Reklama

Reklama

Louskáček a čtyři říše

  • USA The Nutcracker and the Four Realms (více)
Trailer 6

Klára (Mackenzie Foy) chce jediné, a to je klíč – takový, který otevře skříňku, ve které se skrývá dar od její zesnulé matky. Zlatá nit, kterou napne její kmotříček Drosselmeyer (Morgan Freeman) o Štědrém večeru, ji k tomu klíči zavede – jenže ten v mžiku zmizí do záhadného a fantastického paralelního světa. Právě tam se Klára setká s vojákem a louskáčkem Filipem (Jayden Fowora-Knight), armádou myší a regenty, kteří spravují tři říše: Říši sněhových vloček, Říši květů a Říši sladkostí. Klára s Filipem musí vstoupit do Čtvrté říše, kde panuje krutá Perníkářka (Helen Mirren), získat Klářin klíč a pokud to bude možné vrátit nestabilnímu světu harmonii. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (115)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čím mladší divák, tím lepší pro něj Louskáček bude. Je to pohádka především pro dětské oči, pořád se v ní je nač dívat, pořád se něco děje, děti se nudit nebudou. Dospělé může zajmout hezká kouzelná atmosféra, bohatá výprava (nemyslím ale okatě digitální triky), někteří herci (Keira Knightey je ve třetí třetině filmu super a její "Hello, Boys!" mě velmi pobavilo), fantastická Newton-Howardova hudba citující Čajkovského a pěkné baletní číslo. Burtonova Alenka a hlavně Raimiho Oz se mi ale líbili více. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Louskáček a čtyři říše je případ filmu, kde forma dostala zcela očividně přednost před obsahem, což ovšem ještě nemusí být vždy problém, pokud tedy ale ona forma dokáže být natolik zajímavá, výrazná, nápaditá, či prostě jakkoliv působivá, aby dokázala nahradit onu příběhovou nekvalitu. To zde tvůrcům ale nevyšlo, a i když tedy celý ten vizuál, výprava a styl Čtyř říší není úplně marný a svým způsobem vlastně působí v rámci dětské podívané docela i poutavě, tak zároveň na druhou stranu ale opravdu nedokáže pohltit natolik, aby mohl být divák slepý k obsahu, respektive zápletce, která je bohužel vážně slabá. Vytýkat každopádně pohádce tuctovost by bylo tedy asi směšné, ale přeci jen alespoň trocha jisté nápaditosti by jistě neuškodilo, jenže Louskáček nedisponuje ani příliš velkým spádem, naopak trpí velkým množství opravdu hluchých, nudných míst, jistě nepotěší ani absence vtipné složky, veškeré postavy pak navíc působí fakt až příliš naivně, a opět musím zopakovat výraz neskutečně tuctově, a to samé by se dalo vlastně tvrdit i o atmosféře, která tedy sice možná v rámci možností působivá je, ale zároveň je i tak moc všední a obyčejná, že v podstatě nemá opravdu šanci i přes svou funkčnost zaujmout. Herecky jinak Louskáček nabízí slušnou řádku více než známých hereckých jmen, a ve výsledku by se dalo tvrdit, že právě veškeré ony výkony a sympatičnost jednotlivých herců zajistili filmu největší část kvality a zábavnosti, i přesto se ale nakonec jedná spíš o slabší průměr, který možná děti osloví, u dospělého publika ale nemá moc šanci na zaujetí. ()

Reklama

drake31 

všechny recenze uživatele

The Nutcracker and the Four Realms prináša vizuálne podmanivý zážitok, ktorý je očakávaný od Disney, no film zlyhal vo všetkých ostatných oblastiach. To, že režisérske duo zlyhalo, tomu sa moc nečudujem mať v rukách taký scenár. Ak si ako divák uvedomíte každý "twist" a posolstvo pol hodinu či hodinu predtým ako bude odhalené, tak vedzte že máte pravdu. Očakávania som nemal žiadne, keďže marketingová kampaň bola na zaplakanie, no aj tak som odchádzal z kina sklamaný ... a trochu prispatý. Som si vedomý, že nepatrím ani zďaleka do demografie pre tento film, ale v kine nebola ani jedna osoba, ktorá odchádzala nadšene či uspokojene bez rozdielu na vek. The Nutcracker je cookie-cutter film, ktorý nenadchne, neurazí a pravdepodobne unudí mnohých. Potešili len skvelá Mackenzie Foy či roztomilo strelená Keira Knightley, ktorá si úlohu až prílišne užívala. Vianoce sa blížia, tak si ušetrite peniaze na darčeky. 1.5* P.S. Ak by mi niekto chcel vysvetliť ako tie štyri kráľovstvá fungovali, prosím. Lebo nech rozmýšľam ako rozmýšľam tak mi nič nedáva zmysel, obzvlášť keď film podkopáva vlastnú mytológiu a je preplnený scenáristickymi dierami - ako som už spomenul, scenár je absolútne príšerný, ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem od Disneyho tak prázdný a nudný film nečekal. Pokud to pozitivní, co o filmu mohu říci je, že měl krásné kostýmy, je tu něco špatně. Netvrdím, že jsem fanoušek Louskáčka, vlastně ta pohádka nikdy nepatřila k mým oblíbeným, ale tato duchaprázdná slátanina, kde jsou čtyři říše spíše jen pro okrasu než regulérními světy, mě nudila nejen svou kýčovitostí, ale hlavně myšlenkovou prázdností, kdy vše stojí na tolikrát omývaných klišé, až se mi protáčely panenky. A finální zvolání "já jsem to všechno co potřebuji!" byl WTF moment srovnatelný s Jupiter vychází a scénou, kdy si hlavní postava uvědomí, že vlastně ráda štětkou protahuje záchody. Naprostý pohádkový podprůměr a skoro i příběhové dno, které pohádka může mít. A též důkaz, když většinu rozpočtu vyplácáte na kostýmy a rekvizity a pro scénáristy zbudou jen nitě. Nedopadlo to dobře. 50% ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Hrôza typu Wrinkle in Time sa našťastie nekoná ale pod režisérskym dohľadom Joea Johnstona (Jurský park 3) a Lasse Hallstroma (Pravidlá Muštárne) som prúser ani nečakal. Predne musím vypichnúť nádhernú vizuálnu stránku, už prvé sekundy dokážu aj vďaka pôsobivému 3Dčku priniesť tú pravú vianočnú atmosféru a v kombinácií s nádhernou hudbou je to pohladenie po duši. Príbeh je síce jednoduchý a priamočiari a scenár patrí k najväčším mínusom filmu no tento deficit zase zachraňuje celkom fajný casting a vôbec celá rozprávka mi pripomenula vianočnú atmosféru prvej Narnie čo beriem ako kompliment. Pravda niektoré kostýmy zaváňali gýčovitosťou a v druhej polovici už filmu dochádzal dych, napriek tomu mám z neho pozitívne dojmy a to aj vďaka vydarenému slovenskému dabingu. V telke by to bolo za 3 ale na veľkom plátne s 3D verziou to bolo naozaj čarovné za čo dávam 1* navyše. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Joe Johnston se přiznal, že musel věnovat 32 dnů přetáčení některých scén. (ČSFD)
  • U filmu se vystřídali dva režiséři. Je oficiálně zdůvodněno, že Lasse Hallstrom neměl mezi hlavním natáčením a postprodukcí čas, a tak ho zaskočil Joe Johnston. (ČSFD)
  • Natáčelo se od října 2016 do ledna 2017 v Londýně, Minley Manor a ve filmových studiích Pinewood v Anglii. (BMW12)

Související novinky

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)

Reklama

Reklama