Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou zloději, kteří kradou jen pro peníze. Jiní lupiči - požitkáři, si při své krádeži chtějí vychutnat i její náročnou přípravu a uskutečnění, nejspíše proto se často zajímají hlavně o cennosti, pro jejichž získání je potřeba vynaložit neobyčejný důvtip a vynalézavost. K těm druhým patří elegantně vystupující zlodějka Elizabeth Lippová a nepolapitelný, důmyslný lupič Walter Harper. Za vzácnou dýkou obloženou diamanty se společně vydávají do Turecka, cíl jejich tajného zájmu je přitom pečlivě střežen v muzeu Topkapi v Istanbulu. Od počátku nechtěji nic ponechat náhodě, pro realizaci krádeže vymyslí složitý plán a ještě si přizvou na pomoc vynálezce Cedrica Page, akrobata Giulia, siláka Hanse a dementního kuchaře. Elizabeth a Walter chtějí oklamat podezíravou tureckou policii, která vidí nebezpečné špióny doslova na každém kroku. Proto nakonec také zaměstnají jako svého řidiče svérázného mluvku a průvodce turistů Arthura Simona Simpsona. V každém plánu se ale občas objeví nečekaně slabé místo... Komedii, která možná některým divákům připomene slavný film Jak ukrást Venuši, natočil klasik světového filmu režisér Jules Dassin (Obnažené město, Noc a město, Rvačka mezi muži, Ten, který musí zemřít). Při realizaci se opřel o jasné herecké typy, úlohu Elizabeth Lippové ztvárnila jeho tehdejší životní partnerka Melina Mercouriová, jejího komplice Waltera Harpera hraje Maximilian Schell. Peter Ustinov, který ztělesnil Arthura Simona Simpsona, získal za svůj výkon Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kromě v té době ještě nepříliš ohraných zlodějských fíglů ničím zvláštním zajímavá a nijak zvlášť vtipná komedie z prostředí tehdy (i díky Jamesu Bondovi a jeho Srdečným Pozdravům z Ruska) tak populárního Istanbulu. Film dnes působí poněkud věkem přešle, stejně jako jeho hlavní hrdinka Elizabeth, které bylo v době natáčení 44 let (to jest o deset více než jejímu hereckému partnerovi Schellovi) - nicméně se jí musí přiznat, že i tak dokázala občas působit opravdu velmi přitažlivě. Peter Ustinov a jeho kreace sprostého podvodníčka Simpsona zaujme, ale Oscar je přece jen trochu silná káva... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Monja Danischewsky .. Tak i naši televizní diváci se dočkali uvedení. Mnoho smíchu tohle dílko zrovna nevyvolá a sladkohořký závěr opravdu není komediální. Ale podívaná je to zajímavá a místy napínavá. Partička zlodějíčku pracuje pěkně postaru s grácií a jejich fígle fungují i dnes. Nejviditelnější člen-nečlen této zajímavé party je excelentní Peter Ustinov, jenž svojí kreací nejednou pobaví. 75%. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

První hodina filmu připomíná něco mezi francouzskou komedií Smolař a dokumentem o krásách Turecka. Docela nuda, několikrát jsem měl nutkání to vypnout. Ale chtěl jsem zjistit, za co propánakrále dostal Peter Ustinov Oscara a vydržel jsem to. Dobře jsem udělal, protože když dojde k realizaci loupeže, o níž se do té doby pořád jen mluví, film nabere druhý dech, začne být skutečně zábavný a hlavně napínavý. Škoda, že to kazí ta první,delší část a nepopsatelně nesympatická, křivohubá hlavní herečka. Jinak by to mohla být podvodnická komedie formátu Jak ukrást Venuši. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud se sličné dámě zalíbí drahé kamení, tak se vždy najde dostatečný počet mužů, kteří rádi pomohou s jejich zcizením. To je v pořádku. Zvlášť pokud je k dispozici chirurgicky přesný švýcarský plán. Jenže on není. Ten Walterův by možná uspěl při vykradení muzea v Kalkatě v roce 1814, ale do druhé poloviny dvacátého století zkrátka nepatří. Nicméně styl lupičů je celkem zábavný a tak není třeba film zatracovat, ale o geniální zločince typu Ruperta von Kratzmara se rozhodně nejedná. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Mile starosvětská zlodějna, která není bůhvíjak dokonalá, ale za to filmařsky poctivá a zábava to je i po těch 44 letech. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Kdo by to řekl, že tomuhle filmu je už přes 40 let ! Pořád je zábavný, napínavý, okouzlující. Nestárnoucí... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Oproti dnešným prešpikovaným a premodernizovaným vykrádačkám pôsobí tento len ako malá chudinka. Aj keď musím uznať, že v tej dobe sa muselo jednať o perfektnú zábavičku. Pár scén doteraz dokáže zaujať, hlavne ak sa jedná o tie, ktoré sú v poslednej polhodinke. Tá mala ten správny spád, ktorý keby si držala počas celého filmu, by mu určite zvýšila obľubu u divákov. 60%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Asi tak, ako napisal uzivatel Matty, tiez mi pocas filmu behali myslienky k filmom Mission: Impossible a Dannyho partaci :-) Len skoda, ze prve dve tretiny boli tak trosku natiahnute a tym padom aj nudne, pretoze ani humornych scen tam prilis vela nebolo a tiez som bol zvedavy, za co dostal Peter Ustinov Oscara. Vysledok je skor prekvapujuci, pretoze na Oscara sa mi to nezdalo. Posledna tretina bola pri kradnuti diamantovej dyky napinava, zaujimava, nastastie bez hudby, ale aj humorna pri panickom Simpsonovom strachu z vysok. Inac grecke melodie su vo filme prijemne a dobre sa pocuvaju. Vidiet, ze hudbu vo filme zlozil alebo prebral Grek Manos Hatzidakis... 04.09.2008 _____ Melina Mercouri - (Elizabeth Lipp) +++ Maximillian Schell - (Walter Harper) +++ Peter Ustinov - (Arthur Simon Simpson) +++ Robert Morley - (Cedric Page) +++ Jess Hahn - (Hans Fisher) +++ Hudba: Manos Hatzidakis +++ ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch oddychových filmů, které si pustíte při letním večeru, krásně u něj vypnete, ale zároveň neutrpíte díky kvalitě herců i scénáře lobotomii typu "Doktoři z Počatků." Pro mě ještě o kus lepší než Gambit (který se nabízí jakožto podobný heist film), zejména díky Ustinovovi, jehož "pijavice" je vskutku oscarová. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Napadol ma nejeden lepší, cynickejší a omnoho vypointovanejší záver ako ten, ktorý nakoniec Topkapi ponúkol. Nechcem spoilerovať, ale len tak na okraj, pohrať sa so zámenou dýk by bolo určite údernejšie, ako to, čo sme nakoniec videli. To rozhodlo o mojom konečnom hodnotení. Dočítal som sa, že sa jedná o jeden z najobľúbenejších filmov Christophera Nolana a popravde to bol ten pravý dôvod, prečo som ho chcel vidieť. Možno to bol preklep, možno nie. Lúpež a prípravy sú na svoju dobu dokonalé, rovnako poteší letná atmosféra Istanbulu a prechádzka po strechách. Viacerých divákov napadne, že namiesto Ustinova by si vedeli predstaviť v roli zlodejského trótla Sellersa, mne tu však pripadal dokonalý. 70%. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vo filme Topkapi (múzeum v Turecku), strháva pozornosť, alebo má viacej možností sa predviesť, skôr postava Arthura Simona Simpsona v podaní Petra Ustinova, než práve Waltera Harpera v podaní Maxa Schella, že zostávajúci ansámbel, mi bol v podstate úplne ukradnutý, lebo ma ani očividne nemal absolútne čím osloviť a zaujať, ak teda aspoň nepočítam → mimoriadne ohybnú a pružnú, "ľudskú muchu" v podaní Gillesa Ségala, vďaka ktorej má tento snímok, miestami neuveriteľnú dynamiku, čo mi zase pripomínalo konkrétne jednu naprosto "kultovú sekvenciu" z Nemožnej misie. Možno samotné obsadenie nie je to, ako sa zvyčajne hovorí, to pravé orechové, ale samotná predloha z roku 1962 od autora Erica Amblera s názvom → The Light of Day (Svetlo dňa), je už predsa o čosi zaujímavejšia, pretože producent a scénarista Monja Danischewsky, si myslím, dokázal práve podľa nej napísať celkom solídny scenár, ktorý disponuje niekoľkými zručnými úrovňami... Proste vykresal z neho dostatok zaujímavých nápadov, ktoré sa režisérovi Julesovi Dassinovi, samozrejme za asistencií kameramana so strihačom, podarili pretaviť do výsledného celku, ktorý vám bude pravdepodobne pripomínať niečo na spôsob, trebárs takých, povedzme → Dannyho jedenástok, so všetkým, čo k tomu automaticky prislúcha. Podľa týchto ponúkaných indícií, si už nie je vôbec ťažké domyslieť, o čom vlastne táto klasická filmová podívaná pojednáva, a to je skoro to isté, ako stretnúť Ethana Hunta s Danny Oceanom na káve, a to ešte v pôvodnej podobe ! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Topkapi je istanbulské múzeum vytvorené zo starodávneho šejkovho háremu... ale i trošku krimi, trošku špionážny, trošku komediálny, určite zlodejský film. Amatérska skupinka podivínov pod vedením profesionálnej zlodejky bez policajného záznamu sa podujme ukradnúť dýku zo slávneho múzea. Sprvu rozťahaný príbeh sa v druhej polovici zrýchli a začne byť zábavnejší. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Snímek Topkapi na mě působil poněkud prošlým dojmem. A to nejsem nikterak zaujatý proti myšlence vyrabovat Osmanům nějaké to muzeum, jelikož jsem velkým fanouškem Kornelia Báthoryho, a tudíž jsem v neustálé protiturecké náladě. To neznamená, že bych chtěl současné Turky vraždit na potkání, jen mi netrhá žíly, když jim někdo ubere z majetku, k němuž si v mnoha případech pomohli pleněním Evropy. Tentokrát jsem tedy zaujal ke zločinecké skupině vcelku vstřícný postoj, za což jsem byl tvůrci hbitě potrestán. Stopáž byla totiž vzhledem k probíhajícímu ději silně přepálená a nebylo se čemu divit. Dokonalý, švýcarský plán nebyl totiž natolik košatý, aby na něj bylo potřeba tolik času a tvůrci se rozhodli vyplnit vzniklé mezery krásami Istanbulu a tureckým folklórem, k němuž jsem si zatím nenašel cestu. Místo toho, abych se bavil fikanými finesami protřelých nepoctivců, jsem tak byl chvílemi přiveden na okraj polospánku, a tak jsem chtěl ve výsledku hodnotit jen dvěma kousky. O ten slabší třetí si svým výkonem řekl jen Peter Ustinov, který mě bavil jako jediný po celou dobu. / Poučení: Nepodceňuj turecké knírače. 3*- ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Zajímá mě všechno, co slečna Lippová říkala.." - "Třeba říkala, že se jí zdám přitažlivý.." - "Troubo !! Věděla, že posloucháte.." - "Proč myslíte ??" - "Proč by jinak říkala takové hlouposti ??" - "Taky říkala, že mám hezké vlasy.." ;) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Encyklopedická ukázka do morku kosti pronikající nudy, NUDY!!! Dobrodružný / Krimi / Komedie / Thriller - KDE? Až je mi Ustinova líto. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Želví tempo přehlušuje klady filmu a vede k trvalé neutuchající nudě. 1) Film je, řekl bych, filmařsky poctivý, takové řemeslo ze staré školy. Bohužel však pomalost příběhu dominuje a vzbuzuje u mě intenzivní zívání. 2) Požitku nepřispěje ani 44letá Řekyně Melina Mercouriová, jejíž částečně i díky dobovému makeupu zombí vzhled mě bude strašit ještě pár hodin. 3) Kdyby byl režisér odvážný a nebál se použít nůžky a vystřihnout minimálně 30 zcela zbytečných minut, možná by pak hodilo i tři hvězdičky. ()

Související novinky

Verhoevenova aféra

Verhoevenova aféra

14.11.2007

Nečekejte žádná skandální odhalení. Holandský úchyl už dnes neplní stránky bulváru s takovou vervou jako kdysi, kdy se mluvilo třeba o nácviku erotických scén pro Total Recall v trojici s Arniem a… (více)

Reklama

Reklama