Reklama

Reklama

Kdo je kdo v mykologii

(studentský film)
  • USA Who's Who in Mycology
Krátkometrážní / Mysteriózní
Česko / USA, 2016, 15 min

Obsahy(1)

Co všechno se může odehrát v představách po jednom tanečním večírku. „Chtěla jsem odvyprávět příběh, který se sice odehrává v malé místnosti, ale přitom se jedná o největší dobrodružství, které si lze představit jen ve filmu. Chtěla jsem, aby se divák, vizuálně, intelektuálně a emocionálně ponořil do světa, který se dá zažít pouze prostřednictvím klasického filmového triku a iluze", říká režisérka Marie Dvořáková... Krátký film Kdo je kdo v mykologii, jehož koproducentem je Česká televize, získal cenu Americké filmové akademie v kategorii hraných studentských snímků. (Česká televize)

(více)

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Krátký film režisérky Marie Dvořákové Kdo je kdo v mykologii vyhrál studentského Oscara. Je to poprvé od roku 1989, kdy stejnou cenu za své Ropáky dostal Jan Svěrák jako vůbec první Čech.
Z filmu Kdo je kdo v mykologii

Z filmu Kdo je kdo v mykologii | foto: Filmcenter

Hříčka Kdo je kdo v mykologii vypráví o mladém hudebníkovi, kterému se na chvíli obrátí život naruby. Po taneční zábavě se ocitne v podivném pokoji, kde plesnivé skvrny na zdech mění tvary a lákají ho, aby poznal krásu ženského těla a objevil svět erotiky.

Dvořáková, absolventka pražské FAMU, nyní studuje na Tisch School of the Arts v New Yorku, pro niž svůj absolventský oscarový film točila v koprodukci s Českem. „Od dětství mě fascinují filmy, které využívaly triků a iluzí, aby stvořily velkolepou podívanou. Chtěla jsem vyprávět příběh, který se odehrává v malé místnosti, ale přitom přináší největší dobrodružství, jaké si lze představit," říká.

V minulosti byli na studentského Oscara nominováni z tuzemských tvůrců ještě Miloš Zábranský, Aurel Klimt, Václav Švankmajer a Ondřej Hudeček. Americká filmová akademie v letošním 44. ročníku studentských Oscarů ocenila sedmnáct školních děl v sedmi kategoriích.

Snímek je k vidění zde.

Zdroj: https://kultura.zpravy.idnes.cz/studentsky-oscar-0za-/filmvideo.aspx?c=A170914_133830_filmvideo_spm

Související novinky

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama