Reklama

Reklama

Louskáček a čtyři říše

  • USA The Nutcracker and the Four Realms (více)
Trailer 7

Klára (Mackenzie Foy) chce jediné, a to je klíč – takový, který otevře skříňku, ve které se skrývá dar od její zesnulé matky. Zlatá nit, kterou napne její kmotříček Drosselmeyer (Morgan Freeman) o Štědrém večeru, ji k tomu klíči zavede – jenže ten v mžiku zmizí do záhadného a fantastického paralelního světa. Právě tam se Klára setká s vojákem a louskáčkem Filipem (Jayden Fowora-Knight), armádou myší a regenty, kteří spravují tři říše: Říši sněhových vloček, Říši květů a Říši sladkostí. Klára s Filipem musí vstoupit do Čtvrté říše, kde panuje krutá Perníkářka (Helen Mirren), získat Klářin klíč a pokud to bude možné vrátit nestabilnímu světu harmonii. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 7

Recenze (114)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Nová Disneyovka, tentokrát nová verze Louskáčka. Původně film režíroval Lasse Hallström, režisér filmů jako Pravidla moštárny nebo Psí poslání, který prý nebyl schopen dostavit se na plac dotáček a tak byl nahrazen Joe Johnsonem, režisérem filmů jako Jumanji, Jurský park 3 nebo Captain America: První Avenger. Bylo tak jasné, že z toho dost možná bude mišmaš dvou totálně odlišných stylů a byla tak otázka co z výsledku vznikne. Ve výsledky není Louskáček a čtyři říše špatný film. Ne výborný film ani dokonalý film, ale rozhodně ne špatný film. Spíše bych použil výraz oukey-plus+ fajn film až nadprůměrný film. Louskáček a čtyři říše je očividně drahý film, jelikož produkčně vypadá naprosto parádně zvládnutě, prostě klasicky Disneyovsky. Vše to tedy krásně vypadá, je to nádherně barevný a má to šikovný herce. Příběh není moc komplikovaný ani náročný, prostě klasický příběh hrdiny/nky která se musí porvat se svými démony a problémy, postavit se za dobro, něco spasit/zachránit a následně se vykoupit. A s tím nemám problém, jelikož nic víc jsem asi očekávat nemohl. Problém je tedy možná v tom, že ten film prostě tak moc nezaujme, protože už jsme ho tu měli tolikrát. Helen Mirren, Keira Knightley, Morgan Freeman, Mackenzie Foy.. to je jen výčet pár herců, kteří hrají ve filmu hlavní role a jsou ve svých rolích přesvědčivý. Knightley si svojí roli neuvěřitelně užívá, Freeman na to pořád neskutečně má, Helen Mirren je pořád neskutečně cool a Mackenzie Foy je pořád šikovná. Problém možná bude v nějakých výrazných vedlejších postavách. Vizuál je jak jsem říkal parádní, například baletní scéna, která je na chvíli viděna i v traileru je natočena opravdu pěkně a dá vzpomenout na klasický balet. Závěrečné titulky jsou pak poskládány z dalšího baletního vystoupení a opět to je nádhera pozorovat. Problém mám spíše s poslední půl hodinou, kde přijde nepřekvapivý zvrat a odpudivá závěrečná ,,bitva´´. Toto byla opravdu nezvládnutá část a jediné co mě jakž takž utěšilo od nervů bylo posledních 5 minut. Je to sice strašná sázka na jistotu, na druhou stranu ale slušně natočena a po zásluze ocenitelná. Ze všech těch Disneyovek bych asi čtyři říše strčil do té slabší půlky, pořád to je ale o prsa. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Klasika z pera romantika E.T.A. Hoffmanna ožívá v novém, moderním pojetí: Film nabízí pestrobarevnou plejádu rozličných charakterů a překrásných lokací, že z toho člověku přechází zrak a místy trochu bolí oči, ale i tak bych čistě z audivizuálního hlediska neměl téměř žádných výtek. Příběhově však film poněkud těžce pokulhává až upadá na ústa - chápu, že se jedná primárně o film pro mladší publikum - avšak i v těchto vodách lze vybruslit jiným a trochu méně předvídatelným směrem. Osobně mě nejvíce zaujaly sekvence s Perníkářkou, jejím děsivým příbytkem a bandou klaunů. Keira Knightley se tvářila, jako by čichala místo cukrové vaty něco jiného - ale budiž, její postava taková nejspíš měla být. Mackenzie Foy, která je známá zejména skrze Twilight, měla oproti upírskému výplachu naštěstí vděčnější roli. Snímek, který je na povrchu líbivý jako ono tajemné vajíčko s cylindrickým otevíráním, avšak obsahově je až na pár světlých záchvěvů vcelku prázdný. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nechce sa mi pátrať po okolnostiach faktu, prečo režírovali tento film hneď dvaja režiséri a z toho jeden, ktorý ma väčšinou nesklame. To je samozrejme Hallstrom, ale jeho rukopis tu nie je cítiť ani náhodou. Jediné, čo tu cítiť, je snaha o ďalší veľký kinohit, do ktorého všetci investovali veľa energie, ale bez srdca, akoby nikomu na výsledku ani nezáležalo. Problémom číslo jedna je slabší príbeh a motivácie postáv, výsledný dojem potom výprava, inak husto gýčová, a hviezdne obsadenie sotva vylepšia. Jediný čas v roku, kedy by sa dal tento pásový produkt ako-tak užiť, sú Vianoce. ()

drake31 

všechny recenze uživatele

The Nutcracker and the Four Realms prináša vizuálne podmanivý zážitok, ktorý je očakávaný od Disney, no film zlyhal vo všetkých ostatných oblastiach. To, že režisérske duo zlyhalo, tomu sa moc nečudujem mať v rukách taký scenár. Ak si ako divák uvedomíte každý "twist" a posolstvo pol hodinu či hodinu predtým ako bude odhalené, tak vedzte že máte pravdu. Očakávania som nemal žiadne, keďže marketingová kampaň bola na zaplakanie, no aj tak som odchádzal z kina sklamaný ... a trochu prispatý. Som si vedomý, že nepatrím ani zďaleka do demografie pre tento film, ale v kine nebola ani jedna osoba, ktorá odchádzala nadšene či uspokojene bez rozdielu na vek. The Nutcracker je cookie-cutter film, ktorý nenadchne, neurazí a pravdepodobne unudí mnohých. Potešili len skvelá Mackenzie Foy či roztomilo strelená Keira Knightley, ktorá si úlohu až prílišne užívala. Vianoce sa blížia, tak si ušetrite peniaze na darčeky. 1.5* P.S. Ak by mi niekto chcel vysvetliť ako tie štyri kráľovstvá fungovali, prosím. Lebo nech rozmýšľam ako rozmýšľam tak mi nič nedáva zmysel, obzvlášť keď film podkopáva vlastnú mytológiu a je preplnený scenáristickymi dierami - ako som už spomenul, scenár je absolútne príšerný, ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Pacilo sa mi to a som prekvapena nizkym ohodnotenim filmu. Ved Luskacik je pastva pre oci a dusu mozno aj dospeleho divaka :-). Pekna filmova rola pre mladucku Mackenzie Foy. Moja oblubena Keira mi tu pripadala prilis afektovana, ale jej stvarnenie Sugar Plum si to asi vyzadovalo. Naozaj nadherna vyprava. Cakala by som, ze film dostane nominacie za Best Costume Design, osobne si myslim, ze ma krajsie kostymy ako The Favourite alebo Mary Poppins Returns a takisto za Best Production Design. Luskacika som mala v plane pozriet si v kine este pred Vianocami, ale zial nedavali to v anglictine a o dabing som nemala zaujem. 70% minimalne by som dala:-). ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • U filmu se vystřídali dva režiséři. Je oficiálně zdůvodněno, že Lasse Hallstrom neměl mezi hlavním natáčením a postprodukcí čas, a tak ho zaskočil Joe Johnston. (ČSFD)
  • Joe Johnston se přiznal, že musel věnovat 32 dnů přetáčení některých scén. (ČSFD)
  • Natáčelo se od října 2016 do ledna 2017 v Londýně, Minley Manor a ve filmových studiích Pinewood v Anglii. (BMW12)

Související novinky

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)

Reklama

Reklama