Reklama

Reklama

Louskáček a čtyři říše

  • USA The Nutcracker and the Four Realms (více)
Trailer 6

Klára (Mackenzie Foy) chce jediné, a to je klíč – takový, který otevře skříňku, ve které se skrývá dar od její zesnulé matky. Zlatá nit, kterou napne její kmotříček Drosselmeyer (Morgan Freeman) o Štědrém večeru, ji k tomu klíči zavede – jenže ten v mžiku zmizí do záhadného a fantastického paralelního světa. Právě tam se Klára setká s vojákem a louskáčkem Filipem (Jayden Fowora-Knight), armádou myší a regenty, kteří spravují tři říše: Říši sněhových vloček, Říši květů a Říši sladkostí. Klára s Filipem musí vstoupit do Čtvrté říše, kde panuje krutá Perníkářka (Helen Mirren), získat Klářin klíč a pokud to bude možné vrátit nestabilnímu světu harmonii. (Falcon)

(více)

Recenze (114)

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Klára objeví podivnou zemi plnou kouzel a barev a zjistí, že se má stát její královnou. Nejdřív ale musí zastavit Perníkářku, která chce celou říši zničit. Louskáček a čtyři říše je po všech směrech průměrná pohádka, která má funkční, ale okoukaný příběh, často zbytečně přeplácaný a skoro až kýčovitý vizuál a herce, kteří pod tou hromadou makeupu a v divných kostýmech nemůžou pořádně hrát. Prachy na tom jsou vidět, ale to je tak všechno. Průměrná pohádka, která neurazí, na první ligu ovšem ani zdaleka nemá. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $120miliónovTržby USA $54,858,851Tržby Celosvetovo $173,915,772Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ U Disneya im už asi drbe s tou gýčovitosťou? Nepreháňajú tak už trochu, to ako komu sa môže ľúbiť taký brajgel aký tu ponúkajú. K tomu zas tu cpú černochov, to tu je ako päsť na oko, Luskáčik černoch? Mackenzie Foy je fajn, sympatická ale ostatné osadenstvo fakt zle, Keira nevedela nikdy hrať a tu ju zas nacpať do šiat princeznej je zas dosť mimo. Otravné a zbytočné. /20%/ ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Stylový mišmaš, rozpadající se pod rukama, neschopně odvyprávěný, a v neposlední řadě také výkladní skříň odvrácené strany politické korektnosti, která je v brutálním protikladu k ukrutné spoustě záminek pro sexuální misinterpretace. Pravdpěpodobně nejhorší moderní Disneyovka. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatímco baletní podoba této klasiky patří neodmyslitelně k anglosaským Vánocům, našinec vnímá spíše další pokus o novodobou Disneyovskou Alenku nebo Maleficent. Není to věru špatný vánoční film, ten Louskáček, ale raději bych ho doporučila těm rodinám, které mají ještě docela malé děti, dospělý divák se bude nudit. A i když obsazení je kouzelné (Foy, Freeman, Mirren), těžko rozumět tomu, proč by regentka Říše sladkostí Sugar Plum měla být hubenější než profesionální baletka American Ballet Theatre Misty Copeland? Ano, pouze proto, že jí hraje královna kostí Keira Knightley. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čím mladší divák, tím lepší pro něj Louskáček bude. Je to pohádka především pro dětské oči, pořád se v ní je nač dívat, pořád se něco děje, děti se nudit nebudou. Dospělé může zajmout hezká kouzelná atmosféra, bohatá výprava (nemyslím ale okatě digitální triky), někteří herci (Keira Knightey je ve třetí třetině filmu super a její "Hello, Boys!" mě velmi pobavilo), fantastická Newton-Howardova hudba citující Čajkovského a pěkné baletní číslo. Burtonova Alenka a hlavně Raimiho Oz se mi ale líbili více. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Muselo to byt siale drahe, takze to ma aspon spickove production values. Zvysok je neuveritelne peklo. Zle odrozpravane, bez tempa a s najhorsim akcnym finale v ackovom filme za dlhe roky. Aspon Keira si to uziva a mackenzie foy je sympatacka. Slabuckych 4/10.a to mam tieto hrrane disneyovky velmi rad ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nedá se nic dělat, holt pouhým nasazením filmu v prosinci z něj pohádku neuděláš. To chce totiž ještě trochu kouzelné atmosféry, kterou aby tady jeden hledal leda ve vzpomínkách na jiné filmy. (Vancouver, Kanada) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Nová Disneyovka, tentokrát nová verze Louskáčka. Původně film režíroval Lasse Hallström, režisér filmů jako Pravidla moštárny nebo Psí poslání, který prý nebyl schopen dostavit se na plac dotáček a tak byl nahrazen Joe Johnsonem, režisérem filmů jako Jumanji, Jurský park 3 nebo Captain America: První Avenger. Bylo tak jasné, že z toho dost možná bude mišmaš dvou totálně odlišných stylů a byla tak otázka co z výsledku vznikne. Ve výsledky není Louskáček a čtyři říše špatný film. Ne výborný film ani dokonalý film, ale rozhodně ne špatný film. Spíše bych použil výraz oukey-plus+ fajn film až nadprůměrný film. Louskáček a čtyři říše je očividně drahý film, jelikož produkčně vypadá naprosto parádně zvládnutě, prostě klasicky Disneyovsky. Vše to tedy krásně vypadá, je to nádherně barevný a má to šikovný herce. Příběh není moc komplikovaný ani náročný, prostě klasický příběh hrdiny/nky která se musí porvat se svými démony a problémy, postavit se za dobro, něco spasit/zachránit a následně se vykoupit. A s tím nemám problém, jelikož nic víc jsem asi očekávat nemohl. Problém je tedy možná v tom, že ten film prostě tak moc nezaujme, protože už jsme ho tu měli tolikrát. Helen Mirren, Keira Knightley, Morgan Freeman, Mackenzie Foy.. to je jen výčet pár herců, kteří hrají ve filmu hlavní role a jsou ve svých rolích přesvědčivý. Knightley si svojí roli neuvěřitelně užívá, Freeman na to pořád neskutečně má, Helen Mirren je pořád neskutečně cool a Mackenzie Foy je pořád šikovná. Problém možná bude v nějakých výrazných vedlejších postavách. Vizuál je jak jsem říkal parádní, například baletní scéna, která je na chvíli viděna i v traileru je natočena opravdu pěkně a dá vzpomenout na klasický balet. Závěrečné titulky jsou pak poskládány z dalšího baletního vystoupení a opět to je nádhera pozorovat. Problém mám spíše s poslední půl hodinou, kde přijde nepřekvapivý zvrat a odpudivá závěrečná ,,bitva´´. Toto byla opravdu nezvládnutá část a jediné co mě jakž takž utěšilo od nervů bylo posledních 5 minut. Je to sice strašná sázka na jistotu, na druhou stranu ale slušně natočena a po zásluze ocenitelná. Ze všech těch Disneyovek bych asi čtyři říše strčil do té slabší půlky, pořád to je ale o prsa. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vyslovene ide o záležitosť pre mladšie ročníky. Malé dievčatá to môže nadchnúť, no všetko nad desať rokov to už väčšinou ofrfle. Ale zachovalo si to všetky štandardy tohto prekrúteného korektného multikulti sveta. Či už je to výhodou alebo nie, nechám na vás. Mňa to až na peknú výpravu vôbec neoslovilo. Podpriemer. 40/100 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Patřičně produkčně honosné. Pizdney koketuje s baletem, na to jedno baletní číslo, co film obsahuje, ale nemusíte hned vyndávat baletní piškotky, s úžasně sexuchtivou Keirou Knightley a s Alenkou v říši divů. A skandálního Morgana Freemana přísní cenzoři z filmu neodstranili, patrně i tak došlo k razantnímu seškrtání jeho účinkování, takže ve výsledku dostal jen minimum prostoru. Hellen Mirren sice nikoho sexuálně neobtěžovala, ale i ona je v ději dost opomíjená. Pizdney nemálo zariskoval, když nalil do filmu nemalé finanční prostředky, jejichž návratnost byla hodně nejistá, jelikož masivní příliv diváků se určitě konat nemohl. Přece jen balet není zrovna komerční tahák, "Louskáček je s ním přece jen úzce spjat, ovšem odpolední tréninky s Harapesem naštěstí odpadly, neb výsledek je divácky příjemně svižnou jízdou a výpravně a vizuálně vycizelovanou podívanou. Fantasy procházku pro celou rodinu za záhadným klíčem, co odemyká ještě záhadnější posmrtný dar s neznámým obsahem, vede mladá hvězdička Mackenzie Foy, která je obklopena patřičně honosným výtvarným zpracováním, které vyhrává všemi špičkovými aspekty a z jehož útrob se co chvíli na diváka valí trikově pěkně vyvedené myši, oživlí cínoví vojáčci i různé další prazvláštní podivnosti a bytosti. Rozdělení fantaskní země do Čtyř říší je vlastně poněkud odbytě definované, neb pro účely zápletky je stejně jen podstatné zabývat se a zaměřit se na Čtvrtou říši, které vládne zlá Pernikářka (Helen Mirren), a s jejím panováním je třeba zatočit. Vojáčka Louskáčka ztvárnil černoch, což je rarita i tak trochu bizár, předchozí verze tohle nepamatují. Film si uprostřed dovolí i nemístný zvrat, /SPOILER/ kdy se mimořádně hodná postava otočí proti hlavní hrdince a i celé říši. Natáčení se neobešlo bez problémů, náhle se muselo obejít bez Lasse Hallströma, ovšem povolaný náhradník Joe Johnston má režijních zkušeností na rozdávání, tudíž na výsledku produkční represálie nejsou příliš znát. Finále sice mohlo být mnohem explozivněji pojaté, všechno k tomu směřovalo, ale i tak to stačilo. Rodinný večer ve stylu "Alenky v říši divů" je tímto filmem zajištěn. 8/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nechce sa mi pátrať po okolnostiach faktu, prečo režírovali tento film hneď dvaja režiséri a z toho jeden, ktorý ma väčšinou nesklame. To je samozrejme Hallstrom, ale jeho rukopis tu nie je cítiť ani náhodou. Jediné, čo tu cítiť, je snaha o ďalší veľký kinohit, do ktorého všetci investovali veľa energie, ale bez srdca, akoby nikomu na výsledku ani nezáležalo. Problémom číslo jedna je slabší príbeh a motivácie postáv, výsledný dojem potom výprava, inak husto gýčová, a hviezdne obsadenie sotva vylepšia. Jediný čas v roku, kedy by sa dal tento pásový produkt ako-tak užiť, sú Vianoce. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hrozně hezká "pohádka". Výborné kostýmy, masky, efekty. Keira a Mackenzie předvedly naprosto skvělé výkony. Mně to bavilo hodně. Kouzelá atmosféra nechyběla. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Nutcracker And The Four Realms" je najnovším filmovým produktom z diele obrovského štúdia Disney. A myslím si, že nám urobili vizuálne nádherné dielo, do ktorého sa vrazilo obrovské množstvo peňazí, no rozhodne to neplatí o story a postavách. Nemôžem povedať, že by ma na filme niečo výsostne otrávilo, alebo pôsobilo gýčovito, no aj tak som mal pocit, že niektoré veci mohli byť trošku viac dotiahnuté, alebo mohli byť spracované kvalitnejšie. Plusy filmu sú jeho vizuálna stránka. Neustále som mal pocit, že v tejto krajine skutočne sme a mohol som tam s týmito bytosťami priamo byť. Hudobná stránka je tiež skvelá. Mám rád hudbu k baletu "The Nutcracker" a tým pádom sa tu nemôže nič pokaziť. Mackenzie Foy je podľa mňa dobrá hlavná hrdinka a z postáv celkom zaujímavá. Helen Mirren je tiež celkom zaujímavá a jej postava pôsobí asi najviac tajomne. Okrem toho poviem, že úvodná časť v skutočnom svete ma úprimne bavila. Spoznávame našich hrdinov, a potom ideme do domu krstného otca Drosselmeyera, ktorý necháva poschovávať darčeky po celom dome a deti si ich majú nájsť sledovaním šnúrky na rôzne miesta. Ten nápad sa mi páči a film má v sebe podľa mňa dobrú vianočnú atmosféru. No potom prídu problémy. Je to v rámci týchto fantasy filmov napísané veľmi Disneyovsky a to bez akéhokoľvek reálneho prekvapenia. Vieme odhadnúť ako to je v skutočnosti, vieme kto bude zloduchom filmu a čo všetko môžeme vo filme očakávať. Pár postáv je celkom okey, no podľa mňa nemajú dostatok priestoru na to, aby sa mohli nejako reálne preukázať a dať filmu niečo viac. Keira Knightley sa tu náramne bavila, no miestami som mal pocit, že svoju "Sladkastú" rolu trošku preháňala a pôsobilo to až komicky. Okremo toho je tu sova, ktorá sa celý čas vo filme nejako objavuje, no reálne nemám pocit, že jej rola tam má nejaký význam. Myslím si, že keby sa scenár trošku prepracoval, bol tam potenciál na niečo silné, no reálne z toho príbehom nevyťažili moc. Záverečný boj pôsobí veľmi zvláštne a nevedel som čo na to popravde povedať, lebo je to skoro ako keby sa nič nedialo. Na jedno pozretie to možno bude stačiť a vaše deti si pri tom oddýchnu a zabavia sa. A ak je to to, čo hľadáte, tak to stačí. Neviem, či by som sa k filmu vrátil, ale to jedno pozretie neľutujem. Hodnotenie: B ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Barvy a vyprava jsou fajn, ale, upřímně, souhlasím s recenzí Františka Fuky: "Louskáček a čtyři říše je klasickým příkladem toho, jak může dopadnout velkorozpočtový film, do jehož vzniku kecá příliš mnoho lidí, kteří mají hodně peněz, kokainu a prostitutek a myslí si, že "vědí co divák chce". A je jich hodně a každý si myslí, že divák chce něco jiného." https://www.fffilm.name/2018/11/recenze-louskacek-ctyri-rise-nutcracker.html P.S. Mackenzie Foy je lepší ve filmu Black Beauty. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Louskáček je afroameričan. Tak paráda! ..a odehrává se v Londýně. Kostýmy, triky a masky jsou úžasné, ale to je tak všechno. Keira je děsná, její originální hlas je nesnesitelný, celkově mi tam neseděla. Myší orgie jsou nechutné a protože myši nesnáším, hraničila tato projekce u mě s hysterickým záchvatem. Těžkotonážní baletku tmavé pleti si střihl ten chlapec co běhá s holkama osmistovku (Caster Semenya) a aby toho nebylo málo: kmotříčka hlavní hrdinky ztvárnil Morgan Freeman. Čajkovský by zcepeněl... Mně se zdává spousta kravin, ale tohle předčilo i moje sny nejdivočejší. Lass se definitivně pomátl. A u Disneyho by se měli taky začít haltovat. V pohádce podle ruské předlohy, která se odehrává v devadesátých letech 19.století by se mohli zamyslet nad faktem, že se ve východní Evropě tradičnímu obyvatelstvu o černoších ani nesnilo. Natož aby chodili dětem z bohatých rodin za kmotry. Ostatně ani v Anglii by to neprošlo. V jiných filmech tohle neřeším, nemám problém s tím, že všude musí být povinný asiat, indián, muslim, žid a minimálně mulat plus neohrožený emancipovaný babochlap, ale tady to byla pěst na oko. A pro nějakou korektnost nedávám prostor. Děj pohádky je natolik skličující, že by se vyvředil i Hans Christian Andersen. Mrtvá maminka se vzpomíná v každé větě, ale nakonec přijde to "nejlepší"! Divák se dovídá, že všemi oplakávaná maminka, ze svých tří dětí, nejvíce milovala jenom jedno. Vskutku poselství jako hrom! Cílovou skupinu jsem tedy nepochopila. Humor: nula. Hudba: čekala jsem Čajkovského... já blázen naivní.... Scénář: šílený. Poetika: žádná. Verdikt: po parádní Krásce a zvíře je Louskáček pořádně studená sprcha. Zasloužený propadák. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na rozprávku, v ktorej hrá teplý černoch s červeným púdrom akože vojaka a Keira Knightley má účes 60-ročnej stareny, sa to dá celkom zniesť. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Klasika z pera romantika E.T.A. Hoffmanna ožívá v novém, moderním pojetí: Film nabízí pestrobarevnou plejádu rozličných charakterů a překrásných lokací, že z toho člověku přechází zrak a místy trochu bolí oči, ale i tak bych čistě z audivizuálního hlediska neměl téměř žádných výtek. Příběhově však film poněkud těžce pokulhává až upadá na ústa - chápu, že se jedná primárně o film pro mladší publikum - avšak i v těchto vodách lze vybruslit jiným a trochu méně předvídatelným směrem. Osobně mě nejvíce zaujaly sekvence s Perníkářkou, jejím děsivým příbytkem a bandou klaunů. Keira Knightley se tvářila, jako by čichala místo cukrové vaty něco jiného - ale budiž, její postava taková nejspíš měla být. Mackenzie Foy, která je známá zejména skrze Twilight, měla oproti upírskému výplachu naštěstí vděčnější roli. Snímek, který je na povrchu líbivý jako ono tajemné vajíčko s cylindrickým otevíráním, avšak obsahově je až na pár světlých záchvěvů vcelku prázdný. ()

Související novinky

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)

Reklama

Reklama