Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jsou zloději, kteří kradou jen pro peníze. Jiní lupiči - požitkáři, si při své krádeži chtějí vychutnat i její náročnou přípravu a uskutečnění, nejspíše proto se často zajímají hlavně o cennosti, pro jejichž získání je potřeba vynaložit neobyčejný důvtip a vynalézavost. K těm druhým patří elegantně vystupující zlodějka Elizabeth Lippová a nepolapitelný, důmyslný lupič Walter Harper. Za vzácnou dýkou obloženou diamanty se společně vydávají do Turecka, cíl jejich tajného zájmu je přitom pečlivě střežen v muzeu Topkapi v Istanbulu. Od počátku nechtěji nic ponechat náhodě, pro realizaci krádeže vymyslí složitý plán a ještě si přizvou na pomoc vynálezce Cedrica Page, akrobata Giulia, siláka Hanse a dementního kuchaře. Elizabeth a Walter chtějí oklamat podezíravou tureckou policii, která vidí nebezpečné špióny doslova na každém kroku. Proto nakonec také zaměstnají jako svého řidiče svérázného mluvku a průvodce turistů Arthura Simona Simpsona. V každém plánu se ale občas objeví nečekaně slabé místo... Komedii, která možná některým divákům připomene slavný film Jak ukrást Venuši, natočil klasik světového filmu režisér Jules Dassin (Obnažené město, Noc a město, Rvačka mezi muži, Ten, který musí zemřít). Při realizaci se opřel o jasné herecké typy, úlohu Elizabeth Lippové ztvárnila jeho tehdejší životní partnerka Melina Mercouriová, jejího komplice Waltera Harpera hraje Maximilian Schell. Peter Ustinov, který ztělesnil Arthura Simona Simpsona, získal za svůj výkon Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

genetique 

všechny recenze uživatele

Oproti dnešným prešpikovaným a premodernizovaným vykrádačkám pôsobí tento len ako malá chudinka. Aj keď musím uznať, že v tej dobe sa muselo jednať o perfektnú zábavičku. Pár scén doteraz dokáže zaujať, hlavne ak sa jedná o tie, ktoré sú v poslednej polhodinke. Tá mala ten správny spád, ktorý keby si držala počas celého filmu, by mu určite zvýšila obľubu u divákov. 60%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud se sličné dámě zalíbí drahé kamení, tak se vždy najde dostatečný počet mužů, kteří rádi pomohou s jejich zcizením. To je v pořádku. Zvlášť pokud je k dispozici chirurgicky přesný švýcarský plán. Jenže on není. Ten Walterův by možná uspěl při vykradení muzea v Kalkatě v roce 1814, ale do druhé poloviny dvacátého století zkrátka nepatří. Nicméně styl lupičů je celkem zábavný a tak není třeba film zatracovat, ale o geniální zločince typu Ruperta von Kratzmara se rozhodně nejedná. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

První hodina filmu připomíná něco mezi francouzskou komedií Smolař a dokumentem o krásách Turecka. Docela nuda, několikrát jsem měl nutkání to vypnout. Ale chtěl jsem zjistit, za co propánakrále dostal Peter Ustinov Oscara a vydržel jsem to. Dobře jsem udělal, protože když dojde k realizaci loupeže, o níž se do té doby pořád jen mluví, film nabere druhý dech, začne být skutečně zábavný a hlavně napínavý. Škoda, že to kazí ta první,delší část a nepopsatelně nesympatická, křivohubá hlavní herečka. Jinak by to mohla být podvodnická komedie formátu Jak ukrást Venuši. 60% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Topkapi je istanbulské múzeum vytvorené zo starodávneho šejkovho háremu... ale i trošku krimi, trošku špionážny, trošku komediálny, určite zlodejský film. Amatérska skupinka podivínov pod vedením profesionálnej zlodejky bez policajného záznamu sa podujme ukradnúť dýku zo slávneho múzea. Sprvu rozťahaný príbeh sa v druhej polovici zrýchli a začne byť zábavnejší. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Želví tempo přehlušuje klady filmu a vede k trvalé neutuchající nudě. 1) Film je, řekl bych, filmařsky poctivý, takové řemeslo ze staré školy. Bohužel však pomalost příběhu dominuje a vzbuzuje u mě intenzivní zívání. 2) Požitku nepřispěje ani 44letá Řekyně Melina Mercouriová, jejíž částečně i díky dobovému makeupu zombí vzhled mě bude strašit ještě pár hodin. 3) Kdyby byl režisér odvážný a nebál se použít nůžky a vystřihnout minimálně 30 zcela zbytečných minut, možná by pak hodilo i tři hvězdičky. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (2)

Související novinky

Verhoevenova aféra

Verhoevenova aféra

14.11.2007

Nečekejte žádná skandální odhalení. Holandský úchyl už dnes neplní stránky bulváru s takovou vervou jako kdysi, kdy se mluvilo třeba o nácviku erotických scén pro Total Recall v trojici s Arniem a… (více)

Reklama

Reklama