Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lena je sedmnáctiletá holka z obyčejné rodiny. První zamilování, tajné noční dobrodružství, magická rána nad Dunajem... Její svět plný snů a touhy rozbije znásilnění. Je to jako špína, která se nedá smýt. Lena si musí projít cestou, která už není jenom obyčejným dospíváním, ale spíš bojem se sebe samou. Okolí ji nechápe a už nikdy úplně nepochopí. Je to Lena, kdo se musí změnit, dospět a pochopit, že není obětí a trest si nezaslouží ona, ale ten, kdo jí to udělal. (Falcon)

(více)

Recenze (238)

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Správne neomalená, vulgarizmov sa neštítiaca, no aj práve preto tak realisticky pôsobiaca slovenská dráma, naznačujúca, akým smerom by sa naša kinematografia mala uberať, ak chce byť úspešná. Dominika Morávková tu je podobne ako v Pirku herecky opäť herecky nesmierne zaujímavá a dokazuje, že postavy problematických dievčat sú pre ňu ako šité na mieru. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Nemohli jsme uvěřit tomu, že jde o absolventský školní film. Žádná obvyklá tezovitost, polopatičnost, samoúčelné okouzlení formou: zkrátka nevyzrálost, běžná (a do jisté míry "nutná") u prvotin. Tento film naopak s přehledem strčí do kapsy drtivou většinu "dospělé" tvorby zdejších zavedených tvůrců. Pravda, konkurence je chabá: Není dnes bohužel běžné jít do kina na tuzemský (a do tuzemska počítám celé někdejší Československo) film a nestydět se. Nicméně Špína nejenže není hloupá, ale dosahuje ve všech měřitelných parametrech evropské úrovně: Od práce s hudbou, přes vedení herců až po dramaturgicky propracované uchopení tématu, na němž by si navíc mnozí vylámali zuby. - Geniální to asi není (příběh se na několika místech cyklí, některé vedlejší postavy působí poněkud karikaturním dojmem atd.), velmi dobré ale dozajista. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono je sice hezké, že Nvotová chce točit civilně a realisticky, ale to je houby platné, když to neumí. Pro mě to byla víceméně uřvaná nuda. Je sice pravda, že některé sekvence z psychiatrického zařízení celkem trefně ukázaly neschopnost tamních doktorů a Dominika Morávková-Zeleníková tady po Pirku vystřihla další oběť jako z partesu, ale to je prostě málo. 30% ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Scenár stojí na veľmi jednoduchých základoch ( mlčanlivosť Leny) vzťahy v rodine, samotný akt znásilnenia, ktorý je vykonaný za veľmi odvážnych podmienok ( chápem tomu, že narušenie niečoho čo vnímame, ako domov je tu dôležité pre vývin postavy, ale predsa len). Ale aj napriek tomu je to herecký na veľmi vysokej úrovni a režijne si je Tereza veľmi istá tým, čo chce povedať a ako to chce povedať. Film vďaka tomu funguje a núti k zamysleniu. Často vyčítam slovenským filmom chladnosť a neschopnosť preniknúť do postáv. Tereze sa to darí.Nie vždy, ale rozhodne viac, než by som od takéhoto filmu čakal. Nie je to dokonalý film, ale je to dôležitý film. Nie len témou, ale aj tým, že prekračuje hranice. Pôsobí európsky a aj napriek množstvu vulgarizmov vyspelo. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Jedna z mnoha variant, jak dokáže znásilnění poznamenat ženu a převyprávěno až v realisticky děsivé podobě. Herecky klobouk dolů před hlavní hrdinkou, která předvádí neskutečně depresivní polohy. Především první polovina je hodně intenzivní, bez servítek předhazuje negativní stránku dnešní doby a psychické stavy Leny děsí. Děj je vystavěný velice jednoduše, bez žádných zvratů, překvapujících momentů, ale přesto účinně umí zapůsobit. Podařilo se scény výborně doplnit hudebně, což zážitek ještě více umocňovalo. Nechtělo se mi vůbec věřit, že se jedná teprve o druhý režisérský počin Nvotové a zvládla to lépe, než kdoví jaký rutinér.......8/10 ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Jestli moderní psychiatrie vypadá podobně, jako je tomu v tomto snímku, tak to tedy potěš koště, protože ten obrázek je poměrně nekompromisní a perfektně dokresluje depresi celého filmu, který velmi citlivě a současně bez obalu zpracovává jednu z nejsilnějších látek, které se dají v životě bohužel najít. Tahle celovečerní režijní prvotina má rozhodně co říct a její některé scény jsou skutečně dechberoucí a mrazivé. Výborná práce. 85 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zavazna tema ale spracovanie je take divne. Väcsinu stopaze sa to snazi byt natolko civilne az je to riadna nuda. Vynimku predstavuje akurat postava afektovaneho brata hlavnej hrdinky, ktory pre kazdu malickost dostane zachvat hnevu a zjape jak zmyslov zbaveny retard. Cely cas som rozmyslal naco takto imbecilnu postavu do filmu dali. No predsa kvôli zaverecnej scene s odhalenim nasilnika. Bez toho sialeneho rapla by nielen hlavna znasilnena hrdinka ale aj vsetky ostatne postavy pozerali nadalej do blba a mlcky trpeli. No a pomery na psychiatri su uplne sialene. Tam sa evidentne nikto nevylieci ak to tam tak funguje. 4/10. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,OTEC ŤA ZNÁSILNOVAL A PONIŽOVAL AŽ KEĎ MAMA ZOMRELA. A PREDTÝM SA TO NEDIALO?“ ,,NIE.“ ,,A NEPRÍDE TI TO ZVLÁŠTNE?“ ,,NIE, TO MÁ LOGIKU. UŽ NEMOHOL TRTKAŤ MOJU MATKU.“ __ Predlho mu žiaden slovenský film tak výrazne neoslovil ako ,,Špina“. Po tradične zameraných filmoch sledujúcich ,,obyčajné príbehy obyčajných ľudí“ prináša Nvotová ,,neobyčajné príbehy obyčajných ľudí“. Niekedy takmer v závere som si uvedomil, že ide vlastne o ženský film a ženskom probléme, bez problémov sledovateľný akýmkoľvek – teda aj mužským - publikom. Istá kritika, možno aj po obsahovej stránke by sa dala filmu prisúdiť, väčšinou však ide o špekulácie, či by v ňom nemohli byť isté veci podané a povedané inak. Priehrštie vulgarizmov, ako typický znak našej kinematografie, my v tomto prípade vôbec neprekážal a predovšetkým a vidím ho ako jediný možný krok ku zdôrazneniu realistickosti ukázaného prostredia. Dosiaľ som nevidel žiadne posedenie mládeže na psychiatri, ale z autentickosťou tu zobrazeného som nevychádzal z údivu a prišlo mu rovnako dobre nakrútené ako to urobil Forman v ,,Prelete nad kukučím hniezdom“. Všetci herci a predovšetkým ti mladí hrajú výborne a s väčšou uvoľnenosťou, ako starší skúsenejší kolegovia. Presvedčivo stvárnenému telesnému postihnutiu Leninho brata by som takmer uveril, pokiaľ by som o Patrikovi Holubářovi nevedel z filmových minútok Vladimíra Hendricha upozorňujúcich na film ,,David“, kde pre zmenu stvárnil autistu. Ľahko prehliadnuteľný, zato veľmi zaujímavým je motív rieky pri ktorej je dej často situovaný a tým parafrázuje tvrdenie pantha rhei – všetko plynie – čím Lena prijíma danú skutočnosť a vysporiadanie sa s ňou. Sarkasticky povedané čo bolí, to prebolí. následkom čoho zaniká závan ,,rape a revenge“ žánru, ku ktorému v závere jednou scénou začne film inklinovať. Ak toto nevyhrá Slnko v sieti za najlepší film, tak potom už neviem... A dodám ešte toľko, že mám rovnaký ruksak ako Lenin brat... To iba tak, aby som všetko dáko rozumne ukončil. (1729. hodnotenie, 111. komentár k filmu) _ P.S. môj komentár č. 1000. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

HBO GO - Náročný a těžce stravitelný film, který si rozhodně nebudete pouštět opakovaně. Nicméně lze určitě vyzdvihnout práci mladé režisérky, tohoto tématu se zhostila velmi dobře. 70% ()

Tatatranka 

všechny recenze uživatele

Přimhouřila jsem oči. Proč? Slibný a silný debut. V česko-slovenském kontextu takovýto film chýbal. Má poetiku, místy i dynamiku. Nezapadá, nezapadne. Těším se na další film Terezy Nvotové ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Předpremiéra Febiofest, konečně měl někdo odvahu v česko-slovenském prostředí zpracovat toto závažné a velmi časté téma z reálného světa. Tvůrcům gratuluji, tak pravdivé, psychologicky velmi dobře zvládnuté. Film Špína vzniklý v česko-slovenské koprodukci získal v německé Žitavě cenu saské ministryně kultury za nejlepší režii v konkurenci 130 filmů. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-live-kulturni-servis/468827/cesko-slovensky-film-spina-ziskal-cenu-na-nemeckem-festivalu.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní drama, ze kterého vám dobře nebude. Depresivní atmosféra vyšroubovaná na plno s explicitními scénami. Nakonec to ale ve výsledku na mě působilo značně rozporuplně. Na jednu stranu depka jak prase, na druhou stranu jsem nechápal. Každopádně Nvotové filmový debut se povedl. 70% ()

filmsim 

všechny recenze uživatele

Těžko stravitelné drama, které ví co a jak chce odvyprávět. Jen to pro mě byla až příliš úmorná a nezajímavá podívaná, které však nemůžu upřít nadprůměrné řemeslo. 7/10 Více v mé recenzi. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Vlastně vůbec nevím, jak to mám hodnotit. Na jednu stranu mě to vůbec nenechalo chladnou, na stranu druhou se tomu nedá odpustit ta halda nesmyslů. Nejvýrazněji je to vidět na vykreslení psychiatrie, kde funguje jednou volný režim, jindy z vás udělají zeleninu asi podle toho, jak se to zrovna do filmu hodí. Navíc jsem vcelku alergická na to, když něco, co by z toho mělo vyplynout, v dialozích násilně říkají samotné postavy. Kdybych to brala čistě z toho pocitového hlediska, tak je to ale pomalu na plný počet. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Námět je tak jednoduchý, že skvěle hraje do vystavění celého scénáře - končící opět jednoduchou, ale velice účinnou, katarzí hlavní hrdinky. Deprese čiří nejen z příběhu, ale i hereckých výkonů a především z výtvarné estetiky, která se nebojí minimalismu a tím zasahuje lidskou duši o poznání více. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Syrový příběh, ve kterém každého štve demence hlavních hrdinů. Prostředí dětského ústavu je sice depresivní, avšak scénář toporný, Lena divná a celý koncept mě nenadchnul. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

SPOILER! Myslím, že som bol dnes svedkom posunu slovenskej kinematografie na úroveň ostatných krajín V4. Vyzreté, prepracované a strhujúce spracovanie zaujímavej témy. Nevadí, že dialógy šušťali papierom. Oceňujem, že sa film celý čas zameral len na prežívanie Leny a nie aj na toho chlapa. To by asi oslabilo drvivý emocionálny účinok príbehu na diváka. Asi to mali nazvať "Do pi.e", lebo toto slovné spojenie sa tam opakuje snaď 100x. Dodáva to autenticitu a vystihuje bezvýchodiskovosť situácie. Až dnes som si na plno uvedomil, aká je Bratislava nevľúdna. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Morávková je výnimočná slečna herečka nie na slovenskej, ale na európskej úrovni. Som šťastný že sa jej dostalo po detinskom Pirku kvalitnej role s takto dôležitou témou. Nvotova je drsná, no nie samoúčelné explicitná a dostala ma, najmä vyspelostou a skvelou prácou s prirodzenými nehercami. Zvlhli mi oči a zabudol som dýchať. Škoda, že na oscaroch zastupovala Slovenský návrh na nomináciu na oscara Čiara a nie Špina - s medzinárodne atraktívnejšou témou. Možno by mala šancu. ()

Související novinky

Režisérka Špíny chystá nový film

Režisérka Špíny chystá nový film

15.11.2018

Tereza Nvotová zvládla v minulém roce uvést do kin rovnou dva celovečerní snímky, drama Špína a pak dokumentární počin Mečiar.  Oba filmy zaznamenaly relativní úspěch, a to jak u kritiků, tak i u… (více)

25. Dny evropského filmu

25. Dny evropského filmu

02.04.2018

Již 25. rokem nabízí Dny evropského filmu to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos promítnou 49 filmů z různých koutů Evropy. Snímky rozdělené do 7 programových sekcí reflektují… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Reklama

Reklama