Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeměměřič K. přichází v podvečer do vesnice, která se rozkládá pod záhadným zámkem. Všude je zima a sníh, což ještě přidává zámku na tajemnosti. Všichni lidé z vesnice i příchozí ze zámku jsou podivní a jsou vázáni striktními pravidly a ovládáni nevysvětlitelnými změnami nálad. K. se snaží navázat kontakt s touto podivnou společností ze zámku, která si ho objednala, ale nedaří se mu to. Čím více se blíží svému cíli, o to více se před ním zámek vzdaluje. (c.tucker)

(více)

Recenze (29)

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

kto nečítal knihu, tak asi v tomto filme veľa neobjaví. Ide hlavne o tú atmosféru, ktorá sa nedá popísať. Niečo medzi bezmocnosťou a samotou, ale najlepšie to vystihne slovo "čudná" atmosféra. Herecké obsadenie sa mi zo začiatku veľmi nepozdávalo, ale neskôr sa mi celkom zapáčilo. Film veľmi od knihy neodbočuje a najviac sa mi páčila scéna u starostu s kopou papierov, to bolo geniálne! Koniec ma trochu dostal, ale aj tak sa to oplatilo pozerať... ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Známy príbeh Franza Kafku"Zámok"..Neviem odkiaľ sa vzalo na csfd že je to rodinný film,tak to určite nie,v žiadnom prípade.Dokonca to ani nie je film pre každého,tak ako aj kniha.Nekonečne dookola sa krútiace dialógy,tupá byrokracia,zimná zasnežená krajina,veľký zámok na kopci pôsobí nejako divne.Dedina nie je nijako vábna,ošúchané domy zvonku aj zvnútra,všetko je nejaké špinavé a nepekné.Ale film je taký,aký som očakával.Podľa mňa sa podaril.Ono totiž nie je vôbec ľahké natočiť takýto film,s kafkovskou atmosférou. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Kafka každým coulem. Velmi působivý snímek, s dokonalou atmosférou i hereckým obsazením. Ve srovnání s novější adaptací (http://www.csfd.cz/film/33750-schlo-das/), nepoměřitělně lepší, ač závěr byl v tomto filmu uzavřen a nezůstal tak jako v knize, což si myslím, není zas tak na škodu. jeden z vrcholů v Písku. (FNR Písek 2009) ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Nejpochmurnější a nejbezvýchodnější zpracování, které jsem viděla. Nejprve mi vyhovovalo, že scény nejsou doslovné, ovšem s nedůležitými podrobnostmi se vytratily i ty významné. Absurdita, kterou jsem vnímala při četbě měla jiný charakter. Byla mnohem emotivnější a svým způsobem i vtipná. Zde byl K příliš depresivní a odevzdaný a Frida naprosto bez emocí. Charaktery postav byly velmi zjednodušené, citově vyždímané a vyzdvižena byla jen nesmyslnost plnění příkazů a byrokracie. Prvek, který přispěl k těžké atmosféře, byla volba velmi starých lidí jako obyvatel vesnice a neutěšená, omšelá zatuchlost stavení ve vsi. Byl to nejspíš umělecký záměr, který respektuju. Pro mne ale bylo nejpovedenější zpracování ruské, od Alexeje Balabanova z roku 94.... ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že Kafka nepatří mezi mé oblíbence... marně se pokouším při čtení jeho knih nepropadnout depce nejtěžšího kalibru (jsem přesvědčen, že své knihy Kafka o svém K. psal v tomto stavu nebo byl totálně zhulenej), ale filmové zpracování knihy Zámek od Noelteho bylo úžasné. Vyzdvihnul bych tady M. Schella a Ivu Janžurovou, která tu hrála na výtečnou... ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Některé scény byly později znovu využity - Jaromilem Jirešem při natáčení jeho hraného dokumentu Labyrint, v němž opět hlavní roli ztvárnil Maximilian Schell. (hippyman)
  • Distributor se hledal velmi obtížně - bezvýchodný Kafka se nezdál býti vhodným předpokladem ke komerčnímu úspěchu snímku. Kritika však Noelteho debut přijala velice kladně. (hippyman)
  • V roce 1968 se měl Zámek účastnit soutěže na MFF v Cannes, ale festival byl zrušen kvůli událostem ve Francii v květnu téhož roku. (hippyman)

Reklama

Reklama