Reklama

Reklama

Labyrint podle Davea

  • USA Dave Made a Maze
Trailer 1

Umělec Dave, který během své dosavadní kariéry ještě nic zásadního nedokončil, si z čiré zoufalosti postaví uprostřed obývacího pokoje pevnost. V ní se však zaplétá do osidel své fantazie, pastí a výtvorů vlastní mysli. Davova přítelkyně se i přes jeho varování vydá se skupinou podivínských průzkumníků na strastiplnou záchrannou misi. Jakmile se ocitnou uvnitř, jsou lapeni v neustále se měnícím nadpřirozeném světě, kde jsou vystaveni nástrahám a pronásledováni krvežíznivým Minotaurem. (Cinemax)

(více)

Recenze (21)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tvůrci evidentně trpí až přepíčenou kreativitou. Film je to originální, přetékající nápady, muselo to dát strašně práce, ale zároveň je to ne zcela soudržné ... a hlavně strašná kravina. Zde je opravdu stěžejní jen ten ústřední ulítlý nápad, na který se vrší další a další nápady / nesmysly, takže je nakonec úplně jedno, co se děje, proč se to děje, jak se to děje. Osazenstvo navíc působí, jako kdybyste udělali výběr nejotravnějších postav z celé historie amerického nezávislého filmu a postavili z nich jakýsi dream team. Za mne slabší tři hvězdy, hodnotit ještě níž by mi ale bylo líto. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Mladý muž si uprostred bytu postaví bludisko z kartónových krabíc a jeho priatelka je nútená vydať sa do jeho útrob, pretože sa v ňom očividne stratil. - Námet to má zaujímavý, ale to spracovanie je hrozné. Tvorcom sa nepodarilo trafiť ani do komédie, ani do hororu, takže napriek stopáži asi 76 minút sa mi to zdalo ako nekonečne dlhé utrpenie. Kvôli celkom schopnej technickej stránke a tomu, že herci vedeli hrať, by mi však bolo lúto dať len jednu hviezdičku. + herečka z American Horror Story + herec z Sharknado 5: Global Swarming + herec z Cloverfield a A Haunted House 2 ()

choze 

všechny recenze uživatele

Michel Gondry made Cube. OK, Gondry by si asi nevystačil se scénářem, který "jen" velkolepě oslavuje dětskou fantazii, kreativitu a dobrodružství, které některé z nás neopustí ani v dospělosti. Hlavní postavou je tu groteskní kartonové bludiště a lidské postavy jsou jen karikatury a chodící klišé a o vážnější témata (třicátnická krize, napětí ve vztahu) se to jen neochotně otře, zcela v souladu s dětskou mentalitou filmu. Je to ale hrozně hravé, nápadité, správně fantaskní a ta kartonová výprava je fantastická - film tak působí extrémně minimalisticky (realizovatelný v jednom jediném pokoji), ale zároveň je vám jasné, že to všechno vytvořit muselo dát fůru práce. Nějaké hororové záchvěvy se tu najdou (konfetová, ale definitivní úmrtí v labyrintu, rozhovor se spoutanou kartonovou postavou), ale celkově to působí jako studentská hříčka v tom nejlepším smyslu. A herci jsou fajn. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Nejznuděnější herci, jaké pamatuju. Klasický případ filmu, který v traileru oslní milionovým nápadem, ale s celovečerní stopáží si tvůrci nevědí rady. Hlavní je se kreativně odvázat a každému momentu dát jiný nádech, než bychom čekali, ale tady je to i na těch slabých 80 minut sakra málo. Filmu zoufale chybí téma, ten vztah ústřední dvojice a nenaplněné ambice ztroskotaného třicátníka jsou tam vlastně z povinnosti (a navenek odvázaný film se tady sám velmi svazuje klišé). ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Životom frustrovaný Dave (Nick Thune), si uprostred apartmánu obývacej izby, postaví malé bludisko z kartónových krabíc, z ktorého odmieta, respektíve nedokáže vyliezť von. Jeho partnerka Annie (Meera Rohit Kumbhani) je čoraz viac zúfalá, a tak sa spoločne s najbližšími priateľmi a malým filmovým štábom, odhodlá na strastiplnú cestu do podivného sveta svojho milovaného priateľa, ktorého myseľ potrebuje opätovný reštart ... Absurdné ž to bolí, hlúpe až to bolí, nezávislé až to bolí, od veci až to bolí, no presto všetko to niečo má do seba, aj keď z hororového žánru, tento snímok neponúka absolútne nič (!!). Dali si s tým riadnu námahu, to sa musí nechať, no ani to ma bohužiaľ neobmäkčí natoľko, aby som ubral zo svojich nárokov .. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Jsme tady v bezpečí?" „V bezpečí? Vždyť nejsme lidi!" Rozkošná surreálná hříčka o bunkru z kartonu a papíru uprostřed obývacího pokoje. Film překypující fantazií osloví nejspíše jen menšinového diváka, který je duší tak trochu dítětem, co se rádo vydává na nebezpečné výpravy plné nástrah. Kartónové stěny se promění ve fantastické krajiny, oživlé origami poletují okolo hlavy, úprk potrubím změní prchající k nepoznání a tajemná obří vagina láká oběti k sobě stejně jako zákeřná masožravá rostlina. Legrace přestane v okamžiku, kdy dojde na umírání! Papírové ostří se jen mihne a hlava se kutálí dolů. Gejzíry krve, co jako krev jen vypadá, skropí vyděšené přátele. A to je teprve začátek! Provázek natažený přes cestu se jen třese nedočkavostí, aby o něj někdo zakopl a spustil tak smrtící past. A ke všemu jsou tu ještě hrátky s perspektivou! Kdo ale hledá smysluplný příběh, bude zklamán. Tohle je film pro ty, co si dokážou hrát celé odpoledne s polínkem, které se dle potřeby proměňuje na věci, zvířata i postavy. Kouzelné. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, ale chtěl jsem něco trošku jiného. Tenhle film má neuvěřitelnou výhodu a to je stylizace. Režisér si s filmem dost vyhrál. I když scénář nemá hlavu ani patu tak se na něj kouká hodně dobře. Humor je hloupej ale pousmával jsem se. Tenhle film není o ničem jiném než stylu. A nedokážu si představit jak moc hercům muselo dát zabrat udělat všechny ty rekvizity. Dávám 4 hodně slabé * a to hlavně protože jsem se opravdu bavil, ale v hlavě jsem věděl že film si mě koupil jen tím pozlátkem. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Neviem či som sa na film správne naladil, alebo či mi to skutočne tak zapasovalo, no "Dave Made A Maze" je podľa mňa skutočne skvelá komédia. Rozhodne je to stupidita, nedáva to žiadny zmysel a keď to človek začne poriadne analyzovať, tak dokopy je to celé len výplod absolútneho šialenca. No na druhej strane je to vysoko kreatívne, originálne natočené a tak bizarné, že som to sledoval celý čas a nenudil sa. Dokonca musím priznať, že jednotlivé smrteľné scénky sú tu podané tak komicky, že som sa na tom rehotal. Neviem to popísať, to by ste museli vidieť, aby ste pochopili. No rozhodne je to vysoko kreatívne a v rámci komédie a dobrodružstva to na mňa fungovalo skvele. Film mal dobré nápady a využil ich podľa mňa celkom schopne. Vôbec len postaviť tieto sety muselo dať veľa práce a vyzerali skutočne skvele. Dobre sa na to pozeralo, bavil som sa a bol to presne ten film, ktorý som chcel na Silvestra vidieť, aby som sa dostal do dobrej nálady. Takže ak ste tomu otvorení a nebránite sa tomu nápadu, možno vás to dokáže niečím prekvapiť a dostať. Ak to znie ako nezmyselná stupidita, tak to je realita taktiež. Ale v rámci stupidity, ktorú som dokázal nejakým spôsobom akceptovať a odsledovať s chuťou do začiatku do konca je to podľa mňa podarený kúsok. Je to výnimočné? Nie. Je to filmová komédia roka? Nie. Ale za pozornosť to v mojich očiach stálo. Hodnotenie: B+ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nápad perfektní a vlastně i to vizuální provedení za pomoci lepenkových krabic se vyvedlo. Jenže je to o ničem. Dokud se postavy motají po bludišti a čelí nástrahám, tak ještě dejme tomu. Jenže jakmile se začne existenciálně blábolit, tak má člověk sto chutí omlátit si hlavu o stůl. Já sice chápu, že to bludiště má být metaforou, ale i tak. Možná by to nebylo tak hrozné, pokud by byly přítomny snesitelnější postavy a herce by to aspoň trochu bavilo. Škoda dobrého tématu. 40% ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Opravdu originální nápad, každá scéna s blouděním v labyrintu překypuje kreativitou, film má navíc velice kvalitní vizuál. Jenže to je bohužel vše. Film trpí na naprosto tragické herce, premisa s nezaměstnaným třicátníkem je absolutně nevýrazná a každá scéna, kde se má nějak filozofovat (např. reportáže v labyrintu) jsou neskutečně zdlouhavé a o ničem, až díky nim vypadá 80 minut jako minut 160. Ambice zazděny. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dave chtěl být velký umělec, ale jelikož si myslel, že všechna jeho dosavadní díla nemůžou být převratná, propadl zoufalství. Dave tak vzal pár krabic, ze kterých ve svém obýváku vytvořil labyrint. Zvenčí je to jen pár lepenkou pospojovaných krabic, zevnitř živoucí ztělesnění všech jeho depek, obav a strachů, které neustále roste, je nebezpečné a má i svého minotaura, který by z toho labyrintu/stavu mysli šel nejradši ven, ale dokud je zde, musí plnit svůj cíl. Daveův příběh je originální nápady, kreativní a velice pracný zpracováním interiérů a potenciálně chytrý scénářem. Vzít si tohle pod palec Gondry, Kaufman nebo Jonze, mohlo by vzniknout geniální dílo. Jenže to natočil Bill Watterson (super příjmení btw), který nedokázal najít správnou vyváženost mezi svéráznou nezávislou hipsteřinou, originálním stěžejním nápadem a humorem navenek chytrým a uvnitř dost laciným (což je problém spíš jeho, z "tria podivínů" tím všichni trpí naprosto minimálně, i ten Jonze) a vznikla především hipsteřina, která humorem bohužel nejvíc připomíná Save Yourselves. Prostě takový ten typ humoru, který jsem popsal trochu výše a lepší příklad pro něj nemám. Námět za všechny prachy, ale zpracování v takovém stylu, aby to působilo chytře (ne bylo, působilo) a přitom stěžejním byl onen humor, který je většinou otravný a trapný, než aby fungoval. Tady teda občas funguje, ale nejvíc mě zamrzelo, že to k ničemu hlubšímu nedospěje a to tu na to byl obrovský náběh, posílený ještě dvěma existenciálními úvahami, ale nakonec to bylo k ničemu, stejně jako všechny ty pasti a nápady fungování vnitřního světa labyrintu. Jen s minotaurem to někam dospělo, ale taky spíš jen v uvozovkách. Škoda, že se to tak zabilo, protože jinak to mohl být jeden z nejzajímavějších nezávislých filmů za posledních x let. Na tři hvězdy to je, ale víc ani náhodou. Na to je to až moc uzavřené do sebe. 3* ()

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že to napíšu, ale já jsem se náramně bavil. Začíná to tak, jako tuny jiných amerických komedií, kdy on je doma sám a ona se vrací domů, tam bordel a on místo toho, aby dělal něco pořádnýho, tak buď zevluje, honí péro, chlastá s kámošema nebo se prostě doma fláká, popřípadě doma vymýšlí kraviny. V tomto případě je poslední možnost tou správnou. ■ Dave si doma uprostřed obýváku postavil z lepenkových krabic bunkr, což je u dospělého na pováženou. Dave říká své přítulkyni Annie, že postavil labyrint. Ta už těch jeho keců má dost a chce ty krabice zbourat, ale on si trvá na svém, že to ještě nedokončil, pak když přidá, že se tam ztratil, tak už jí nervy jen tečou... ■ Po příjezdu kamarádů do deště nabírá celá ta vzniklá situace na grotesknosti. Vše se však mění, když do slepených lepenkových desek, i přes žádosti Davea, aby to nedělali, vkráčí skupinka obývákových hrdinů. Náhle jsme svědky magického okamžiku ne nepodobnému tomu, když Harry Potter při mistrovství světa ve famfrfálu vchází do Weasleyovic stanu... ■ Tu přichází óda na Jumanji říznutá hranou Kostky. Když naši obývákoví hrdinové začínají chápat, že tohle už není žádná sranda, tak opět divák dostane facku a film se v mžiku oka stává parodií na všechny survival horory a Found footage v jednom, ovšem není to trapné, jako třeba Děsnej biják. ■ Líbilo se mi, jak si film zahrává s mixem žánrů a přeskakuje sem a tam, aby se zase nakonec vrátil na začátek. Prostě lahoda. ■ Obě hlavní postavy mi byly moc sympatické, i když po pravdě, Annie s těma jejíma velkýma... očima, mi byla sympatičtější o něco víc. ■ Spousta podobně ražených filmů má dobrý námět a myšlenku, ale realizace býva zpravidla kamenem úrazu; tady je to právě naopak, myslím, že to přetavili fakt skvěle. [SPOILER] Některé momenty mi přišly fakt boží. Třebas, když průzkumníci přišli k magické vagíně a všichni do jednoho jí byli uhranuti a my jsme se pak dozvěděli, že Dave má lepenkovou ruku proto, protože jí strkal do této pasti! Pak takové ty maličkosti s bezďákem, s vlámskými turisty, modrou dekou a patex páskou. A nesmím zapomenout na trubkovou místnost, kde se živí stávají lepenkáčema... [/SPOILER] ■ Ke konci sice trochu chyběl spád a atmosféra mírně upadla, ale celkově víc než dobrý. ◢ ■ ◣ (R) [80/100] ■ (K) [80/100] ■ (V) [70/100] ■ (H) Nick THUNE [78/100] ● Meera Rohit KUMBHANI [81/100] ● Adam BUSH [68/100] ● James URBANIAK [70/100] ● Kirsten VANGSNESS [64/100] ● Stephanie ALLYNNE [66/100] ● Kamilla ALNES [60/100] ● John HENNIGAN [63/100] ● Rick OVERTON [65/100] ● Scott KRINSKY [61/100] ■ (♫) [77/100] ■ (E) Jumanji (1995) ● Cube (1997) ● El laberinto del fauno (2006) ● Fushigi no kuni no Arisu (1983) ● A Scanner Darkly (2006) ● Immortel (ad vitam) (2004) ● Scary Movie (2000) ● Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) ● Tetsuo (1989) ● Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) ● The NeverEnding Story (1984) ● Kačenka a strašidla / Katja und die Gespenster (1992) ● Kačenka a zase ta strašidla (1992) ● The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) ● TRON (1982) ■ (Č) 1 ■ (P) [Pondělí, 6-XI-2017; 19:16] [1080p] ϿϾ [PZ-cz] [75/100] ■ (C) [75/100] () (méně) (více)

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Jazzpunk feat. LittleBigPlanet: The Movie. Vtipná, svěží, dadaistická vylomenina, kterou táhne nejen skvělé provedení, ale především originální nápady, jež to dávkuje v přesně vyměřených intervalech. Vážně – kdykoliv to hrozí spadnutím do stereotypu, přijde něco nového a vždycky je to super. Tomuhle říkám filmařina! ()

Cinematrix odpad!

všechny recenze uživatele

Jsem v šoku! Parta amatérskejch ochotníků se přes hodinu potlouká mezi stěnama polepenejma kusama kartonů. A když už někdo z těch vopruzelejch herců zhebne, tak z něj místo krve stříkaj konfety. Papírovému gore 3x zdar! Mám sto chutí tu vzteky vyzradit děj, abych se uklidnil, ale ono to žádnej nemělo. No nic, dám tomu aspoň odpad a jdu spát. ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele

Docela šílenost, bohužel ne dost šílená. Horor to nevidělo ani z vlaku a komedie jako taková to tedy taky nebyla. Dobrodružný film na nedělní odpoledne by odpovídal spíš. Ten co to vymyslel měl opravdu dostatek fantazie, bohužel největší problém filmu byla nuda. Většinu stopáže jsem se nudil. Kdyby to byl krátkometrážní film bylo by to asi v pohodě, takhle jsem se opravdu nudil. 1 hvězda za nápad, 1 hvězda za scénu kdy proletěli potrubím a stali se z nich kartonové figurky. Víc z toho nevymáčknu. 30% ()

Reklama

Reklama