Reklama

Reklama

Columbus

(festivalový název)
  • USA Columbus (více)
Trailer

Obsahy(1)

Okúzľujúca komorná dráma zachytávajúca príbeh o dcére zotavujúcej sa narkomanky a v Kórei narodenom synovi chorého kritika architektúry, ktorých vzájomne prepojí strach zo straty rodiča. Jej vášeň pre architektúru im poskytne príležitosť na úprimný rozhovor o spoločnej situácii a aj napriek výraznejšiemu vekovému rozdielu v ňom objaví dlho hľadaného intelektuálneho partnera a prežije s ním niekoľko dní, ktoré zmenia jej pohľad na život a budúcnosť. Príbeh sa odohráva v meste Columbus, známom predovšetkým veľkou koncentráciou modernistických budov. Práve prepojenie mesta a príbehu umožňuje inteligentné a podmanivé skúmanie toho, ako dokážu fyzické štruktúry mesta reprezentovať isté emocionálne medzníky v našich osobných životoch a tendenciu, s akou ich zdieľame s ostatnými ľuďmi. Od absolútne znamenitej kamery, cez subtílne, no silné herecké výkony až po výborne použitú hudbu je Columbus výborný v tom, ako presne dokáže zachytiť ľudské emócie a ich silu bez straty preniesť na plátno. Je to ten druh filmu, ktorý si nájde cestu priamo do srdca každého diváka. (Art Film Fest)

(více)

Recenze (23)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Podobné rom-com hodně můžu, zvlášť s takhle sympatickou dvojicí, ale tohle je zkrátka asi až moc indie a tak nějak bez tahu na branku. Haley Lu Richardson i John Cho jsou opravdu super a je radost se na ně dívat, ale po tom co se setkají, si hodinu povídají, buď o ničem nebo životních strastech, a pak to najednou skončí, bez pořádné pointy. Čekal jsem trošku víc. Ovšem fandové minimalismu (hlavně ve vyprávění příběhu) si přijdou na své. PS : Má to moc hezkou hudbu. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THE PROBLEM WITH BEING A TOUR GUIDE IS THAT YOU STOP SEEKING. YOU BECOME SOME ARBITER OF TIDBIT FACTS..." ----------- Architektúra a kamera. O nič viac tu nejde. Presne tak som to chcel aj ohodnotiť. Vtedy by ale film bol rýchlym adeptom a aj víťazom piatich hviezdičiek. Columbus je skutočne nádherný, úchvatný a podmanivý, záber za záberom, sekunda za sekundou. Mimoriadne pomalé tempo s geniálnou kamerou a minimálnym strihom z diváka urobí buď spáča, nerváka, alebo milovníka. Keďže sa mi ale všetky weby, vrátane rôznych recenzií a komentárov, snažia nahovoriť, že tu išlo o niečo viac, že tu bol nejaký väčší príbeh a že sa jeho ďalšia dominantná stránka nachádzala v dialógoch a emóciách, za 5 hviezdičiek to určite nebude, no a dokonca ani za 4*, predovšetkým z rešpektu pred filmami, ktoré to za 4* mali a Columbus v drvivej väčšine aspektov prevalcovali. Do profilu ale na konci mesiaca rozhodne pôjde. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Esteticky precizní, tiše vzrušující film o setkání dvou ztracených duší. Poutavě vykreslena architektura malého města a charakterů v něm žijících. Životní změny provází melancholie. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Najotravnejší film 52.kviff. Okecávačka o ničom, nulová chémia medzi ústrednou dvojicou, Haley Lu Richardson je síce skvelá, ale nemá žiaľ čo poriadne hrať. John Cho, na rozdiel od nej, úplne bez šťavy a charizmy. Strach zo straty rodičov je kde, preboha? Indie film, ktorý sa tvári ako niečo, čo ani trocha nie je. Pán režisér očividne očarený Sorrentinovou optikou. Bublina alias bubli-fuck. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Film a architektura – model bez Tatiho. Vidět takto úsporně budovaný a přitom plně přesvědčivý vztah mezi dvěma podobně komplikovanými postavami je malý zázrak. Kogonada citlivě a pozvolna poodhaluje jejich touhy, radosti a trápení, nechává je promlouvat nejen skrze dialogy, ale i přes gesta a nespočet stylistických prostředků – minimalistické pohyby kamery, umístění v záběru, svícení, přehlcenost nebo naopak vyprázdněnost zvukové stopy, úspornou montáž a samozřejmě i přítomnost majestátních staveb, které vynalézavě zachycuje širokoúhlá kamera. Od Francouzské nové vlny snad žádný kritik / teoretik nevládl “filmovým perem” takhle zdatně. Pro mě jeden z nejlepších filmů KVIFF 2017. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Rom-com? Nah. Spíš klasická festivalová konverzačka dvou mladých lidí, kteří si padnou do oka, ale zároveň neprožívají žádnou over-the-top love story. Jinak vcelku obyčejný příběh povyšuje především focus na modernistickou architekturu města Columbus, ve kterém se celý příběh odehrává. Obrazově i hudebně je to velmi pěkné a jak snovou a mírně nepředvídatelnou kamerou, tak líbivým ambientem jsem se nechal do filmu velmi lehko vtáhnout. Kdo alespoň trochu cítí filmařskou estetiku, ale nečeká nějaký vyloženě hluboký art a zároveň má rád minimalistické dialogové filmy o dvou postavách a několika nepodstatných přicmrndávačích, bude se bavit. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek pro mě byl trochu zklamáním v tom smyslu, že sice má hezky pomalé tempo, dobré herce ve svých rolích, ale i přesto, že máte pocit, že v jejich pomluvách má být víc, mně přišly tak nějak prázdné. Ani to, že se mi herci zamlouvali, nedokázalo přebít skutečnost, že mě to jednoduše moc nebavilo. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Viem si úplne predstaviť, ako sa pri tomto niektorí netrpezlivo pozerali na hodiny, mrvili sa, obzerali sa. Pretože veď sa tu, sakra nič nedeje a je to hrozná "indie" nuda. Columbus je svojský. Buď ho budete za to pomalé plynutie neznášať, nebude vás baviť dôraz na architektúru, vzťah dvoch úplne odlišných ľudí vám bude ukradnutý. Možno ho ani nedopozeráte. Alebo naopak; zamilujete sa do každého jedného záberu a stavby a budete čakať na každý ďalší dialóg medzi atypickým párom. Kogonada nehrá na príbeh, na napätie a ani na moment prekvapenia. Toto je čistá láska ku kamere, slovu a pocitom samotným. A samozrejme - k architektúre. Asi nemusím vysvetľovať, ako to bolo so mnou... ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Ak hladáte zábavu, v tomto filme ju nenajdete. Na takýto film treba mať náladu. skrátka .... mno ... ja som ju nemal. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Tento pán vie ako natočiť vizuálne pútavý film. Obrazy, ktoré sa jednotlivo prelínajú sú priam dychberúce. Na prvý pohľad často nesúvisiace, no spolu vytvárajúce úchvatný celok. Vyzerá to tak, že Columbus je vskutku očarujúce, modernistické a architektonicky rôznorodé mesto. No a samotný príbeh je tak obyčajne neobyčajný, že to len samotný život dokáže napísať. ()

Tft 

všechny recenze uživatele

Už dle Kogonadovi stránky/blogu je jasné, že filmovému řemeslu rozumí naprosto s přehledem. Columbus sice na první pohled může vyhlížet jako těžce artová indie hipsterská hříčka, ale když se na to člověk podívá opravdu důkladně, je jasný že je to spíš skvělá ukázka režisérského umění, což je vzhledem k tomu, že se jedná o prvotinu velmi slušný úspěch. Každý záběr je do detailu vyladěný, ať už se jedná o kulisy, herce nebo úhel kamery a je to celé skvělá ukázka modernismu jako uměleckého směru v kinematografii. Je z toho cítit láska Kogonady jak k filmu tak i k architektuře, která je velkou součástí celého děje snímku. John Cho a Haley Lu Richardson mají každý svůj problém, on přijel do Columbusu kvůli svému otci, který leží v nemocnici a ona je zde připoutaná kvůli své matce, kterou nechce opustit. I přes svůj věkový rozdíl si najdou společné téma, skrz které se dokážou sblížit. Haley Lu Richardson je tady naprosto skvělá a jsem rád, že se po ne moc výrazné roli v The Split a The Edge of Seventeen propracoval k tak skvělé roli, John Cho jí v roli naslouchače skvěle sekunduje. Columbus pomalu skrze chytré dialogy řeší několik otázek lidského života a celý se nese ve zvláštním tónu a musím uznat, že už nějakou dobu jsem neviděl film, který by se po pár dnech takhle usadil v mysli. Kogonada umí vyvolat zvláštní filmové kouzlo a opravdu se těším s čím dalším přijde. Jedno z velmi příjemných překvapení tohoto roku. Btw. velmi povedený soundtrack. 86% ()

skeptic 

všechny recenze uživatele

Vizuálna štylistika nepochybne zaujímavá. Kogonada si potrpí na zaujímavé kompozície, veľa je tu tých symetrických centrovaných (niekoľko môžete vidieť aj na čsfd v galérií filmu) ale ďalej napríklad aj množstvo „rámov v ráme“ (používanie zrkadiel, dverí). Všetko to zatiaľ spomenuté je úchvatné ale príbehovo je to len indie... meh, priemer. Oceňujem síce, že moderná architektúra nehrá čisto len rolu motívu v zmysle „je to to o čom sa rozprávajú postavy a čo ich určitým spôsobom pojí“ a zužitkuje sa aj v inej rovine napríklad je zásadným prvkom pri Cassandrinom odhalení jej mamy (dokáže „špehovať“ cez budovu lebo je celá presklená – moderný štýl). To je vec, ktorá sa ale dá ľahko prehliadnuť a aj keď ju neprehliadnete, zas toľko veľa vám to k filmovému zážitku nedá. Postavy sú okej, ale uveriteľný vzťah je budovaný len tak-tak, nemá až tak pevné základy a mal som zmiešané pocity, či sa to s každým ďalším dialógom skôr len nezosype, než spevní ale nakoniec to Kogonada nejak udržal pohromade až dokonca. Povedzme, že v tejto príbehovo-vzťahovej rovine splnil minimálne požiadavky, bohužiaľ už veľmi nešiel nad ne. Fajn ale zabudnuteľné. 65 - 70% ()

Gendarme 

všechny recenze uživatele

Dobré záběry a color grading. Netradicně pojatý 'romantický' vztah hlavních postav. Jako architecturenerda mě to celkem bavilo, žádný zázrak to nebyl. ()

Bajislaw 

všechny recenze uživatele

Další film, jehož průměrné hodnocení vypovídá o jeho kvalitách zhruba tolik, co průměrná mzda o životní úrovni. Columbus je dobrý a nanejvýš originální film, žádný předvídatelný indie movie, který divákům servíruje unylou romanci za doprovodu písní od Bon Iver. Columbus je jiný. Má zajímavý námět, je zasazený do netradičního prostředí a zdobí ho fantastické herecké výkony. Haley Lu Richardsonová je v titulní roli natolik přesvědčivá, že je těžké uvěřit, že cokoli „hraje“ a John Cho (Harold ze Zahulíme, uvidíme nebo Hikaru Sulu ze Star Treku) podává skvělý, uměřený výkon. Práce s kompozicí i barevností je vynikající. Každý jednotlivý záběr filmu by si zasloužil zarámovat a pověsit na zeď. Zážitek jako z jiného světa ještě umocňuje krásná hudba skupiny Hammock. Některým může Columbus připadat nudný nebo málo zajímavý, ale to je jen netrpělivost nebo deficit pozornosti způsobený zahlceností podněty. Zdráhám se napsat, že Columbus je film, který trpělivý divák ocení, protože to není žádné doporučení. Když si pouštím film, neříkám si: „Tak a teď se potrénuju v trpělivosti“. Nejsem masochista. U Columbus jsem se skvěle bavil a vřele ho doporučuju ho každému, kdo má rád filmy jako takové, nejen žánrové filmy. ()

Reklama

Reklama