Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lena je sedmnáctiletá holka z obyčejné rodiny. První zamilování, tajné noční dobrodružství, magická rána nad Dunajem... Její svět plný snů a touhy rozbije znásilnění. Je to jako špína, která se nedá smýt. Lena si musí projít cestou, která už není jenom obyčejným dospíváním, ale spíš bojem se sebe samou. Okolí ji nechápe a už nikdy úplně nepochopí. Je to Lena, kdo se musí změnit, dospět a pochopit, že není obětí a trest si nezaslouží ona, ale ten, kdo jí to udělal. (Falcon)

(více)

Recenze (238)

kajas 

všechny recenze uživatele

Je samozřejmě důležité upozorňovat na tak společensky závažná témata, film mladé Nvotové navíc rozhodně nepůsobí jako jen tak nějaký absolventský snímek a svým řemeslným zpracováním rozhodně dosahuje kvalit plnohodnotné celovečerní produkce. Problém jsem už ale měla s jistou nevěrohodností samotného znásilnění (opravdu by nekřičela, když je vedlejší místnost plná lidí?) i s přístupem terapeutů v léčebně. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Na slovenské pomery pomerne dobrá dráma, s časti psychologický film s otrasným slovníkom ktorý do príbehu jedného dievčatka pospájal to najhoršie čo sa v slovenských osadách odohráva pomerne často. O niečo lepšie ako Pirko s pomerne dobrou kamerou a solidnými nehereckými výkonmi.... ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy dát nechci, to je málo, protože průměrné to nebylo. Minimálně herecké výkony byly výborné, ale scénáři jsem věřit nedokázala. Nechat se radši zavřít na psychiatrii, než napráskat jedno hovado? V tom bohužel dilema nevidím, čímž rozhodně však nechci toto téma a traumata s tím spojená znevažovat. Ještě k vykreslení prostředí té psychiatrie - jestli to tam vážně chodí ještě i v dnešní době takhle - a je tam tak nemožný a netečný personál, tak není vážně radno se zbláznit. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Tereza Nvotova hraje v kravinach a nyni je i reziruje.. Spina je film o znasilneni holky v pubertalnim veku, o tom jak se s tim vyporadava. Taky tam je psychiatricka lecebna, ktera je pomerne originalni, ale neverim v jeji realne vyobrazeni, protoze jinak by se vsechny psychiatricky lecebny museli okamzite rozpustit. Film me nezaujal, je to vicemene jen nejaka naucna socialni nota bez jakyhokoliv presahu. PS: Ve filmu jsou videt bobrici, ale fapovatelny to neni. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* sice toto slovenské drama se aktuálně drží na hraně 70%, ale mí oblíbenci ho spíš chválí a vyzdvihují a tak jsem chtěl posoudit sám jeho kvality, i když jsem se bál deprese, která z něho čpí od začátku. Nakonec jsem to zvládl a můžu docela pochválit, i přesto že jsem musel těžce překousnout uvěřitelnost znásilňovacího aktu doma. Jedná se o pomalé komorní drama, které hodně stojí na hereckých výkonech a překvapili tentokrát i neherci. Taky palec nahoru je za způsob, jakým se hlavní hrdinka se svým těžkým údělem poprala, což bylo nakonec nejlepší pro ni i její okolí. Není to film na reprízu, ale jinak docela poučný. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Nebudem tvrdiť, že to bolo super a že to vytvorilo nezabudnuteľný zážitok, ale na slovenské pomery ide o značný nadpriemer. Za zmienku stojí, že dialógy pôsobia autenticky vďaka výdatnému množstvu nadávok bez servítky ako to u mladistvých reálne chodí. Tentokrát ma nič nenapadá, čo by stálo za kritiku a preto aj tie 4*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

*Teda jak tak pozeram, logika zas sla na dovolenku aj v tomto filme : chlap znasilnil holku vedla v izbe, pricom cela familia sedela v susednej miestnosti - asi boli uplne hluchi, a slepi ked nepoculi ten krik. A doteraz si to neviem vysvetlit, nech rozmyslam ako rozmyslam. . K tomu ona este z toho znasilnenia je v hajzlu, teda pardon, dost mimo a vyrovnava sa s tym. No teda poriadne slaby namet na film, dementnost scenara a jeho bezradnost z toho krici na kilometre. Hlavne po tom, co vidim ze sa deje s krimigrantami v Europe - to by sa pomaly muselo natocit vyse 100ka filmov o kazdom takomto znasilneni zvlast. Tereza Nvotova sa teda nijak nepredviedla : 42 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Když to srovnám s Pirkem, tak tohle se mi líbilo o dost víc. Problém je ale v tom, že začátek je takový odbytý a určitě by se na něm dalo lépe pracovat. Pak nastane ta část, kde jsou zajímavé momenty, ale i ty nijaké a hloupé. Postavy jsou zde prostě špatně popsané a o nějakých nevím naprosto nic, což je škoda. Co se týče konec, docela se mi líbil, i když scéna v posilovně se moc nepovedla (a je mi to líto). 2* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film ma nekolik silnych momentu, dobre naznacene vztahy v rodine a solidni herecke vykony predevsim u mladych hercu. Slusna ponura atmosfera... Asi bylo zamerem, ze film "nekde" bloudil jako hlavni hrdinka, ale urcite se dalo zahrat jeste na dramatictejsi strunu a zaver taky mohl nekde smerovat. ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Takovej film ze života.. nechci zlehčovat znásilnění, ale tohle se dalo natočit mnohem líp.. ikdyž má film průměrnou stopáž, tak jsem se u něj dost nudil.. těch 68% moc nechápu.. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Formanov PRELET po Slovensky a trochu inak. Silná atmosféra, ktorá ma pohltila. Absolútna ignorácia a nezáujem personálu psychiatrickej liečebne bol zobrazený verne (o tom tu ale nie). Práca s nehercami a slovnik dnešnej Slovenskej mládeže. Autenticita filmu pre mňa na 100%. Pre mňa osobne najlepší Slovenský počin tohto roka. P.S. Keby malo Slovensko oskara, dal by som ho za hlavnú rolu Morávkovej a za vedľajšiu Holubářovi (ktorý bol úžasný aj napriek ojedinelejšiemu výskytu) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Pokud máte fyzikáře, který je ještě schopen erekce, tak pozor! Mohlo by se totiž stát, že vás přeřízne jako nůž sýr holandského typu a vy následně nebude umět s tímto hanebným aktem žít. Proto by hned v prvopočátku bylo dobré, kdybyste o celé události řekli nejlépe bratrovi, který by daného fyzikáře přiškrtil v tělocvičně. 75 % ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Treba to podchytit včas, kým prijde dalšia tragédia..." Tragédie tohoto filmu spočívá za mě jednak v tom, na jak nevěrohodné úvodní zápletce je film postaven (viz fakt, že dotyčná není zrovna nějaká kráska a akt jejího znásilnění od doučujícího učitele proběhne v pokojíčku, kdy je ve vedlejší místnosti skoro celá famílie), ale pak taky na velmi nefunkčním způsobu komunikace režisérky s divákem (viz přílišná náznakovost vedoucí k tomu, že mnohdy není moc srozumitelné, kdo vlastně co o dané situaci ví nebo proč jedná, jak jedná). Chování jednotlivých postav tak mnohdy nepůsobí zrovna moc přesvědčivé a to zejména v případě rodičů Dominiky. Zde jsem třeba moc nepobral, proč se do celého dění už někdy na začátku nějak nevložil Dominičin otec, a to zvláště, když matka na mě dlouho působila dojmem, jako  by ji starosti kolem Dominiky trošku až obtěžovaly. Celá ta Dominičina hospitalizace v (psychiatrickém?) ústavu pro mladistvé, která je pak zdrojem řady následných traumatických scén (včetně nepochopitelné léčby elektrošoky), je tak za mě jeden velký omyl. Ale ani ne tak omyl rodičů Dominiky, ale v první řadě tvůrců tohoto filmu. Faktem zůstává, že nebýt této scénáristické zkratky, neměl by film následně o čem vyprávět. Co mi na filmu dále hodně vadilo, bylo to, jak bulvárně popisuje dění v onom ústavu pro mladistvé. Chápu sice, že chtěli tvůrci filmu asi ukázat, jaké ztracené existence v takovémto zařízení pobývají, ale podle mě to šlo i bez všech těch sprostot. No a nad čím mám tedy opravdu velký otazník je chování zdejší psychiatričky (viz třeba zpochybňování výpovědi jedné dívky a totální nezvládnutí vedení quasi skupinové terapie). Za mě opět příklad nepříliš věrohodného scénáře. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Neprekročilo to tieň tých útrapných, slovenských drám. Ja len nerozumiem, prečo si tvorcovia myslia, že všetcia diváci budú veľmi silno empatickí a počas tých dlhých, dokumentárnych záberoch bez hudby na tvár hlavnej hrdinky kráčajucej niekam do piče, budú presne vedieť, čo v tej chvíli prežíva, čo si myslí a čo si cíti. No proste nie, ja nie som empatický a nvm, čo sa jej vtedy preháňa hlavou. Veď je to žena, to ani za bežného provozu človek nevie, čo chce a čo si myslí, nie keď prežije to, čo prežila! To, že to miestami bola nuda a miestami nelogické, to už ani neriešim. Zistil som ale, že herectvo Šiškovej mi v tomto filme neskutočne liezlo na nervy. Pri Morávkovej som od Pírka presne vedel, čo očakávať. A dostal som to. Nie rozprávky, ale ťažké dramatické postavy, najlepšie teeniek, to jej treba, to jej ide. Celé je to ale postavené na dvoch silných scénach, trefných a vtipných ( aj keď niekedy to asi nebol zámer ) dialógoch a na snahe medzi riadkami poukázať na problémy spoločnosti a ich chybné riešenia. Či? Dám tomu zatiaľ tak a uvidím časom. Slabé 3 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

O znásilnění se radostný film natočit nedá, není tedy divu, že tohle drama, ve kterém se mužský svět téměř vytratil, působí ponuře a depresivně. Postava hlavní hrdinky se o svých pocitech nesvěří nikomu, natož divákovi, takže jejími duševními pochody nás provází hlavně citlivá kamera, díky které film působí i docela artově. Palec hore. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Na československé poměry nadprůměrné herecké výkony a precizně natočená "teen" deprese v exteriérech Bratislavy. Zasloužené nominace a ocenění. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(111/2017) / Po väčšinu filmu zúfalstvo. Drvivá väčšina scén neprináša nič nové či už z hladiska deja (čo by ani nebol ten hlavný problém, keďže o ten tu v prvom rade nejde), alebo, a čo je horšie z hladiska psychológie hlavnej postavy, resp. jej posunu niekam. To že je obeť znásilnenia v sračkách divák pochopí okamžite rovnako ako charaktery ostatných postáv. Zo dve tri dobré scény proste nestačia. Všetok ten hluchý čas je potom vyplnený samoúčelnými scénami, v ktorých podľa mňa zbytočne dominuje nasilu tlačená vulgárnosť, ktorá sa chce vydávať za prirodzenosť a autentickosť. Niektoré vizuálne či vizuálno-hudobné motívy a zábery sa však celkom podarili, nadšenie ale nikdy netrvalo dlho. (4/10) ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Dominika tentokrát neprovokavala svými přednostmi a nechala je zahalené. Zahrálo to, tak jako u Pírka skvěle jde vidět, že problémama si v dospívání prošla asi hodně. Jen mi tady chyběla větší vnitřní bojovnost s daným problémem a přišla mi pomalu více psychicky zdrcená než v předchozím filmu, kde si podle mě zažila pořádné muka. Dávám 60% ()

Související novinky

Režisérka Špíny chystá nový film

Režisérka Špíny chystá nový film

15.11.2018

Tereza Nvotová zvládla v minulém roce uvést do kin rovnou dva celovečerní snímky, drama Špína a pak dokumentární počin Mečiar.  Oba filmy zaznamenaly relativní úspěch, a to jak u kritiků, tak i u… (více)

25. Dny evropského filmu

25. Dny evropského filmu

02.04.2018

Již 25. rokem nabízí Dny evropského filmu to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos promítnou 49 filmů z různých koutů Evropy. Snímky rozdělené do 7 programových sekcí reflektují… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Reklama

Reklama