Reklama

Reklama

Poslední v Aleppu

(festivalový název)
  • Dánsko De Sidste Mænd i Aleppo (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Nekončící válka v Sýrii přinesla destrukci všeho. Aleppo je v troskách, přesto v něm někteří obyvatelé zůstali. Bezprostřední kamera zaznamenává každodenní rutinu členů týmu Bílé helmy, kteří se snaží zachraňovat lidi z trosek. Jenže jak dlouho je vůbec možné udržovat mrtvé město při životě? (MFDF Ji.hlava)

Recenze (12)

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě to jsou hrdinové když neutekli do Německa, ale brání svoji komunitu, pomáhají se zásobováním, vyprošťování zasypaných apod. Podle průzkumu provedeného tento měsíc chce 40% Arabů ve věku 18-24 let emigrovat. Když je EU v tomto nefunkční, možná by nás ochránila komunistická "železná opona" na hranicích. Politologicky lze dělit voliče na tři základní názory - na migraci, na otevřenou společnost (např. gayové, lesby apod.) a otevřenost zahraničního obchodu. U nás to na jedné straně podporuje Pirátská strana a druhém konci spektra odporuje SPD Okamury. Zelení nejsou takoví Piráti, ale mají problémy s otevřeným obchodem kvůli ekologii. Příznivci Pirátů a migrace by si měli tento dokument povinně pustili. Během druhé světové války také nikdo v Evropě neopouštěl své domovy. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že je to propaganda, protože upřímně, co dneska není? Stále se však jedná o svědectví. Svědectví z města, které trpí. A je jedno, kdo za to může a kdo ne. Kdo říká pravdu a kdo lže. Kdo vyhraje, jestli vůbec. Vidíme, jak tam pod těmi troskami jsou lidská těla a v doslova ruinách jedné metropole stále žijí tisíce lidí. Tenhle dokument nám dovolil nahlédnout do toho všeho. Velká škoda, že ta potenciální síla obrazu nedokáže udržet pozornost po celou stopáž. Přesto, historickou hodnotu to stále má a bude mít. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je to hrozné, ale stejně jako otupí hrdinové, otupěl jsem i já. Film začíná děsivou scénou vytahování dětí z trosek zříceného domu a úplně to mnou pohnulo. Pak se ale podobné scény vrací znovu a znovu, až se z nich nějak vytratí síla. Trefně píše quarte: historicky cenné svědectví, ale filmařsky slabší. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Dnes už existuje až príliš veľa pochybností a výpovedí svetových expertov, ktoré nasvedčujú, že White Helmes nie sú nič iné, ako len falošná organizácia pracujúca v prospech radikálov a islamských extrémistov. Tento dokument je s najväčšou pravdepodobnosťou len ďalšia západná propaganda. Tentokrát však až prekvapivo priehľadná. V určitých momentoch som nevedel či sa mám smiať alebo plakať. Zle nakrútená demagógia. 15 %!! ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

Peklo existuje. Stvořil ho člověk. A není dne, kdy by lidskost těch, co v něm žijí, nebyla vystavována těm nejtěžším zkouškám. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Na dokument dost dlouhé, ale neuspávající. Neutuchající víra v město, kam patřím, a zoufalost každodenního bombardování. Promítla bych všem, který tvrdí, že se mladí muži měli bránit se zbraněmi v rukou. Schválně, kdo z těch chytráků sestřelí ruský bombardér. Civilní obyvatelé mizí v troskách a dobrovolníci z bílých přileb se snaží vytáhnout, koho můžou. Někteří zázrakem přežili, některým není pomoc a někteří zemřou posléze v nemocnici. Hrdinství ve městě odsouzeném k zániku. Protože se Asadovi zachtělo. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

O politickej situácii sa toho mnoho nedozvieme, až to miestami vyzerá ako jednostranný pohľad, no to v tomto filme nie je dôležité. Nech už bojuje ktokoľvek a prečokoľvek, dopadá to najmä na civilistov. Príbeh o White Helmets - tých, ktorí pomáhajú vyprosťovať ľudí z pod trosiek po náletoch. ()

Drussus odpad!

všechny recenze uživatele

Od začátku až do konce prolhaná propaganda a to tak hloupým způsobem, že je mi velkou záhadou vysoké hodnocení ostatních. Až si myslím, že takové hodnocení je výsledkem soudružského zadání, kterému absolventi humusmanitních oborů tak lehce a rádi podléhají. Sýrii rozesral západ. Bílé helmy jsou herci hrající především v západních inscenacích typu syrský chemický útok a syrský útok na 584 teď už poslední nemocnici v Sýrii. ()

quarte 

všechny recenze uživatele

Stejně jako hlavní postava jsem postupně i já otupěl vůči nekonečnému utrpení lidí uvězněných uprostřed Aleppa. Nekonečná rutina smrti a neustálého zachraňování města, které se řítí k zemi rychleji, než lze vůbec pochopit. Reportážně nesmírně silné a historicky cenné svědectví, ale filmařsky slabší, někdy až příliš opakující se scény, nevhodné rámování a přetažená stopáž. ()

hotanka 

všechny recenze uživatele

Tihle lidi z dokumentu jsou hrdinové, bez ohledu na to, kolik lží na ně různí užiteční idioti Kremlu včetně těch našich naplivou.  Masivní dezinformační kampaně kolem Bílých přileb byly, doufám, přesvědčivě vyvráceny, viz třeba Guardian (https://www.theguardian.com/world/2017/dec/18/syria-white-helmets-conspiracy-theories) nebo Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/White_Helmets_(Syrian_civil_war)#Information_warfare_campaign). K celé věci se vyjadřoval i Elliot Higgins, zakladatel věhlasného investigativního Bellingcatu. Je zcela logické, že se místní dobrovolníky snažili Assad s Putinem diskreditovat a umlčet, přinášeli totiž svědectví o zločinech armád těch dvou páchaných na civilistech. Syrské Aleppo je toho mementem.  Je až k pláči, jak může někdo s dostatkem informací nazvat člověka, vyhrabávajícího dítě zpod hromady suti, propagandistou. Dotyční pomáhají trpícím, žijí v pekle, jsou očitými svědky válečných zločinů a přirozeně chtějí, aby svět věděl, co se v jejich městě, přednedávnem vzkvétajícím, děje. Každý člověk se srdcem na pravém místě by se choval stejně. PS: Ani se nedivím, že jsme na tom my Češi a Slováci s covidem (konec listopadu 21) tak, jak jsme. Chybí nám kritické myšlení, dar rozeznat kdejaký internetový žvást od pravdy. A tak se jako čert kříže bojíme banální vakcíny, abychom si pak, když ulehneme se zápalem plic, nechali v nemocnici pokorně píchat Remdesivir s mnohem větším množstvím vedl. účinků. A v našem neočkovaném těle se zatím virus spokojeně kultivuje a vymýšlí ideální evoluční strategie. ()

Ariaan odpad!

všechny recenze uživatele

A možná je to jinak: Organizace Syria Civil Defence, zvaná též „Bílé přilby“ byla založena v Istanbulu březnu roku 2013, tedy pouhých několik měsíců před prvním velkým a medializovaným použitím chemických látek v Ghútě u Damašku. Jejími původními hlavními akcionáři byli katarský červený půlměsíc, tehdejší samozvaná Syrská národní rada, působící z Turecka, a turecká zpravodajská služba MiT. Její hlavní postavou je dodnes bývalý britský zpravodajec James Le Mesurier, který po odchodu z britského královského pozemního vojska a z vojenské rozvědky MI6 vymetl jako soukromý kontraktor kdejaký konflikt na Blízkém a Středním východě. Jím ovládané společnosti Olive group a Good Harbour International pracovaly i pro nechvalně známou žoldáckou soukromou armádu Spojených států Academi (dříve Blackwater). Bílé přilby se pravidelně objevují tam, kde je potřeba nahradit vousaté islamistické hrdlořezy někým mediálně přijatelnějším pro západní útlocitnou veřejnost. Zpravidla je vidíte na filmových záběrech či fotografiích, jak zachraňují z ruin budov malé děti, které o několik dnů později zázračně uzdravené zase někde chodí do školy či běhají s jinými dětmi. Jsou zkrátka vždy tam, kde je potřeba hrát špinavé hry. Ne náhodou byli tito dobrodinci podepsáni i pod soustavným otravováním hlavního zdroje pitné vody pro Damašek. Toto filmové studio je dnes, po tureckém i katarském odchodu z tábora Saúdské Arábie, již plně v režii Rozvojové agentury USAID a britské Foreign and Commonwealth Office. Oficiální odhady uvádějí, že pracuje s rozpočtem zhruba 150 milionů dolarů ročně. S tímto profilem musejí být Bílé přilby jako oznamovatelé použití chemických zbraní v Dúmě Syrskou arabskou armádou nutně pro každého rozumného člověka velmi nevěrohodným zdrojem informací. Další díl seriálu "Asadův chemický útok" je připraven a bude spuštěn po zahájení syrsko-ruské ofenzívy proti džihádistické provincii Ildíb. Syrské, íránské a ruské tajné služby sledují převážení nádob s chlórem. Rusové proti přípravám útoku protestují v OSN. Lze dohledat. Až budou Bílé přilby tahat před kamerou otrávené děti, vzpomeňte si na tento příspěvek. Dnes je 30.8.2018. ()

Související novinky

23. Ji.hlava je tady

23. Ji.hlava je tady

10.10.2019

Třiadvacátá Ji.hlava je za dveřmi. Mezinárodní festival dokumentárních filmů letos nabídne premiéry českých snímků, přehlídku ukrajinského režiséra Felixe Soboleva, filmy žen o ženách i dosud… (více)

Reklama

Reklama