Reklama

Reklama

Menaše

  • USA Menashe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V srdci komunity ultraortodoxních židů v newyorském Brooklynu se sympatický smolař Menaše, zaměstnanec obchodu se smíšeným zbožím, po smrti manželky Ley ze všech sil snaží udržet ve své péči synka Rievena. Protože však jejich tradiční kultura vyžaduje přítomnost matky v každé domácnosti, Rieven má být adoptován svým přísným ženatým strýcem. Rabín se však rozhodne, že Menašemu dovolí strávit týden před zádušní mší za Leu s Rievenem. Během společně stráveného času se otec se synem dojemně sblíží a Menaše tak dostane poslední šanci dokázat svému skeptickému okolí, že je schopným rodičem. Snímek Menaše, který se natáčel tajně uvnitř chasidské komunity, je jediným filmem za posledních sedmdesát let, v němž se mluví převážně jidiš. Jemné a hluboce lidské drama o otci, který navzdory pravidlům chce sám vychovávat syna, také poodhaluje závoj tajemství obestírající stovky pravidel prodchnutý svět hluboce věřících stoupenců židovského pietistického hnutí. (Cinemax)

(více)

Recenze (10)

POMO 

všechny recenze uživatele

Strhujúce ani náhodou, ale určite zaujímavé nahliadnutie do pravidiel fungovania ortodoxnej židovskej komunity v Brooklyne. Rabín v nej rozhoduje o tom, či zostane malý chlapec v opatere otca - hlavného hrdinu filmu, ktorý je už rok vdovec a tak trochu nešikovný smoliar... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jako pohled do jedné komunity super. Vypovídající hodnota velká. Po filmové stránce se ale sami musíte rozhodnout, zdali jste ochotni obětovat ani ne 80 minut, abyste se na chvíli podívali do kultury, kam se normálně jinak nepodíváte. O ničem jiném to totiž není. ()

wikked 

všechny recenze uživatele

Takový milý lidský příběh o bodrém chlapíkovi, který jen chce vychovávat svého synka a snaží se marně vzepřít striktním ortodoxním zásadám své komunity. // KVIFF 52 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nenápadný snímek, který trochu kazí herecké výkony, jež nevypadají v některých chvílích vůbec přirozeně, ale na druhou stranu je zde skvělý hlavní hrdina, který film táhne vlastně jen tím, že je takový ňouma a že má problémy, které jsou na jednu stranu normální, na druhou divné a dané těžko pochopitelnými pravidly extrémního židovství. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Bizarní vztahy uvnitř chasidské komunity. 1) 34letý režisér, scenárista a producent Joshua Z Weinstein natočil svůj první celovečerní film v Borough Parku v Brooklynu, kde je jedna z největších koncentrací Chasidů na světě mimo Izrael._____ 2) 39letý Menashe Lustig hraje sám sebe a prezentuje vlastní příběh. Poté, co se oženil (2001) s Angličankou, odjeli spolu do Londýna. Při pokusech o porod druhého dítěte s použitím oplodnění in vitro žena zemřela a Menashe se v roce 2008 vrátil zpět do svého rodného městečka New Square asi 40 km severně od New Yorku. Zde jej místní rabín nutil k novému sňatku, aby jeho syn měl kompletní rodinu. Menashe odmítl. Devět let poté vznikl tento film._____ 3) Weinstein musel překonávat mnoho svérázných překážek. Natáčet v Menasheho rodišti bylo vyloučené. Potomci skvyrských Chasidů z Ukrajiny odmítají dodnes všechny vlivy venkovního světa - odmítají internet, telefony, filmy, rádio. Sám Menashe byl poprvé v kině až na promítání svého filmu na festivalu v Sundance. Rabíni i v Borough Parku se stavěli proti filmování. Bylo velmi obtížné získat herce - například Ruben Niborski (syn Rieven) je z Izraele a využil roční práce své matky ve Státech._____ Film je převážně v jidiš, do níž překládali dialogy z angličtiny pomocí překladových programů._____ 4) Samotný snímek není zajímavý pro svůj jednoduchý děj nebo rovněž prosté herecké výkony naturščiků. Zajímavé jsou vskutku bizarní vztahy uvnitř chasidské komunity, které film zobrazuje. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Ideálny film na sobotný večer, pri ktorom držíte palce Mošemu, aby sa z bludného kruhu svojho života vymotal. Zároveň poskytuje pár momentov k zamysleniu a nejaké tie emócie. Len škoda, že to nebol "vyprošťovák" a volalo to po dabingu. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Newyorkská komunita ortodoxních Chasidů je velmi pevně svázána již po staletí neměnnými pravidly, avšak sympatický nekňuba Menaše v ní stejně zkouší bojovat o právo na výchovu svého syna, jež musí být dle Talmudu vychováván pouze v úplné rodině. Věčné téma zápasu člověka se systémem/autoritami o hranice osobní svobody je pojato díky zajímavému prostředí až dokumentárně a přes nenápadný děj prostý zvratů dokáže zaujmout. Jeden z velmi malého počtu snímků točených v jiddiš. Pěkné tři hvězdičky. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Pohled na komunitu chasidů prostřednictvím smolaře Menašeho, nepraktického tlouštíka. A mezi námi : tolik ošklivých chlapů pohromadě v čele s rabínem byste hledali těžko. ()

vyhnalek 

všechny recenze uživatele

Kolja na židovský způsob nebo také zajímavé nahlédnutí do jinak uzavřené chasidské komunity, kde je jinak zakázáno i fotografovat. ()

Reklama

Reklama