Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (76)

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Časově velmi náročné, ale stojí to za to. Výpovědi všech zůčastněných a to nejen těch na bojišti, perfektní záběry, ale taky velmi emoční. Není to dokument pro každého, ale takto kvalitní dílo by měl vídět každý, je to totiž víc než jen "vyprávění" o válce, ale o lidech, o nás, o tom co je v každém z nás. 99% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

O Vietnamu jsem věděl jen to základní, a když mi kamarád dopourčil tenhle dokument, netušil jsem, na jakou cestu se vydávám. Po těch 16 hodinách mám pocit, že jsem zažil kus dějin. Byl jsem napjatý, překvapený, šokovaný, zhnusený a na konci dojatý, jak se mi ani u hraného filmu už pár let nestalo. Hodnocení na ČSFD nekecá, tohle je právem jeden z nejlepších dokumentů, co jsem kdy viděl. ()

Reklama

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Fantastický dokument, po kterém mám sklony se považovat za erudovaného znalce problematiky celé jihovýchodní Asie od 50. do 90. let minulého století. :-) Moc se mi líbilo, jak je vše vyprávěno v historickém kontextu. Zpovědi přímých účasntíků byly neskutečně autentické, ani na chvíli jsem nepochyboval o ničem z toho, co vyprávěli nebo že by předstírali pohnutí při vzpomínkách na pobyt ve Vietnamu. Navíc k tomu všemu se seriál snaží o maximální objektivitu, ani náznakem nelíčí nikoho jako ty zlé nebo ty hodné. Jediná drobná výtka je k občasné zdlouhavosti některých dílů zejména v druhé polovině série, kdy se stopáž většiny blíží 2 hodinám. Nicméně závěrečné 2 díly jsou naprosto dokonalé a nějaké uvažování o nižším než maximálním hodnocení velmi rychle ustalo. Must see dokument pro kohokoli, kdo má alespoň malinkatý zájem o historii. (HD, orig.) ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Ta moje slabina pro suprově zpracované dokumenty mě jednou přivede do hrobu..ale přes 16 hodin ztrávených sledováním nelituji. Po shlédnutí první epizody jsem si uvědomil, že o Vietnamu nevím prakticky nic. Po shlédnutí prvních tří epizod mě začalo hrozně udivovat jak “neamerický“ je tenhle dokument. Probírá se zde událost amerických dějin, zpracována američany, ale hrozně často tady slyšíte o jejich prohrách a průserech. Tvůrcům šlo o objektivnost, které se nám dostalo a za to je ohromně cením. A co se mi líbilo nejvíc? Rozhodně příběhy, které zde vyprávějí pozvaní veteráni. Jako sorry, ale i kdyby vás tohle téma vůbec nezajímalo tak bych vám dokument doporučil už jenom proto. Nejradši mám příběhy pana Vincenta Okomota a Johna Musgreva s kterých mi do teď běží mráz po zádech... ()

Honzin10 

všechny recenze uživatele

Ty debílku, tak tys ještě neviděl nejlepší dokumentární cyklus všech dob? Kaj se. Ne, teď vážně, možná to vyzní dost zvráceně, ale v životě by mě nenapadlo, že je možný ukázat tak strašný věci takhle zábavným způsobem. O co víc, zábava to není nijak samoúčelná, nedochází tady ke glorifikaci války tak jako v mnohých dokumentech například o WW2, fakta nejsou nijak překrucována, či dobarvována. Autoři se nesnaží přijít s žádnou převratnou teorií, jak bylo možné zvrátit průběh války. Dokument navíc nabízí na události pohled z několika stran - od očitých svědectví Vietkongu až po americké civilisty, kteří se účastnili domácích protestů. V cyklu se objevuje ohromné množství dobových fotografií a záběrů přímo z fronty, ty jsou navíc doplněny skvělou hudbou, jak originální, tak klasiku z přelomu 60. a 70. let. Viděl jsem ohromné množství válečných dokumentů, žádný z nich ale nepřinesl tak komplexní výpověď o příčinách, průběhu a dopadech událostí o kterých pojednává. PS. Po shlédnutí jsem měl neskutečnou chuť pustit si Forresta Gumpa. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)
  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)
  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama