Reklama

Reklama

Kdo je kdo v mykologii

(studentský film)
  • USA Who's Who in Mycology
Krátkometrážní / Mysteriózní
Česko / USA, 2016, 15 min

Obsahy(1)

Co všechno se může odehrát v představách po jednom tanečním večírku. „Chtěla jsem odvyprávět příběh, který se sice odehrává v malé místnosti, ale přitom se jedná o největší dobrodružství, které si lze představit jen ve filmu. Chtěla jsem, aby se divák, vizuálně, intelektuálně a emocionálně ponořil do světa, který se dá zažít pouze prostřednictvím klasického filmového triku a iluze", říká režisérka Marie Dvořáková... Krátký film Kdo je kdo v mykologii, jehož koproducentem je Česká televize, získal cenu Americké filmové akademie v kategorii hraných studentských snímků. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to už před snad rokem na festivalu krátkých filmů. Ocenil jsem princip - tedy snahu udělat výrazný, hravý film, ale upřímně řečeno jsem to nepovažoval za nějak vyčnívající věc, spíš takovou jednorázovou gilliamovskou hříčku. Překvapuje mě, že to vyhrálo studentského Oscara, nenapadá mě proč. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že surrealismus u nás nezemře s odchodem Honzy Švankmajera na věčnost - a to je dobře. Ostatně kdyby pod tímhle dílkem byl podepsaný právě on, sklidilo by to nepoměrně větší ohlas. Je to vtipné, hravé a originální. Co víc chtít? Celkový dojem: 75 %. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Už okolo poloviny jsem se začal smrtelně nudit tím, jak hrozně moc zbytečné to celé je. Řemeslně samozřejmě působivé, ne že ne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Surreálná hříčka o trombonistovi, opilé slečně, hroutící se knihovně a odbornících na houby kombinuje fantastickou hranou akci s animací starých, vousatých, černobílých vědců. Bavil jsem se dobře. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Fantazie podpořená dobrou animací. Je to originální nápad, ale nijak neukotvený. Jen si tak povlává v bytě plném plísní a strašidelných knih, ale jaký to mělo smysl? Vyprávění je zajímavé, ale rámec příběhu prostě neexistuje. ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Oceňuji originální za vlasy přitažený námět, důmyslnou výpravu a kvalitní hudební doprovod. Celkově mi ovšem připadá, že si film v závěru trochu nevěděl rady a skončil méně uspokojivě než původně mohl. 7/10 [KVIFF 2017] ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Krásný nápad a hravá imaginace dělá z tohohle filmu něco krásného. Ovšem přehnaná afektovanost celému dílu bohužel ubírá a rozhýbané hlavičky pánů doktorů jsou velmi prasácké. Ovšem se na to přese všechno velmi dobře dívá. Silné 3*. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Tento krátký film jsem si nedávno vyčíhal v televizi, ale najít ho můžete už i tady. Tuhle hříčku by si mohl vychutnat každý, kdo má rád dílka Švankmajera a podobných surrealistů. Provedení je fajn, ale nemůže vynahradit jednodušší obsah, takže dvouletá práce se úplně nepodepsala na výsledné kvalitě. Přesto budu tentokrát milosrdný a vezmu ohled na to, že se jedná o studentskou práci a podpořím 4 hvězdičkami. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Benedygtus 

všechny recenze uživatele

Zajimave, ale nic nerikajici..snad jen nechlastejte prilis, jinak se muze prihodit spousta necekanych situaci a to jen diky touze se napit. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Trikově a vizuálně vychytaná záležitost, které ale chybí ucelenější děj a výraz. Snímek se pohybuje mezi snovým surrealismem a realným světem klopotně, není pořádně ukotven ani v jednom z nich. Forma jednoznačně přebíjí obsah, a tak by to být nemělo. Nakvetlé kultury plísní jsou překvapivě krásné, ale na víc jak dvě hvězdičky to nestačí. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Moc hezké. Surrealistický film s takovým vizuálem z našeho prostředí jen zahřeje na srdci. Vtipné, svižné, kdy 15 minut oběhne jako voda (nebo spíš víno?), takhle má krátkometrážní film vypadat. Slušný dojem z filmu kazí jen fakt - proč táhne vývrtku k láhvi, když stačí vzít láhev k vývrtce? Zas tak opilý přeci nebyl, vždyť předtím řídil. ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Přiznám se zcela bez mučení, že jsem vůbec nepochopil pointu. Po skončení projekce na KVIFF 2017 se sice s režisérkou diskutovalo, byly ale povoleny jen 3 dotazy, takže jsem se nestačil zeptat. Každopádně film je úspěšný a ve světě jezdí z festivalu na festival, takže chyba bude asi na mé straně. ()

iN 

všechny recenze uživatele

To je sice hezké, že plíseň pěstovali a natáčeli celý rok, ale co z toho, když výsledný film nemá ani hlavu ani patu? ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné práci je třeba smeknout, vypadá to skvěle. Stejně jako triky. Tady si tvůrci vyhráli. A samotný příběh s prvky fantasy mě docela bavil, přišel mi zábavný. Důležité pro mě osobně bylo, že jsem se nenudil. Nejvíc mě pobavily komentáře jednotlivých knižních osobností. ()

Související novinky

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama