Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po automobilové nehodě se na operačním sále ocitnou téměř dvě mrtvé ženy – stařičká docentka historie (S. Budínová) a krásná a hloupá volavka zlodějského gangu Yvetta (T. Brodská). Pro záchranu alespoň jedné z nich se dva lékaři (K. Roden, J. Hartl) rozhodnou pro experiment a zdravý mozek docentky transplantují té, která nehodu zavinila. Z bezvědomí se tak probudí žena s tělem a tváří mladé dívky, ale s myšlením staré intelektuálky... Film s prvky sci-fi, který natočil režisér J. Jireš na námět J. Moserové, se zamýšlí nad lidskou identitou a časem, který je člověku na tomto světě vymezen. Zápas vědomí s hmotou, duše s tělem, mládí se stářím sehrála v excelentní faustovské studii v dívčí podobě T. Brodská, která získala za tuto „dvojroli“ Českého lva za nejlepší hlavní ženský herecký výkon. (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Sci-fi po česku. Tento žánr je vždy tak trochu tenký led, hlavně pro nemilovníky báchorek a pohádek. Tady se to povedlo, dalo by se říct, napůl. Právě díky českému pojetí, které na rozdíl od přehršle většinou tupých zahraničních snímků vždy má aspoň nějaký filosofický přesah a něco k přemýšlení nebo aspoň zamyšlení. Brodská už zralá, Roden se ještě hledá, Hartl ve standardní póze. Nebýt to často utahané, hodnocení mohlo být lepší. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Další film, u kterého jsem nevěděl, co mám od něj očekávat. Nakonec se z této záležitosti vyklubal originální příběh o mladé dívce, která aby mohla nadále žít, tak jí dva lékaři ve vší tichosti a utajení voperovali mozek sedmdesátileté vzdělané paní. Opravdu jsem netušil, jak tohle může dopadnout, a tak jsem stále s napětím čekal, co z toho vlastně vyleze. Ale po nějaké době už mě začínal docela štvát ten utahaný tón celého filmu, ta pomalost vyprávění, zkrátka po téhle stránce to příliš dobře zvládnuto nebylo. Naštěstí to ale zachraňovala svým kvalitním hereckým výkonem Tereza Brodská, která zde dostala nebývale velký prostor a plně toho využila. Jejímu ztvárnění role opravdu nemám co vytknout, bylo to příjemné překvapení, že tato herečka umí také dobře zahrát, pokud se totiž kouknete na novácký seriál Ulice, tak vás musí napadnout, jestli ti herci umí taky zahrát něco pořádného. Tereza Brodská mi nyní dokázala, že v ní byl (a možná stále je) velký herecký potenciál. Oceňuji také zajímavý příběh, jehož autorkou je paní Jaroslava Moserová (pro ty, kdo neví, dnes již zesnulá kandidátka na prezidentku ČR) a který byl opravdu neobvyklý, ale o to více zajímavý. Celkově to jsou lepší tři hvězdičky. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten nápad je skvělý a v rámci té základní myšlenky i dobře vedený. Jenže dávat jenom kvůli tomu vyšší hodnocení se mi fakt nechce. Hlavně, když to nemá tempo, herecké výkony jsou nevýrazné a natočené je to hůř jak průměrný televizní film. Vůbec celou dobu jsem měl pocit, že sleduju nějaký televizní film, protože s takovým filmařským zpracováním to jen stěží vypadá jako film, který by měl jít do kin. Kvůli tomu to vůbec nepůsobí silně, ačkoli se to silně působit snaží. Ale v tomhle podání je to prostě dost unylé, nemůžu si pomoct. A i ten nápad se dal líp využít a promyslet. Silné 2* ()

mirkath1 

všechny recenze uživatele

Netuším, co se zdejším členům nelíbí, Přece kdyby mě, která mám 65let dali mozek 20ti leté, zřejmě by to chvíli fungovalo. Juchala bych po vinárnách atp. Jenže odžitá léta z mozku neodstraníte a časem se projeví skutečný věk. Je jasné, že paní docentka měla začínající demenci a k tomu, aby se to zarazilo bohužel nové tělo nepomůže. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Dvojrole se vskutku nehodí na plátna kin, televize jí však slušela náramně. Neotřelý námět, skvělé herecké výkony paní Budínové a především Terezy Brodské mi daly zapomenout i na pomaleji plynoucí děj. Ovšem hlavní myšlenka, že seniorka zůstane osamělou stařenou i v těle dvacítky, zde byla vystižena opravdu sugestivně (nepopsatelné oči Brodské!). Ta beznaděj, kdy se stará intelektuálka přirozeně nedokáže zařadit mezi "vrstevníky" a díky zákroku experimentujících doktorů ze dne na den ztrácí lety zažitý stereotyp, bezpečí i posledního žijícího přítele, mě přivedla do tak sklíčeného stavu, že jsem všechny formální neduhy tohoto filmu hodila za hlavu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Českého lva 1999 za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli získala Tereza Brodská. (M.B)
  • Závěrečná scéna s Terezou Brodskou na lavičce je točena v Brně v Bjornsonově sadu, ovšem v reálu lavička v parku není a nikdy nebyla. (bo.rec)

Reklama

Reklama