Reklama

Reklama

Zaklínač

Polsko, 2001, 130 min

Režie:

Marek Brodzki

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Scénář:

Michał Szczerbic

Hrají:

Michał Żebrowski, Anna Dymna, Ewa Wiśniewska, Grażyna Wolszczak, Andrzej Chyra, Maciej Kozłowski, Zbigniew Zamachowski, Wojciech Duryasz (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedle světově proslulé tolkienovské trilogie Pán prstenů, získal v posledních letech mezi fanoušky fantasy neobyčejnou slávu a uznání také polský spisovatel Andrzej Sapkowski se svým hrdinou zaklínačem Geraltem. Ten je hlavní postavou jeho povídek vydaných v knížkách Zaklínač, Meč osudu, Poslední přání a také románové pentalogie Krev elfů, Čas pohrdání, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní Jezera. Není vůbec náhodné, že řada fanoušků a obdivovatelů téměř okamžitě vytvořila nový fenomén, jehož součástí jsou fan kluby a internetové stránky. V dílech Sapkowského jsou zaklínači dokonalí bojovníci překračující možnosti lidského vnímání. Smyslem jejich existence je zabíjení stryg, vlkodlaků, upírů, bazilišků a dalších netvorů, které pronásledují lidi. Bělovlasý zaklínač Geralt z Rivie se však trochu "vymkl" z řad běžných zaklínačů. Není jenom mistrem různých druhů zbraní, ačkoliv sám nejraději zápasí s mečem, také trochu rozumí magii a je schopen bojovat s každým protivníkem. Nikdy nezůstává pouze chladnokrevným profesionálem, má lidské stránky a slabosti. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, stejně jako je donucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a často rovněž nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přesto je Geralt, podobně jako ostatní zaklínači "odsouzen" k vyhnanství a životu na samém okraji jakési středověké společnosti, jež v mnohém připomíná i naši současnost. Problémy, konflikty, fobie a rozpory "našeho" světa se zde promítají do světa imaginárního a fantastické postavy rytířů, čarodějů, trpaslíků a nebo elfů nám tak připadají důvěrně blízké a jejich jednání logické. Zaklínačova dobrodružství se neomezují pouze na známá dějová schémata žánru meče a magie (sword and sorcery), právě proto jsou tak zajímavá a přitažlivá. Podle cyklu Andrzeje Sapkowského povídek vznikl celovečerní snímek Zaklínač, a také stejnojmenný dobrodružný fantasy seriál, který natočil režisér Marek Brodzki. Setkávat se s ním budeme po třináct úterních večerů. Stejně jako v samotné předloze, ani zde není nouze o fantastické a pohádkové bytosti, netvory, draky, čaroděje, rytíře, stejně jako o souboje na meče i zápasy využívající tajemné magie. Znamenitou hudbu k seriálu napsal známý polský rockový skladatel, muzikant a hudební producent Grzegorz Ciechowski. Postavu osamělého zaklínače Geralta z Rivie vytvořil Michał Żebrowski (Pan Tadeáš), jeho přítele, barda a hudebníka Marigolda hraje Zbigniew Zamachowski (Plukovník Kwiatkowski, Ohněm a mečem, Ahoj, Terezko). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Savo 

všechny recenze uživatele

Bohužel to nevyšlo. Film je silně cejtit béčkem, triky nic moc, herci až na Yennefer taky nic moc. Hlavně dějová posloupnost mohla byt trochu propracovanější, kdo nečetl Zaklínače naprosto se v ději zamotá a celkově mu film také nic neřekne. Zaklínač by si podle mne zasloužil ohodně lepší filmové zpracování, třeba si Sapkowskýho někdy přečte Peter Jackson :). ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Znám a miluji knižní předlohu, to co s ní však předvedli tvůrci tohoto filmu je "zhovadilost". Omluvit by se to dalo jen za předpokladu, že to je upoutávka na mnohem kviltnější seriál, který za tímto filmem následuje. Jinak film na mne působil jako chaos bez hlavy a paty, kde spousta děje byla pouze naznačena a nedokončena. Jedinou hvězdičku mohu proto dát pouze za slušně vybrané herce, kde především M.Zebrowski je výborný. ()

Reklama

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Veľmi som váhal či dať jednu hviezdičku alebo označiť tento film ako úplný odpad. Pre mňa úplné sklamanie. Poznám a čítal som všetkých 5 kníh o zaklínačovi od poľskégo autora Sapkowského, ale toto si nezaslúžil. Neodporúčam pozerať nikomu, kto pozná tieto príbehy a má ich rád, akurát bude z toho totálne znechutený. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Velké varování pro všechny, kdo neviděli seriál: nedívat! Tedy pokud nejste nadšenými čtenáři převyprávěných verzí klasických děl. Už seriálová verze měla hodnotu spíš pro nadšence, tento filmový sestřih jde mnohem dál. Sám jsem k filmu přistoupil jako k snadné možnosti opět si připomenout seriál a přesně tak to i funguje. Protože tento pasivně vytvářený slepenec seriálových scén nedává bez předchozí znalosti vůbec žádnou představu o tom, co se vlastně děje, jaké jsou pohnutky postav, kdo je kdo a proč je takový, jak se presentuje. Právě díky této druhotné chaotičnosti si může běžný divák bez obalu odloupnout z mého hodnocení dvě hvězdičky, jen to fikne. ()

TrooperX 

všechny recenze uživatele

Film je podlé mého sestříhán a poskládán ze seriálu Zaklínač a tudíž mi nějak uniká samotný smysl tohoto filmu. Seriál Zaklínač je vynikající a jeden z mých nejoblíbenějších, ale film Zaklínač už tak dobrý není. Občas je na něm vidět že tvůrci chtěli do jednoho filmu splácat příliš mnoho událostí, než by bylo záhodno. K dobru však budiž přičteno i to, že jsou zde k vidění i některé scény, které v seriálu neuvidíme. Ne tak dobrý jako seriál, přesto však můj oblíbený film. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama