Reklama

Reklama

Kdo je kdo v mykologii

(studentský film)
  • USA Who's Who in Mycology
Krátkometrážní / Mysteriózní
Česko / USA, 2016, 15 min

Obsahy(1)

Co všechno se může odehrát v představách po jednom tanečním večírku. „Chtěla jsem odvyprávět příběh, který se sice odehrává v malé místnosti, ale přitom se jedná o největší dobrodružství, které si lze představit jen ve filmu. Chtěla jsem, aby se divák, vizuálně, intelektuálně a emocionálně ponořil do světa, který se dá zažít pouze prostřednictvím klasického filmového triku a iluze", říká režisérka Marie Dvořáková... Krátký film Kdo je kdo v mykologii, jehož koproducentem je Česká televize, získal cenu Americké filmové akademie v kategorii hraných studentských snímků. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné a umělecké stránce velmi podařené. Vadou na kráse jsou však nelogičnosti (když nemůže vývrtka k láhvi, může snad láhev k vývrtce ne?) a nejasný konec (proč vousy?). Jinak stylizace povedená a umná práce s ateliérem - líbí se mi využití realných triků na place, má to svou atmosféru, tajemno, i díky hudbě. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Tento krátký film jsem si nedávno vyčíhal v televizi, ale najít ho můžete už i tady. Tuhle hříčku by si mohl vychutnat každý, kdo má rád dílka Švankmajera a podobných surrealistů. Provedení je fajn, ale nemůže vynahradit jednodušší obsah, takže dvouletá práce se úplně nepodepsala na výsledné kvalitě. Přesto budu tentokrát milosrdný a vezmu ohled na to, že se jedná o studentskou práci a podpořím 4 hvězdičkami. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to už před snad rokem na festivalu krátkých filmů. Ocenil jsem princip - tedy snahu udělat výrazný, hravý film, ale upřímně řečeno jsem to nepovažoval za nějak vyčnívající věc, spíš takovou jednorázovou gilliamovskou hříčku. Překvapuje mě, že to vyhrálo studentského Oscara, nenapadá mě proč. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že co je české, není pro Čechy dost dobré. Nebo je maloměšťácky zarazily titulky, protože čtou pomalu či co? Nebo zase potřebují vzít za ručičku a polopaticky vysvětlit, že mykologie je věda o houbách...? Přitom tenhle film je vyloženě lahůdka. Opravdu vizuální rozkoš! V patnácti minutách nejde vystavět román, přesto si myslím, že linie krátkého příběhu je dostatečně zřejmá. A snový podklad umožňuje rozehrát vícevýznamovou hru. Proč mluvit o jednom nočním dobrodružství obyčejně a fádně s doslovným naturalismem a nechutným voyerstvím? Vždyť už jen to téma plísní je patřičně neotřelé, pro mnohé módně úchylně přitažlivé. Velkou roli zde hrají detaily, proto tolik působí pracně nasnímaný růst skutečných plísní (Petrem Janem Juračkou), žádné animace! Myslím, že je skutečné umění zachytit poetiku ve všudypřítomnosti a zprostředkovávat ji všem. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Trikově a vizuálně vychytaná záležitost, které ale chybí ucelenější děj a výraz. Snímek se pohybuje mezi snovým surrealismem a realným světem klopotně, není pořádně ukotven ani v jednom z nich. Forma jednoznačně přebíjí obsah, a tak by to být nemělo. Nakvetlé kultury plísní jsou překvapivě krásné, ale na víc jak dvě hvězdičky to nestačí. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení trvalo celkem osm let, z toho jen scény s plísní rok a půl. (Puppy)

Související novinky

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama