Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(3) / Epizody(15)

Tahle stylová kombinace dokumentárního filmu a velkolepé historické epopeje mapuje bouřlivé časy plné násilí za vlády císařů Commoda, Julia Caesara a Caliguly. (Netflix)

Recenze (22)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Bez nahoty a násilí už se pochopitelně neobejdou ani dokumentární seriály, a tak přichází Netflix se svou šestidílnou minisérií Roman Empire: Reign of Blood, která mapuje období vlády císaře Commoda. Obstojně zvládnutá dramatizace Commodova života, v které není nouze ani o překvapivé zvraty, je následována výkladem znalců, který pomáhá pochopit danou problematiku v širších souvislostech. O Římské říši jsem přečetl mraky odborných knih, takže bohužel musím konstatovat, že se seriál nevyvaruje jistých historických nepřesností. Svým poutavavým zpracováním však může k obrazovce přilákat i méně vzdělané diváky a třeba v nich i podnítit zájem o studium historie. Za to mu uděluji čtyři hvězdy a doporučuji ke zhlédnutí. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Jak už je u netflixové produkce zvykem, jde o béčkovou verzi se vším všudy. Historické nepřesnosti, dialogy o pár slovech, herecké výkony 0.0nic, chabé efekty atd. Velmi to připomíná pozdní styl "dokumentů" stanice History Channel. Ačkoli se na to docela pěkně kouká, je to naprosto zbytečné, jelikož dokumentární hodnota je nulová. 1/5 ()

Reklama

helraiser 

všechny recenze uživatele

I přes některé nepřesnosti perfektní podívaná. Tyto hrané dokumenty Netflix umí a je to jistě i cesta jak k dané látce dostat i lidi které by to jinak ani nenapadlo. Vizuálně se jedná o velmi zdařilou záležitost. Rozhodně to stojí za zkouknutí. Jen mě docela pobavily některé komentáře si stěžující na nahotu, násilí atd., no nevím co by od dokumentů o Římě asi tak chtěli, když tam to bylo naprosto normální a běžné, všeobecně je známo, že s morálkou si tam moc hlavu nelámali a byla to neuvěřitelně násilná společnost, dnešní puritány a dobrosery by z toho kleplo 😀 ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hraný dokument si definuji jako dokument doplněný hranými scénkami, ale Netflix to udělal obráceně, do hraného filmu dodal mluvící hlavy a pár "dobových" obrázků, aby ušetřil na drahých scénách a vše epické vystavěl do pěti ateliérových interiérů a exteriérů a ono to celkem funguje. Vypadá to výpravněji než tv film, ale samozřejmě to má daleko do celovečeráku. Osudy několika římských císařů jsou vyprávěny hodně polopaticky a dovysvětlující jako by to bylo pro žáky prvního stupně, a i přes nějaké hlouposti to je celkem informativní, nicméně pro žáky prvního stupně to nebude. Tolik historie, která se řeší v posteli s herečkami nahoře bez dvacetkrát víc než v českých filmech dohromady za rok , by asi ohrozilo mravní výchovu školáků ... aspoň těch amerických určitě. Je to takové jednoduché, sází to na násilí a nahotu, ale z nějakého záhadného způsobu se na to celkem dobře kouká. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Slušný hollywoodsky seriál, ktorý vykresľuje približné situácie, ako to vtedy asi bolo, ale mieša do toho príliš vela postáv s myslením človeka 21 storočia a upravuje sa to tak, aby to bolo pre súčasného diváka čo najstrávitelnejšie. Najmä vyťahovanie všelijakých, z historického pohľadu vedľajších ženských postáv, ktorým je v rámci deja venovaneho zbytočne veľa času. Casting je tiez divný, mame tu bradatého Caesara, ale holobriadkoveho Commoda, či 60 a viacrocneho Aurélia, ale s 30 ročnou ženou a pritom skutočný vekový ozdiel medzi nimi bol tak tretinový. Celkovo však ma seriál bavil, takže by som si kľudne dal aj ďalšieho Emperora. P.S.: Ak tunajším recenzentom vadí trocha nahoty v pribehu o Caligulovi (!!!), tak si myslím, že už by radšej nemali pozerat, ani čítať nič z tohto historickeho obdobia. Hlavne nepozerat film s O'Toolom zo 79 - to by vás asi trafil šľak. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama