí s nahotou... A dramatizace vypadá jako druhořadý klon Spartaka či odbytý seriálový Gladiátor... Zbytečnost, která nepoučí ani nezabaví... ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hraný dokument si definuji jako dokument doplněný hranými scénkami, ale Netflix to udělal obráceně, do hraného filmu dodal mluvící hlavy a pár "dobových" obrázků, aby ušetřil na drahých scénách a vše epické vystavěl do pěti ateliérových interiérů a exteriérů a ono to celkem funguje. Vypadá to výpravněji než tv film, ale samozřejmě to má daleko do celovečeráku. Osudy několika římských císařů jsou vyprávěny hodně polopaticky a dovysvětlující jako by to bylo pro žáky prvního stupně, a i přes nějaké hlouposti to je celkem informativní, nicméně pro žáky prvního stupně to nebude. Tolik historie, která se řeší v posteli s herečkami nahoře bez dvacetkrát víc než v českých filmech dohromady za rok , by asi ohrozilo mravní výchovu školáků ... aspoň těch amerických určitě. Je to takové jednoduché, sází to na násilí a nahotu, ale z nějakého záhadného způsobu se na to celkem dobře kouká. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím souhlasit s uživatelem kukkik. Historické nepřesnosti, bizarní dialogy a repliky (císař Marcus Aurelius s kamennou tváří tvrdí, že bude někde za minutu). Nejhorší je však sledování bandy ochotníků, kteří se ke všemu ani moc nesnaží prakticky o nic. Ta část s Commodem byla zdaleka ještě nejkvalitnější z celého cyklu, v Césarovi a Caligulovi jsou ještě o třídu horší "herci". Kromě toho je toto dílo docela divný hybrid pokusu o dokument s pokusem o dramatické ztvárnění popisovaného. No řekněme na rovinu nevyšla ani jedna část, zatímco mluvící hlavy (o jejichž výběru rozhodla nejspíš loterie) jsou ještě chvílemi snesitelné tak ta hraná část opravdu stojí za to. Když řeknu, že je to přehlídka nejhorších košťat která soutěží o to kdo bude největší z tragédů, tak stále plně nevystihuji jejich agónii. Tohle nemohu doporučit ani jako guilty pleasure. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Není třeba tento dokuseroš zatracovat i když je natočen zcela povrchně. Je pravda, že je "taký americký" , ale pro neznalce římských dějin postačí a pro zkušenější z nás, kteří mají načteno a nakoukáno ( Já, Claudius a Řím) je to takové osvěžení. A navíc já starý Řím prostě miluju v jakékoliv podobě...Za mě 85% ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nejvíc mě zaujala série o Juliu Cesarovi. V porovnání s ní byly ostatní docela slabé, ale nejspíš to je osobností Cesara než zpracováním. To je docela dobré a přibližuje docela věrohodně danou dobu i vládu jednotlivých vládců. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

I přes některé nepřesnosti perfektní podívaná. Tyto hrané dokumenty Netflix umí a je to jistě i cesta jak k dané látce dostat i lidi které by to jinak ani nenapadlo. Vizuálně se jedná o velmi zdařilou záležitost. Rozhodně to stojí za zkouknutí. Jen mě docela pobavily některé komentáře si stěžující na nahotu, násilí atd., no nevím co by od dokumentů o Římě asi tak chtěli, když tam to bylo naprosto normální a běžné, všeobecně je známo, že s morálkou si tam moc hlavu nelámali a byla to neuvěřitelně násilná společnost, dnešní puritány a dobrosery by z toho kleplo 😀 ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Jak už je u netflixové produkce zvykem, jde o béčkovou verzi se vším všudy. Historické nepřesnosti, dialogy o pár slovech, herecké výkony 0.0nic, chabé efekty atd. Velmi to připomíná pozdní styl "dokumentů" stanice History Channel. Ačkoli se na to docela pěkně kouká, je to naprosto zbytečné, jelikož dokumentární hodnota je nulová. 1/5 ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Dokumentárna dráma, ktorá sklamala. 6 dielov sa pokúša vniesť svetlo do života a činov syna Marka Aurelia, cisára Commoda. Niečo sa zinscénuje, do toho prídu slová historika, ktorý to dá do súvislosti. A aby som nezabudol, sem tam sa využijú nejaké ilustrácie, hlavne vtedy ak mala nasledovať nejaká nákladnejšia scéna a tak sa šetrilo. Celý seriál sa nesie v snahe oddémonizovať cisára a vniesť do jeho postavy viac ľudskosti. Bolo by to celkom akceptovateľné, ak by sa pri tom nezamlčovali preň priťažujúce okolnosti (nie je spomenutý jeho hárem, to, že si násilím nevyberal len ženy ale aj chlapcov, že manželku dal potom, čo ju zapudil aj zavraždiť a množstvo ďalších veci). Navyše, seriál sa snaží prostredníctvom privolaných historikov dosiahnú punc hodnovernosti, lenže Commodus je po príchode k otcovi do pohraničia zobrazený ako cca 25 muž, on mal však v tom čase len 13. Nie sú žiadne záznamy, žeby Marcus Aurelius zavraždil manželku, vzostup Cleandra do pozície všemocného správcu ríše nenastal ihneď po smrti Saotera, sktorým mal mať mimochodom cisár milenecký vzťah a ani jeho gladiátorská kariéra nie je popísaná úplne presne. Keď sa k tomu pridajú drobnosti ako sklenené poháre či pieskové presýpacie hodiny, ktoré v dobe Ríma nemohli byť ešte používane, zistime, že sledujeme seriál, ktorý nás neohromí okázalosťou či historickou vernosťou, ale skôr unudí a niektorých aj irituje ničím neopodstatnenou nahotou. Slabé 2 hviezdičky. A hororový expert nech sa nemieša do histórie, to môže byť iné psycho... ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

Informační hodnota minimální, lacině vypadající digitálně vytvořené kulisy, neznámí vzájemně si podobní herci... Důvod, proč se na seriál podívat? Máte rádi prsa. Na historii zapomeňte. // Po x týdnech... Dala jsem tomu ještě jednu šanci a je to marný. I z Caliguly dokázali tvůrci udělat hodného strýčka. Ani ta prsa už nejsou, co bývala...:( ()

ACDCKL 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuty všechny tři série. První série mě překvapila, že i římské dějiny se dají udělat poutavou a přitom zajímavou metodou. Druhá série je hodně povedená, ale to je dané asi tím, že série pojednává o Caesarovi, který je prostě to nej na římských dějinách a třetí série už hodně ustoupila do průměru, je to asi tím, že Caligula není tak zajímavý. Je vidět, že seriál má velký rozpočet, kulisy, triky jsou na dobré úrovni. Bohužel seriál trpí takovou to aurou amerikanismu, hlavní postavy jsou vysportovaní herci s tuny svalů, popravdě bych chtěl vidět, jak by takový Commodus či Caesar měli tolik svalů jako jejich hlavní představitelé. Pevně doufám, že ještě vznikne nějaká ta série, např. Augustus či Traian, Hadrian, Konstantin Veliký. ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Sean Bean je skvělý vypravěč a celkem se i povedly hrané segmenty. U druhé série mě pobavilo, že na postu vypravěče stanul někdo jiný, nicméně běžný divák si změny téměř nevšimne (pokud ho do očí nepraští chybějící "Narrated by Sean Bean" v úvodu). S každou řadou sérií šly mírně dolů herecké výkony, přesto však myslím, že jako dokument pro obyčejného nehistoricky založeného člověka tato minisérie účel splní. ()

Reklama

Reklama