Reklama

Reklama

Frontline - Season 33 (2015) (série)


Útěk z Islámského státu (S33E12)

(epizoda)
  • USA Escape from ISIS (více)
Dokumentární / Historický / Publicistický
USA, 2015, 54 min (Alternativní 49 min)

Obsahy(1)

Osudy žen, kterým se podařilo uniknout z vlivu fanatických islamistů. V Islámském státu žijí více než 4 miliony žen. Musejí se řídit místním velmi přísným právem, chodí zahalené od hlavy k patě a vdávat se mohou už v devíti letech. Ve snímku vypovídají bývalé radikální bojovnice i ženy, které byly na trzích prodávány jako zboží. Díky skrytým záběrům nahlížejí autoři dokumentu na syrovou realitu postavení žen v místní společnosti. Přes všechno napětí se mnohým ženám podaří utéci a právě díky nim máme unikátní možnost dozvědět se více o životě na území, kde by si žádná žena nedovolila porušit nejryzejší pravidla islámu. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že poprvé jsem to musela vypnout. Prostě sjem neměla sílu dívat se dál. Je to hodně hutné. Poučné, ale náročné. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Na západe sa za ženské práva bojuje aj pri obyčajnom slovíčkarení. Ľudia (teda muži zväčša) sú označovaný za sexistov veľmi často a pri pomerne neškodných záležitostiach. Bojuje sa tu za ? ... Ani neviem absolútne že čo. Kým tu sa idú prepisovať slovníky a riešia sa nepodstatné bláboly ženy v Iráku a Sýrii podstupujú skutočné pošľapávanie základných ľudských práv, základných potrieb a čoby, už len základného práva na život. Bolo mi hrozne smutne keď som sa na tento dokument pozeral. Ako sa tam ľudia snažia im pomôcť. Nie prepisovaním slovníkov, vychádzaním do posratých ulíc, vytváraním FB skupín, zdielaním kokotských článkov ale reálnym podaním POMOCNEJ RUKY. A tým ľuďom, teda ženám viac ako tu pomocnú ruku netreba. Mali by sme sa konečne uvedomiť aj my a týchto ľudí neodsudzovať, nehanobiť ich, neposielať ich naspäť odkiaľ prišli. Ale tak isto podať pomocnú ruku pretože aj to sú ľudia a majú právo na dôstojný život bez utrpenia a mučenia. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Měli to pouštět sluníčkářkám, které jeli vítat v době největší uprchlické krize do jižních přístavů. Oni o nás Evropanech říkají, že jsme ztratili plodnost a proto musí do Evropy šířit chalífát. "Oženíme se s vašima dcerama a vaše žena bude nosit muslimský šátek a vaše dcera si vezme vousatého muže".USA si tam udělalo válku a my dostali uprchlíky. K tomu Merkelová v jednom projevu řekla "Islám patří do Německa". Navíc do děravých hranic EU chodí převážně silní muži - potenciální dobří vojáci. Tento dokument je takový kopanec do zadku některým naivním divákům. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Víc takovýchto dokumentů nejen o Islámském státě. Kdyby se drsné záběry (nejen v tomto dokumentu) pouštěly bez cenzury, mnohem více lidí by si uvědomilo, jak je vše strašné. Pak by možná ubylo sluníčkářů. V dokumentu mohlo být lépe vysvětleno, jak přesně k únosům do bezpečí dochází. Zřejmě peníze na prvním místě. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama